Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miten harjotuttaa improvisaatiota, ja sit jotain muita ongelmia.
1 2 3
Guitar_Miller
24.01.2010 14:34:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei. Olen tässä jonkin aikaa jo kitaraa soittanut, mutta improvisointi on edelleen jotenkin vaikea asia ymmärtää. Mistä voi tietää esimerkiksi mikä skaala sopii mihinkin sointuun? Esimerkiksi joku Am6add9? Veikkaan että ei ole ihan pelkkä harmoninen a-molli.. - Ja muutenkin. Kun yrittää improvisoida jollain yksinkertaisella Blues asteikolla, niin aina väkisin rupeaa kuulostamaan B.B Kingiltä (The Thrill Is Gone). Että miten harjotuttaa monipuolisuutta. Oon kuunnellu vaikka kuinka paljon eri kitaristeja, että vika ei oo siinä etenkö kuuntelisi tarpeeksi monipuolista musaa.
 
wavelength
24.01.2010 16:00:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Guitar_Miller: Hei. Olen tässä jonkin aikaa jo kitaraa soittanut, mutta improvisointi on edelleen jotenkin vaikea asia ymmärtää. Mistä voi tietää esimerkiksi mikä skaala sopii mihinkin sointuun? Esimerkiksi joku Am6add9? Veikkaan että ei ole ihan pelkkä harmoninen a-molli.. - Ja muutenkin. Kun yrittää improvisoida jollain yksinkertaisella Blues asteikolla, niin aina väkisin rupeaa kuulostamaan B.B Kingiltä (The Thrill Is Gone). Että miten harjotuttaa monipuolisuutta. Oon kuunnellu vaikka kuinka paljon eri kitaristeja, että vika ei oo siinä etenkö kuuntelisi tarpeeksi monipuolista musaa.
 
Skaalan ja soinnun väliset suhteet oppii opiskelemalla hieman teoriaa ja toki soittamalla kyseiset teoria-asiat kuuluviin. Improvisoimaan oppii soittamalla paljon korvakuulolta. Ideana on, että käsi soittaa sen mitä kuulee pään sisällä, ja ennen kuin pystyy mitään kuulemaan "sisäisellä" korvalla, on sitä treenattava kuuntelemalla "ulkoisella" korvalla ja matkimalla kuulemaansa. Kyllä se siitä, ennemmin tai myöhemmin.
 
PS. B.B. Kingiltä kuulostaminen ei ole minun mielestäni hirveän huono asia!
 
Myytävänä Jackson PS4 -sähkökitara.
r0b1n
24.01.2010 16:07:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikä kaikki välttämättä edes osaa teoria ja improvisoi silti mainiota kamaa. Esimerkkinä tietääkseni Marty Friedman? Ajan kuluessa tiettyjä melodioita oppii varmasti kuulemaan pään sisällä ja sitten soittamaan ne kitaralla ulos. Vaatii varmasti harjoittelua ja tulee ajan kanssa luultavasti vasta.
 
Koska raskaan musiikin soittajista löytyy kiistatta tämän hetken taitavimmat kitaristit. Poikkeuksia toki on, mutta pääsääntöisesti asia on kuitenkin näin. -kruise
Guitar_Miller
24.01.2010 17:17:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PS. B.B. Kingiltä kuulostaminen ei ole minun mielestäni hirveän huono asia!
 
No tarkoitan että se menee sellaiseksi yksin kertaiseksi jammailuksi. Eikä B.B Kingissä tosiaankaan mitään vikaa ole. Mutta kun se menee siihen ja haluis oppia soittamaan muutakin.
 
PS. Kyllä minä arvostan B.B Kingiä
 
Ianuarius
24.01.2010 17:29:41
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yks kaveri anto sellasen neuvon että ku kuulet päässä jonkun sävelen niin yrität vaan mahollisimman nopeesti löytää sen kaulalta.
 
And we got caught in the whirlwind // Torn by the storms of our lives.
Zeeboo
24.01.2010 19:19:02 (muokattu 24.01.2010 19:50:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

r0b1n: Eikä kaikki välttämättä edes osaa teoria ja improvisoi silti mainiota kamaa. Esimerkkinä tietääkseni Marty Friedman? Ajan kuluessa tiettyjä melodioita oppii varmasti kuulemaan pään sisällä ja sitten soittamaan ne kitaralla ulos. Vaatii varmasti harjoittelua ja tulee ajan kanssa luultavasti vasta.
 
Mä en halua aloittaa iänikuista jahkaamista siitä, onko teoriasta haittaa vai hyötyä. Jokainen tietysti tekee metelinsä omista lähtökohdistaan ja omiin tarpeisiinsa. Mutta: kun tietää jotain soinnuista, niiden muodostamisesta, jotain asteikoista ja niiden käyttämisestä, niin ihan takuulla saa oikaistua monta turhaa mutkaa matkalla "oikeaksi soittajaksi" (nuo lainausmerkit ei meinaa missään nimessä vähättelyä mihinkään suuntaan). Ei varmasti ole mitään haittaa siitä, että tietää mitä on tekemässä sen sijaan, että harrastaa hakuammuntaa ja toivoo parasta.
 
Fiilistä tai luovuutta se osaaminen ja tietäminen ei syö. Päinvastoin. Biisien sointujen ja melodioiden/ soolojen plokkailu on hemmetin paljon helpompaa. Biisien tekemisessä taas tieto on paljon parempi väline kuin arpominen.
 
Jne jne...
 
Se, että Marty Friedman tai Jimi Hendrix tai joku Kuljusen Pate on kovia soittajia vaikka eivät teoriasta ole koskaan tienneet mitään ei johdu siitä teorian osaamattomuudesta tai lukutaidottomuudesta vaan silkasta lahjakkuudesta. Eikä tuo taas meinaa sitä että kaikki nuotinlukutaidottomat ja teorialle haistattelijat olisivat automaattisesti lahjakkaita, tai neroja. Enimmäkseen ne vaan eivät osaa lukea nuotteja eivätkä tunne teoriaa. Tasapuolisuuden nimessä on sanottava, että moni lukutaitoinen tuttavani ei ole luovuuden suhteen posetiivia kummempi.
 
Yhden kiistattoman hyödyn jonkinlaisesta teorian tuntemisesta voi osoittaa: Ei tarvitse joka ikistä Am7:aa, Hsus:ia ja mollipentatonista olla mnetistä tinkaamassa kun sellainen jossain biisissä vastaan tulee ;)
 
E: Tuossa on muutama ketju joista voi olla jotain hyötyä
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=172963&o=0
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=141384&o=60
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=166447#p8242708
 
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
kimurantti1
24.01.2010 19:45:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

r0b1n: Eikä kaikki välttämättä edes osaa teoria ja improvisoi silti mainiota kamaa. Esimerkkinä tietääkseni Marty Friedman?
 
Katsopa vaikka Marty Friedmanin Melodic Control -video. Se selvittää sillä videolla tasan samaa asiaa, jota mm. kaikki jazz-kitaristit (jos nyt näin lokeroidaan) treenaavat ihan alusta lähtien. Friedmanilla on todennäköisesti harmoniapuollta ihan samoja tietoja ja taitoja, se ei vaan tiedä osaamilleen jutuille ns. opistotermejä. Oikeasti, jos jossain jutussa on lainalaisuuksia (kuten Friedmanin soitossa ja kaikessa länsimaisessa musassa ylipäätään), on siitä mahdollista johtaa teoria ja ne lainalaisuudet, joita soittajat enemmän tai vähemmän tietoisesti seuraavat.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
r0b1n
25.01.2010 17:57:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: Katsopa vaikka Marty Friedmanin Melodic Control -video. Se selvittää sillä videolla tasan samaa asiaa, jota mm. kaikki jazz-kitaristit (jos nyt näin lokeroidaan) treenaavat ihan alusta lähtien. Friedmanilla on todennäköisesti harmoniapuollta ihan samoja tietoja ja taitoja, se ei vaan tiedä osaamilleen jutuille ns. opistotermejä. Oikeasti, jos jossain jutussa on lainalaisuuksia (kuten Friedmanin soitossa ja kaikessa länsimaisessa musassa ylipäätään), on siitä mahdollista johtaa teoria ja ne lainalaisuudet, joita soittajat enemmän tai vähemmän tietoisesti seuraavat.
 
Tätäpä juuri tarkoitinkin, että Friedmani ei osaa teoriaa oppikirjatermeillä opiskeltuna, vaan ilmeisesti itseoppineena ja osaa juuri sitä soveltaa soittoonsa. Enkä tarkoittanu ylemmällä kirjoituksella, että teoria on turhaa, koska joku stara ei sitä osaa. Itselleni ainakin on ollut teorianopiskelusta enemmän hyötyä kuin haittaa.
 
Koska raskaan musiikin soittajista löytyy kiistatta tämän hetken taitavimmat kitaristit. Poikkeuksia toki on, mutta pääsääntöisesti asia on kuitenkin näin. -kruise
aalataur
25.01.2010 18:23:41 (muokattu 25.01.2010 18:31:21)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite reenaan silleen että joku tausta vaan looppaamaan ja siihen random tilutusta päälle. Osa kuulostaa paskalta mutta improamaan oppii vain improamalla. Kai. En tiedä onko niin elintärkeä taito muutakun lähinnä jazzissa. Jos pystyy pähkäileen hyvän soolon, ei kukaan kysy että kauan sulta kesti säveltää se. Niin ja tuo kanssa hyvä neuvo, että jos kuulet päässä jonkun sävelen niin etsi otelaudalta heti.
kimurantti1
25.01.2010 18:41:49 (muokattu 26.01.2010 18:25:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

r0b1n: Tätäpä juuri tarkoitinkin, että Friedmani ei osaa teoriaa oppikirjatermeillä opiskeltuna, vaan ilmeisesti itseoppineena ja osaa juuri sitä soveltaa soittoonsa. Enkä tarkoittanu ylemmällä kirjoituksella, että teoria on turhaa, koska joku stara ei sitä osaa. Itselleni ainakin on ollut teorianopiskelusta enemmän hyötyä kuin haittaa.
 
Hmm, mä en ole ihan varma mitä nyt meinaat. Ei teoriaosaaminen meinaa sitä, että osaat nimetä soittamasi soinnut tai hirveän määrän skaaloja. Teoriaosaaminen on sitä, että kuulet taustan soinnut ja tiedät mahdollisesti nimet niille, tiedät mitä ääniä niihin kuuluu, mikä asteikko vastaa mitäkin sointua. Ja tää on sellainen juttu jonka voi opettaa ihan kelle vaan. Isoin juttu on asioiden kuuleminen, sointuihin reagoiminen ja kaiken sen teoriatiedon soveltaminen käytäntöön. Ylipäätään toi "itseoppinut" on aika huvittava termi. Kyllä ne kaikki opistoissakin opiskelleet jampat on ne jutut ihan itse ja korkeimman omakätisesti joutuneet opettelemaan ja treenaamaan käytäntöön, vaikka joku toinen, mahdollisesti oppilaitoksen opettaja, olisikin kertonut että "näin tää juttu menee".
 
Oon moneen kertaan tätä selvittänyt ja tasan näillä sanoilla, mutta sanotaan vielä: Teoria on vain kokoelma niistä lainalaisuuksista, joita soivassa musiikissa esiintyy. Nämä lainalaisuudet kuullaan suhteessa toisiinsa soivassa musiikissa, joten ne suhteutetaan myös toisiinsa teoriassa. Niille lainalaisuuksille on sitten annettu nimet jotta niistä voidaan ylipäätään keskustella muitten muusikoiden kanssa, mutta ne nimet itsessään ei ole se teoria. Siispä kaikki noi "starat" osaa jossain määrin teoriaa, ajattelivat he sitä tietoisesti tai ei. Tää fakta voidaan päätellä siitä, että niiden starojen soitto ylipäätään kuulostaa siltä miltä kuulostaa. Esimerkiksi Zakk Wylde osaa pentatoniset asteikot ympäri otelautaa eri sävellajeissa aika hyvin ja se osaa soveltaa niitä soitossaan - ei Wylde niitä ihan mihin sattuu ja mistä tahansa sävellajeista soittele. Mary Friedmanilla on selvästi vieläkin enemmän teoriaosaamista. Se osaa reagoida soitossaan tarvittessa kaikkiin mahdollisiin sointuihin ja tietää tasan tarkkaan, että mitä ääniä niihin kuuluu. Jos tausta on pelkkiä kvinttisointuja, se osaa johtaa harmonian niistä sekä mahdollisesti muunnella sitä ja käyttää ns. vaihtoehtoisia sointusoundeja ensisijaisten sijaan. Tää kaikki tieto voidaan päätellä esimerkiksi siitä, että mitä ääniä ja missä kohtaa Friedman soittaa siihen legendaariseen Tornado Of Soulsin sooloon. Se ei ehkä tiedä opistotermejä kaikille osaamilleen jutuille, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että Friedman osaa paljon teoriaa ja osaa myös soveltaa sitä käytäntöön, koska ne termit itsessään ei ole se teoria.
 
Monet vaan ajattelee tota teoria-asiaa tosi kaksiulotteisesti. Kaikille niille kitaristeille jotka selvittää, että "mä oon itseoppinut enkä osaa teoriaa" mä haluankin sanoa: Paskan marjat. Sä soitat länsimaista rockmusaa ja se kuulostaa länsimäiselta rockmusalta, joten sun on pakko osata sitä teoriaa ainakin jossain määrin.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Räkkipeli
26.01.2010 12:04:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kimurantille plussaa ja ZeeBoolle kans. Hyviä kirjoituksia löytyi muistakin ketjuista.
 
"Foorumeiden pahimpia trolleja on ne, jotka osaa ja tietää paljon, mutta esittävät mielipiteensä faktoina." -IJarro
TYKY
26.01.2010 15:26:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Improvisaatio on asia jota olen itsekin alkanut enemmän kiinnittää huomiota.
Tyypillisesti lähden yleensä siitä että valkkaan jonkun sointukulun. Teen cubasella nopeasti taustan (tai josku renkutan kitaralla iphonen ääninauhuriin soinnut). Sitten kuuntelen sointuja repeatilla. Yleensä ääniä alkaa kuulumaan päänsisällä. Sitten haaste on vaan siirtää niitä kitaran kautta ulos. Monesti homma lähtee sointujen perusäänistä. Improvisoidessa pidemmät melodiset linjat tuntuvat kantavan helpommin. Todellakaan ei aina tarvitse käyttää niitä sointujen perusääniä kun visio kantaa pidemmälle.
Toisinaan joutuu analysoimaan sointuja ja miettimään mitä asteikoita / moodeja oikeasti voisi käyttää. Pitäisi pysähtyä miettimään enemmänkin. Perus duuri-asteikon moodeista poikkeaminen on pelkästään positiivista.
 
Sikäli olen onnekas että olen löytänyt tähän homman myös ryhmän. Thomas Törnroosin (rummut) ja Kalle Katzin (koskettimet) kanssa meillä on eräänlainen vapaa-ajan huviyhtye "KaKalMas". Kokoonnumme treeneihin aina pariksi tunniksi muutamaa päivää ennen jokaista keikkaa. Kehitämme keikalle teeman, annamme biiseille nimet ja usein myös valmiit sävellajit :) Tämän jälkeen luomme koko keikan biisi aihiot muutamassa tunnissa. Osaa kappaleista ei yleensä edes keretä soittamaan kokonaan. Tallennan kaikki zoomin pikkunauhurilla talteen. (Treenien ja keikan välissä harjoittelen yleensä itse vähän salaan eniten arvelluttavia juttuja ja mm. sointukulkujen päälle improvisaatiota). Ennen keikkaa kokoonnumme kuuntelemaan treeni äänitteet. Sovimme sanallisesti viime hetken tärpit ja ideat. Sitten mestoille ja lauteille. Yleensä biisit "vähän" uudelleen muotoutuu keikalla.
Tämä jos jokin on jännää puuhaa, yleensä hirveesti ei kerkeä nukahtelemaan lavalla :) Suosittelen lämpimästi. Jos löytyy ryhmä niin yhdessä improvisointi on kaikista hienointa ja antoisinta. Välillä rämmitään pohjamudissa, mutta tulee niitä huippuhetkiäkin!
 
Tässä on muuten helkkarin hyvä video jossa Christophe Godin kertoilee metodeistaan.
http://www.youtube.com/watch?v=TyDhSJxwIFg
 
MKK
28.01.2010 21:32:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: Hmm, mä en ole ihan varma mitä nyt meinaat. Ei teoriaosaaminen meinaa sitä, että osaat nimetä soittamasi soinnut tai hirveän määrän skaaloja. Teoriaosaaminen on sitä, että kuulet taustan soinnut ja tiedät mahdollisesti nimet niille, tiedät mitä ääniä niihin kuuluu, mikä asteikko vastaa mitäkin sointua.
 
Eli kuurot eivät osaa teoriaa koska eivät pysty kuulemaan taustan sointuja ja pysty täten nimeämään niitä?
Absoluuttisia totuuksia musiikissa tai yleensä missään on kovin vähän ja yllä oleva kettuiluni kimurantille tuskin myöskään kuuluu niihin. ;-)
 
/M
 
Mikä ihmeen tone...?
kimurantti1
30.01.2010 16:02:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MKK: Eli kuurot eivät osaa teoriaa koska eivät pysty kuulemaan taustan sointuja ja pysty täten nimeämään niitä?
Absoluuttisia totuuksia musiikissa tai yleensä missään on kovin vähän ja yllä oleva kettuiluni kimurantille tuskin myöskään kuuluu niihin. ;-)
 
/M

 
Hoh, siinä oli ensimmäinen porsaanreikä. Ja hakemalla kun haetaan niin löydetään niin monta lisää kun vaan halutaan. :-D Mutta joo, kuuleminen on yksi aika iso tän jutun osa-alue, ja sitä kuurot eivät voi oppia.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Epämuusikko
30.01.2010 17:30:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MKK: Eli kuurot eivät osaa teoriaa koska eivät pysty kuulemaan taustan sointuja ja pysty täten nimeämään niitä?
Absoluuttisia totuuksia musiikissa tai yleensä missään on kovin vähän ja yllä oleva kettuiluni kimurantille tuskin myöskään kuuluu niihin. ;-)
 
/M

 
Miten tämä auttoi mitään?
 
Ämpärit täyttyvät, mieli on iloinen.
MKK
04.02.2010 13:36:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: Miten tämä auttoi mitään?
 
Oikaisin teoriaa joka ei pitänyt paikkaansa, joten kirjoitus lienee tältä kantilta katsottuna asiallinen(?)
 
Kuinka oma kirjoituksesi auttoi mitään?
 
/M
 
Mikä ihmeen tone...?
hevikukko
04.02.2010 17:53:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä olen improvisoinut aina siitä lähtien, kun aloin soittelee suuni lisäksi instrumentteja.
Harjoittelen aika ajoin oikeaa skaalaa, mutta korvakuulolla sekoittelen oikeita skaaloja johonkin toiseen. Joskus syntyy jopa trioliskaala? Jos sellaiseksi voi kutsua...hybridi siis :D
=
Skaalan alku on molli "vaikka E molli", keskellä vaikka mixolyydinen pöräys, joka muuttuu lopussa vaikka bluesympäripyöreäksi molliksi joka päättyy koko hybridi-skaalan aloittaneeseen nuottiin. Toivottavasti ei ollut liian vaikia ymmärtää. Sekoittelen siis kaikenlaisia juttuja improvisoiden sen mukaan, mikä kuulostaa hyvältä. Päähän kehittyy erilaisia ajatuksia ja nuotituksia, joita on hyvä käyttää joissakin biiseissä pikku extrana. Korva kuulee asioita ja joskus tulee soitettua hiukan ohi, mutta kuulostaakin paremmalta. Improvisointi on mielestäni aivan älyttömän kivaa. Toteuta omia soittojasi, värittäen sitä omilla ajatuksillasi.
 
:D silleesti
 
Mitäs tähän nyt sanoisi ;)
J_Mikkonen
04.02.2010 17:57:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hevikukko: Skaalan alku on molli "vaikka E molli", keskellä vaikka mixolyydinen pöräys, joka muuttuu lopussa vaikka bluesympäripyöreäksi molliksi joka päättyy koko hybridi-skaalan aloittaneeseen nuottiin. Toivottavasti ei ollut liian vaikia ymmärtää. Sekoittelen siis kaikenlaisia juttuja improvisoiden sen mukaan, mikä kuulostaa hyvältä. Päähän kehittyy erilaisia ajatuksia ja nuotituksia, joita on hyvä käyttää joissakin biiseissä pikku extrana. Korva kuulee asioita ja joskus tulee soitettua hiukan ohi, mutta kuulostaakin paremmalta. Improvisointi on mielestäni aivan älyttömän kivaa. Toteuta omia soittojasi, värittäen sitä omilla ajatuksillasi.
 
Siis, mitä? Miksolyydinen pöräys tiputti niin pahasti etten tajunnut sanaakaan enää.
 
hevikukko
04.02.2010 18:09:50 (muokattu 04.02.2010 18:12:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siis, mitä? Miksolyydinen pöräys tiputti niin pahasti etten tajunnut sanaakaan enää.
 
=) Vaikka näin...
 
--------------------------------------10-11-12 > Blues tyylinen kiemura kromaattinen
---------------------------10-11-12----------- > Blues tyylinen kiemura kromaattinen
-------------------7-9-11---------------------- > E mixolyydinen
----------7-9-11------------------------------- > E mixolyydinen
-7-9-10---------------------------------------- > E molli alku
------------------------------------------------
 
Heh, tällasia juttuja.... toiv. valaisee asiaa :D
Noita sahailee vaikka ees taas, nii tulee jotain.
 
Mitäs tähän nyt sanoisi ;)
Zeeboo
04.02.2010 20:12:09 (muokattu 04.02.2010 20:18:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hevikukko: =) Vaikka näin...
 
------------------------------------------9-10(11)12
-----------------------------8-10(11)12-----------
-------------------7-9(11)---------------------
----------7-9-11-------------------------------
-7-9-10----------------------------------------
------------------------------------------------
 
E-doorinen kahdella kromaattisella lisä-äänellä => E-blues & E-melodinen molli
 
Hybridipä hyvinnii..... AARGH, jazzia!!
 
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «