Muusikoiden.net
21.06.2021
Musamaailma.fi - Soittimia rock-asenteella 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miksi Tuukkasen Sea symphonyn avausosa on "poistettu" Spotifysta
1
megatherium
02.09.2020 10:21:37 (muokattu 10.09.2020 14:40:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tajusin vasta äsken kun sain Spotifyn vihdoin ladattua koneelleni että Spotifyssakaan ei jostain kumman syystä ole Kalervo Tuukkasen Sea Symphonyn pitkää, lähes 17 minuuttista avausosaa Largo-Allegro, vaikka niin siinä selvästi lukee vaan sen aloittaa kuten Tubessakin teoksessa vasta toisena osana oleva lyhyt, kevyt ja nopea Intermezzo-osa joka tulee kahteen kertaan. Perkele, minua on huijattu. Tuo puuttuva Largo-Allegro osa on siitä ainutlaatuinen että sen muodostaa lähes impressionistisessa pehmeydessään aaltomainen melodiikka joka on uutta Tuukkasta ja joka on luonnollisesti Finlandia Recordsin levyllä. Täytynee joko lainata levy uudestaan kirjastosta tai ostaa se. Muuten ei pääse kuuntelemaan koko sinfoniaa. Ehkäpä osa on jonkun mielestä liian pitkä ja puuduttava että se on päätetty poistaa Tubesta ja Spotifysta. Kuka tietää.
 
En usko kuitenkaan että kyse olisi tekijänoikeudellisista, teknisistä, kaupallisista tai mielivaltaisista syistä koska tuo ensimmäinen osa tempomerkinnältään Largo-Allegro on kuitenkin mainittu joten kyse voi olla vain inhimillisestä erehdyksestä että ensimmäinen osa on jäänyt pois ja välimerellinen ja osin pandiatoninen 2. osa intermezzo (allegro scherzo) soi kahdesti peräjälkeen.
 
Se että Meri sinfonian laaja avausosa on jätetty kokonaan pois ja 2. Intermezzo osa soi kahdesti on käytäntö ja ratkaisu joka ei ole tyydyttävä mutta ei myöskään noudata alkuperäisen merisinfonian muotorakennetta lainkaan. Harmittaa vaan niin vietävästi että juuri kun luulin saavani kuulla sen ihanan avausosan Spotifysta niin siellä on toimittukin samalla tavalla kuin Tubessa mikä tekee hallaa koko kauniille teokselle.
 
Tuukkasen Meri sinfonia kokonaisuudessaan on kyllä levytetty mutta Tuubissa ja Spotifyssa siitä tarjoillaan vain 3 osaa ( osin pandiatoninen Intermezzo osa, allegro scherzo, kahteen kertaan) kun se muodoltaan on 4 osainen teos siihen kuuluvine laajoine avausosineen ja siinä 3:tta osaa kauniimpine duettovokaliiseineen ja vaikuttavine kuorojaksoineen, joka edellä mainituilta palvelimilta puuttuu vaikka totta puhuen sekin on fantastisen kauniista alkupuoliskostaan huolimatta muodoltaan hieman hajanainen osa ja loppupuolella se kärsii myös ajoittaisesta inspiraation köyhtymisestäkin joissakin kohdissa muttei himmennä kokonaisuuden autuaaksi tekevää lumousta.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
10.09.2020 14:52:54 (muokattu 10.09.2020 15:13:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuukkasen lisäksi myös mm. Ralph Vaughan Williams, Howard Hanson, Rued Langgaard, Gösta Nyström ja Hugo Alfven ovat säveltäneet meriaiheisia sinfonioita jotka on myös levytetty ja Spotify tarjoilee oman soittolistansa meren inspiroimasta taidemusiikista josta kuitenkin esim. Tuukkasen Merisinfonia kokonaan puuttuu mutta Esim. Hansonin sinfonian avausosa on mukana kuten myös Kasken yö meren rannalla ja Klamin Merikuvia. Hansonin sinfonian 1. osa ei kuitenkaan aivan yllä Tuukkasen Meri sinfonian avausosan kauneuden tasolle sikäli kun täällä joku tuntee sen kun sitä ei ole tuubissa eikä spotifyssa vaikka siellä lukee Allegro-Largo joka on avausosan tempomerkintänä mutta kestoa sillä on Finlandia Recordsin levyllä lähes 17 minuuttia kun näillä kahdella musiikkipalvelulla meri sinfonian avausosaksi on mielivaltaisesti tai erehdyksessä tullut Meri sinfonian 3 ja puoli minuuttinen intermezzo osa joka on varsinaisesti kyseisen sinfonian toinen osa joka siis soi siellä kahteen kertaan. Hydrotherapy kokoelmalla joka esittelee suomalaista vesi-ja meriaiheista musiikkia Tuukkasen Meri sinfonian lyhyt Intermezzo on mukana muttei esim. Sulho Rannan laulua Oceania.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
29.05.2021 09:09:40 (muokattu 29.05.2021 15:02:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Klamin musiikkiestetiikasta:
"Helsingin kaupunginorkesterin kansankonsertissaan soittama Tuukkasen Kalvean immen tarina oli Klamin ensimmäinen kosketus Kalervo Tuukkasen musiikkiin. Teos ei
vakuuttanut Klamia ei sisällyksellään eikä sävellystyönäytteenä. Tuukkasen sävellyskonsertti pari vuotta myöhemmin sen sijaan oli ilahduttava tapaus, parhaimpia mitä viime aikoina tältä alalta on kuulunut. Tuukkasen vahvoina puolina Klami pitää vauhdikkuutta, lennokkuutta ja sujuvaa, kangertelematonta ilmaisua. Säveltäjän heikkoutena on hänen mielestään epäitsenäisyys: Sibeliusmaisuus on näet niiden /Tuukkasen teosten/ varsinainen ydin. Se ei ilmene yksin teeman keksinnässä, vaan myös äänenkuljetuksessa, struktuurissa ym. leimaa antavissa piirteissä. Huomautuksista huolimatta Klamin käsitys Tuukkasesta on vahvasti myönteinen: - - - niin vauhdikasta ja sujuvaa juoksevaa allegroa kuin Serenata giocosan viimeinen osa, ei kirjoita muu kuin tosi lahjakas mies."
 
Sanoisin että Klamin kritisoima sibeliusmaisuus Tuukkaen musiikissa joka saattaa kuulua vain joinakin yksittäisinä sitaatteina joissakin teoksissa ei ole niin hallitseva kuin Klamin tekstistä ilmenee. Esim. Serenatan ja Meri sinfonian viimeisen osan loppunousu on selvästi mukailtu Sibeliuksen 5. sinfonian avausosan ja jälkimmäinen sen finaalin loppunousun mukaan mutta muuten musiikki on ehtaa Tuukkasta ja hänen musiikissaan ilmenee emotionaalista voimaa joka Sibeliuksen musiikista silmiinpistävästi puuttuu.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti