Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: MIDI - lyhyt oppimäärä
1 2 3 4 5 6
Mikael
24.07.2002 16:14:18 (muokattu 31.01.2008 12:37:34)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässäpä Jäärän pyynnöstä uusinta alunperin ezboardille kirjoittamastani sepustuksesta:
---------------------------------------------------------
 
No niin. Tässä lyhyt selvennys siitä, mitä tuo maaginen kirjainyhdistelmä MIDI minun mielestäni oikein pitää sisällään. Lähteenä pääsäntöisesti omat kokemukset ja aikanaan läpukahlattu Uusi Midi Kirja (Jussi Hirvi ja Antti Juhani Tuominen - Painatuskeskus Oy), sekä useat nettisivustot (mm. www.midi.com, www.midi.org ja www.midifarm.com).
 
YLEISTÄ
 
MIDI on lyhennys sanoista Musical Instrument Digital Interface ja sillä tarkoitetaan kieltä, jolla erilaiset musiikkilaitteet voivat keskustella keskenään. MIDI ei siis ole mitään korvin kuultavaa ääntä tai musiikkia, vaan tiedonsiirtostandardi MIDI-laitteiden yhteensovittamisen ja kommunikoinnin helpottamiseksi - vai pitäisiköhän sanoa mahdollistamiseksi.
 
Yksinkertaisin esimerkki MIDIn käytöstä lienee tilanne, jossa kosketinsoittaja on yhdistänyt koskettimistoonsa joko yhden tai useampia kosketinsoittimia tai soundimoduuleja, jolloin hän kykenee soittamaan ja ohjaamaan mitä tahansa näistä äänilähteistä sillä yhdellä ja samalla koskettimistolla. Näin soittajalle riittää esimerkiksi yksi hyvällä koskettimistolla varustettu laite ja loput tarpeelliset äänilähteet voidaan hankkia moduuleina, mikä tietenkin säästää tilaa ja useimmiten myös rahaa
 
MIDI standardi on julkistettu jo vuonna 1983 ja sen loivat yhdessä sen ajan suurimmat elektronisten soittimien valmistajat Yamaha, Roland ja Korg (mukana oli myös muita..). Melkein alusta lähtien on puhuttu MIDI II -standardista ja sen tarpeellisuudesta, mutta käytännössä on osoittautunut mahdottomaksi valmistajien päästä sopimukseen uudesta standardista - eikä valoa tunnelin päässä näy vieläkään.
 
MIDI-LAITTEET
 
Monenlaisissa laitteissa voidaan hyödyntää MIDIä. Ensimmäisenä tietenkin mieleen tulevat erilaiset kosketinsoittimet ja syntetisaattorit, mutta tämän lisäksi rumpukoneet, sequensserit, samplerit, tietokoneet, efektilaitteet ja muut MIDI-soittimet/soitinten MIDI-sovittimet voivat käyttää tiedon välittämiseen MIDIä. Periaatteessa MIDI-laitteet voidaan jakaa seuraavasti:
 
1. Ohjainlaitteet
Näillä lähetetään MIDI-viestejä muille laitteille. Ohjainlaitteena voi toimia vaikkapa koskettimisto, sequensseri tai tietokone.
 
2. Kohdelaitteet
Nämä ottavat vastaan ojainlaitteen lähettämät MIDI-viestit ja toimivat niiden mukaisesti. Yksinkertaisimmat esimerkit ovat soundimoduuli ja sampleri.
 
3. Apulaitteet
MIDI-viestien käsittelyyn, kytkentään ja tahdistukseen tarkoitetut laitteet, kuten MIDI-monistin, jolla monistetaan MIDI-informaatio siirtonopeudesta (vai pitäisikö sanoa hitaudesta) johtuvan viiveen minimoimiseksi.
 
On myös mahdollista, että ohjainlaite ja kohdelaite sijaitsevat fyysisesti samassa laatikossa. Näin on tilanne mm. tietokoneen sisällä, missä sequensseriohjelma voi toimia ohjainlaitteena ja softasampleri ohjauksen kohteena. Myös monissa kosketinsoittimissa on mahdollista erottaa koskettimisto omaksi kokonaisuudekseen ja äänilähde omakseen, jolloin koskettimisto on siis ohjainlaite ja äänilähde kohdelaite - tällä taas mahdollistetaan tilanne, jossa koskettimistolla soitetaan säkeistössä koskettimiston omaa viulusoundia ja kertosäkeessä ulkopuolisen soundimoduulin torvimattoa (tietenkin siten, että torvisoundin kanssa ei samanaikaisesti soi viulut).
 
Ohjainlaitteet voidaan karkeasti jakaa vielä neljään osaan:
 
1. MIDI-soittimet (esim. koskettimistolla varustettu syntetisaattori tai sähkörummut)
2. MIDI-sovittimet/-konvertterit (muuntimet joilla perinteiset akustiset instrumentit saadaan lähettämään MIDI-viestejä - vaikkapa kirtasyntsa)
3. Sequensserit (näitä voi olla erillisinä laitteina, työaseman osana tai tietokoneen softana)
4. MIDI-ohjaimet (jalkakytkimet ja controllerit)
Kohdelaitteet taas jakaantuu karkeasti ääntä tuottaviin ja ääntä muokkaaviin laitteisiin (ja taas: nämä voivat olla myös yksi ja sama fyysinen laite). Kohteena voi olla myös valot tai miksauspöydän automaatio
 
MIDI-LIITÄNNÄT JA KANAVAT
 
MIDI-liitin on tuo vanhahtava DIN-liitin jota audiokäytössä ei oikeastaan enää juuri näe, paitsi joissain vanhoissa nauhakaiuissa ja stereo-laitteissa. Yleensä MIDI-laitteissa on kolmenlaisia MIDI-liintätöjä:
 
1. MIDI IN on MIDI-informaation vastaanottoon tarkoitettu liittymä
2. MIDI OUT on MIDI-informaation lähettämiseen tarkoitettu liittymä
3. MIDI THRU on taas käytössä silloin kun useampi laite ketjutetaan peräkkäin (tästä kohta lisää)
 
Perustilanteessa MIDI-piuha kytketään ohjainlaitteessa MIDI OUT -liittymään ja kohdelaitteen MIDI IN -liittymään.
 
Yhden MIDI-liittymän kautta voidaan toteuttaa 16 samanaikaista tapahtumaa. Puhutaan MIDI-kanavista. Eli ohjainlaitteessa valitaan kanava, jolla viestejä kulloinkin lähetetään ja kohdelaitteesta valitaan kanava jolla kyseinen laite vastaanottaa käskyjä. Ajatellaanpa tuota aikaisempaa esimerkkiä, jossa meillä oli säkeistössä koskettimiston oma viulusoundi ja kertsissä moduulin torvisoundi. Tässä meillä voisi hyvin olla määriteltynä koskettimiston oman soundipankin vastaanottokanavaksi kanava 1 ja moduulissa kanava 2. Tällöin soittaja säkeistössä soittaa kanavaa 1 ja vaihtaa kertsiin kanavan 2. C-osassa voisi tietenkin olla vielä pianosoundi toisesta moduulista kanavalla 3 jne
 
Joissain sequenssereissä saattaa olla useampia MIDI IN ja OUT liittimiä. Niitä tarvitaan kanavamäärään lisäämiseen. Esimerkiksi Akai MPC2000 -työasemassa on kaksi MIDI OUT liitäntää ja näin ollen käytössä on 32 MIDI-kanavaa samanaikaisesti - siis periaatteessa voidaan ohjata 32:ta erillistä laitetta samanaikaisesti.
 
MIDI THRU -liitäntää käytetään tilanteessa jossa useampi MIDI-laite on kytketty peräkkäin ketjuksi. Äskeisen esimerkin laitteet olisi kytketty siten, että kosketinsoittimen MIDI OUT -liitännästä menee piuha Torvimoduulin MIDI IN -liitäntään ja Torvimoduulin MIDI THRU -liitännästä menee piuha Pianamoduulin MIDI IN -liitäntään. Eli MIDI THRUn kautta ohjainlaitteen lähettämä viesti kulkee muuttumattomana eteenpäin ja näin kukin laite voi poimia viestistä sen informaation mikä sijaitsee kyseiselle laitteelle määritellyllä MIDI-kanavalla.
 
Joskus näkee myös MIDI OUT/THRU -liitäntöjä, jolloin kustannussyistä sama liitin toimii molempina liitäntöinä. Useimmiten näin on soundimoduuleissa, joissa varsinaisen MIDI OUT -liitännän tarve on hyvin vähäinen.
 
MUUTAMA LUKUMÄÄRIIN KOHDISTUVA TERMI
 
MIDI Channels eli MIDI-kanavat. Näitä on siis 16 kanavaa per liittymä, eli samanaikaisia ohjattavia laitteita tai tapahtumia voi olla 16 kerrallaan. Kanavia voidaan lisätä käyttämällä useampaa MIDI-liittymää samanaikaisesti (kuten siis noissa Akain MPC -työasemissa).
 
MIDI Tracks eli MIDI-raidat. MIDI-raitoja käytetään sequensserissä kuvaamaan samaa asiaa kuin moniraitanauhurissa audioraitoja. Useimmissa sekkareissa onkin vähintään 16 MIDI-raitaa, uusimmissa yleensä yli 100. Näin on helppoa hahmottaa ja hallita useita eri kohdelaitteita kun kullekin laitteelle lähetettävät asiat voidaan laittaa omalle raidalleen.
 
Polyphony eli polyfonia. Tämä ei suoranaisesti liity MIDIin mutta useissa MIDI-äänilähteissä on ilmoitettu tällä tavoin, kuinka monta yhtäaikaista ääntä laite pystyy soittamaan. Tähän liittyy kiinteästi Multitimbraalisuus, jolla taas tarkoitetaan yhtäaikaisten soundien määrää. Esimerkiksi syntetisaattori joka on multitibraalisuus on 8 ja polyfonia 64 pystyy samanaikaisesti tuottamaan 8 eri instrumentin äänet, jotka voivat sisältää 64 eri ääntä - esimerkkinä piano, jonka kaksi kolmisointua vievät yhteensä 6 ääntä, jolloin muille soittimille jää 58 ääntä käytettäväksi. Useimmiten multitimbraaleissa laitteissa kukin soitin/soundi voidaan määritellä omalle kanavalleen, joten meillä tässä kyseisessä esimerkkilaitteessamme on ikään kuin 8 eri kohdelaitetta, kukin omalla MIDI-kanavallaan.
 
MIDI-VIESTEJÄ
 
MIDIn kautta voidaan siis hoitaa paljon erilaisia asioita. Tässä seuraavaksi yleisimmin käytetyt MIDI-viestit (Voice Messages eli Ääniviestit) ja niiden käyttö.
 
Note On
Tämä yksinkertainen viesti kertoo mistä kohtaa jokin asia (yeleensä ääni) alkaa. Viesti sisältää myös tiedot Note Number eli nuotin numero ja Velocity eli lyöntivoimakkuus. Kaikki koskettimistot eivät tunnista voimakkuutta ja siinä tapauksessa sen arvoksi on yleensä määritelty 127, mikä tarkoittaa täyttä voimakkuutta. Peruskäytössä siis tapahtuu seuraavaa: kosketinsoittaja painaa koskettimistolta A-nuottia, jolloin koskettimisto (eli ohjainlaite) lähettää määritellyllä kanavalla Note On viestin äänilähteelle (kohdelaite), jolloin kohdelaitteesta alkaa kuulua kyseinen A-nuotti, sillä voimakkuudella millä soittajamme on koketinta painanut.
 
Note Off
Tämä taas luonnollisestikin kertoo missä kohtaa asiat loppuvat. Eli kun kosketinsoittaja sitten nostaa sormensa koskettimelta, lähettää koskettimisto tämän viestin kohdelaitteeseen joka lopettaa äänen tuottamisen.
 
Note On ja Note Off viestejä voidaan käyttää myös vaikkapa miksauspöydän mute-automaation, efektilaitteiden ja valojen ohjailuun.
 
Polyphonic Key Pressure ja Channel Pressue (eli Aftertouch)
Jälkipaino-viestiä käytetään kuvaamaan koskettimen pohjaanpainamisen jälkeen tapahtuvaa painallusta äänen aikana. Se voi vaikuttaa soundista riippuen esimerkiksi vibraattoon tai äänen voimakkuuteen. Sisältää myös tiedot nuotin numerosta ja voimakkuudesta.
 
Control Change
Tätä viestiä käytetään silloin kuin jokin kontrolloitava asia muuttuu. Esimerkisi efektilaitteiden parametrit, volume-asetukset, modulaatiopyörän asento
 
Program Change
Tällä viestillä muutetaan kohdelaitteen ohjelman numeroa. Esimerkisi soundimoduulin soundia tai efektilaitteen efektiä.
 
Pitch Wheel Change
Tämä viesti kertoo portaattomasti äänen korkeuteen vaikuttavan säätimen (pitch wheel) asennon. Tosin pitch-pend -säädin voidaan asettaa vaikuttamaan muuhunkin kuin sävelkorkeuteen
 
Edellä mainittujen ääniviestien lisäksi MIDIn välityksellä lähetetään Moodi- ja Laittestoviestejä, joilla kerrotaan laitteistolle mm. miten niiden tulisi reagoida ääniviesteihin, tahdistukseen ja erikoisviesteihin.
 
GENERAL MIDI eli GM
 
General MIDI on eräänlainen laitestandardi, jonka tavoitteena on MIDI-sekvenssien toimivuus eri-laitteissa. Siinä on määritelty millainen soundi missäkin soundinumerossa sijaitsee. Esimerkiksi Flyygeli on GM-standardissa aina soundi numero 1 kun taas klarinetti löytyy soudinumerolla 72. myös rumpusettien eri osat on määritelty tietyille kosketinnumeroille. Tämä mahdollistaa sekvensserille tehdyn sävellyksen soittamisen erilaisilla soundimoduuleilla. Soundit eivät siis ole välttämättä samoja eri moduuleissa, vaan samantyyppisiä - todennäköisesti uudessa ja kalliissa soundimodulissa flyygeli-soundi on paljon laadukkaampi kun halvassa äänikortissa, ne vaan sijaitsevat samalla soundinumerolla elämän helpottamiseksi.
 
Tässä siis pintapuolinen raapaisu aiheesta. Lisäinformaatiota kaipaaville suosittelen jo alussa mainittua Uusi Midi Kirja -opusta. Kyseessä on monilta osin siin henkilökohtaisista näkemyksistä joten tätä voi toki kommentoida ja täydentää - sehän on jopa suotavaa : )
 
Tämän tekstin kopiointi tai lainaaminen ilman tekijän lupaa on kielletty.
 
kivi
24.07.2002 17:29:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erittäin hyvä! Tämä oli juuri sellainen luento, jonka kävin erään kiipparistin luona puhuttamassa itselleni kun Midi oli nuori. Juuri tällaista tietoa pitää olla saatavilla.
 
Seuraavaksi toivoisin aiheen laajennusta käsittämään nämä nykyiset platformit, joiden puitteissa midisignaalia saatetaan käsitellä enemmän kuten tavallista audiota. Niitä kun en ymmärrä vielä.
 
Nassu Muunvalo
27.01.2003 20:31:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisiko joku vääntää vielä rautalangasta tämmöselle vähän hittaamman puoleiselle, että mihin sitä midi käytetään kitaran ja kitaraefektien kanssa värkätessä? Mihin? Miten? Kuinka?
 
Voi pääni pienuutta!
 
Mohla
27.01.2003 21:22:30
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainakin joissain kitara efekteissä on midi sitä varten, että kun on kertaalleen jo hyvin soitetut kitarat purkissa, niin midin avulla voi vielä jälkeenpäin värkätä sitä soundia.
Siis, periaatteessa ei nauhotus tilanteessa olla nauhoitettu muutakuin puhdas signaali.
Kertokoon joku jolla on kokemusta moisesta enemmän.
 
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski?
-Charlie McCharty
kivi
27.01.2003 21:58:37 (muokattu 27.01.2003 22:07:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisiko joku vääntää vielä rautalangasta tämmöselle vähän hittaamman puoleiselle, että mihin sitä midi käytetään kitaran ja kitaraefektien kanssa värkätessä?
 
No, niiden efektien ohjaamiseen. Kas, kuten tuosta huomaat, niin midihän on vain ohjauskäskyjä, joten sillä on ihan luontevaa vaihtaa presettejä (ennalta ohjelmoituja muistipaikkoja) ja vaikka parametrejäkin (jonkun asian numeroarvoa 0-128, vaikkapa volyymin, wahin tai kaiun nopeuden).
 
Samalla tavalla Midillä ohjataan valoja ja vaikka teollisuusrobottia, jos niikseen tulee.
 
Ainakin joissain kitara efekteissä on midi sitä varten, että kun on kertaalleen jo hyvin soitetut kitarat purkissa, niin midin avulla voi vielä jälkeenpäin värkätä sitä soundia.
Siis, periaatteessa ei nauhotus tilanteessa olla nauhoitettu muutakuin puhdas signaali.

 
Ei, Mohla. Ei. Midiä pitkin ei kulje mikään ääni.
 
Tuota äänen jälkeenpäin laitteisiin ajamista kyllä tehdään koko ajan, mutta midin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
 
Oikeastaan ainoita mieleen juolahtavia juttuja, jossa efektilaitetta "ratsastetaan" sekvensseriin tallennetulla midillä ovat eräät nykyajan lauluyhtyeet, joiden ääntä ohjataan Vocalistilla tai Autotunella haluttuun nuottiin, ja sekvensseri joka ohjaa myös taustamusiikkia ja klikkiä kertoo tälle laitteelle, miksi nuotiksi laulajan sen hetkinen ölinä pitäisi saada taipumaan:-D
 
Sinänsä kyllä, mikäänhän ei estä syöttämästä sequun vaikka mimmoisia wah-, sweep- ja kaikutemppuja tarkasti taimissa biisin kanssa. Käyttäähän isommilla kiipparipinoilla soittavat kosketinsoittajatkin sitä sequa soundien vaihteluun juuri oikealla hetkellä.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)    
Mohla
28.01.2003 11:43:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


Ei, Mohla. Ei. Midiä pitkin ei kulje mikään ääni.
 
Sinänsä kyllä, mikäänhän ei estä syöttämästä sequun vaikka mimmoisia wah-, sweep- ja kaikutemppuja tarkasti taimissa biisin kanssa. Käyttäähän isommilla kiipparipinoilla soittavat kosketinsoittajatkin sitä sequa soundien vaihteluun juuri oikealla hetkellä.

 
Juuri tuon tapaisia asioita tarkoitinkin, midin kanssa on tullut pelleiltyä jo sen verran pitkään, että erotan audion ja midin eron. :)
 
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski?
-Charlie McCharty
äM Mä
12.06.2003 15:06:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt pitäs olla kaikille MIDI:n salat auki, mut ei oo :(
 
Eli Mua ihmetyttää tää MIDI Clock systeemi. Oon kai nyt periaatteessa sisäistäny sen eli se kertoo tempon jolla sequa halutaan soittaa. Ja eiks yleensä sequ lähetä ite sitä MIDI Clock tietoo? Mut mulla on yks rumpu kone jossa on sequ ja sillä pystyy lähettään esim synalle nuotteja ja syna soittaa ne mut sit on yks laite joka ei suostu soittaan niitä nuotteja ilman et mä laitan tietokoneen lähettään sille sen tempo tiedon.
 
Lyhennelmä:
Voisko joku selventää tän MIDI Clock systeemin toimintaa ja tarkotusta?
 
Avola
28.09.2003 15:03:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin pystyykös tietokoneessa olevaa miditiedostoa muuttamaan waviks jotenkin? Vai oliks se jo tossa mainittu. Ei ainakaan nopealla silmäyksellä tullu eteen.
 
"Never talk about hobbits.Hobbits are gay."
kivi
30.09.2003 20:25:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin pystyykös tietokoneessa olevaa miditiedostoa muuttamaan waviks jotenkin? Vai oliks se jo tossa mainittu. Ei ainakaan nopealla silmäyksellä tullu eteen.
 
Ainoastaan sillä tavalla, että jokin ääntä tuottava laite (vaikka äänikortin syna) soittaa sen. Ei muuten.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)    
reiska p
06.10.2003 13:36:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi ja niin tehdäänkin jos on tarkoitus viedä biisin muokkausta eteenpäin.
Soitat vain tuota midi-kappaletta ja laitat jokin äänitysohjelman päälle.
 
Mikael
06.10.2003 16:53:39
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi ja niin tehdäänkin jos on tarkoitus viedä biisin muokkausta eteenpäin.
Soitat vain tuota midi-kappaletta ja laitat jokin äänitysohjelman päälle.

 
helppo homma kätevälle!
heh : )
 
miten käy Kekkoselta rock'n'roll?
maelstrom
28.02.2004 20:41:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kertokaapa vielä taukille.
 
Miten tietokoneen saa toistamaan jotain muita kuin GM-soundeja, onko mahdollista saada koskettimiston soundeja soimaan koneella MIDInä? Olen joskus yrittänyt mutta taisteltuani aikani luovutin. Nyt vituttaa kun ei silloin aikoinaan tullut taisteltua ja olen tehnyt pari vuotta keskinkertaista paskaa koskettimiston sisäisellä composerilla.
 
On ässäarpa syntyä Suomeen.
Mikael
02.03.2004 12:04:34 (muokattu 02.03.2004 12:05:18)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten tietokoneen saa toistamaan jotain muita kuin GM-soundeja, onko mahdollista saada koskettimiston soundeja soimaan koneella MIDInä? Olen joskus yrittänyt mutta taisteltuani aikani luovutin. Nyt vituttaa kun ei silloin aikoinaan tullut taisteltua ja olen tehnyt pari vuotta keskinkertaista paskaa koskettimiston sisäisellä composerilla.
Ensinnäkin tarvitset tietokoneeseen MIDI-liitännät IN ja OUT. Nämä löytyvät monista äänikorteista vakiona tai sitten erillisenä MIDI-korttina/ulkoisena MIDI-sovittimena.
 
Sekvensseriohjelmastasi voit sitten valita kullekin MIDI-raidalle oman MIDI-kanavan sekä sisäänpäin että ulospäin. Sitten voit soitella MIDI-tapahtumat sekkarille koskettimistolla ja toisaalta "soittaa" sekkarilla koskettimiston ääniä.
 
onko mahdollista saada koskettimiston soundeja soimaan koneella MIDInä?
Mitähän sä tällä tarkoitat? MIDI:hän ei soi mitenkään, koska se ei ole mitään ääntä ollenkaan. Voisitko hieman tarkentaa?
 
miten käy Kekkoselta rock'n'roll?
maelstrom
02.03.2004 12:08:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitähän sä tällä tarkoitat? MIDI:hän ei soi mitenkään, koska se ei ole mitään ääntä ollenkaan. Voisitko hieman tarkentaa?
 
Hmm. Tarkemmin ajatellen en tiedä. Mutta tuosta alusta toivottavasti oli jo hyötyä.
 
On ässäarpa syntyä Suomeen.
konec
11.03.2004 13:28:22
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sivuten aihetta, kysyisin, jos joku viisas pystyisi sivistämään minua seuraavissa midiin liittyvissä ongelmissa:
 
SYS EX midi tiedostot > Olen ymmärtänyt, että näiden avulla pystyy midi dataa vastaanottamaan vanhemmista midillä varustetuista analogi syntikoista esim. Juno 106. Mutta miten herran tähden toimitaan tällaisen Sys Exin kanssa ?
 
Midi File Playerit > onko kokemusta keikkakäytöstä, tekeekö
näillä mitään ?
 
Kiitos, jos joku osaa sanoa näihin jotakin !
 
Mikael
11.03.2004 13:55:59
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SYS EX eli pitkästi Manufacturer System Exclusive -viesteillä on alunperin ollut tarkoitus välittää kahden samanmallisen laitteen välillä esim. parametritietoja. Eli jos vaikka laitteistossa on kaksi DX7-synaa niin näiden välillä voidaan vaihtaa keskenään parametrimuutoksia häiritsemättä muiden laitteistoon kuuluvien soittimien toimintaa.
 
Sittemmin SYS EX-viestejä on käytetty soundien, soundipoankkien tai jopa käyttöjärejstelmän päivittämiseen. Yksi vaihtis on siis vaikkapa tietokoneelle tallentaa syntetisaattorin soundeja jos koneen muistipaikat on muuten täynnä.
 
Midi-playereistä mulla ei ole kokemusta.
 
miten käy Kekkoselta rock'n'roll?
reiska p
21.04.2004 11:21:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

System Exclusive (SysEx) viestejä voidaan lähettää tietokoneen ja midi-soittimen välillä esim. CakeWalkissa valitsemalla Edit/SysEx.
Täällä voidaan käsitellä SysEx viestejä.
Voidaan imuroida midi-soittimen kaikki asetukset.
Voidaan tietysti lähettää myös näitä tallennettuja asetuksia takaisin soittimelle.
Itse käytän tätä tallentamaan koko soittimen asetukset.
Tallentaminen kestää ehkä minuutin.
Soittimessani on pikavalinta soundeja ja välillä haluan käyttää niissä eri soundeja, joten näin niiden vaihtaminen on helppoa.
 
Varsinaiseen midi-dataan voidaan laittaa myös käskyjä käydä lukemassa biisin alussa tai vaikka biisin keskellä SysEx viestejä. Näissä viesteissä voidaan säätää midi-soittimen parametrejä.
 
SysEx komennot menevät perille vain jos midi-soitin tunnistaa viestit juuri sille tarkoitetuksi. Ei siis tarvitse pelätä, että toiselle midi-soittimelle tehdyt SysEx viestit sotkisivat oman midi-soittimen.
 
slime
07.07.2004 19:38:41
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen yrittänyt täältä etsiä kysymykseeni vastausta jo pitempään ja haullakin mutta tällä modeemilla sivujen selailu kestää ikuisuuden - joten en nyt tiedä onko jossain vastaus tähän kysymykseeni. (Jos on niin joku voisi kertoa vaikkapa sen osoitteen).
 
Miten onnistuu monien Midi-laitteiden kytkeminen yhtäaikaisesti tietokoneeseen - eli miten esim. studioissa on yhtäaikaa toiminnassa vaikkapa Virus, Supernova, BassStation, JP8000? Esimerkiksi nuo 4 laitetta. Ymmärrän hyvin yhden laitteen liittämisen tietokoneeseen tuon midi liittimen kautta - mutta miten nuo kaikki saisi soimaan yhtäaikaa - samasta ohjelmasta.
 
Ajatuksena olisi ostaa moduuleita ja alkaa tehdä niillä musaa. Käytössäni on Sound Blaster Live!-äänikortti ja nyt minulla on Midi In ja Out liitännät jo valmiina. Pitääkö ostaa joku erillinen lisälaite? (esim. M-Audion Midisport - vaikutti että voisi olla joku tähän liittyvä - ei kyllä muuten ole hajuakaan mikä tuo muuten voisi olla).
 
Mikä olisi hyvä ohjelma kaiken ohjaamiseen? mieluiten ei kovin kallis. Joitakin ohjelmia taitaa saada opiskelijaversioinakin.
 
Ja vielä tämmöinen: Jos minulla olisi esim. 4 moduulia käytössä - tarvitsenko 4 eri keyboardia vai riittääkö 1?
 
Tällaisia asioita olen pähkäillyt.
 
-samppa-
kivi
07.07.2004 20:33:18 (muokattu 07.07.2004 20:43:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen yrittänyt täältä etsiä kysymykseeni vastausta jo pitempään ja haullakin mutta tällä modeemilla sivujen selailu kestää ikuisuuden - joten en nyt tiedä onko jossain vastaus tähän kysymykseeni. (Jos on niin joku voisi kertoa vaikkapa sen osoitteen).
 
Kyllä mä luulen, että se osoite on jo tämä thread tässä.
 
Miten onnistuu monien Midi-laitteiden kytkeminen yhtäaikaisesti tietokoneeseen - ... Ymmärrän hyvin yhden laitteen liittämisen tietokoneeseen tuon midi liittimen kautta - mutta miten nuo kaikki saisi soimaan yhtäaikaa - samasta ohjelmasta.
 
Midikanavat. Yhdestä midilähdöstä saa 16 eri laitteeseen lähetettyä ohjaussignaaleja, ja jokainen laite kuuntelee vain oman kanavansa (1-16) alaisia viestejä. Jos tarvitaan enemmän laitteita, pitää lisätä toinen midilähtö tai midireititin.
 
Laitteet voi periaatteessa kytkeä ihan vain peräkkäin (takapaneelissa on se midi through), mutta viimeistään yli kuuden laitteen seteissä on hyvä idea hankkia midi-jakoboksi, ettei viive kasva älyttömiin.
 
Ajatuksena olisi ostaa moduuleita ja alkaa tehdä niillä musaa.
 
Kannattaa ensin kokeilla äänikorttisi oman synan SoundFont- ja FM-synteesitarjonta ennen kuin sijoitat valtavasti ulkoisiin laitteisiin. Niilläkin pääsee yllättävän hyvin alkuun.
 
Käytössäni on Sound Blaster Live!-äänikortti ja nyt minulla on Midi In ja Out liitännät jo valmiina. Pitääkö ostaa joku erillinen lisälaite? (esim. M-Audion Midisport - vaikutti että voisi olla joku tähän liittyvä - ei kyllä muuten ole hajuakaan mikä tuo muuten voisi olla).
 
Ei tarvitse. Midisport on ylimääräinen midikortti, äänikortissahan ei tarvi olla midiä ollenkaan, tai sitten 16 kanavaa ei riitä.
 
Mikä olisi hyvä ohjelma kaiken ohjaamiseen? mieluiten ei kovin kallis. Joitakin ohjelmia taitaa saada opiskelijaversioinakin.
 
Ilmaisten ja halpaohjelmien midiominaisuuksista mulla ei oo tietoa, mutta periaatteessa kutakuinkin kaikissa "raituriohjelmissa" on sekvensseriosasto. Cubaset ja Cakewalkit on perinteisesti hyviä midin säätämiseen, ProTools huonoimpia.
 
Ja vielä tämmöinen: Jos minulla olisi esim. 4 moduulia käytössä - tarvitsenko 4 eri keyboardia vai riittääkö 1?
 
Et varmaankaan aio soittaa kaikkia yhtä aikaa reaaliajassa? Jos et, yksi kiippari riittää hyvin.
 
Tällaisia asioita olen pähkäillyt.
 
Hyvä että otit puheeksi. Jos tällaiset asiat ovat jääneet hämäriksi, on meissä selittäjissäkin vikaa. Mun silmissäni näihin kaikkiin vastattiin jo ketjun aloitusviestissä.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)    
slime
08.07.2004 23:56:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

:) Kiitos jo nyt - selveni reilusti mutta...
 
Kannattaa ensin kokeilla äänikorttisi oman synan SoundFont- ja FM-synteesitarjonta ennen kuin sijoitat valtavasti ulkoisiin laitteisiin. Niilläkin pääsee yllättävän hyvin alkuun.
 
Tarkistin ne 3-4 vuotta sitten ;) että tuota ihan pientä kotistudiota ajattelin alkaa kasaamaan. Alkuun on jo päästy kauan sitten, nyt pitäisi päästä kunnolla vauhtiin. Laitteista olen suht hyvin perillä mutta tämän monien laitteiden ja tietokoneen välinen kytekeminen on hieman pulmallista.
 
ja jokainen laite kuuntelee vain oman kanavansa (1-16) alaisia viestejä.
 
mutta jos ne laitteet ketjuttaa midi through:n läpi niin eikö jokainen laite vastaanota aina kyseistä kanavaa esim. 1,2,3 ja yleensähän yksikanavaisissa laitteissa odotetaan että midi-dataa tulisi kanavalle 1?
 
Entäs jos yksi moduleista on esim. Roland Phantom XR jossa on 16raidan sekvensseri ja siihen kaveriksi pitäisi saada muita moduulit? Tämänlainen ajatus olisi että edes yksi ihan jokin perus soundimoduuli tulisi hommattua tuo roland oli vain esimerkki. Jotenka siis pitäisi olla mahdollisuus laajentaa ettei sitten tarvitsisi ostaa lisälaitteita.
 
Et varmaankaan aio soittaa kaikkia yhtä aikaa reaaliajassa? Jos et, yksi kiippari riittää hyvin.
 
no en:) niin jos sen saa ihan "perus tavalla" laitettua kuten olen tuota omaa synaani käyttänyt eli ihan normaalisti midin kautta niin sittenhän se nauhoitus onnistuu yllättävänkin helposti - ja myös se mitä laitetta haluaa soittaa vaihdon pitäisi siis onnistua tietokoneelta käsin.
 
> Samalla nyt tähän vielä että minkälanen (ei välttämättä se kallein) Keyboard kannattaisi ostaa jos haluaisi saada lähes 'kaiken irti' laitteista kuten: Access Virus Rack / Novation A-station ... jne. Tommosta Evolution MK461 keyboardia kattelin siinä on Pitch Bender ja Modulation Wheel - nämä tarpeellisia varmastikin .. hintaa on 249 euroa - tämä hintaluokka kelpaa - onko laite hyvä vai mikä olisi parempi. Evolution on minulle ainakin uusi merkki - enkä tiedä yhtään noiden laadusta. Mitään täysin turhaa keyboardia en haluaisi ostaa.
 
-samppa-
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «