Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Metallirungon merkitys säröboxille
1
Midrange
09.05.2010 18:04:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki muovisen kuoren sisältäneet overdrive ja distortion pedaalit joita olen vuosien aikana omistanut ovat pitäneet todella paljon pörinää ja muita häiriöääniä. Tämä osittain varmasti johtuu myös niiden halvoista kompontenteista suhteessa metallikotelollisiin kalleimpiin boxeihin.
 
Metallikoteloissahan sen kotelon läpi kulkee negatiivinen virta jonka tehtävä on kuulemma osittain muodostaa suojaava kenttä radioaaltoja ja muita häiriöääniä varten.
Miten paljon tuo oikeesti suojaa niiltä häiriöiltä, eli ovatko metalliboxit oikeasti paljonkin vähemmän herkkiä häiriöille?
 
Ei sillä että itse pistäisin omia rakenteluitani halpojen muoviboksien sisään mutta aihe kiinnostaa silti.
 
"rikoksen tunnusmerkit täyttynevät siinä kohtaa, kun viimoisen ruuvin boksiisi ruuvaat" - Klapp pedaalin kloonaamisesta.
päänahka
09.05.2010 20:00:17 (muokattu 09.05.2010 20:09:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Midrange: Kaikki muovisen kuoren sisältäneet overdrive ja distortion pedaalit joita olen vuosien aikana omistanut ovat pitäneet todella paljon pörinää ja muita häiriöääniä. Tämä osittain varmasti johtuu myös niiden halvoista kompontenteista suhteessa metallikotelollisiin kalleimpiin boxeihin.
 
Metallikoteloissahan sen kotelon läpi kulkee negatiivinen virta jonka tehtävä on kuulemma osittain muodostaa suojaava kenttä radioaaltoja ja muita häiriöääniä varten.
Miten paljon tuo oikeesti suojaa niiltä häiriöiltä, eli ovatko metalliboxit oikeasti paljonkin vähemmän herkkiä häiriöille?

 
Ei se ihan näin mene. Metallikotelo itsessään suojaa häiriöiltä, vaikka siinä ei mitään virtaa kulkisikaan, sillä ulkopuoliset sähkömagneettiset aallot jäävät kotelon pintaan. Miten paljon se suojaa - no muovi ei suojaa yhtään mitenkään, ja metallin läpi nuo aallot eivät käytännössä pääse ollenkaan, eli joo, metallikotelo on hyvin paljon vähemmän häiriöaltis.
 
E: Sanomattakin lienee selvää, ettei tuo kotelointi poista jo olemassa olevia häiriöitä. Eli kyllä se säröboksi voimistaa hurinoita vaikka se olisi itsessään täysin häiriötön. Noissa muovisissa bokseissakin on muuten usein vähintään metallinen pohja (poistaa alakerran naapurin aiheuttamat häiriöt, heh), ja joskus jotain muuta metallikalvoa. Käytännössä se häiriöalttein osa on kuitenkin kitaran mikki, ja muun signaalitien pitää vain yrittää olla lisäämättä tähän mitään.
 
Työ norjat, Zorron yöstä nouskaa.
jPekka
09.05.2010 21:22:00
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen joskus vuorannut Danelectron muovikuorisen tremolopedaalin sisäpuolelta alumiiniteipillä, ja kyllä se mielestäni vähän vähensi häiriöitä.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
Lökis
10.05.2010 19:49:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Iltaa
 
Aikoinaan tein työkseni elektroniikan testaussuunnittelua ja häiriöt olivat päivittäinen vieras. Eräs keino oli kuparifolioida muovikotelo, mutta varsin työläs. Tämä oli paljon helpompikäyttöinen ja toimiva: http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=80_394&products_id=5188.
 
Twinkle
11.05.2010 08:44:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

päänahka: muovi ei suojaa yhtään mitenkään, ja metallin läpi nuo aallot eivät käytännössä pääse ollenkaan, eli joo, metallikotelo on hyvin paljon vähemmän häiriöaltis.
 
Metalli suojaa enemmän mutta se ei tarkoita sitä etteikö niiden läpi "pääse käytännössä ollenkaan". Metallinen kuori tuollaisessa pedaalissa suojaa tietynlaisilta jutuilta mutta kyllä siitäkin läpi pääsee radiosignaalit sun muut, esim. loisteputket voi aiheuttaa yhä häiriöitä. Se riippuu sen häiriön intensiteetistä ja ja taajuudesta että mistä ne pääsee läpi, esim. pelkällä kanaverkolla voi suojata tietyt taajuuskaistat kokonaan ja sitten taas suurella teholla pörrääviä GSM-juttuja onkin reilusti vaikeampi vaimentaa.
 
Tuo nyt sellaisena huomiona tähän, loppupeleissä tämä ei ole hirveän merkitsevää. Metallikotelon pitäminen tuollaisissa laitteissa kuten pedaaleissa on ensisijaisesti lähinnä fyysiseen kestävyyteen liittyvää vaikka se pitääkin tiettyjä häiriöitä paremmin poissa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «