Muusikoiden.net
23.01.2019
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Benjamin Britten
1
kaakari
25.11.2013 18:56:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

1900-luvun merkittävimmän englantilaisen säveltäjän Benjamin Brittenin syntymästä on tänä vuonna kulunut 100-vuotta. Merkkivuotta on juhlistettu konserteilla ja tapahtumilla ympäri maailmaa, ja tietenkin levy-yhtiöiden jättikokoelmilla. Decca on koonnut massiivisen Complete works-boksin (66cd) ja lisäksi Britten the performer-kokoelman, joka sisältää Brittenin tekemiä levytyksiä 27 cd:n verran. Brittenhän oli paitsi säveltäjä myös pianisti ja kapellimestari, ja vieläpä etevä kaikissa rooleissaan. Hänen levytyksensä vaikkapa Schubertin liedeistä yhdessä elämänkumppani Peter Pearsin kanssa tai Bachin Brandenburgilaisista konsertoista ovat kestäneet aikaa mallikkaasti. EMI on vastannut Deccan haasteeseen omalla Collector´s editionillaan (37cd). Todellinen Britten-fani kaapannee nämä kaikki hyllyynsä. Vähemmän fanaattinen Brittenistä kiinnostunut kuulija pääsee alkuun vaikka Simon Rattlen tekemällä neljän cd:n kokoelmalla, joka sisältää säveltäjän tuotannon avainteoksia.
Maamme valtalehti Helsingin Sanomatkin heräsi juhlavuoteen Britten artikkeleilla, joissa keskityttiin säveltäjän human intrest - puoleen. Lehden sunnuntainen Britten juttu oli otsikoitu "Britten sävelsi pasifismiaan ja homouttaan". Lehti lyö lisää löylyä kiukaalle selvittämällä, että lähes kaikki säveltäjän oopperat mahdollistavat "vähämmän mairittelevan homoseksuaalisen tulkinnan". Muistan takavuosina lukeneeni, että vain "Kuolema Venetsiassa" liittyy millään tavalla aihepiiriin. Mutta Hesari kai tietää paremmin. Joka tapauksessa se joka haluaa edetä pidemmälle Hesarin viitoittamalla tiellä voi tarttua vaikkapa teokseen "Britten´s children".
Britteniä voi säveltäjänä pitää jonkinlaisena väliinputoojana. Hänen teoksensa olivat liian traditionaalisia modernisteille ja liian moderneja traditionalisteille. Tämän voi kyllä nähdä myös vahvuutena sillä Brittenin musiikki sopii monille korville. Säveltäjän suosion kasvuun koulukuntien väliin putoaminen ei näytä vaikuttaneen.
Olen itse kuunnellut pääasiassa Brittenin vokaaliteoksia, joissa hän oli mielestäni omimmalla alueellaan. Näistä serenadi tenorille, käyrätorvelle ja jousille on korvilleni mieluisin ja paras levytys on Brittenin itsensä johtama ja tietenkin Peter Pearsin laulama. Ylipäätänsä Britten oli kunkku oman musiikkinsa johtamisessa, hänen tulkinnoissaan on vahva auktoritatiivisuus. Kaikki kuulostaa oikelta. Vähemmän vakavaa Britteniä kuulee taas hänen tekemissään sovituksissa brittiläisistä ja amerikkalaisista kansanlauluista.
Britten ei ollut kirkossakävijä mutta silti melkoinen osa hänen tuotannostaan oli ns. kirkkomusiikkia. Esimerkiksi teos "A boy is born". Kirkkomusiikki kyllä kelpaa minulle siinä missä muukin musiikki ja Brittenin teokset ovat raikkaita ja ammattitaidolla työstettyjä. Edelleen muistan lukeneeni että nuoruudessaan Britten teki leipätyönään valtavan määrän elokuvamusiikkia. Tätä tuotannon osaa en ole kuunnellut enkä tiedä sisältyykö se Deccan koottuihin teoksiin.
 
sellisti
25.11.2013 23:23:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika niukasti tätä juhlavuotta on vietetty verrattuna vaikka Verdin ja Wagnerin 200-vuotisjuhliin, jotka nekin olivat tänä vuonna. Eipä sen kai pitäisi yllättää.
 
Muutamia hienoja kokemuksia tämän säveltäjän parissa on ollut. Viimeksi toissakesänä Savonlinnan oopperajuhlilla Norske Operan vierailuesityksenä nähty Peter Grimes teki kyllä hurjan vaikutuksen. Musiikki oli vangitsevaa ja toteutus kaikin puolin onnistunut. Opiskeluaikana kuulin vuosia sitten Turun tuomiokirkossa War Requiemin livenä, ja sekin oli aika järisyttävä elämys. Samoin kun itse tuli soitettua sonaattia sellolle ja pianolle sekä 1. soolosellosonaattia. Se on varmaan juuri niin kuin sanot, että tyylillisesti Britten oli väliinputoaja, mutta joskus se voi olla ihan hyväksi. Hankala Brittenin musaa on perinteisiin lokeroihin sijoitella, eikä ole onneksi tarvettakaan. Hänellä on persoonallinen sävelkielensä, joka puhuttelee monella tasolla.
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
Janus
28.11.2013 11:00:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.youtube.com/watch?v=1n7BCUVJkhU
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti