Aihe: Line Array
1 2 3
musamies
06.01.2010 16:19:45 (muokattu 06.01.2010 16:21:56)
Isis: Mättömetallihommissa se L&R:n line array tuotti kyllä lähinnä puuroa, mutta kevyempi rock-meno soundasi ihan ok.
 
Mä en pysty miksaa mättömetallihommia omaan korvaan hyvänkuuloiseksi välttämättä millään ämyreillä...
 
Onko tosiaan niin, ettei noitten suomalaisten line array ämyreiden läpi vedä hyvällä menestyksellä jotain perus Paula Koivuniemeä tai Eino Gröniä?
 
Banaanikaiutinpinon suuntaaminen on ensiarvoisen tärkeää, joten siksi pinkat suunnitellaan simulaatiosoftilla ja pystytetään siten saatujen tulosten mukaan.
 
Jos tällänen softa on käytössä, toki banskut pitää pystyä kasaamaan niin kuin simulaatiossakin oli.
Xingu
06.01.2010 18:12:11
musamies: Onko tosiaan niin, ettei noitten suomalaisten line array ämyreiden läpi vedä hyvällä menestyksellä jotain perus Paula Koivuniemeä tai Eino Gröniä?
 
Ainakin Major Label yms. (perusrock) kuulosti ihan tarpeeksi hyvältä mun korvaan L&R:n läpi vedettynä. Oli 8 pönttöä puolellaan ja maassa 16 subbasta. Prosessointi oli Dolby Lakea.
"Ellei viime hetkiä olisi, mitään ei tulisi tehtyä."
multipaavo
06.01.2010 20:29:46
 
 
musamies:
Onko tosiaan niin, ettei noitten suomalaisten line array ämyreiden läpi vedä hyvällä menestyksellä jotain perus Paula Koivuniemeä tai Eino Gröniä?
 
Jos tällänen softa on käytössä, toki banskut pitää pystyä kasaamaan niin kuin simulaatiossakin oli.

 
On.
Paulan miksaaja on ilmoittanut ettei vedä kummallakaan PA merkillä. Eikä myös vedä vaan Akun tehtaan D&B kasataan sitten viereen tms.
 
Kotimaisilla valmistajilla en ole nähnyt simulaatiosoftia. Korjatkaa jos olen väärässä.
Lähtökohtaisesti mä en ostaisi Line Array pa:ta jolle ei ole kunnollista työkalua olemassakaan. Dolby Laken prossu ei paljoa auta, jos ja kun se pino harittaa minne sattuu.
 
Niin, kaikki kunnia kotimaisille yrittäjille, ei noita ihan joka jäbä kumminkaan ala tekemään varsinkaan kaupalliseen taroitukseen. Ongelma verrattuna maailman merkkeihin on huomattavasti paljon pienemmät resurssit tuotekehityksessä. Jos en ihan omiani mustele, niin ensimmäisen nyky line array eli L-Acousticin V-Dosc syntyi seitsemän vuoden tuotekehityksen jälkeen. Ja insinöörejä projektissa oli mukana enemmän kuin yksi.
 
-Paavo
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
AnttiR
06.01.2010 20:36:59
Ilman sen kummempaa merkkikohtaista tarkennusta, edullisempien PA-järjestelmien ongelmat ilmenee omien käyttökokemuksien perusteella yleensä jollakin tai kaikilla seuraavilla tavoilla:
 
- prosessoinnin epästandardisuus. Loppukäyttäjät vetää vähän millä sattuu asetuksilla, niillä päätteillä ja prossuilla mitä nyt sattuu olemaan. Eli jos ei oikeasti tiedä mitä tekee, niin on aika vaikea saada sitä lopputulosta, mihin valmistaja on pyrkinyt. Esim joiltakin line-array valmistajilta ei ole saatavilla tietoja millä jakotaajuuksilla ja jakosuotimen tyypillä ja jakojyrkkyyksillä kaiutinta on tarkoitus käyttää tai millaisia filttereitä on tarkoituksenmukaista käyttää taajuusvasteen korjaamiseen
- headroomin vähyys
- epälineaarinen käyttäytyminen, eli kun soitetaan hiljaa levymusaa, kaikki on about ok, mutta äänenvoimakkuuden kasvaessa konsertti / juottola-olosuhteisiin, taajuusvaste muuttuu radikaalisti
- resonoivat kotelot
- suuntaavuuden epätasaisuus
- huonosti tai väärin summautuvat elementit / kaapit
 
Valitettavasti pahimmat ongelmat ilmenee useimmiten sillä taajuusalueella missä laulu sijaitsee. Se on samalla ihmiskorvan tarkinta kuuloaluetta ja siihen informaatioon myös kiinnitetään eniten keikoilla huomiota. Eli amatöörikuuntelijakin voi huomata että jotain on pielessä, vaikka ei osaa sen tarkemmin selittää mitä. "Se oli sellasta puuroa" -kommentti summaa kivasti noi kaikki edellämainitut..
 
Laatujärjestelmissä ei tarvitse kauheasti taistella vastaavien ongelmien kanssa. Niihin on olemassa hyvät laskentaohjelmat, prosessointi on hyvin suunniteltu ja laitteiden väärinkäytön mahdollisuus on minimoitu. Järjestelmiä on helppo kasata ja purkaa ja niitä on muutenkin helppo käyttää. Laatumerkit kestää käyttöä ja niiden takuu/huolto toimii. Vaikkakin yleensä laatu maksaa enemmän, jälleenmyyntiarvo säilyy huomattavasti paremmin.
 
Kun kysyttiin että mikä niissä kaapeissa on nyt niin pielessä, niin esim tollaset asiat on mua rieponeet.
 
-a-
Roadari
07.01.2010 10:31:08
Tere
 
Ainoo mikä mua närästää täs keskustelussa on se et verrataan ihan eri hintaluokan vehkeitä. Jos esim L-Acousticin soundista ei löytyis perusteita miks se on puolet kalliimpi ku mainitut kotimaiset nin olis ihme miks jengi niitä ostaa. tee bones yms muista bilteema tuotteista puhumattakaan. En usko et ketään oikeesti valitsis näitä mainittuja jos aina olis mahis vetää d&bllä, L-acoustikilla, Meyerillä yms... Mut paskallako Jahvetti mopon ostaa?
Jos mun perse kestäis, ni vetelisin aina Milolla, Micalla, M'elodiella tai sitte sillä uudella d&bllä. Tota meyeriä olis kyl kiva nähdä enämpi suomessa...
 
Roadari
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa."
harru
07.01.2010 11:54:48 (muokattu 07.01.2010 12:30:39)
Lähes 20 vuoden aikana line array purnukasta on tullut melko suosittu ja tästä johtuen melkein jokainen kaiutinvalmistaja yrittää vääntää oman versionsa markkinoille.
Line array purnukan tärkein ominaisuus on HF alueen (1kHz ylöspäin) pystytason "tiukka" suuntaavuus.
Ratkaisut suuntaavuuden aikaansaamiseksi ovat nykyään melko vähissä, toimivat järkevät ratkaisut on jo patentoitu. Moni isokin valmistaja toteuttaa pystytason suuntaavuuden ideoiden puutteessa stäkkäämällä muutaman diskanttielementin päällekkäin. Lopputulos on kuultavissa, SUTTUINEN KAMPASUODATTUNUT SOINTI.
Parhaiden ratkaisujen HF-patentteja hallitsevat L-acoustics, Nexo, Outline, Meyer, Adamson.... ja viimeisenä ja myös ehkä nokkelimpana Thomas Danley (Paraline).
 

 

 

 

...olen muuten sitä mieltä, että point source soi paremmin.....
Dugeroow
08.01.2010 10:37:14
 
 
Mitenkäs sitten noiden järjestelmien kytkentä. On tullut nähtyä ainakin tapaa jossa yksittäistä kaiutinta ajetaan biampattuna ja kytketään siihen 1-2 kaiutinta rinnan.
 
Toinen vaihtoehto mitä olen nähnyt käytettävän on ollut se että on vedetty piuhat yhteen, ja jätetty biamppaamatta. Eli yhdellä kanavalla ajetaan sekä LF ja HF puolta.
 
Tietenkin voisi myös ajaa jokaista kautinta biampattuna ja jättää kytkemättä rinnan mutta tällaista ratkaisua en ole nähnyt missään.
 
Onko tuosta biamppaamisesta ratkaisevaa hyötyä käytännön tasolla?
Tomppis2
08.01.2010 13:15:13
 
 
Dugeroow: Onko tuosta biamppaamisesta ratkaisevaa hyötyä käytännön tasolla?
 
Mulla ei ainakaan pillistä kuulu mitään jollen biamppina aja:-)
multipaavo
08.01.2010 15:36:13
 
 
Dugeroow: Mitenkäs sitten noiden järjestelmien kytkentä. On tullut nähtyä ainakin tapaa jossa yksittäistä kaiutinta ajetaan biampattuna ja kytketään siihen 1-2 kaiutinta rinnan.
 
Toinen vaihtoehto mitä olen nähnyt käytettävän on ollut se että on vedetty piuhat yhteen, ja jätetty biamppaamatta. Eli yhdellä kanavalla ajetaan sekä LF ja HF puolta.
 
Tietenkin voisi myös ajaa jokaista kautinta biampattuna ja jättää kytkemättä rinnan mutta tällaista ratkaisua en ole nähnyt missään.
 
Onko tuosta biamppaamisesta ratkaisevaa hyötyä käytännön tasolla?

 
Niin noissa komeroissa, joita ajellaan vain yhdellä päätteellä löytyy sisältä passiivijakosuodin ohjaamaan tajuudet oikeisiin elementteihin.
Bi-ampista (aika hifi-puolen termejä tämä) eli aktiivijakosuotimella ja kahdella päätekanavalla ajetavasta purkista päästään äänikertakohtaisesti korjaamaan elementin/kaiuttimen virheitä. Myös kulkuaikaviiveitä elementtien välillä päästään näin helposti kompensoimaan, jolloin saadaan kriittinen vaihevaste huomattavasti tasaisemmaksi varsinkin jakotaajuuden seuduilla.
 
Miinuksena aktiivijakarista sanottakoon se, että turo haluaa aina laittaa prosessoriin ihkaomat stetsonista keksimänsä asetukset tehtaan setien jo valmiiksi ilmoittamien sijasta. Eli passiivijakari on ns. urposuojattu.
 
Yleensä yhdellä vahvistinkanavalla ajetaan minimi 2 ohmin kuormaan. L-Acousticin SB28 subbasia minimi 4:än ja dV-Sub muppaloa 2,7 ohmiin, toisin sanoen vahvistinkanava per komero. Yläkaapeille suositus on kolme purkkia per styrkkari, iiseissä sovelluksissa (humppa ja kansatanhukeikat) voidaan laittaa neljäs mukaan.
Nexon sedät keksivät laittaa diskanttielementiksi 32 ohmisen räikän ja kaiuttimia voidaan kytkeä rinnan kuusi kappaletta. Iloisena asiana säästetään roimasti tilaa kun vahvistimet mahtuvat pariin hassuun räkkiin. Ei niin iloisena asiana lompakko huutaa leipää kun vahvaimesta pitää irrota useia kilowatteja löylyä moisen kasan piäksämiseen.
 
-Paavo
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
multipaavo
09.01.2010 20:01:15 (muokattu 09.01.2010 20:05:32)
 
 
miffe: ...ja osoitus huonosta maustani sekä arvostelukykyni täydellisesti puutteesta.
 
Sitten olisi kai parempi pitää päänsä kiinni, eikö?
 
Ja mitä saatiin aikaiseksi? Yksi diskanttisuuntain ja maailman hienoimpien joukkoon kuuluva markkinointimateriaali. Siinä purkissa ei ole yhtään mitään muuta erityistä. Eikä ole monissa muissakaan purkeissa, jotka tuota ovat yrittäneet matkia.
 
Niin, eipä saatu juuri mitään erikoista aikaiseksi. Maailmanlaajuisesti yhä edelleen eniten käytössä oleva ja yleisesti hyväksytty stadionluokan äänentoistojärjestelmä. Ja todellakin, muut valmistajat ovat tätä konstruktiota yrittäneet kopioida enemmän tai vähemmän siinä onnistuen, yleensä vähemmän. Eikä tämä kaikki ole pelkän markkinontiosaston aikaansaannosta. Taitaa Aura Audiolla kestää vielä tovi saman statuksen saavuttamiseen, eikä syyttä...
 
-Paavo
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
DSM
10.01.2010 12:57:34
 
 
Sami_T:lle plussa...
 
ainoo tässä on että kaikkis anoo ettei sovellu pieniin/keskisuuriin paikkoihin silti niitä käytetään valitettavan paljon niissä :(
"it's nice to be important, but it's more important to be nice..."
miffe
12.01.2010 00:46:40
multipaavo: Sitten olisi kai parempi pitää päänsä kiinni, eikö?
 
Mahdollisesti, mutta onneksi meillä on tämä sananvapaus, joka antaa ihmisten vapaasti nolata itsensä. Tämänkään webbifoorumin säännöt eivät turhaan jarruttele, jos keskustelu edes jotenkin liippaa aihetta.
 
Niin, eipä saatu juuri mitään erikoista aikaiseksi.
 
Saatiin se perkuleen nerokas suuntain, joka on se koko homman juju.
 
Jos esimerkksi isoa Verteciä vedettäis aina maksimikulmilla, niin sen yläkerta toimis jopa paremmin kuin Laku, mutkun käytännössä ei tollasta tapahdu. Ja siin se diskanttiränni on yliveto.
 
Maailmanlaajuisesti yhä edelleen eniten käytössä oleva ja yleisesti hyväksytty stadionluokan äänentoistojärjestelmä.
 
Tosta muuten saattaisivat Clair/Showco kotitarvepajalla olla eri mieltä. Mut kaupallisten linjasäteilijöiden ykkönen vuokrapuolella.
 
Ja todellakin, muut valmistajat ovat tätä konstruktiota yrittäneet kopioida enemmän tai vähemmän siinä onnistuen, yleensä vähemmän.
 
Kopionti on takuuvarma merkki tykkäämisestä...
 
Eikä tämä kaikki ole pelkän markkinontiosaston aikaansaannosta.
 
Meyerin markkinointimateriaalissa on sentään ihan faktaa, kun taas Lakulla on osittain pseudotieteellisyyden puolelle meneviä asioita. Yksi WST-kriteerit täyttävän järjestelmän hienoista puolistahan on, että sen toteuttamiseen voidaan käyttää jopa pyöreitä kartioita.
 
Enkä nyt viitsi edes alkaa käymään debattia mahdollisen sylinterimäisen aaltorintaman negatiivisista puolista, jos sellainen edes olisi oikeasti mahdollista tuottaa käyttämällä pinoon keskenään identtisiä äänilähteitä.
turkulainen
miffe
12.01.2010 00:52:22
DSM: ainoo tässä on että kaikkis anoo ettei sovellu pieniin/keskisuuriin paikkoihin silti niitä käytetään valitettavan paljon niissä :(
 
Nokun joku (markkinointiesko, anteeksi kaikki Eskot) sano, että se on hyvä, ellei jopa paras, ja sit ei ollukaan rahaa enää ostaa mitään muuta, kun se sano, että enempi parempi ja sit mä panin kaikki manit samaan laariin ja otin viel lainaaki. Mut mä vuokrasin sän sulle halvemmalla kuin naapurin setä, koska sillä olis ollu oikeet kalut ja mul vaan tää...
 
Nii, en mä tätä oikeesti osaa käyttääkään, kun ei mulla enää ollu varaa siihen tehtaan koulutukseen. Sen toisen firman setä sano, että niillä koulutuksen sais samaan hintaan, mut en mä sitä uskonu, kun kylillä joku huus, että ne skobet olis paskoi eikä kukaan niillä kuitenkaa vetäs.
 
Anteeksi.
turkulainen
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)