Aihe: Miten hahmotatte soittaessanne kappaletta?
1
faq1
20.05.2024 19:27:36
Itse ainakin kevyessä musiikissa hahmotan sointupohjaisesti. Kun biisi etenee, niin etukäteen tietenkin aina tiedän, mikä on seuraava sointu. Jos en tietäisi, niin homma pysähtyisi siihen.
Luonnollisesti kappaleen osat (hitaat, kiihkeät..).
elon arska
20.05.2024 19:32:14
Good for you!
My friend asked me if I wanted a frozen banana. I said 'No, but I want a regular banana later, so... yes!' -Mitch Hedberg
phiit
20.05.2024 19:34:25
Biisin rakenne kuuntelemalla haltuun aikalailla a ja o sitten voi tsekkaa miten se soitetaan
KaRa
28.05.2024 12:33:43
Enemmän mietin mikä sävellaji on, kuin suoranaisesti mikä sointu on meneillään tai tulossa.
Torniojaws
13.06.2024 16:32:52
 
 
Lukuisten toistojen jälkeen se on ulkomuistissa ja vuosien toistojen jälkeen lihasmuistissa. Vast'ikään tuli soitettua jotain biisejä, joita soitin paljon 15 vuotta sitten, mutta sen jälkeen en kertaakaan. Silti ne lähtivät melkein heti etenemään juuri oikein. Jotain yksittäisiä kohtia siellä täällä piti ekalla kerralla miettiä lennosta, lähinnä sormituksia, mutta sitten seuraavalla kierroksella nekin sujuivat kuin aikoinaan :)
Vortech Industrial Death Metal
vanha_pieru
16.06.2024 01:04:41
Koska soitan ensisijaisesti kitaraa, niin ensimmäisenä tulee ajateltua sointukulkuja. Toisaalta väkisinkin tulee kiinnitettyä huomiota laulu- tai päämelodiaan ja siihen miten se kytkeytyy sointuihin. Jos soitan kappaleeseen sooloa, niin se lähtee noiden perusteiden pohjalta. Sooloihini yritän saada melodisuutta ja tunnelatausta.
Lisäksi pitää hahmottaa kappaleen rakenne (nämä perinteiset osat: intro, verse, bridge, kerto, outro, soolospotit). Pidän progesta ja sitä myötä kappaleista, joiden rakenteessa on jotain mitä joutuu oikein opettelemaan muistamaan.
Muutenkin pieni haaste soittamisessa on hyväksi. Superhelppoa kappaletta voi olla kiva kuunnella (vaikkapa Uriah Heepin Lady in Black), mutta ei niinkään soittaa.
Lisäksi tulee kiinnitettyä huomiota kappaleen osien dynamiikkaan tai sanoisiko jopa dramaturgiaan, jonka hahmotan tavallaan graafisesti, intensiteetin nousuina ja laskuina. Tätäkin on esimerkiksi progessa. Silti voin nauttia suuresti myös suoraviivaisemman musiikin soittamisesta, jos siinä on esimerkiksi melodista vetovoimaa tai joitain "koukkuja" soittamisen kannalta, esimerkiksi mukaansatempaavia riffejä.
Harvemmin kappaleiden sanoituksilla on juurikaan merkitystä oman soittamisen kannalta, mutta joskus tulee vähän painotettua joitain kohtia, joilla on sanoituksellista painoarvoa.
Monelta kannalta tulee siis lähestyttyä soitettavia ja opeteltavia kappaleita. Riippuu myös siitä, minkätyylisestä kappaleesta on kyse.
jnen
01.08.2024 15:57:19
faq1: Itse ainakin kevyessä musiikissa hahmotan sointupohjaisesti. Kun biisi etenee, niin etukäteen tietenkin aina tiedän, mikä on seuraava sointu. Jos en tietäisi, niin homma pysähtyisi siihen.
Luonnollisesti kappaleen osat (hitaat, kiihkeät..).

 
Tuohon kun pystyisi, ilman tabeja ja erilaisia videoita kappaleiden soittamisesta ei tulisi kyllä mitään, kossina oli hankalaa kun piti aina rimputella jotain jonka joku kavereista jo jotenkin hallitsi, omalla korvalla ei tee musiikin opiskelussa paskaakaan.
Seba
01.08.2024 17:08:15 (muokattu 01.08.2024 17:09:22)
 
 
Basistina vedän vaan korvan mukaan ja jos on tutumpi kappale minkä on monesti kuullut niin kyllä se oikea ääni sieltä löytyy pohjalle.
Ihan uusissa biiseissä ensin seuraan ja kuuntelen mitä kitarat soittaa niin oppii rakenteen.
 
Jos on settilista täynnä outoja biisejä mitä on kuitenkin vähän soitettu, merkkaan vaan aloitusäänen niin kyllä sen sit muistaa kun biisi alkaa, jos on ihan outo niin sit vaan aavistelee ja seuraa kitaroita.
 
Varmaan vähintään joku satakunta biisiä lähtee lonkalta joista yhdestäkään ei ole mitään hajua miten niiden soinnut menee :)
Toki voi sitten tarvittaessa soitella sointulapuista jos ei ole ikinä kuullut biisejä, mutta sen parempaa nuotinlukutaitoa ei ole niin ihan prima vistaan ei kyllä kykene jos lähdetään monimutkaisempaan tavaraan.
 
Eli hahmotus tapahtuu ihan vaan fiilispohjalta ja kuuntelemalla.
Seba
01.08.2024 17:12:27
 
 
jnen: Tuohon kun pystyisi, ilman tabeja ja erilaisia videoita kappaleiden soittamisesta ei tulisi kyllä mitään, kossina oli hankalaa kun piti aina rimputella jotain jonka joku kavereista jo jotenkin hallitsi, omalla korvalla ei tee musiikin opiskelussa paskaakaan.
 
Kai sä sen verran kuulet että huomaat jos soitat väärän äänen/soinnun/melodian?
jnen
01.08.2024 18:08:32
Toki, mutta kuunnellessa en erota millä mennään, pelkältä korvakuulolta ei onnistu kovinkaan hyvin.
Soittokin menee jotenkin käsien kautta, tulee paljon ymmärrettävämmäksi ja sitten korvakin erottaa.
vanha_pieru
01.08.2024 22:24:37
Pidän Giovannin analyyttisestä otteesta soittamiseen. Fiiliksellä sekä synnynnäisellä visiolla ja karismalla voi vetää, varsinkin jos on musiikillinen nero (mitä itse en ole), mutta yhtä hyvin myös esitettävää kappaletta teoreettisesti monelta kantilta tutkien. Eivätkä nämä lähtökohdat myöskään sulje toisiaan pois.
Zibaldone
02.08.2024 02:00:52 (muokattu 02.08.2024 02:04:34)
 
 
Helppoja biisejä joita pyydetään soittamaan kuuntelen kerran läpi tai sitten soitan vain uutta biisiä muiden mukana sitä mukaa mitä sieltä kuuluu, luottaen että muut soittajat osaavat biisin.
 
Vaikeampia biisejä kuuntelen monta kertaa ennen kuin edes kajoan soittimeen. Hyviä kohtia kuuntelen ja soittelen koko päivän, 4 tahdin kohta saatta venyä 3-4h soittosessioksi koska se vaan on niin hyvä. Luon lisäharmonioita viheltäen tai soittaen.
 
'Audiation' pääkopassa päälle kun biisiä tai säveliä ei kuulu. 'Audiation' avulla myös kuulee ennalta soitettavana olevan biisin tulevat kohdat. Vähän niin kun shakkisiirtoja ajattelee ennakkoon.
Milkop
02.08.2024 02:05:36
 
 
Musiikista kannattaa pitää järki kaukana. Tunteilla tässä mennään.
"Jos olet suuren hotellin aulassa ja kuulet 'Tonava Kaunoisen' soivan, häivy vähän helvetin äkkiä. Älä mieti. Juokse."
GiovanniDiRondo
06.08.2024 06:48:40
 
 
Ääriesimerkki siitä, miten syvälle voi joskus joutua analyysissä, ja intuitio puolestaan voi johdatella väärään suuntaan.
 
Meillä on siis rock-trio, jossa kitaristi-laulaja tekee biisit. Yhdessä kappaleessa oli instrumentaalikohta kolmen soinnun kierrolla. Kehitin siihen motown-tyylisen, ehkä melko geneerisen bassolinjan.
 
Myöhemmin biisissä oli soolokohta, joka perustui tähän samaan soinnutukseen. Minusta oli itsestään selvää, että soolossa kannatti käyttää täsmälleen samaa riffiä, biisin rakenteellisen eheyden vuoksi. Muta kun soolo alkoi, kuulosti aivan kuin se olisi mennyt kokonaan eri sävellajista. Otin asian esiin, ja pitkähkön pohdinnan jälkeen totesimme, että kitaristi käyttää harvinaista kuusisävelasteikkoa, johon bassolinja ei enää sopinut.
 
Kehitin uuden bassolinjan, joka oli tavallaan tylsempi ja sävelasteikon rajoitus teki siitä aluksi vaikean hahmottaa. Lopoutuloksena kuitenkin soolo alkoi kuulostaa briljantilta ja uusi bassotus tuki paremmin biisin tunnelmaa ja sanomaa.
 
Ehkä joku enemmän (tai jopa vähemmän!) lahjakas olisi heti löytänyt oikean tavan.
Olen käynynnä Piutissa, Lousissa, Retulaatsissa, Miiamissa
Sabbathologist
08.08.2024 07:55:14 (muokattu 08.08.2024 07:56:36)
 
 
Visuaalisesti. Soitan enimmäkseen voimasointubiisejä ja tavallaan näen ne otteet otelaudalla (tai näenhän ne oikeastikin, kun en ole ainakaan vielä sokeutunut). En niinkään ajattele, mikä sointu on. Paitsi joissain sointukännöksissä joutuu ehkä miettimään. Jos on esim. E/B.
Osaan kyllä soinnutkin (ja jazz-sointuja yms.) ja osaan soittaa myös silmät kiinni. Silti usein tulee tuijotettua otelautaa soittaessa ja omia biisejä / metelimusiikkia kun soittelen enimmäkseen, niin aika kvinttipohjaistaan se on.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)