Aihe: charango
1
mpekkanen
18.12.2012 15:55:42
löytyykö charangon soittajia?
mulla on yks ja aika erikoinen soitin.tässä on viisi kahdenkielen paria.ja paksuinkieli on keskellä toisen parina.viritetään gg,cc,eE,aa,ee
bob brozman soittaa kyseistä soitinta myös ja youtubesta kannattaa käydä katsomassa miltä kuullostaa.
soitin on alkujaan bolivian kansallissoitin eli andien musaa lähtee perinteisesti tällä.
monesti soittimen koppa on myös tehty vyötiäisen panssarista,mutta mulla on ihan puinen versio.hauska peli kaikenkaikkiaan.
cuckoo
21.02.2013 23:40:55
Mistä hommasit charangon? Itseäni kiinnostaisi ronroco eli alttocharango, mutta ei tunnu suomesta helpolla löytyvän.
cuckoo
24.02.2013 12:07:40
Ok, kiitos tiedoista. Siis tämännäköistä soitinta tarkoitin:
 
http://www.youtube.com/watch?v=d8-vseztL3w
 
Kyllähän noita löytyy jostain valtamerentakaisesta nettikaupasta, mutta on vähän riski mennä tilaamaan sieltä sikaa säkissä :)
mpekkanen
24.02.2013 17:31:24
Otin selvää tuosta soittimesta ja ei se niin kauhean paljon ole isompi kuin se munkaan soitin. Ehkä siitä Abertonen soittimesta saisi kehiteltyä tamän tyylisen soittimen,mutta se taitaa olla teräskielinen ja valmistettu jossain Kiinassa. Thomannilta olen yrittänyt etsiä tres kitaraa ja en niitäkään oikein missään pyöri. Kyllä siinä omat riskinsä on jos jostain Etelä-Amerikasta tilaa soittimen ja tuleehan siihen kaikkia tullimaksuja ja sekin voi olla ongelma jos se tilaus pitäisi tehdä Espanjan kielellä.
Tres kitaraa saa Martin valmistamana Kitarapajalta 430 euron hintaan ,mutta kyllä se saisi hieman edullisempi olla.
Toivotaan että kavisi hyvä tuuri ja tuollainen soitin joskus osuu kohdallesi. Elämässä voi tapahtua kaikenlaista ja ei sitä tiedä vaikka vielä osuisi kohdalleen.
Mikko_L
03.10.2015 01:04:08
Mulla on charango, ostin viime talvena Argentiinan reissulta. Kansi on kuusipuuta ja runko/kaula/lapa on käsityönä koverrettu yhdestä ja samasta pöllistä jotain eteläamerikkalaista puuta. Hauska peli, ja omintakeinen ääni tuplakielten ja tuon virityksen takia jossa kaksi kieliparia on sama sävel (Ee ja ee). Melodioiden soittaminen on vinkeää kun kitaralla opitut ylös/alas ei pädekään vaan korkeampi sävel löytyykin välillä "ylemmältä" kieleltä. Yksinään soitettuna siinä ei ole mun mielestä kauheasti syvyyttä mutta muiden soittimien kanssa se tuo kivaa helinää bändin sointiin; Youtubesta löytyy kyllä bolivialaisia charangon tiluttajia jotka voivat perustellusti olla tuostakin eri mieltä :)
 
Viime kesänä jätin kitaran kotiin ja kannoin charangoa mukana, kulkee melko paljon kätevämmin putkikassin päällä Suomenkin kesässä. Sointuotteet on eri kuin kitarassa mutta nopeasti ne kolme neljä tärkeintä oppii.
 
Jos netistä meinaa tilata niin ei tietenkään pääse testaamaan etukäteen, mutta kannattaa tsekata että juuri tuo runko/kaula/lapa on samasta puunkappaleesta tehty, eikä mitään vyötiäistä koppana (eläinparat!). Käsityönä tehdyt ("de luthier") on arvokkaampia, omastani maksoin ~250€ paikan päältä ostettuna. Ja siinäkään intonaatio ei ole ihan kohdallaan, jotkut soinnut soi vähän epävireessä...
 
-MikkoL
matti_
21.10.2015 23:13:18
 
 
Löytyipäs tällainenkin ketju!
 
Ostin tänään charangon Istanbulista. Hinnat pyörivät 300 ja 550 liiran välimaastossa. Koskapa ovat käsin veistettyjä, laatuerot olivat huimia, eikä laatu korreloinut hinnan kanssa mitenkään. Paras yksilö jonka löysin, lähti topatulla pussilla mukaan 350 liiralla, eli ehkä n. 150 eurolla. Ei tuossakaan intonaatiot ole lähellekään, mutta ekat 7 nauhaa pelittää tarpeeksi lähelle. Ja onhan tuo pirun hieno. Kopan takapuolelle on kaiverrettu jonkun äijän kasvot.
 
Kaupassa viritys oli ilmeisesti tuo aloittajan mainitsema, netistä löytyi eri ohjeet. Viritin lopulta Ukulelen tapaan EE hh eE ab ab db db. Tuolla virityksellä komppaaminen kuulostaa runsaalta ja heleältä, sitä on helppo soittaa (kitaraan ja ukuleleen tottuneella) ja ja.... pyöreän kopan takia soitinta on kyllä pirun hankala pitää sylissä :)
Tein itse, säästin...
Mikko_L
14.11.2015 13:18:57 (muokattu 14.11.2015 13:20:38)
Kirjasinpas ylös pienen sovituksen charangolle:
 
ee--5-------------------------------2------2--0------0-------0------0--
AA--0-------------------------------0---------0---------------------0--
Ee--5------5---7------7---8------8--2---------1---------------------0--
cc--4----4-----4----4-----4----4----2----2----0----0---0---0----0-0-0--
GG--5--5-------4--4-------5--5------2--2------2--2-------2------0-2-2--
 
Tämä viritys on "standardi", vaikkakin jotkut soittimet voivat olla sävelaskeleen tai puoli alemmaksi viritettyjä.
 
Pisteen saa se joka postaa biisin nimen tänne :D
 
-Mikko
 
edit: tuo täytynee copypastata johonkin toiseen ohjelmaan missä on tasavälinen fontti, meni ihan sotkuksi tässä..
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)