Aihe: Vanha musiikki
1
sellisti
20.01.2006 22:47:13 (muokattu 20.01.2006 22:49:55)
Paljon barokkia vanhempaan musiikkiin en juuri ole tutustunut, mutta barokista tykkään kyllä. Nuorempana ja kokemattomampana pidin sitä jotenkin tylsänä, mutta nyttemmin olen paremman tutustumisen ja opiskelun kautta oppinut arvostamaan sen ominaisuuksia. Taannoinen sello-opettajani sai silmäni (tai siis korvani) avautumaan erityisesti Bachin kohdalla soittaen ja opettaen sitä itse erittäin luovasti ja rohkeasti. Sen jälkeen olen ollut kiinnostunut soittamaan itse barokkimusiikkia ja myöskin etsimään hyviä levytyksiä.
 
Monilla on barokkimusiikista tylsä mielikuva varmasti siitä syystä, että tuossa 60-70-luvuilla vallitsi sellainen ihmeellinen käsitys, että koska barokkisäveltäjät ovat harvoin merkinneet nuotteihin juurikaan mitään yksityiskohtaisia merkintöjä esim. nyansseista, artikulaatiosta, fraseerauksesta, rytminkäsittelystä tai rubatosta ym. niin mitään sellaista ei sitten saisi lainkaan tehdä. (Ja ennenkuin Mega saapuu kertomaan, kuinka barokkimusiikki on rytmisesti monotonista jne. niin todettakoon että sitä rubatoa sieltä todellakin löytyy.) Olen kuullut tuolta ajalta esim. juuri Bachin soolosellosarjoista aivan kamalia levytyksiä, joissa soittaja ei tee mitään muuta kuin vain jyystää ne nuotteihin merkityt sävelet raskaasti ja mielikuvituksettoman yksitoikkoisesti läpi, ilman pienintäkään halua tanssillisuuteen saati sitten muihin juuri tämänkaltaista musiikkia elävöittäviin tekijöihin. Ja tämä siis aivan huippusoittajien toimesta, sellaisten jotka sitten jotain romanttista konserttoa vuodattavat niin sydänverellään että oikein ihmetellä täytyy miten he ovat edes erehtyneet levyttämään barokkimusiikkia jos ei se heitä sen enempää liikuta. Kun niitä vertaa uudempiin, esim. Harnoncourtin johtamiin levytyksiin, jotka suorastaan pursuavat rytmistä ja soinnillista vitaalisuutta ja valtavaa soittamisen riemua niin ei uskoisi että on kyse samasta tyylikaudesta. Barokkimusiikkiin perehtyminen oman soiton kautta onkin ollut haasteellinen tehtävä, joka on avartanut vuosien mittaan kovastikin omaa näkemystäni ja soittotyyliäni.
 
Maraisiin (mitenkähän se oikeasti pitäisi taivuttaa..?) en ole paremmin myöskään tutustunut, mutta nuo La Folia -muunnelmat soitin aikanaan I-tutkinnossa. Se oli kiva kappale, pitäisi joskus noita gambajuttuja ottaa tarkempaan kuunteluun. Kun nykyään tuntuu voittopuolisesti kuulevan lähinnä saksalaista barokkia (toki ranskalaista ja italialaistakin jonkin verran), niin kannattaa mainita myös englantilainen "koulukunta", josta löytyy tosi hienoja juttuja. Erityisesti Purcellin musiikkiin olen monesti huomannut mieltyväni.
Musiikki ei ole se mikä soi. Musiikki on sitä miksi se mikä soi, soi niin kuin se soi silloin kun se soi. -Leif Segerstam
sumuhenkilö
23.01.2006 21:00:00
 
 
Kiitos omakohtaisesta ja monipuolisesta vastauksesta!
 
Monilla on barokkimusiikista tylsä mielikuva varmasti siitä syystä, että tuossa 60-70-luvuilla vallitsi sellainen ihmeellinen käsitys, että koska barokkisäveltäjät ovat harvoin merkinneet nuotteihin juurikaan mitään yksityiskohtaisia merkintöjä esim. nyansseista, artikulaatiosta, fraseerauksesta, rytminkäsittelystä tai rubatosta ym. niin mitään sellaista ei sitten saisi lainkaan tehdä.
 
Tämä onkin mielenkiintoinen tieto. Täytyykin tehdä vertailua eri vuosikymmenten aikaisten levytysten suhteen. Mitenkähän sitten ennen 60-lukua..? Itsellekin tuo barokkityyli tosiaan aukeni, kun kuulin sitä esitettävän varsin elävästi ja tulkinnan kera. Joskus on tullut kyllä pohdittua, miltä musiikki on kuulostanut muinoin esim. Aurinkokuninkaan hovissa. Mitä vaikutuksia vuosisatain vierähtäminen onkaan tuonut soitantaan ja tulkintoihin...
 
Kun niitä vertaa uudempiin, esim. Harnoncourtin johtamiin levytyksiin, jotka suorastaan pursuavat rytmistä ja soinnillista vitaalisuutta ja valtavaa soittamisen riemua niin ei uskoisi että on kyse samasta tyylikaudesta.
 
Sen verran mitä ehdin netistä tietoa haalimaan, niin selvisi kyllä miehen virtuositeetti, aktiivisuus ja ehtiväisyys. Täytyykin tutustua tähän Harnoncourtiin ja tuotantoonsa. Kiitos tämän mainitsemisesta.
 
Erityisesti Purcellin musiikkiin olen monesti huomannut mieltyväni.
 
Kiitos vihjeestä! Seuraavalle kirjastoreissulle tulikin hyviä lainailuvinkkejä tässä.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)