Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Miksi Tuukkasen Sea symphonyn avausosa on "poistettu" Spotifysta
Aika:02.09.2020 10:21   (muokattu 10.09.2020 14:40)
Tajusin vasta äsken kun sain Spotifyn vihdoin ladattua koneelleni että Spotifyssakaan ei jostain kumman syystä ole Kalervo Tuukkasen Sea Symphonyn pitkää, lähes 17 minuuttista avausosaa Largo-Allegro, vaikka niin siinä selvästi lukee vaan sen aloittaa kuten Tubessakin teoksessa vasta toisena osana oleva lyhyt, kevyt ja nopea Intermezzo-osa joka tulee kahteen kertaan. Perkele, minua on huijattu. Tuo puuttuva Largo-Allegro osa on siitä ainutlaatuinen että sen muodostaa lähes impressionistisessa pehmeydessään aaltomainen melodiikka joka on uutta Tuukkasta ja joka on luonnollisesti Finlandia Recordsin levyllä. Täytynee joko lainata levy uudestaan kirjastosta tai ostaa se. Muuten ei pääse kuuntelemaan koko sinfoniaa. Ehkäpä osa on jonkun mielestä liian pitkä ja puuduttava että se on päätetty poistaa Tubesta ja Spotifysta. Kuka tietää.
 
En usko kuitenkaan että kyse olisi tekijänoikeudellisista, teknisistä, kaupallisista tai mielivaltaisista syistä koska tuo ensimmäinen osa tempomerkinnältään Largo-Allegro on kuitenkin mainittu joten kyse voi olla vain inhimillisestä erehdyksestä että ensimmäinen osa on jäänyt pois ja välimerellinen ja osin pandiatoninen 2. osa intermezzo (allegro scherzo) soi kahdesti peräjälkeen.
 
Se että Meri sinfonian laaja avausosa on jätetty kokonaan pois ja 2. Intermezzo osa soi kahdesti on käytäntö ja ratkaisu joka ei ole tyydyttävä mutta ei myöskään noudata alkuperäisen merisinfonian muotorakennetta lainkaan. Harmittaa vaan niin vietävästi että juuri kun luulin saavani kuulla sen ihanan avausosan Spotifysta niin siellä on toimittukin samalla tavalla kuin Tubessa mikä tekee hallaa koko kauniille teokselle.
 
Tuukkasen Meri sinfonia kokonaisuudessaan on kyllä levytetty mutta Tuubissa ja Spotifyssa siitä tarjoillaan vain 3 osaa ( osin pandiatoninen Intermezzo osa, allegro scherzo, kahteen kertaan) kun se muodoltaan on 4 osainen teos siihen kuuluvine laajoine avausosineen ja siinä 3:tta osaa kauniimpine duettovokaliiseineen ja vaikuttavine kuorojaksoineen, joka edellä mainituilta palvelimilta puuttuu vaikka totta puhuen sekin on fantastisen kauniista alkupuoliskostaan huolimatta muodoltaan hieman hajanainen osa ja loppupuolella se kärsii myös ajoittaisesta inspiraation köyhtymisestäkin joissakin kohdissa muttei himmennä kokonaisuuden autuaaksi tekevää lumousta.
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=242916