Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soolosoitannan ensiaskeleet
1
Vanalkar
19.08.2010 18:52:04 (muokattu 19.08.2010 20:24:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen soittanut (sähkö)kitaraa noin kymmenen vuotta ja lähes ainoastaan komppikitaraa. Sooloja en ole soittanut yksin enkä bändin kanssa, koska asenne on ollut että soolot ovat vain kitaristin egon kohotusväline. Onhan se joissain tyylilajeissa näin, mutta nyt olen päässyt moisesta ajattelutavasta eroon.
 
Nykyään kun musiikkimaku on ns. hidastunut ja fiilispohjaiset jutut menevät teknisen suorittamisen edelle, kaipaisin artisti/biisi -vinkkejä mitä kuunnella ja opetella jatkoa ajatellen. Mukava olisi jos alkuun saisi opeteltavaksi jotain sellaista minkä pystyisi säädyllisessä ajassa opettelemaan alusta loppuun. Harmillisen usein jonkun biisin pystyy muuten soittamaan, mutta sooloissa kitaristi vetelee sellaisella temmolla sweeppejä että oksat pois. En oletakaan että "kaikki heti mulle nyt" -asenne toimii tässä tapauksessa, vaan lähden kehittämään hommaa pikku hiljaa eteenpäin. Mukavaa olisi myös jos soolot olisi jossain tabitettu/nuotitettu.
 
Kiitokset.
 
apenaattori
19.08.2010 19:08:01 (muokattu 19.08.2010 19:11:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kerro vaikka alkuun minkälaisesta musiikista pidät, niin on helpompi antaa neuvoja ja miettiä hyviä artistivinkkejä.
 
http://img439.imageshack.us/img439/1020/vrjohtoptsqi7.jpg
Bugi
19.08.2010 20:12:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gunnareiden soolot on kivoja,ainakin nämä hitaammat,November Rain,Estranged jne. Enemmän semmoista fiilis pohjaista.
 
Vanalkar
19.08.2010 20:23:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

apenaattori: Kerro vaikka alkuun minkälaisesta musiikista pidät, niin on helpompi antaa neuvoja ja miettiä hyviä artistivinkkejä.
 
Jätin genrerajat tarkoituksella avoimeksi, koska aina voi löytyä hyviä juttuja tyylisuunnista joihin ei ole aikaisemmin tullut tehtyä tuttavuutta. Mutta jos jotain pitää sanoa, niin vaikka blues/rock -skaalalta. Ihan vapaasti vaan, kaikki otetaan vastaan.
 
Kummiseta
19.08.2010 20:28:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

In Flamesilta Come Clarity. Mukavaa näppäilyä ja mukavan kuuloinen, ennenkaikkea helppo soolo. Toinen voisi olla Fastballin biisi The Way.
 
Borlag
19.08.2010 20:38:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vanalkar: Jätin genrerajat tarkoituksella avoimeksi, koska aina voi löytyä hyviä juttuja tyylisuunnista joihin ei ole aikaisemmin tullut tehtyä tuttavuutta. Mutta jos jotain pitää sanoa, niin vaikka blues/rock -skaalalta. Ihan vapaasti vaan, kaikki otetaan vastaan.
 
Tässä jotain listaa blues/rock pohjaisista kitaristeista joilla selkeitä ja suht helppoja juttuja soolosoiton aloittamiseen:
 
ZZ Top, alkuajoilta. One Foot In The Blues kokoelma hyvä alkuun
Gary Moore, Still Got The Blues (tällä itse aloitin soolojen opettelun)
AC/DC, rokimpaa mutta vielä selkeästi helppoa kamaa
Black Sabbath, metallin puolelle mennään, ja jazz puolen juttujakin soitellaan, mutta sanoisin että tällä on paras aloittaa metallisooloilun opettelu. Ei älytöntä tiluttelua, mutta ei enää pelkkää pentatonistakaan.
Deep Purple, Blackmorella todella helppoja juttuja joka soolossa, eikä ne hankalammatkaan jutut ole niin hirveän vaikeita. Näiden juttujen osaaminen hyvin onkin sitten aivan eri asia. Hemmetin hyvää treeniä.
Guns 'N' Roses, Slashilla selkeä melodinen tyyli joka helppo plokata.
 
Eiköhän noilla pääse alkuun.
 
apenaattori
19.08.2010 21:15:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse heittäisin sellaista näkökulmaa peliin että soolosoittossa on hyvä jo melko varhaisessa opettelun vaiheessa lähteä kikkailemaan improvisoinnin ihmeelliseen maailmaan. Kun kuuntelet ja soittelet muiden sooloja, niin alat huomaamaan kuinka tietyt peruskuviot toistuvat. Näitä opittuja lickejä voi sitten itse lähteä varioimaan ja käyttämään omassa soitossa.
 
Suosittelen että hankit jostain taustoja joissa on vaikka perinteinen blueskierto, ja lähdet ennakkoluulottomasti räimimään pentatonista päälle. Heittele sekaan myös opittuja jippoja ja varioi niitä. Vaikka välillä menisi metsään, niin tällaisessa improtapailussa kehittyy yllättävän nopeasti. Tällä tavalla oppii nopeasti pentatonisen asteikon värit ja alkaa saada haluamiaan melodioita irti kitarasta. Pikkuhiljaa alkaa huomaamaan myös mitkä pentatonisen ulkopuoliset sävelet kuulostavat hyvältä, ja loppujen lopuksi aletaan pääsemään tilanteeseen jossa soittaa melodioita ajattelematta asteikoita tai sormituksia. Improvisointi on hyvä taito oppia, itsestäni ei ainakaan ole mielekästä opetella joka sooloa erikseen (itseasiassa soitan opeteltuja sooloja erittäin harvoin).
 
Sellainen juttu vielä että kun soittelet niitä muiden sooloja, niin vedä niitä hitaasti ja keskity ankarasti erityisesti bendeihin ja vibraan. Jostain kumman syystä monet soolosoittoa aloittelevat kitaristit laiminlyövät nämä asiat, jolloin soitto kuulostaa levottomalta ja epävireiseltä. Pakota itsesi napsauttamaan ne bendit kohdilleen vaikka sormet verillä ja kuuntele vibratoasi kriittisesti. Vibraa on hyvä treenata myös metronomin avulla (vouvaat nuottia metronomin tahtiin).
 
Eli lyhyesti: Improvisoi rohkeasti äläkä laiminlyö puhdasta fraseerausta. Blues/rock -tyylisen fraseerauksen harjoitteluun suosittelen erittäin lämpimästi Harri Louhensuon Blues Station -kirjaa. Improviosinnin harjoittelussa parhaat apuvälineet ovat korvasi.
 
http://img439.imageshack.us/img439/1020/vrjohtoptsqi7.jpg
Vanalkar
21.08.2010 17:58:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paljon hyviä vinkkejä ja ehdotuksia, kiitos! En ollut aikaisemmin tutustunut ZZ Topiin, mutta bändihän on aivan loistava. Menee kyllä ehdottomasti hankintaan nuo alkupään levyt, Got Me Under Pressure! Ja tuolla Gary Mooren biisillä on hyvä aloitella!
 
Tommittaja
21.08.2010 18:18:02
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hyvä soolo, ja melko helppokin (olen itse soittanut noin vuoden ja 4kk ja osaan suurinpiirtein) on tuo La Grangen soolo. kuulostaakin hyvältä. ja jos nyt olet 10 vuotta soittanut, ehdotan että kokeilet Joe Satrianin tuotantoa. instrumentaalirokkia. erittäin hyvä artisti, ja kitaristi
 
http://www.mikseri.net/tommirossi/
Louhimo
21.08.2010 18:27:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meikäläinen puolestaan suosittelee Dire Straitsin tuotantoa; suurin osa simppeleitä biisejä joihin saa tyylillään tungettua vaikka minkälaisia kikkoja ja kitarointeja, sooloista puhumattakaan!
 
Mikäli instrumentaali kiinnostaa niin tsekkaa Andy Timmonsin Electric Gypsy ja A Night To Remember -biisit, ei liian teknistä mutta loistavia kikkoja joita kannattanee plokailla!
 
Basisti on lyömäsoitin
Peku911
21.08.2010 20:36:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bugi: Gunnareiden soolot on kivoja,ainakin nämä hitaammat,November Rain,Estranged jne. Enemmän semmoista fiilis pohjaista.
 
Ja samalla myös haastavia saada kuulostamaan hyvältä, joten itsekin suosittelen todella paljon juuri näitä sooloja.
 
Bugi
22.08.2010 14:12:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Peku911: Ja samalla myös haastavia saada kuulostamaan hyvältä, joten itsekin suosittelen todella paljon juuri näitä sooloja.
 
Jep,helppoja mutta silti haastavia. Mukavampi niitä on soitella kuin tiluja,omasta mielestä.
 
wavelength
22.08.2010 15:43:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä lähtökohta on opetella soittamaan kaikenlaisia melodioita korvakuulolta; simppeleitä lastenlauluja ensiksi, koska ne löytyvät valmiiksi korvien välistä. Kokeile soittaa melodioita vain yhdellä kielellä pysyen, vain yhdessä asemassa pysyen, ja lopulta vapaasti otelaudalla surffaten. Varioi ja väritä melodiaa muuttamalla rytmiä, painotuksia ja artikulaatiota.
 
Tuttuja melodioita soittamalla saa kehitettyä korvan ja käden yhteispeliä, ja mitä pitemmälle tätä taitoa vie, sitä helpompaa on ruveta plokkailemaan varsinaisia soolojakin. Asteikko- ja arpeggiotreenistä on toki hyötyä, sillä huomattava osa melodisesta aineksesta perustuu asteikko- ja arpeggiokulkuihin, mutta suosittelen silti "case study"-henkistä lähestymistapaa: opettele soittamaan (soolo)melodioita ulkoa sellaisenaan, poimi melodioista mukavan kuuluisia osia ("likkejä") ja opettele yhdistelemään näitä uusilla tavoilla.
 
Melodian laulaminenkin on hyvä taito oppia. Jos ei pysty laulamaan järkevää melodiaa, on hyvin vaikea soittaakaan mitään järkevää.
 
EDELLEEN myytävänä Jackson PS4 -sähkökitara...
aalataur
22.08.2010 22:12:03 (muokattu 22.08.2010 22:15:09)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse lähdin Blind Guardianin 90-luvun levyjä plokkailemaan alussa. Ja Iron Maidenin leadeja (ei sooloja, vaan niitä legendaarisia kaksoiskitaroita). Ei siitä nyt niin hirveän kauan ole. Muutama vuosi. Ja sama tilanne, eli komppikitaraa osasin jo jotenkin soittaa siinä vaiheessa. Komppaustaidot on kyllä kehittynyt silti käsi kädessä soolotaitojen kanssa... Tekniikka paranee, komppi paranee, simppeliä.
 
Tärkeintä valita biisejä mistä itse tykkää, eikä täältä noteerata näitä bändi/biisiehdotuksia. Kun jokaisella on oma makunsa, ja motivoi eniten opetella sooloja mistä pitää. Kyllähän sen kuulee, että jos on nopeeta pilitystä, niin ei kannata siitä aloittaa.
Ianuarius
24.08.2010 00:48:26
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyl se vaan niin on, että hakemaan sitä, mikä tuntuu itestä mukavalta.
 
Iteki tykkään Iron Maidenista, mut Murrayn soolot ei istu mun lapaseen ei sit millään. Sen sijaan Adrian Smithin soolot on kuin meikäläiselle luotuja! Sama bändi, kaks eri kitaristia (siitä kolmannesta en sano mitään) ja kaks eri tyyliä. Toiset tykkää groovemmasta, mä tykkään tyttärestä... eiku muhukummasta. Tai no sanotaan ny vaikka että soitan sitä, mitä on kiva soittaa. :)
 
And we got caught in the whirlwind // Torn by the storms of our lives.
Räkkipeli
24.08.2010 01:03:51 (muokattu 24.08.2010 01:05:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä komppaisin Apenaattorin näkemykisä. Helpoiten pääsee alkuun kun lähtee tutustumaan bluesin ihmeelliseen maailmaan ja jo alussa lähtee harjottamaan sitä improvisaatiota.
 
Ja totuushan on se että jokainen tykkää soittaa bluesia! Se joka ei tykkää, ei vaan osaa ja sen pitäis opetella. :)
 
If you want to know what other people hear when they listen to music, listen to music you don't understand. -Guthrie Govan
Ianuarius
24.08.2010 10:43:07
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Räkkipeli: Ja totuushan on se että jokainen tykkää soittaa bluesia! Se joka ei tykkää, ei vaan osaa ja sen pitäis opetella. :)
 
Sama pätee tietenkin myös death metalliin.
 
And we got caught in the whirlwind // Torn by the storms of our lives.
kimurantti1
24.08.2010 10:49:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

January: Sama pätee tietenkin myös death metalliin.
 
Ja tuvalaiseen kurkkulauluun!
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Kontiak
05.09.2010 23:07:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä ei ole valmista soolokamaa, vaan vie lähelle kyllä erittäin tehokkaasti selvästi selitettyjen perusteiden kautta.
 
Frank Gambale Technique Book I ja II:
 
http://www.amazon.com/Frank-Gambale … anhattan-Publications/dp/0769248055
 
Suosittelen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «