Aihe: Perinnetietoisuuden merkitys jazz-improvisoinnissa?
1 2
Zeeboo
25.09.2009 20:46:56 (muokattu 25.09.2009 20:57:39)
Eihän omaperäisyys ja tyylinmukaisuus ole toisiaan poissulkevia juttuja. Kyllä soittajan tuntee käsialasta vaikka soolot tyylilajin kielioppia mukailisivatkin.
 
Kaikista kamalampia tyylilajin raiskaajia ovat mun mielestä konserttimusiikin puolelta tulevat laulajat jotka päättävät laajentaa ilmaisuaan viihdemusiikin tai oikein jazzin puolelle. Fraseeraus ja time kusee aasta ööhön ja äänenmuodostus tyylilajin sisällä kuullostaa parhaimmillaankin vain tahattoman koomiselta. Eikä tässä ole vielä edes kyse improvisoinnista.
 
Vähän sama juttu on soittajien kanssa. Tunnen yhden loistavan klasarikitaristin jolla on hinku soittaa jotain fuusiohommeleita. Muuten kyllä, mutta kun ei. Tuolta de Narvaez - Tiensuu akselilta on helvetin pitkä loikkaus Tribal Techiin. Tekniikka varmaan piisaisi mutta lopputulos vaan kuullostaa vähän sellaiselta. Ei vaan ole tyylilajin perinne tarttunut näppeihin. Sooloissa se perinteen puuttuminen loistaa sitten kauas. Tämä kaveri on diblomitasoinen pelimanni, ja tiedostaa pikku puutteensa, joten varmaan ajan kanssa...
 
Sammo: Anekdoottina vaan, kannattaa tutustua Allan Holdsworthin 'standardi'-levyyn, None Too Soon -- mä tykkään sen soitosta todella paljon sekä sen omasta tuotannosta tai vaikkapa poppipändin solistina (Level 42). Mun mielestä AH on kehittänyt täysin omanlaisensa lähestymistavan soittoon, mutta tuossa osittain perinnekamassa se ei vain ainakaan mun korvaan kuulosta kovin hyvältä...
 
Eipä itsellänikään oikein napsahtanut tuo None Too Soon. Arvostan toki Holdsworthia, mutta tuossa tuli mun kohdalla huti.
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
J_Mikkonen
26.09.2009 12:35:19
antnis: Juu, ja Wes veteli Charlie Christianin sooloja 1:1 aluksi.
 
Ja Pat Metheny Wesin sooloja. Sanoipa jossain joskus plokkailleensa koko Incredible Jazz Guitar-levyn kokonaan.
_teemu_
27.10.2009 23:04:45
 
 
Ihan elävästä elämästä pari esimerkkiä, pari kaveria ovat juuri sitä mieltä että lickien opettelu on turhaa ja tyhmää ja sitten ei ole mitään omaa soitossa. Kun näiden kanssa soittaa jazzia niin tästä ketjusta erästä kommenttia lainaten "time ja fraseeraus kusee aasta ööhön" ja se kama mitä ne suoltaa ei todellakaan kuulosta jazzilta. Että näin.
sub zero
27.10.2009 23:13:18
_teemu_: Ihan elävästä elämästä pari esimerkkiä, pari kaveria ovat juuri sitä mieltä että lickien opettelu on turhaa ja tyhmää ja sitten ei ole mitään omaa soitossa. Kun näiden kanssa soittaa jazzia niin tästä ketjusta erästä kommenttia lainaten "time ja fraseeraus kusee aasta ööhön" ja se kama mitä ne suoltaa ei todellakaan kuulosta jazzilta. Että näin.
 
tuskimpa nää edes yrittää olla kovin jazz-muusikoita
mr. finland, walk on by, your ideapark dream. mr. finland, walk on by, your alko store supreme
_teemu_
29.10.2009 13:58:53
 
 
No kovasti molemmat niitä stankkuja haluaa veivata.
kimurantti1
29.10.2009 14:04:26
Musta on enemmän ja enemmän alkanut tuntua siltä, että sointujen/arpeggioiden kahlaaminen sekä lickien opettelut ja soveltaminen erilaisiin ympäristöihin on kaksi tärkeintä juttua, jos meinaa oikeasti oppia improvisoimaan jotain muutakin kuin pentatonista autopilottihuttua.
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
calf
16.11.2009 21:37:05
 
 
Mielestäni sellainen ajatus on aivan hassu ja halpamainen, että ei voi muiden juttuja opetella. Se vaatii tiettyä nöyryyttä, mutta sitä kautta (kuten David Baker sanoo kirjassaan Improvising Jazz) oppii kuulemaan myös omista sisuksista tulevat viestit, ts. ellei osaa kopioida levyltä, ei osaa kopioida päässään soivaa.
There are no wrong notes
ope16
17.11.2009 00:24:14
Huilistina kuuntelen paljon fonisooloja, kun ei huilujatsia paljon ole eikä ainakaan vakuuttavaa sellaista. Mistähän mahtaa johtua?
 
Joo, tottakai historia täytyy tuntea.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)