Muusikoiden.net
22.10.2020
 

Etusivulle
JäsenetKirjaudu sisäänOma sivuPikaviestitRekisteröidyHakuOnline
Palaute

Jäsenkuvaus: matti_ (#21540)

Rekisteröitynyt:15.02.2004
Viim. kirjautunut:18.10.2020
Viim. aktiivinen:18.10.2020 18:24   (3vrk, 5h ja 56min sitten)
 
Sähköposti:oksan.matti@gmail.com
Kotisivu:http://www.mikseri.net/norjassa
Paikkakunta:Espoo
 
Avatar:
 
Kuvaus:Kymmenen vuoden harkinta-ajan jälkeen voisin minäkin hieman kertoa itsestäni ja suhteestani musiikkiin. Kamalistauskin olisi varmaan aiheellista tehdä. En varsinaisesti kirjoita tätä sinulle, vaan minulle - pysyy itsekin vähän kärryillä että mitä on tullut tehtyä ja milloin. Mutta se on silti täällä, sinunkin luettavissasi :)

|------------------------------------------------------------------|

*
Huono näkö aiheutti sen, että elämäni ensimmäiset 3-4 vuotta suunnistin etupäässä kuuloaistin varassa. Tämä varmaan vaikutti osaltaan siihen, että kiinnostus musiikkiin kasvoi kiinni minuun jo taaperoiässä.

Tässä vähän ydinkohtia ja bändihistoriaa:

-Synnyin 1983 perheen kuopukseksi Taivalkoskella (ei sinällään varmaan kovin merkittävä hetki...)

- ensimmäiset melodiat 1986 Yamahan pikku-uruilla. Isä soitti (mm.) mandoliinia, veljet mm. urkuja, haitaria ja kitaraa.

1994:
Musiikinopettaja teki jotain, joka sai aikaan edelleen käynnissä olevan tapahtumaketjun.
- sain syntetisaattorin (!) Yamaha PSR-310 (!!!)
- ensimmäinen bändi (koskettimet)
- ensimmäiset keikat
- kiinnostus kitaransoittoon heräsi kunnolla
- myös rumpuja pääsin soittelemaan silloin tällöin
- kiinnostus kotiäänittämiseen heräsi -> kotistudio vol1: Philips 2-deck + joku mikki (kasettia kopioidessa ja mikin ollessa auki, sai äänittävässä pesässä olevalle kasetille lisättyä yhden soittimen. Näin syntyi ensimmäiset demot)

1995:
- totaalinen haksahdus musiikkiin ja etenkin kitaransoittoon. En mielestäni harjoitellut ikinä, se ei tuntunut siltä. Koulun jälkeen reppu jäi eteiseen, menin huoneeseeni ja soitin iltaan asti. Opin jotain. Kitara oli veljeni Vester-stratocaster. Vahvistimena myös veljeltä lainattu pieni 30w Yamaha transistoricombo. Särkijänä pre-volume täysillä, master pienemmällä (tai sekin täysillä)
- toinen bändi, tämä oli hevibändi!(kitara,laulu) Kukaan ei suostunut soittamaan bassoa, minä suostuin lopulta laulamaan. Bändi oli olemassa vuoteen -99, jolloin moni asia muuttui. Kitarana toimi pitkään se sama Vester. Vahvistin vaihtui "Pasin vanhaan" comboon, jonka tarkkaa mallia en muista (ruskea 2-kanavainen Yamaha 2x12" -elementillä. Soundi oli tosi rock, ihan oikeasti! Laulu tuli samasta mööpelistä) Ohjelmisto koostui pääasiassa Metallica-covereista, mutta myös omaa matskua oli.

1996-1999:
- mieletön kehittymisenhalu. Soitin kaikissa kylän bändeissä joihin minut huolittiin. Isot pojat huolivat vähän huonosti. Vielä isommat ottivat mielellään mukaan -> ensimmäinen rahapalkka ansiotyöstä (-97): Tanhuryhmän taustaorkesteri, basisti. Rahoilla ostin CD-soittimen ja Megadethin Cryptic Writings -levyn :)
Tanssiorkesterin keski-ikä oli n.50 ikävuotta. Sittemmin siirryin kitaraan.

Rippikoulun palkintorahoilla/keräyksellä ostin ensimmäisen oman kitaran (Jackson PS4), eli melkein samanlainen kuin Hammetilla ;) Myös vahvistimen sain kuin sainkin tingittyä 8-luokan tet-paikasta, Oulun musiikki-Kullaksesta (Hughes&Kettner Vortex), sekä "oikea" suristin (ZOOM 1010)

Yläasteaikana soitin kitaraa myös paikallisessa Jazz-bändissä (jossa soitti lisäkseni neljä muutakin Mattia ja Heikki). Opin uusia sointuja ja kertasin vanhoja. Nautin soittamisesta.

-Jazz-bändin kanssa ensimmäiset ravintolakeikat (-98, eli 15-vuotiaana). Yhdellä keikalla (Vanhassa myllyssä) tuurasin myös maksetun bändin rumpalia, joka sammui viimeisen setin puolessa välissä ja kannettiin bussiin nukkumaan.

-Sain kansalaisopiston neliraiturin lainaan ja äänitin tuntitolkulla uusia demoja, sekä yksin, että bändin kanssa.

1999:
Jotain tapahtui. Se sai aikaan sekä parisuhteen, että hevibändin (ykkösjuttu silloin) hajoamisen. Soitin taas itse ja tein lisää demoja.

-Ensimmäinen demo CD-formaatissa, ihan vitun siistiä!!! CD-masteroinnin teki silloinen musiikinopettajani, jolla oli kylän ainoa polttava CD-asema. Kyseessä oli "sammakkolevy". Äidilläni on varmaan ainoa kappale, jonka olemassaolon itse tiedän varmaksi. Myyntierä oli kyllä aika iso, ainakin 10kpl ;)

Jostain syystä lastenmusiikki, etenkin rölli, alkoi taas kiinnostaa (eli ei koskaan lakannut kiinnostamasta). Heräsi ajatus, voisiko niitä biisejä coveroida. Ajatus jäi muhimaan.

Viimeinen vuosi Taivalkoskella (1999-2000):

Soittelua itsekseen ja ihan vähän myös isojen poikien, eli Virkkusen Matin ja Tuomivaaran Antin kanssa. Koskettimia (Yamaha PSR-310). En vieläkään ymmärrä miksi soitin koskettimia. Isot pojat varmaan käski. Ihan loppumetreillä oli vielä yksi bändi, jossa muuten soitin bassoa! (muistin tämänkin yksityiskohdan tätä kirjoittaessani). Silloin muistan ajatelleeni, että kokonaisuus toimii paremmin, vaikkei toinen kitaristi osannutkaan soittaa sooloja (sori Jani). Asia mitä en tajunnut, oli se, että basso on paljon vaikeampi instrumentti kuin kitara (tästä lisää myöhemmin)

2000:
Totaalinen vittuuntuminen Taivalkoskeen ja muutto Tampereelle

Lähihoitajakoulusta löytyi uusi tyttöystävä ja Vilkmannin Mikko. Mikon kanssa ollaan edelleen väleissä.

Mikon kautta tutustuin Lempäälään/Sääksjärveen. Perustettiin bändi - itseasiassa useampikin bändi. Siinä oli henkilöstön kanssa omat juttunsa :) Ensin oli "Me Ankat", jossa taisin olla ihan "keulahahmo".. se bändi ei montaa keikkaa tehnyt, eikä kyllä hirveästi treenannutkaan. Kaljaa juotiin kyllä.

Tässä vaiheessa en omannut minkäänlaista äänityskalustoa, enkä varsinkaan tietokonetta! (Silti röllijutut pyöri taas mielessä...)

Armeijassa (-01) tutustuin DJ Jurnaan (nimi muutettu Jussiksi). Jussilla oli pelit ja vempeleet ja taito hyppysissä. Armeijan jälkeen (siis Jussin, minun armeija kesti 3kk) aloimme tehdä Jussin kanssa musaa. Jussi äänitti ja miksasi, minä soitin ja yritin oppia digimaailman näppäriä systeemeitä.

Silloisessa poikami...korjaan avoliittoyksiössä Hervannassa Jussi kävi usein kylässä. Hän tuli illalla kymmeneltä ja lähti aamulla kuudelta. Mukana autollinen äänitysvermeitä. Jussille olen paljosta velkaa!

Samoihin aikoihin tapasin ensimmäisen muusikoiden.net -tuttavuuden, joka oli soittokaveria vailla. Kitaraa siinäkin soitin. Meitä oli tasan kaksi, mutta myöhemmin tuli myös kolmas, Irlannista liikkeelle lähtenyt Dermot Lyons - äärimmäisen mukava kaveri. Bändistä alettiin tehdä Dermotin bändiä. Genre oli sellaista uumoilevaa Folkia, jonka syvintä olemusta en silloin ymmärtänyt. Sain kenkää (täydessä yhteisymmärryksessä). Dermot muotoili asian hienosti: Matti, you play to many notes. You play to fast! Mietin asiaa pitkään ja oivalsin, osin ihan Dermotin ansiosta, ettei nopeus välttämättä ole se ainoa mittari musiikin hyvyydessä.

nojoo... sittemmin hommasin itselleni digitaalisen kasiraiturin, jolla äänitin ensimmäisen Röllitribuuttini + kasan muita tekeleitä.

Taas paria vuotta myöhemmin, ehkä 2003 (miksi nämä vuosiluvut ovat näin hämärän peitossa?!) sikisi Sääksjärven syövereistä Hardrock-bändi nimeltä miamoore.

Tässä bändissä soitin myös kitaraa ja Mikko lauloi (Mikko soitti alkuvaiheessa myös rumpuja, mutta miamooressa rumpaleita oli lopulta jonoksi asti. Siis entisiä rumpaleita ;) )

Miamooren kanssa tehtiin jo vähän "vakavampia" äänityksiä. Osin studiossa ja osin minun kotipajassani. Enemmän tosissani aloin panostamaan ja harjoittelemaan kotiäänittämistä tietokoneella muistaakseni vuonna 2005. Äänikortti oli M-audio Fast Track USB, keskusmuistia ehkä 512mb ja prossu joku amd:n silloinen... rumpusampleja yritin löytää mistä milloinkin. Jotain sain aikaiseksikin.

Miamoore oli Manserock 2006 -skaban neljäs Sydäntalvi -biisillään. Silloin minulla oli jo Toontrackin ez-drummer -softa. Tein koko EP:n itse lauluraitoja lukuunottamatta ja kutsuin bändin kahville sitten kun levy oli valmis.

Studiomonitorit, eli se studion tärkein juttu puuttui vielä tuolloin. Kuulokkeet päässä jyystin. Nauharemontin kynnyksellä olleesta rippilahja-Jacksonista olin jo luopunut ja tuon EP:n kitararaidat soittelin Bill Lawrence -floikallisella stratolla. Korg AX1000 (?) oli ainoa efektiväline ja kitarat siis sen vehkeen vahvistinmallinnuksen kautta suoraan linjaan.

Asuin silloin jo nykyisen vaimoni luona (poste restante) ja vaatekaappi oli hyvä laulukoppi.

Noihin aikoihin soitin kitaraa myös kasariheviin painottuneessa coverbändissä, jolla oli niin hankala nimi, että en sitä ikinä oppinut. Vahvistimena oli Marshall Valvestate jotain (se 2-kanavainen 12" trankkucombo) sekä Vortexin 4x12" kaappi.

Sitten... mitäs sitten... miamoore alkoi kuivua läjään jossain kohtaa kun porukka alkoi saada lapsia. Minäkin sain esikoisen 2007. Silloin odotusaikana tuli joku musiikillinen kriisi.

Kellarihevimusiikki, tiluttaminen ja siihen liittyvä örvellys, joka kyllä ei oikeasti ollut koskaan minun juttu, oli tavallaan nähty. Kitaransoittaminenkin tuntui jotenkin... en sanoisi inhottavalta, mutta puuduttavalta. Se polki paikallaan.

Halusin kokeilla jotain uutta. Niinpä pistin hetken mielijohteesta ilmoituksen tänne Wanted-palstalle: Rumpali etsii bändiä.

Kävin ensin kaksi kertaa koesoitossa huonolla menestyksellä. Toinen bändeistä oli vasta perustamisvaiheessa. etsi pari vuotta myöhemmin kitaristiam jolloin kävin uudestaan koesoitossa ja pääsin sisään. Bändi sai nimekseen Scripe, mutta ei mennä siihen vielä

Halu tehdä jotakin muuta kuin soittaa kitaraa oli kuitenkin kova. Lopulta muuan Lauri pyysi oluelle. Olivat perustamassa bändiä nimeltä Naryan. He etsivät rumpalia.

Missään vaiheessa en ole valehdellut, mutta Laurin kohdalla kysymykseen "kauanko olet soitellut?", vastasin: vuosia (en maininnut, että kitaraa). Ekojen jamien perusteella ottivat minut bändiin rumpaliksi.

Aika pian kävi niin, että kävi ilmi kitaristitausta ja siihen liittyvä osaaminen. Bändi etsi toista kitaristia ja yhtäkkiä huomasin soittavani bändissä kitaraa. Ja jotenkin onnistuin sössimään tämän "uudistavan ja erilaisen" bändikokemuksen osaltani siten, että ensimmäiset demot tein taas lauluosuuksia ja Laurin kitararaitoja, sekä toisen Matin basso-osuuksia lukuunottamatta itse. Ja komppikitaran ja basson lisäksi sinne mahtui kaikkea pianosta lähtien. Erosin bändistä täydessä yhteisymmärryksessä muiden jäsenten kesken :) Uusiutuminen jäi vaiheeseen.


Samoihin aikoihin, ennen esikoisen syntymää yksi miamooren ex-rumpaleista oli siirtynyt bändiin nimeltä Halla. Halla tarvitsi basistituuraajaa parille keikalle. Siinä kävi niin, että soitin ne pari keikkaa bassoa ja sen jälkeen ilmeni tarve toiselle kitaristille. Liityin Hallaan soolokitaristiksi.

Tämä samainen nimeltämainitsematon rumpali (Halmetojan Heikki) oli äänittänyt (yhden miamoore-demon) ja myös Hallan demoja. Häneltä opin paljon!

Sittemmin Hese jäi sivuun Hallakuvioista. Myös minä jäin sivuun, en muista miksi, enkä että milloin. Jossain vaiheessa tulin menin kuitenkin takaisin. Nymanin Jani tuli rumpaliksi. Ritvasen Olli, joka soitti bassoa, tuli kerran treeneihin niin järkyttyneen oloisena, että luulimme hänen menettäneen juuri vähintään jonkun lähiomaisensa. Hän oli kuitenkin nähnyt Popedan keikkabussin ja oivaltanut, että hän ei tähtää ehkä samaan kuin me muut. Tilalle tuli Taneli Tulkki.

Keikkoja tehtiin (melkein persnetolla) tasaiseen tahtiin, sekä omia biisejä ja demoja.

2010 alkoi tuntua siltä, että olen kadottanut oman musiikillisen minäni jonnekin kauas pois. Päätin lähteä sitä etsimään. Olin tuonakin kesänä Sääksmäen vanhainkodissa kesätyttönä ja asuin vanhempien vanhassa hirsiaitassa.

Ostin yhden laajakalvokonkan (GAP jotain) ja mätsätyn stereoparin (myös GAP jotain). Haalin kaikki mahdolliset akustiset soittimet mitä löysin ja päätin tehdä pienen levyn. Projekti sai nimekseen Marjaana Norjassa. EP:llä vierailee Kiira Piiroinen, joka on ihan mahetsu viulisti! Sellainen, joka osaa myös improvisoida.

Sitten syntyikin jo toinen poika, vuonna 2011. Halla pistettiin pakettiin ja minä päätin pistää koko bänditoiminnan omalta osaltani tauolle.

Kotistudioharrastus oli edennyt jo ihan hyvään vaiheeseen. Hallan kanssa olin saanut paljon harjoitusta ja myös Rölliprojekti oli lähtenyt käyntiin. Äänitin biisejä vuodesta 2007 alkaen. Joissain Hallan laulaja Noora Kosmina on mukana, joissain Vilkmanin Mikko. Suurin osa on ihan omaa sorvaamista. Tähän aiheeseen ehkä palaan joskus.

Noora oli artistikoulutuksessa Ikaalisissa ja halusi rokimman version biisistään levylle, jonka heidän vuosikurssinsa teki. Tuotin (soitin, äänitin, miksasin ja myös masteroin) nukketalo -nimisen biisin. Sen jälkeen muutama muukin on kysellyt apuja tuotantopuoleen liittyvissä asioissa. Yksi heistä on Jonna Jauhiainen (tähänkin palaan kohta).

Pari vuotta meni siinä päivätöitä tehdessä ja silloin tällöin duokeikoilla käydessä Katri Metson kanssa.

2012 elämä alkoi jotenkin asettua uomiinsa. Työpaikka oli sama kuin nyt tätä kirjoittaessani (2013) ja vakinaistui nyt alkuvuodesta. Talvella tuli sellainen olo, että olisipa kiva soittaa bändissä.

Laitoin ilmoituksen tänne muusikoiden.nettiin ja hetken päästä muuan Jakke otti yhteyttä. Perustimme bändin nimeltä JooJoo - tosi mukava soittaa bändissä kitaraa. Vanhaa ja uutta, diskoa (mikä oli uutta) ja rokkia.

Keväällä ja kesällä sitten alkoi jotenkin enemmän tapahtua. Yksi bändi kasattiin varaosista yhdelle hääkeikaille ja toinen toiselle. Sitten Jonna pyysi bändiinsä tuuraamaan basistia ja parin keikan jälkeen selvisi ettei ole ketä tuurata. Olen bändissä basistina! Jonnan kanssa on myös duojuttuja.

Myöhemmin kesällä Pasi Vainionperä ilmoittaa etsivänsä basistia syksyn keikoille. Siinä meni laivaneitsyyskin samassa rytäkässä :)

Kesän 2013 aikana opettelin yli 300 uutta biisiä ja se tuntui loppujen lopuksi aika hyvältä. Loppukesästä tavallaan jo vähän odotteli sellaista viikonloppua, että olisi vapaata. Pasin "tuuraajarumpali", yksi nimeltämainitsematon Arska oli sitten maininnut tuuraajabasistia etsivälle Gizy & Groove Companylle minusta ja taas mentiin.

Hienoa tässä on se, että bassonsoitto on oikeasti alkanut kiinnostaa ja samalla löytää musiikista taas ihan uusia ulottuvuuksia. Ostin oikean bassonkin!

Nyt siis ollaan tässä. Täydentelen tätä tuonnempana ja lisäilen linkkejä.

- Matti, 22.9.2013

Edellisestä kirjoituksesta on nyt kulunut rapiat kaksi vuotta. Se oli kirjoitettu murrosvaiheessa, joka kukaties jatkuu edelleen.

Syksy 2013 ja talvi, kevät ja kesä 2014 menikin keikoilla Pasin, Jonnan ja GGC:n kanssa. Basso tuli tutummaksi. Keväällä 2014 erosin, tapasin naisen ja muutin pääkaupunkiseudulle. Tuossa vaiheessa jäin GGC:stä pois ja aloin myös himmaamaan keikkojani Pasin bändissä. Samaan aikaan Jonnan bilebändi (JAYHO) alkoi saada uusia myyjiä ja kalenteri alkoi täyttymään pelkästään sillä, joko duona, tai koko bändinä.

JAYHOon liittyy sellainen seikka, että jossain vaiheessa ajauduin kosketinsoittajaksi. Toisinaan tuuraan kitaristia tai basistia, mikäli he ovat estyneet.

2015 olen myös alkanut tehdä tuurauskeikkoja eräässä tanssibändissä ja tätä juttua kirjoitan Levillä. Tiistai aamuna tultiin ja ensi tiistaina olen kotona. Keikkoja on nyt kertynyt tälle vuodelle n. 80.

Matti, 3.10.2015

----------------------------------------------

Jaahas... aika tasan vuosi sitten olen päivittänyt tätä viimeksi. Olin unohtanut koko tekstin, mutta eräs, ties kuinka mones tavaran myynti muusikoiden.netissä aiheutti sen, että kauppakaveri oli käynyt lukemassa tekstiäni ja mainitsi asiasta. Niinpä päätin taas kirjoittaa kuulumisia.

Vuosi sitten Olin Levillä ja sen jälkeenkin olen tehnyt muutaman kymmenen keikkaa tuossa Flamebandissa. Vuosi sitten kesällä päätin, että haluan toteuttaa yhden haaveeni ja ryhtyä trubaduuriksi. Selvittelin vaimoni kannustamana, että mitä muuta se vaatii, kuin kitaransoitto- ja laulutaidon.

Treenasin n. kuukauden verran ahkerasti ja tein demon. Se demo poiki tälle vuodelle (2016) ensimmäiset laivakeikat, sekä satunnaisia pistoja sinne tänne. Nyt tilanne alkaa kääntyä päälaelleen, kun alkaa näyttää siltä, että päällekkäisyyksiä alkaa tulla vähän liikaa pääbändin ja trubahommien suhteen. Ensivuodelle on tällä hetkellä varattuna yhdeksän erillistä laivapätkää, yhteensä n. 60 keikkapäivää.

Tilanne on minulle uusi, koska tähän asti olen haalinut kaikki keikat mitä on tarjottu ja töitä on riittänyt ihan mukavasti. Tänä vuonna musiikki on ollut pääasiallinen tulonlähde. Ehkäpä taas ensi syksynä muistan kertoa, miten tilanne kehittyi tästä eteenpäin.

Matti, 25.9.2016
 
Allekirjoitus:Tein itse, säästin...

Omat kuvat

09.03.2010 21:33 - 623×623 - 48 kt.
24.11.2012 19:41 - 750×653 - 127 kt.17.01.2009 18:50 - 716×526 - 89 kt.


Tori »

25.08.2020 Ostetaan: Jam Man Solo XT


Kommentit

Ou Zei: Te näytätte aivan The Offspringin silmälasipäiseltä kitaristilta nimeltään NOODLES. Lisäksi teillä on aivan pirskatin hienot kotisivut ja me aiommekin käydä siellä vielä uudestaankin :)
Ou Zei: Goddamn! Jo yli vuosi tosta mun ensimmäisestä kommentistani :D
Ou Zei: Ja tänään tuli sitten toinen vuosi täyteen :) (Pistä hiiri kommentin päälle, niin näät sen lisäämispäivämäärän)
Ou Zei: Kolme vuotta! Tosin pari kuukautta myöhässä.
Ou Zei: No perkele! Nyt olen kyllä pahasti myöhässä :) Neljä vuotta on tullut täyteen jo 8kk sitten!
Ou Zei: Ja viisi vuotta - 3,5 kuukautta sitten...
Rumba-Ali: Seitsemäs!
Tana: 1,2,3,4... ööh, mones?
Tjero: Olit viides, minä kahdeksas.
Ou Zei: Kuusi vuotta. Toissapäivänä.
Jucciz: Tattista vaan, hyvin tuntuu teikäläiseltäkin pölähtävän. Mikseipä jonkinlaista kollaboraatiotakin jossain vaiheessa taas.
BubbleBob: Melkomoinen kuvaus, micro-elämänkerta (-:

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti