Aihe: Vanha musiikki
1
sumuhenkilö
20.01.2006 21:40:53
 
 
Ainakaan äkkiseltään en tätä aihetta suoraan tuolta historiasta bongannut, joten otetaanpa esille.
 
Taannoin tuli käytyä Turun Akatemiantalolla kuulostelemassa Gambaa!-konserttisarjaan kytkeytyviä esityksiä. Kyseessä oli gambisti Markku Luolajan-Mikkolan organisoima muistaakseni n. 40-50 kamarimusiikkikonsertin sarja, eri kaupungeissa Suomessa ja jokunen konsertti oli Tallinnassakin. Ohjelmistossa oli paljon mm. Marin Maraisin ja muiden 1600-1700-lukujen vaihteen säveltäjien musiikkia. Varmasti tästä ovatkin täällä vierailevat asiaa tuntevat hyvin perillä, mutta tämä nyt näin alustuksena. Itselleni aihe avautui konserttisarjan myötä.
 
Mitenkäs teille muille asiaa enemmän/vähemmän tunteville kolahtaa tuon ajan musiikki, esimerkiksi juuri Maraisin tuotanto? Onko jotain ohittamattomia suosikkeja, säveltäjiä tai vanhan musiikin yhtyeitä? Itse olen jonkin verran diggaillut mm. Jordi Savallin ja Luolajan-Mikkolan levytyksiä, eri kokoonpanojen kera. Kiinnostava oli myös Savallin vieläkin vanhempaa meininkiä edustava levytys La Folia 1490-1701.
 
Sanonpa vielä, että itse olin Maraisin suhteen yllättynyt sävellyksellisestä maalailevuudesta ja suorastaan leijailevasta tunnelmoinnista. Toki tulkinta ja esitys ovat myös olennaisia tekijöitä tällä kohtaa.
 
Itse en soita klassista/taidemusiikkia, vaan olen ainoastaan avoimesti kuuntelulinjalla.
sumuhenkilö
23.01.2006 21:00:00
 
 
Kiitos omakohtaisesta ja monipuolisesta vastauksesta!
 
Monilla on barokkimusiikista tylsä mielikuva varmasti siitä syystä, että tuossa 60-70-luvuilla vallitsi sellainen ihmeellinen käsitys, että koska barokkisäveltäjät ovat harvoin merkinneet nuotteihin juurikaan mitään yksityiskohtaisia merkintöjä esim. nyansseista, artikulaatiosta, fraseerauksesta, rytminkäsittelystä tai rubatosta ym. niin mitään sellaista ei sitten saisi lainkaan tehdä.
 
Tämä onkin mielenkiintoinen tieto. Täytyykin tehdä vertailua eri vuosikymmenten aikaisten levytysten suhteen. Mitenkähän sitten ennen 60-lukua..? Itsellekin tuo barokkityyli tosiaan aukeni, kun kuulin sitä esitettävän varsin elävästi ja tulkinnan kera. Joskus on tullut kyllä pohdittua, miltä musiikki on kuulostanut muinoin esim. Aurinkokuninkaan hovissa. Mitä vaikutuksia vuosisatain vierähtäminen onkaan tuonut soitantaan ja tulkintoihin...
 
Kun niitä vertaa uudempiin, esim. Harnoncourtin johtamiin levytyksiin, jotka suorastaan pursuavat rytmistä ja soinnillista vitaalisuutta ja valtavaa soittamisen riemua niin ei uskoisi että on kyse samasta tyylikaudesta.
 
Sen verran mitä ehdin netistä tietoa haalimaan, niin selvisi kyllä miehen virtuositeetti, aktiivisuus ja ehtiväisyys. Täytyykin tutustua tähän Harnoncourtiin ja tuotantoonsa. Kiitos tämän mainitsemisesta.
 
Erityisesti Purcellin musiikkiin olen monesti huomannut mieltyväni.
 
Kiitos vihjeestä! Seuraavalle kirjastoreissulle tulikin hyviä lainailuvinkkejä tässä.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)