Aihe: Saksofonin suukappaleen "pehmuste"
1
Klezberg
27.08.2009 10:18:00
 
 
Leevi K.: Käytättekö mitään suukappaleen yläpintaan liimattavaa pientä pehmustetta saksofonin suukappaleen ja ylähampaiden välissä? Suukappaleen tärinä tuntuu etuhampaissa, ja suukappale näköjään kuluu hampaiden kohdalta ilman sitä.
 
Vaikuttaako tärinä ajan mittaan myös hampaisiin?
 
Jos käytätte pehmustetta niin millaista, ja mistä niitä saa?
 
Millaisia kokemuksia teillä on asiaan liittyen?

 
Hammaskumi tuo on nimeltään ja niitä saa soitinkaupoista, ainakin niistä mistä niitä suukappaleitakin. Itse käytän ilman muuta. Kumi kannattaa laittaa niin ettei tule ihan suukappaleen kärkeen vaan jää vähän väliä.
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta
Murgo
28.08.2009 06:57:33 (muokattu 28.08.2009 06:58:01)
 
 
Olen myös käyttänyt alusta asti, etuhampaat olivat etenkin ennen niin rosoiset että suukappaleeseen tuli heti naarmuja ilman, lisäksi suukappale tuntui turhan liukkaalta, pysyy paremmin paikoillaan kumin kera.
 
Nyt viime hammaslääkärikäynnillä hiottiin etuhampaita hiukan tasaisemmiksi samalla kun paikattiin lohkeama, nyt kumit kestävät paremmin. Nykyään käytän myös niitä paksumpia, 0,8 millisiä, ne kestävät ja pysyvät paremmin kuin ohuimmat.
 
Sähköteippikin toimii hätätilassa muttei kestä kovin kauan, on tosin sitten halpa uusiakin.
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Leevi K.
28.08.2009 12:03:42
 
 
Joo, mullakin suukappale näkyy olevan heti naarmuillla ilman hammaskumia. Ehkä pitää mainita asiasta hammaslääkärille seuraavalla kerralla.
enary
30.08.2009 11:44:50
Itse myös suosin hammaskumien käyttöä. Ilman sitä suukappale alkaa kulumaan enemmän. Eräs pitkän linjan fonisti kertoi ajan myötä tulevan hammasongelmia, itse kun oli aina soittanut ilman pehmusteita. Ongelmien ilmestyttyä hän alkoi käyttää kahta hammaskumia päällekäin...
''Jos eduskunta olisi musiikkia, se olisi varmaankin jazzia.'' -Eduskunnan esittelyvideo
sax machine
31.08.2009 00:03:34
itse en ole koskaan tykännyt käyttää. Tuntuu soittaminen erikoiselta sellasten kanssa.
Minä juon nyt kahvia.
joona.h
31.08.2009 00:41:11 (muokattu 31.08.2009 00:43:29)
Hammaskumista en ikinä oo kuullu puhuttavan. Itse kutsun sitä suukappaleen hammassuojaksi, mutta miten vaan.
 
Oon käyttäny hammassuojaa suukappaleessa alusta asti, ja ei kyllä tulis mieleen puhaltaa ilman. Laitan sitten väliaikaisesti vaikka teippiä tai jotain, jos ei oo jostain syystä suojaa suukplssa.
 
Ensinnäkin se suojaa suukappaletta naarmuuntumiselta. En tiiä kuinka pahasti suukapale voi kulua hampaiden takia, ei oo tullu kokeiltua, mutta koska siihen jää jo ekan kerran jälkeen jäljet, voisin kuvitella että siihen vois tulla niin syvä kolo ajan kanssa että alkais jo haitata puhaltamista. Ainakin kauneusseikka jos ei muuta.
 
Toiseksi se on aika suuri mukavuustekijä. Suukappaleen pinta on liukas ja hampaat tahtoo lipsua kun ei saa tukevaa otetta. Kyllähän se suussa pysyy ilmankin, mutta huomattavasti tukevampi suojan kanssa.
Suukappale luonnollisesti resonoi puhallettaessa ja se kyllä siirtyy hampaiden kautta koko leukaan ja tuntuu hassulta kun koko pää tärisee, vähän karrikoiden. Hammassuoja vähentää hampaisiin kohdistuvaa tärinää merkittävästi.
 
Se miten suojan käyttö tai käyttämättömyys vaikuttaa hampaisiin menee mielestäni hifistelyn puolelle. Onhan syöminen, juominen ja hampaiden harjaaminenkin todettu hampaita kuluttaviksi suorituksiksi, joten samakos tuo. Jotkut keksi myös väittää että sätkäpaperin käyttö alahuulen ja hampaiden välissä tekee pahaa hampaille, mutta käytänpä sitäkin. Ei ne hampaat oo moksiskaan, huononee iän myötä kuiteskin. Luulisin, ja uskoisin. Ainakin kunnes joku toisin todistaa.
 
Suojiakin löytyy kovin erilaisia. On mustaa jä läpinäkyvää, isompaa ja pienempää. Pienin on kätevin kun se menee myös alttoon, isompia joutuu leikkelemään jos haluaa sopraanon suukappaleeseen lyödä. Lisäksi niitä on kovia ja pehmeitä, tykkään kovista enemmän, pehmoset on mielestäni vähän liian nihkeitä. Ja sitten on vielä paksuus. Niitä on ainakin 0.4-0.8mm. Taitaa itelläni tällä hetkellä olla 0.6. Mielestäni parempi ohut kuin paksu, tuntuu luonnollisemmalta kun ei oo suukappaleen ja hampaiden välissä turhaa massaa.
 
Joku otti hammaslääkärin puheeksi, en tiiä mitä mieltä ovat hammassuojan käytöstä, tuskin mitään. Mutta oon myös hiotuttanu ylähampaani juuri soittamisen takia. Kun oli vähän epätasaiset ja suoja kului aina nopeasti yhdestä kohtaa puhki. Ja muutenkin oli epätasaisempi tuntuma suukappaleeseen. Nyt kestää suoja vähintään tuplasti kauemmin ja tuntuukin kivemmalta kun on tasaista tasaista vasten. Alahampaanikin oon hiotuttanu, mutta se taas liittyi alahuuleen ottamaan damageen. Kannatti hioa, kun vielä alaikäisenä tajusin hoitaa alta pois ni ei tarvinnu maksaa mitään. Ja nyt on ilo soitella tasaisella hammasrivistöllä.
 
Noita hammassuojia voi aina kysellä paikallisista musiikkiliikkeistä, aika usein löytyy jotain. Soitinlaine on aika varma, tosin jos ei helsingissä tai turussa pyöri, niin postimaksut taitaa olla samaa hintaluokkaa kun itse tuote...
 
http://www.soitinlaine.fi/index.php … ;option=com_virtuemart&Itemid=1
tuossa vielä linnkiä, vaikkapa tollanen olis jees
 
edit. toivottavasti tästä on jotain apua hammassuojiin tutustumattomille
Klezberg
31.08.2009 09:40:53
 
 
joona.h: Hammaskumista en ikinä oo kuullu puhuttavan. Itse kutsun sitä suukappaleen hammassuojaksi, mutta miten vaan.
 
Joo, en tiedä mistä tuo hammaskumi-sana on minulle tarttunut. Hammassuoja on hyvä nimi ja sitähän tuo soitinlainekin näyttää käyttävän.
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)