Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaramikkien mallintaminen
1
mr.bungle
25.10.2009 14:34:33
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli mieleen että kitaran MIDI-kitin mikrofonin (tai muun lähelle tallaa sijoitettavan taajuusvasteeltaan laajan mikin) avulla voisi rakentaa kitaramikkimallintimen. Ensin ottaisi impulssivasteen talteen eri mikkikonffiksista, joita haluaa mallintaa, ja laskisi signaaleille konvoluution. Tuloksena pitäis olla about sen mallinnetun mikin taajuusvaste. Dynamiikkaa voisi mallintaa jollain simppelillä kompressorilla/expanderilla.
 
Keksiikö joku mua viksumpi aukkoja tästä teoriasta? Kai tällainen on jo jossain tehty (esim. V-Guitar, Variax)? Luulisi maailmalla olevan kysyntää halvemmalle ratkaisulle.
 
bassolla hanuriin
jPekka
25.10.2009 19:01:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muistelen, että V-Guitarissa olisi ollut jonkinlainen tuollainen systeemi - ainakin mikin paikan ja kelamäärän mallinnus.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
IJarro
25.10.2009 23:56:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Line6 variaxsissa on ainakin mikkivalitsin ja eri skebojen mallinnuksia, joten luulis, et siinä on mikitki joteski mallinnettu...
 
Aluks hei, väliin hei, loppuun hei hei...
mr.bungle
26.10.2009 10:50:19 (muokattu 26.10.2009 13:35:17)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

IJarro: Line6 variaxsissa on ainakin mikkivalitsin ja eri skebojen mallinnuksia, joten luulis, et siinä on mikitki joteski mallinnettu...
 
Juup, taitaa olla. Ja V-Guitarissa myös. Luulisi kuitenkin että edellämainittuja simppelimmällekin ratkaisulle olisi kysyntää. Siis laitteelle joka tekee vain ja ainoastaan mikrofonimallinnuksen. Mitään muita efektejä tai hilavitkuttimia ei tarvittaisi.
 
Pitänee alkaa nikkaroimaan prototyyppiä...
 
Edit: eipä tämä olekaan niin helppoa. Mallintaminen vaatisi kielen värähtelyn mallinnuksen, eri kohdissa kieltä kerrannaiset vahvistuvat tai häviävät kokonaan kuuluvista. Ja kun äänen soittaa eri nauhoilta, on vaikutus erilainen. http://www.till.com/articles/PickupResponse/index.html
 
bassolla hanuriin
Zeeboo
29.10.2009 16:15:42 (muokattu 29.10.2009 16:21:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mr.bungle: ...Edit: eipä tämä olekaan niin helppoa. Mallintaminen vaatisi kielen värähtelyn mallinnuksen, eri kohdissa kieltä kerrannaiset vahvistuvat tai häviävät kokonaan kuuluvista. Ja kun äänen soittaa eri nauhoilta, on vaikutus erilainen. http://www.till.com/articles/PickupResponse/index.html
 
...mutta, kielen värähtelyähän ei tartte välttämättä mallintaa. Jos mittaa/ digitoi soittimessa kiinni olevien mikkien spektrit jokaisella kielellä jokaisella nauhalla. 22 nauhaisella soittimella tämä tekee vasta 132 mittausta/tallennusta, jonka ei pitäisi olla ollenkaan ylivoimainen taakka muistipiireille=> soivasta kielestä FFT-muunnos & kertoo tämän halutun mikin soivaa taajuutta spektrillä => muunnos takaisin ja valmista tuli. Kuulostaa älyttömän yksinkertaiselta, paino sanalla "kuulostaa" ;)
 
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
mr.bungle
30.10.2009 15:17:49 (muokattu 30.10.2009 15:18:43)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeeboo: ...mutta, kielen värähtelyähän ei tartte välttämättä mallintaa. Jos mittaa/ digitoi soittimessa kiinni olevien mikkien spektrit jokaisella kielellä jokaisella nauhalla. 22 nauhaisella soittimella tämä tekee vasta 132 mittausta/tallennusta, jonka ei pitäisi olla ollenkaan ylivoimainen taakka muistipiireille=> soivasta kielestä FFT-muunnos & kertoo tämän halutun mikin soivaa taajuutta spektrillä => muunnos takaisin ja valmista tuli. Kuulostaa älyttömän yksinkertaiselta, paino sanalla "kuulostaa" ;)
 
Se varsinainen ongelma tässä on soitetun nauhan tunnistaminen. Sävelen korkeuden tunnistaminen nopeasti ja varmasti on ihan älyttömän vaikeaa, minkä havaitsee käytännössä, kun kokeilee esim. jotain kitara-midi-konvertteria, tai vaikkapa Bossin SYB -sarjan pedaalia.
 
V-Guitarissa mallinnus on tosin toteutettu varmastikin juuri näin.
 
bassolla hanuriin
Zeeboo
30.10.2009 17:05:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mr.bungle: ...Sävelen korkeuden tunnistaminen nopeasti ja varmasti on ihan älyttömän vaikeaa...
 
Saatikka sitten, jos mukaan otetaan bendaukset.
 
Muistelen, että Yamahalla oli aikanaan kitarasyna (G10?). Mulla on jäänyt sellainen käsitys, että siinä kielet ja nauhat muodosti matriisin, josta luettiin painettu ääni. Tuohan olis yhdensorttinen oikotie taajuuden tunistamiseen.
 
Vähän kyllä tuntuu työläältä ja ehkä väkisinkeksityltäkin. Mutta eikös se niin mene, että monesti tarttee karsia huonot ideat kunnollisten tieltä?
 
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «