Aihe: Vuosikymmenen parhaat levyt
1 2 3 4 5
marke-
04.01.2010 21:41:28
Lesko:
 
* Billy Talent - Billy Talent (2003)
 
Vaikka moni pitää Billy Talentia jotenkin tyttöjen ihqulibändinä, niin tämä ensimmäinen levy potkii niin vitun lujaa, että näin hyvää ja raakaa rokkia ei montaa levyä olla tehty. Todella tiukkaa ja tyylikästä soittoa, erittäin hyviin sävellyksiin. Tämä on parasta tällä saralla mitä on tehty, kova, on.
Kuuntele: This is how it goes

 
Billy Talent on kieltämättä yksi viime vuosikymmenen ainoita commercial bändejä, jotka meikäläistä kiinosti. Ihan saamarin kovia biisejä etenkin tuolla ykköslevyllä, ja kakkonen ei jäisi paljon huonommaksi ellei saundit ja muutamat täytekipaleet vesittäisi kokonaisuutta.
 
Silti itsellä saattaisi I & II ihan hyvinkin mennä tonne parhaat levyt listaan jos sitä vähän laajentaisi.
arsu
04.01.2010 22:03:20
10. The Decemberists - The Crane Wife
Vähän radikaali valinta myös, kun bändi on niin uusi tuttavuus. Yksi edellisen vuoden parhaista levyistä, The Hazards of Love, oli ensikosketukseni The Decemberistsiin, mutta vielä paljon hienompi on porukan edellinen levy The Crane Wife. Hivenen progahtavaa folkrockia, hienoja biisejä, vaikuttavaa lyriikkaa ja selvästi yksi suosikkiäänistäni kuuluu Colin Meloyn suusta. Ei aivan täydellisen tasavahva levy, mutta korkeimmat huiput hyvittävät selvästi pari vähän tavanomaisempaa hetkeä.

 
Moni ei diggaile näitä listauksia, mut just tän takia nämä on loistavia. Yleensä aina törmää johonkin loistavaan ja kiinnostavaan itselle uuteen matskuun. Kuten nyt tämä Decemberists, en ollut ikinä kuullut, ja lähti heti vinyylit tilaukseen. Kiitokset tästä.
Exhausted
04.01.2010 22:35:40
 
 
grrrv: Tossa olet kyllä väärässä. Vuosi 1 ei ole "yksi vuosi ajanlaskun alun jälkeen", vaan "ENSIMMÄINEN vuosi ajanlaskun alun jälkeen". Vuotta "0" ei siis yleensä lasketa olleeksi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuosi_0
Vuoden 2010 alkaessa on kulunut 2009 vuotta ajanlaskun alkamisesta; vuodet 1-2009 kokonaisuudessaan.

 
Seison korjattuna. Onpa jännää :P
Exhausted
04.01.2010 22:39:04
 
 
KTR:
 
On niitä kosolti muitakin, mutta nuo nyt tuli ekana mieleen.
Tällä vuosikymmenellä tuli hitosti mainiota musiikkia.
 
Ilkka Mattila ei tajuu:
http://www.hs.fi/juttusarja/mattila … /Huono+popvuosikymmen/1135251295715

 
Ilkka Mattila on sikäli kyllä oikeassa, että tällä vuosikymmenellä ei tehty mitään mullistavaa itse musiikin suhteen. Edes 90-luvun kaltaisten suurten juttujen, kuten Nirvanan ja Faith no Moren tasoisia musiikin uudistajia ei nähty. Niin paljon on jo keksitty aiemmin, että uuden tekeminen on vaikeaa. Tosin, tämä ei tarkoita sitä, etteikö viimeisen vuosikymmenen aikana olisi tehty paljon hyvää musiikkia.
marke-
04.01.2010 23:27:25 (muokattu 04.01.2010 23:27:49)
Exhausted: Ilkka Mattila on sikäli kyllä oikeassa, että tällä vuosikymmenellä ei tehty mitään mullistavaa itse musiikin suhteen. Edes 90-luvun kaltaisten suurten juttujen, kuten Nirvanan ja Faith no Moren tasoisia musiikin uudistajia ei nähty. Niin paljon on jo keksitty aiemmin, että uuden tekeminen on vaikeaa. Tosin, tämä ei tarkoita sitä, etteikö viimeisen vuosikymmenen aikana olisi tehty paljon hyvää musiikkia.
 
Ehkä, tai ehkä ei? Jos musiikkimakunsa rajaa kaupalliseen musiikkiin niin ehkä näin onkin. Logiikkakin on helppoa; aikaisemmin menestyi hyvä musiikki, nyt menestyy hyvä imago. Mutta popistahan tuossa puhutaankin, että sikäli..
arsu
05.01.2010 09:37:02
Ilkka Mattila on sikäli kyllä oikeassa, että tällä vuosikymmenellä ei tehty mitään mullistavaa itse musiikin suhteen. Edes 90-luvun kaltaisten suurten juttujen, kuten Nirvanan ja Faith no Moren tasoisia musiikin uudistajia ei nähty. Niin paljon on jo keksitty aiemmin, että uuden tekeminen on vaikeaa. Tosin, tämä ei tarkoita sitä, etteikö viimeisen vuosikymmenen aikana olisi tehty paljon hyvää musiikkia.
 
Kyllä ainakin metallin ja raskaamman rokin puolella postmetal ja postrock bändit - Isis etunenässä onnistui uudistamaan ja laajentamaan musiikkia melkoisesti. Ja samaa tekivät Mastodon ja Opeth omissa kasteissaan. Tai no, en mä tiedä mitä "mullistavalla" tarkoitetaan, mut ei Nirvanankaan musiikissa loppujen lopuksi taida ihan kauheasti olla sellaista mitä ei olisi joskus aiemmin kuultu. Eikä siis mitään pois bändiltä, mutta kyllähän tuohon 90-luvun alkupuolen "mullistukseen" vaikutti moni muukin rokkibändi.
Exhausted
05.01.2010 10:36:00 (muokattu 05.01.2010 10:38:34)
 
 
arsu: Kyllä ainakin metallin ja raskaamman rokin puolella postmetal ja postrock bändit - Isis etunenässä onnistui uudistamaan ja laajentamaan musiikkia melkoisesti. Ja samaa tekivät Mastodon ja Opeth omissa kasteissaan. Tai no, en mä tiedä mitä "mullistavalla" tarkoitetaan, mut ei Nirvanankaan musiikissa loppujen lopuksi taida ihan kauheasti olla sellaista mitä ei olisi joskus aiemmin kuultu. Eikä siis mitään pois bändiltä, mutta kyllähän tuohon 90-luvun alkupuolen "mullistukseen" vaikutti moni muukin rokkibändi.
 
Itsekin olen sitä mieltä, että post-rock, post-metal ja vaihtoehtoinen metalli kehittyivät viimeisen 10 vuoden aikana huimasti, mutta mittakaava on täysin eri kuin grungen ja vaikkapa numetallin kohdalla. Vastaavia underground-liikkeitä on varmasti ollut joka vuosikymmenellä yhtä paljon. Lisäksi jos lähdetään kyyniselle linjalle toteamaan, että "Nirvanan musiikissa ei ollut mitään uutta", niin yhtä hyvin voidaan sanoa, että Neurosis ja Opeth levyttivät klassikkolevynsä jo 90-luvun puolella ja post-rockia on tehty 90-luvun alusta saakka.
 
Edelleen, tämä ei vaikuta siihen, että viime vuosikymmenellä tehtiin paljon hyvää musiikkia :)
thaapala
06.01.2010 19:19:43
arsu: Moni ei diggaile näitä listauksia, mut just tän takia nämä on loistavia. Yleensä aina törmää johonkin loistavaan ja kiinnostavaan itselle uuteen matskuun.
 
Toden totta. Itse kokeilin tuota God is an Astronautia ja All is Violent... lähti tilaukseen. Laittakaahan vaan lisää listauksia perusteluineen :)
Kulkunen
06.01.2010 23:45:14 (muokattu 07.01.2010 00:03:47)
Tool - Lateralus
 
Lähes täydellinen levy. Oli hyvin, hyvin tehokkaassa kuuntelussa vuosikymmenen alkupuoliskon. Vielä yhdeksänkin vuoden jälkeen levy löytää tiensä säännöllisesti soittimeen, eikä kyllästymistä ole havaittavissa.
 
Meshuggah - obZen
 
Harvoja pidempiaikaisia suosikkibändejä, jotka eivät ole pettäneet uusimmallaan. obZen on melkeinpä kiilannut itsensä yhtyeen koko tuotannon ykköseksi, ohi Chaospheren. Kaikki on mukavasti balanssissa, soundit hivelevät korvaa ja biisit rullaavat kuin kääretorttu.
 
Katatonia - The Great Cold Distance
 
Jonkin aikaa levyn julkaisun jälkeen sen vasta tajusi, mutta bändin komein suoritus on tässä. Soil's Songia lukuunottamatta levyltä ei taida heikkoa biisiä löytyä. Viva Emptiness ei kauas jää, paremmilla soundeilla se voisi jopa mennä edelle.
 
Opeth - Blackwater Park
 
Lähes täydellinen levy. Ei ollut ensimmäinen levy, jota bändiltä kuulin, mutta oli SE levy, joka sementoi bändin vakaan aseman minun musiikinkuunteluhistoriaani. Tästä levystä on varmasti sanottu jo kaikki mahdollinen, minulle hyvin tärkeä levy.
 
Keep of Kalessin - Armada
 
Ehkä se lopullinen naula arkkuun, minkä myötä black metallin ja sen johdannaisten musiikkityylien avautuminen alkoi. Varsinkin biisikaksikko Crown of the Kings - The Black Uncharted kipuavat korkealle äärimetallin kaikkien aikojen biisit -listallani.
 
Porcupine Tree - Arriving Somewhere (DVD)
 
Tältä bändiltä en halunnut yhtään levyä listata, koska kokonaisuuksina yksikään ei ihan sille tasolle yllä. Sen sijaan ensimmäinen DVD-julkaisu oli se, joka koukutti minut bändiin pahemman kerran ja on materiaaliltaan tasavahvinta kaikin puolin, putoamatta oikeastaan missään vaiheessa edes keskinkertaisen puolelle.
 
Clint Mansell - The Fountain soundtrack ja Nick Cave & Warren Ellis - The Assassination of Jesse James... soundtrack
 
Kaksi elokuvasoundtrackia, jotka ovat olleet naurettavan kovassa kuuntelussa viimeisen vuoden ajan. Siksi lisäänkin nämä listalle vähän varauksella, koska en vielä osaa mennä takuuseen näiden pitkäkestoisuudesta, mutta merkit ovat vahvasti sen kannalla. Molemmat melodioiltaan parhaimmillaan henkeäsalpaavat.
 
Muita itselleni merkittäviä julkaisuja tältä vuosikymmeneltä, joista en vain jaksa alkaa kirjaamaan ylös tuntemuksiani:
 
Strapping Young Lad - SYL
Muse - Absolution & Black Holes and Revelations
Stam1na - Stam1na
Swallow the Sun - Hope
PMMP - Kovemmat Kädet
Gojira - The Way of All Flesh
Amoral - Reptile Ride
Behemoth - The Apostasy
Nile - Annihilation of the Wicked
Arcturus - The Sham Mirrors
Mastodon - Leviathan & Blood Mountain
Amorphis - Eclipse
 
E: Unohtui System of a Downin Toxicity, bändin kirkkaasti paras tuotos. Ei oikeastaan yhtään heikkoa lenkkiä biisilistassa.
The downward spiral never ends.
sientenystävä.
07.01.2010 10:13:34
Listasin kymmenen parasta ulkomaista ja kotimaista. Eivät ole missään järjestyksessä - tarpeeksi hankala oli muutenkin valita, enkä tiedä kuinka vaikuttavia tai tärkeitä nuo oikeasti ovat. Listaus on hetken mielijohteesta.
 
ULKOMAAT
 
The Mars Volta: De-Loused in the Comatorium
The Mars Volta: Frances the Mute
Queens of the Stone Age: Songs for the Deaf
The Flaming Lips: Yoshimi Battles the Pink Robots
The Flaming Lips: At War with the Mystics
Death Cab For Cutie: Plans
Sufjan Stevens: Illinois
Sufjan Stevens: Seven Swans
Joanna Newsom: Ys
Sigur Rós: ( )
 
KOTIMAA
 
Absoluuttinen Nollapiste: Nimi muutettu
Kuusumun Profeetta: Jatkuvasti maailmaa pelastamaan kyllästynyt supersankari
Rättö ja Lehtisalo: Ed Benttonin briljantti stabilismi tai taivaallinen kylpysaippua
Joose Keskitalo: Luoja auta
Ville Leinonen: Suudelmitar
Sydän, sydän: Reilu puoli hetkeä
Limonadi Elohopea: Saippua
Asa: Terveisiä kaaoksesta
Kemmuru: Kehumatta paras
Ceebrolistics: Ö
Boltsa
07.01.2010 10:39:48
Nyt vasta havahtui miten pitkä aika kulunut vuosikymmen olikaan. Aluksi mietin, ettei se nyt niin pitkä aika ollut, mutta kun alkoi oikein toden teolla miettiä julkaistuja levyjä ja sitä, miten kauan sitäkin on jo tullut kuunneltua.
 
Tässäpä omaa listaa, ilman erityisiä perusteluja. Levyt vaan toimivat julkaisun aikaan ja toimivat edelleen:
 
Stam1na - Stam1na, UKK ja Raja
Callisto - Noir
Cult of Luna - Salvation
Opeth - Ghost reveries
Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus - Rajaportti
Amorphis - Eclipse/Silent waters/Skyforger kolmikko
Mokoma - Kuoleman laulukunnaat
Dream Theater - Train of thought
Boltsa
Dunga
07.01.2010 11:44:06 (muokattu 07.01.2010 11:52:32)
Kaivelin levyhyllystä puhtaasti omat suosikkini, joita on eniten tullut kuunneltua ja jotka ovat muodostuneet läheisimmiksi. Ok, yhtä näistä en vielä omista koska konkreettista levyä ei ole vielä saatavilla. Listalla ei ole yhtään levyä sen takia "koska se kuuluisi sinne", eli puhtaasti subjektiivinen meisinki.
 
Kyllä tässä listoja lukiessa havahtui, kuinka monta hienoa levyä on pyörinyt vain sähköisessä muodossa. Jospa ensi vuosikymmenellä taas vähän piristyisi ostosten suhteen. Listalle karsin kymmenen suosikkiani, joista yksi nousi selkeästi ykköseksi:
 
10. Mastodon - Blood mountain
Hienoa metallin muovaamista ja sopivasti progeilua. Maanläheinen levy, kuten nimikin viittaa. Eka kuuntelukerta hämmästytti, koska oli myös ensikosketus tähän yhtyeeseen. Crack the skye vähintään yhtä hyvä, mutta ei vielä löydy hyllystä valitettavasti.
 
9. Betrayal at Bespin - Diary of a dead man walking
Tuli vähän puskista, mutta pakko nostaa listalle. Aivan mahtava madmax/fallout -tunnelma jota pysähtyy kuuntelemaan ja visioimaan mielessään. Huikeaa dynamiikkaa, suosittelen.
 
8. The Mars- Volta - De-loused in the comatorium
Pienen odotuksen jälkeen entisen mahtibändin raunioista nousi kuin nousikin kaksi hyvää bändiä. Sparta ei oikein sytyttänyt, mutta tämä onnistui mainiosti. Hieno tunnelma, virtuoosimaista soittoa, hyvä groove ja kiva proge-meno.
 
7. Down - Over the under
Vähän yllätyin kun nappasin tämän hyllystä framille listasuosikkeja etsiessäni. Kuitenkin ansaitsee paikan omalla listallani. Raskaat soundit, Phil vetää hyvin ja New Orleans nousee raunioista viimeistään tämän myötä.
 
6. Maj Karman Kauniit Kuvat - Ääri
Toinen suomalainen suosikkini tällä listalla. Ehkä vähän taidepaskaa nykykorvin kuunneltuina, mutta aikanaan toimi erinomaisesti. Ei ole vähään aikaan jaksanut soittaa mutta kai tätäkin voisi taas pyörittää.
 
5. The Flaming Sideburns - Hallelujah Rock'n'Rollah
Näiden rokujen kanssa asteltiin vuosituhannen alkutahteja. Hyvä levyllä ja hyvä livenä. Harmi etteivät ole yltäneet tämän levyn meininkeihin toistamiseen.
 
4. Opeth - Deliverance
Opethin levyistä se kaikkein läheisin. Tähän olisi voinut kyllä heittää minkä vain 2000-luvun opeth-lätyn, mutta itelle tämä nousee kolkkoudessaankin muiden yli. Kaikki kappaleet mestariteoksia.
 
3. Weezer - "Green album"
Weezerin viimeinen todella hyvä levy mielestäni. Kesäisiä ja pirteitä melodioita ja vähän sydänvertakin siinä lomassa. Tämän jälkeen touhu vähän lässähti mielestäni. Alle puoli tuntia on erinomainen levymitta, ei turhuuksia eikä täytteitä. Vähän yllätyin, kun en tätä vielä edellisiltä listoilta löytänyt
 
2. Rage against the machine - Renegades
Vaikka rage onkin enemmän ysärijuttuja, on tämä viimeinen mestariteos pakko nostaa esiin. Luultavimmin paras cover-levy joka on ikuna tehty omasta mielestäni. Huikea groove eikä yhtään väkisin vääntämisen makua, vaan kunnioitus tekijöitä kohtaan huokuu tästä.
 
1. At the drive-in - Relationship of command
Meikäläisen vuosikymmenen levy. Tällaista energiaa on vaikea toistaa, eikä mikään ole omissa kirjoissani päässyt vielä edes lähelle. Sata lasissa mutta ei silmät kiinni. Ei ollenkaan viimeisen levyn tapainen mielestäni, vaan uuden alku joka sitten valitettavasti tyssäsikin tähän. Tosin voihan tämän joutsenlaulunakin nähdä.
War... war never changes.
bedlam
07.01.2010 12:29:20 (muokattu 07.01.2010 12:35:19)
 
 
Tool - Lateralus
 
Levy, jonka takia lopetin omien biisien tekemisenkin vähäksi aikaa. Iski välittömästi kuin tuhat volttia, voi kuunnella uudestaan ja uudestaan löytäen vieläkin uusia juttuja. 90-luvun lopulla ajattelin, että mikään levy ei enää tule iskemään samalla tavalla kuin nuorempana, mutta sitten tuli tämä ja pam. Progressiivista musiikkia sanan varsinaisessa merkityksessä. Orgaanista äänikudelmaa. Taidetta.
 
Queens of the Stone Age - Rated R
 
Hienoin ja toimivin kokonaisuus bändin levyistä. Ihan äkkiseltään ei edes tajua, että tyyliskaala ulottuu punk-mäiskeestä progeen, se sopivan likainen soundi ja rosoinen fiilis sitoo kaiken niin mukavasti yhteen.
 
Slipknot - Vol 3
 
Vuosikymmenen suurimpia yllätyksiä. Tasapaksusta Iowa-mättölevystä en tykännyt juurikaan, joten en paljon seuraajaltaan odottanut. Mutta mitäs ihmettä, akustisia balladeja, poppikertsejä ja jopa humoristista kikkailua siellä täällä. Mainio ja ennenkaikkea yllättävä levy.
 
Estradasphere - It's Understood
 
Mr Bunglen poismenon jälkeen tuli Estradasphere ja täytti hetkeksi aukon. Avausraidan ensiminuutit olivat sellaista hurmosta, että rakastuin välittömästi. Valitettavasti bändi ei ole myöhemmin päässyt esikoisen tasolle.
 
Muita hienoja:
The Dillinger Escape Plan - Miss Machine / Ire Works
PMMP - Kovemmat Kädet
YUP - Keppijumppaa
YUP - Lauluja Metsästä
Nik Kershaw - To be Frank
Väinämöinen
07.01.2010 13:38:35
Mä lähdin miettimään tätä siltä pohjalta, mitä 2000-luvun levyjä olen kuunnellut eniten ja minkä pariin palaan aina uudestaan ja uudestaan kaikkein luontevimmin. Vain yksi levy bändiä kohden. Tarkoitus ei ollut laatia mitään järjestystä, mutta kaksi olikin ylitse muiden.
---
1. Kreator - Enemy of God (2005)
Kreatorin uudemmista levyistä tämä on selkeästi eniten se mun juttu. Hordes of Chaos on myös mun kirjoissa hyvä ellei vieläkin parempi, mutta jää silti tämän jalkoihin. Melodisointi ja rähinä kohtaavat etenkin tällä levyllä erityisen luontevasti ja tehokeinoina toinen toistaan vahvistaen. Mutta etenkin: tämä levy tarjoaa täyslaidallisen ajattomia, hyviä biisejä! Tämä albumi kolahti heti ensikuulemalta, erittäin monen kuuntelun jälkeen ensivaikutelma osoittautui oikeaksi, kuuntelukokemus on pelkästään voimistunut entisestään toistojen myötä. Yksittäistä vuosikymmenen kovinta kappaletta olisi varmaan mahdotonta nimetä, mutta Voices of the Dead olisi mun kirjoissa yksi kandidaateista.
 
2. Sentenced - The Cold White Light (2002)
Aikanaan Crimsonin jälkeen mulla oli semmoinen fiilis, että jaksaako tuota uutta nyt edes kuunnella. No, näemmä jaksaa ja komeasti jaksaakin (ja sittemmin myös Crimsonin tunnelma on löytynyt)! Etenkin tämä levy pistää kuuntelemaan "vielä kerran". No One Theren jälkeen jää vieläkin se tunne, joka jäi ensimmäiselläkin kuuntelukerralla: "loppuiko se muka jo?" Myös tätä levyä kuvailisin sanalla "ajaton": voiko kappaleen nimeltä Excuse Me While I Kill Myself sitoa tiukasti vuoteen 2002?
 
Näiden jälkeen ei järjestystä löydykään.
 
Amon Amarth - Versus the World (2002)
Melodista deathmetallia, mutta ei suinkaan melodista deathmetallia. Ja sekös sopii! Versus the World oli ensikosketukseni Amon Amarthin musiikkiin ja näemmä varsin onnistunut semmoinen, kun maistuu edelleen. Myös kaksi uusinta levyä on täyttä tavaraa, mutta jotenkin tämä on ollut mulle se Amon Amarth -levy.
 
The Crown - Deathrace King (2000)
Tiukka death/thrash'n'roll -paketti. Kukas se sanoikaan, että nimenomaan roll on se juttu, ei niinkään rock? Rockissa ei suinkaan säästellä, mutta etenkin roll kulkee ja kantaa koko kiekon läpi! Tämä levy vain jyrää ja jättää alleen. Jyräämisen tehokeinot ovat oikeastaan aika simppeleitä...mutta mitä sitten? Silloin, kun mennään, mennään!
 
Cynic - Traced in Air (2008)
Cynic ei ole kukaan muu, eikä kukaan muu ole Cynic. Traced in Air on hyvällä, tuoreella tavalla luonnollista jatkumoa edeltäjälleen Focus, ikään kuin viidentoista(?) vuoden taukoa ei koskaan ollutkaan. Lyhyet, mutta ilmaisuvoimaiset biisit täynnä Cynic-tunnelmaa tekevät levystä levyn.
 
Iron Maiden - Brave New World (2000)
Kaikkein vaikeinta oli sanoa tästä levystä, mikä siinä vetää puoleensa yhä uudelleen. Kuitenkin, se jokin tekee tehtävänsä ja vaikutus näkyy erityisen voimakkaana! Mä löysin rankemman metallimusiikin vasta muutamaa vuotta myöhemmin, mutta tämä bändi oli tuttua kauraa vuonna 2000, osasin odottaa levyä ja muistan julkaisupäivästäkin jotain. Etenkin biisit The Wicker Man, Blood Brothers sekä Dream of Mirrors kutsuvat puoleensa yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen.
 
The Offspring - Splinter (2003)
Vanha suosikkibändini tekee uuden levyn. Ei ole varmaan mahdollistakaan, etten pitäisi musiikista, mutta etenkin tämän levyn tapauksessa sitä ei tarvinnut niin hetkeäkään epäillä! Levy alkaa introlla, tietenkin, mutta heti sen jälkeen isketään iso vaihde silmään ja lujaa mennäänkin! Noin puolituntisen levyn jokainen kappale on keskenään sopivan erilainen ja toisaalta sopivan samanlainen; ovia availlaan eri suuntiin, mutta kantava teema on silti läsnä. Kuten kahdella edeltäjälläänkin, radiohitti on julkaisun heikoin lenkki.
 
Tarot - Suffer Our Pleasures (2003)
Kuulin Tarotin musiikkia ensimmäisen kerran muistaakseni vuoden-pari tämän levyn julkaisun jälkeen (kuitenkin tämä oli silloin bändin uusin levy). Olikin erikoista, että kaksi levyä veti eniten puoleensa: uusin ja vanhin. Paikkansa on niin ilmeisillä hiteillä kuin helmillä niiden ulkopuoleltakin: eräs suosikeistani levyllä on slovari Of Time And Dust.
 
Viikate - Unholan urut (2005)
2000-luvun alkumetreillä tulivat tutuiksi nimet Viikate, Kotiteollisuus sekä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Näistä Viikatteen juttu tuntui jo silloin mulle ominaisimmalta ja heidän tekemisiään olen luontevasti seurannut edelleen. Viikatteen rokimmasta puolesta nimenomaan tämä on se levy, joka on kestänyt kuuntelua paitsi sen tietyn ajan levyn julkaisun liepeillä, myös tasaisesti vuosien päähän siitä.
 
Bubbling under -osastolla möyrivät sitten mm. Testamentin ja King Diamondin uusimmat.
"Support music, not rumors." - Chuck Schuldiner
Caught In The Between Cause of Death Frozen Semen
Meadow
07.01.2010 15:33:37 (muokattu 07.01.2010 15:34:36)
Celtic Frost - Monotheist (2006)
 
Vuosikymmenen komein comeback. Kappaleet toimivat myös yksilöinä, mutta kirkkaimman huippunsa levy saavuttaa nimenomaan kokonaisuutena. Jo Progenyn ensitahdeista lähtien ollaan hyvää vauhtia matkalla kohti pimeyden sydäntä, ja koko albumin kruunaava Synagoga Satanae räjäyttää tajunnan kerta toisensa jälkeen. Tunnelma levyllä on raskas, painostava ja kylmä, mutta äänimaailmassa on myös jonkinlaista karua kauneutta. Massiivinen kitarasoundi tukee simppeleitä, mutta äärimmäisen toimivia riffejä, ja muutamat tunnelmointiin painottuvat raidat luovat kovin kaivattua kontrastia biisien välille. Suitsuttamatta ei voi jättää myöskään Tom Fischerin hienoa vokalisointia, ääntää riittää niin Ain Elohimin brutaaliin ärjyntään kuin Obscuredin puhtaaseen lauluun.
 
Opeth - Blackwater Park (2001)
 
Tämä bändihän ei ole vielä edes keskinkertaista levyä onnistunut pihalle päästämään, mutta Blackwater Parkissa vain on jotain, joka nostaa sen ylitse muiden. Levy oli ensimmäinen kosketukseni Opethiin ja ylipäätään yksi ensimmäisistä levyistä, jotka räjäyttivät kunnolla tajunnan. En ollut ennen kuullut mitään vastaavaa. Biisit ovat silkkaa täysosumaa ja kylmiä väreitä toisen perään, erityisesti Dirge for November ja nimikkokappale saavat galaksit räjähtämään ja lusikalliset lentelemään ympäri seiniä. Levyn ansioksi voi laskea myös sen, että aloin kiinnostua enemmän myös muista musiikkityyleistä kuin metallista.
jigsore
07.01.2010 15:42:02
 
 
Levykokoelmasta selvästi suurin osa koostuu 2000-luvun levyistä ja parasta antia on:
 
Devin Townsend - Terria
Ensitutustuminen Devyn tuotantoon avasi musiikillisesti aivan uudenlaisen maailman. Tunnelmaakin löytyy ja mielenkiintoisia yksityiskohtia edelleen, viimeksi bongattu koiran ulvonnat Mountainista. Toisaalta täyteenahdetussa äänimaailmassa on joskus liikaa vastaanotettavaa.
 
Arcturus - The Sham Mirrors
Arcturuksen kovin levy, jättää La Masqueradenkin jälkeensä. Parasta synavoittoista metallia mitä löytyy, myös Garm ja Hellhammer elämänsä kunnossa.
 
Ulver
Ei pysty valkkaamaan vain yhtä levyä, koska kaikki on niin hyviä. Ulverissa on aina ollut kiehtovinta se tunnelma mikä levyistä ja biiseistä huokuu. Elektronisen aikakauden kohokohdista mainittakoon Teachings In Silence -EP-yhdistelmän tunnelmallinen aavekaupunkimaisuus, joka on viety vielä Perdition Cityä pidemmälle. Nautintoa tuottavat myös Shadows Of The Sunin minimalistinen fiilistely ja vähemmälle huomiolle jääneet soundtrack-levyt. Blood Insidekin, riittävän harvoin annosteltuna.
 
Enslaved - Vertebrae
Norjan Enskojen uuden tyylin täydellisin levy. Postrockmaiset fiilistelyt yhdistyy hienosti rymistelyyn.
 
maudlin of the Well - Bath / Leaving Your Body Map
Tässä combossa riittää kaluttavaa vielä vuosien diggailun jälkeen. Hieno paketti melko uniikkia kamaa, kansitaidetta myöten.
 
Kayo Dot - Choirs Of The Eye
Jatkoi motW:n viitoittamaa tietä, mutta astetta abstraktimpana ja synkempänä. Paikoin miltei lamaannuttavan painostavaa tunnelmaa.
 
Ladytron - Witching Hour
Tästä ei paljoa elektropoppi parane, hittejä toisensa perään. Vielä kun Tomorrow olisi ehtinyt tälle levylle.
 
Mastodon - Leviathan
Yhtä juhlaa alusta loppuun, Iron Tuskin ollessa kirkkaimpana tähtenä. Loppupään biisien avautumisessa kesti aikansa ja yritys palkittiin. Tähän voisi mainita myös Crack The Skyen, mutta en ole vielä varma onko kyseessä maailman kovin levy vai vielä alkuinnostus, melko sitkeä sellainen. Mastodonille plussaa myös kauttaaltaan komeasta kansitaiteesta, jonka vuoksi on älppäriversioitakin tullut hankittua.
 
Katatonia - The Great Cold Distance
Parasta Katatoniaa, vaikka pidänkin myös vanhaa tuotantoa suuressa arvossa. Viva Emptinesiltä alkanut Toolmainen teknisyys viety huippuunsa, mutta hyvät biisit pysyvät onneksi pääosassa. Mahdollisesti eniten kuunneltu levy 2000-luvulta, ei vain pysty kyllästymään.
 
Loppuun vielä kunniamaininnat seuraaville:
Absoluuttinen Nollapiste - Mahlanjuoksuttaja, Isis - Oceanic / Panopticon, Opeth - Blackwater Park, CMX - Aion, Torche - Meanderthal, Meshuggah - obZen, Mew - Frengers / And the Glass Handed Kites, Muse - Black Holes And Revelations, Tool - Lateralus, Radiohead - Kid A, System Of A Down - Toxicity, The Mars Volta - De-Loused In The Comatorium, The Dillinger Escape Plan - Miss Machie, Gojira - From Mars to Sirius, Stam1na - Stam1na + Estradaspheren lähes koko tuotanto.
Karipiirto
08.01.2010 00:47:40
 
 
Iron Maiden - Brave New World (2000)
Kaikkein vaikeinta oli sanoa tästä levystä, mikä siinä vetää puoleensa yhä uudelleen. Kuitenkin, se jokin tekee tehtävänsä ja vaikutus näkyy erityisen voimakkaana! Mä löysin rankemman metallimusiikin vasta muutamaa vuotta myöhemmin, mutta tämä bändi oli tuttua kauraa vuonna 2000, osasin odottaa levyä ja muistan julkaisupäivästäkin jotain. Etenkin biisit The Wicker Man, Blood Brothers sekä Dream of Mirrors kutsuvat puoleensa yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen.

 
En voi kuin kompata. Näistä uusimmista levyistä tuo kyseinen kolahtaa kaikkein koviten. Tarttuvia biisejä, hienoja sooloja ja se tärkein. Smith ja Dickinson taas messissä. Tämä levyhän tuli vähän yllätyksenä aikanaan kun olin juuri hurahtanut maideniin ja äkkäsin Citymarketissa yhtäkkiä tätä levyä metrikaupalla. Katsoin takakantta ja ilmestymisvuosi oli juuri 2000, eli siis silloinen kuluva vuosi. Vein tietty kotiin ja kansivihkoa selatessani tajusin että hartain toiveeni koskaan oli käynyt toteen. Levyllä tosiaan soitti se klassisin kokoonpano ja Gers. Oi niitä aikoja. :)
Kulttuurituottajan tunnistaa iloisesta naamasta ja yli 4 promillen lukemista.
Björn E. Borg
08.01.2010 14:13:11
Guns n' Roses: Chinese Democracy
Beck : Sea Change
A Perfect Circle: Thirteenth Step
Andrew W.K.: I Get Wet
Tool: 10,000 Days
Queens of Stone Age: Lullabies to Paralyze
Green Day: American Idiot
Mark Knopfler: Sailing to Philadelphia
Raconteurs: Consolers of the Lonely
Foo Fighters: One by One
Outkast: Stankonia
The Thing: Garage
Metallica: St. Anger
My Chemical Romance: Black Parade
Nita Nitro
09.01.2010 12:53:42 (muokattu 09.01.2010 12:54:22)
Tässäpä vähän omia suosikkeja kommenttien kera.
 
Electric Wizard: Dopesmoker (2000)
Dopethronen psykedeeliset doomtripit pörisevät niin syvissä tunnelmissa että välillä hirvittää, pääseekö sieltä syvyyksistä enää takaisin maan pinnalle. No pääseehän sieltä kun välillä innostuu biisien loistokkuudesta niin että horros haihtuu. Electric Wizard on jotain ylipääsemättömän siistiä, alkaen bändin b-luokan kauhuelokuvafiksaatiosta ja varmaan oktaavia alemmas viritetyistä kitaroista.
 
Björk: Vespertine (2001)
Menneen vuosikymmenen hienoin Björk-levy ei yllä pop-asteikolla edeltäjiensä tasolle, mutta toisaalta näin tiheään tunnelmaan ei monella äänityksellä päästä. Björkin tapa kuiskailla pakkasen lailla ripsahtelevien taustojen päälle on viekottelevaa ja mykistävää kuultavaa.
 
Circle: Sunrise (2002)
Circlen ensimmäinen harha-askel hevin maailmaan on yksi bändin riemastuttavimpia tekeleitä. Toki tästä ei löydy Porin ja Zopalkin kaltaista timanttista hypnotisaatiota, mutta hevin ja krautrockin yhdistelmä toimii yllättävän hyvin. Levyn loppupuolella bändi ampaisee kiertoradalle oikein komeasti.
 
Mastodon: Leviathan (2004)
Ensikosketus Mastodoniin sai pitkästä aikaa kiinnostumaan tämäntyyppisestä metallista. Miellyttävän tuhnusti muriseva soundi, joka perustuu aika vanhan koulun meininkiin, kuorrutettuna sopivalla määrällä koukeroita ja loistavia riffejä. Lauluosastokin on sopivan brutaalia.
 
Deerhoof: Milkman (2004)
Deerhoof on mulle uusi tuttavuus, joka kiilasi suoraan fanituslistan kärkisijoille. Mahtavaa indiepopprogea hulvattoman naivistisella otteella ja käsittämättömän kovilla soittajilla, joista ainakin rumpalilla on varmasti jazztausta. Laulajamimmi ei ole varsinaisesti mikään souldiiva, mutta kruunaa kokonaisuuden leikkisällä lallattelullaan. Myös ainakin Apple O ja Friend Opportunity levyt on samaa huipputasoa.
 
Mew: And the Glass Handed Kites (2005)
Jos joku nykypoppoista voisi tavoitella Genesiksen kruunua, niin se olisi Mew, parhaimmillaan vuosikymmenen kiinnostavin progepopbändi. Unenomainen tunnelma tuo paikoin mutkikkaan musan lähelle kuulijaa. Välillä levyä vaivaa hieman potpurimainen tunnelma, mutta kun White Lips Kissed lopulta lähtee käyntiin, kaikki vastalauseet jäävät kauniin äänivyöryn jalkoihin.
 
Magyar Posse: Random Avenger (2006)
Porilaiset bändit oli vuosikymmenen merkittävin kotimainen juttu mulle. Mielestäni parempi kuin GY!BE-henkinen edeltäjänsä Kings of Time, Random Avenger tuo postrockiin ihan oman popahtavan näkökulmansa. Varsinkin nimikkobiisissä on jylhyyttää jollaista harvoin kuulee.
 
Blut Aus Nord: Odinist (2007)
Blackmetal-puolelta eniten iski tämä ranskalainen ryhmä, joka osaa säveltää niin kieroja riffejä että väkisinkin alkaa epäillä tekijöillä olevan jotain yhteyksiä vanhaan vihtahousuun. Yleensä en perusta konerummuista metallissa, mutta Odinistilla ne on saatu palvelemaan biisejä just hienosti.
 
Radiohead: In Rainbows (2007)
Kid A on kyllä mahtava platta, mutta niin on tämäkin. Jotenkin In Rainbowsilla vaan soittaa niin vapautunut ja inspiroitunut bändi, että jo pienen kyllästymisenkin kokenut ex-fani joutuu uusimaan klubijäsenyytensä. 10 loistavaa biisiä, ei mitään turhaa, vain kaunista ja ainutlaatuista musiikkia.
 
Motorpsycho: Little Lucid Moments (2008)
Tällä levyllä on neljä rockbiisiä, jotka kestävät yhteensä 60 minuuttia. Joka biisissä suoraviivaisemman rokkailun jälkeen bändi syöksyy hurjaan psykedeliajamittelusessioon 70-luvun hengessä ja tavoittaa aivan huikeita sfäärejä. Kuulostaa vähän Mars Voltalta, mutta näiden norjalaisten ote on huomattavasti luomumpi kuin turboahdetulla ameriikan-serkullansa.
 
Vuk: The Plains (2009)
Kotimaisista suurin yllättäjä mulle oli Vukin kakkosalbumi. Harkittua ja visionääristä lauluntekijäpoppia mm. kuorolla, harpulla ja harmoonilla maustettuna. Vukin persoonan mukana jännästi ailahteleva tunnelma ja kauniin melodiset biisit tekevät tästä tulevan klassikon.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)