Gap-fill-teoria taitaa tulla musiikin psykologian puolelta. Kuulijan odotuksia kannattaa pettääkin sopivassa määrin. Jotkut jatkavat potentiaalienergian keräämistä falsettiin asti. Melodia lähtee nousemaan, tulee hyppy, mutta hieman yllättäen melodia jatkaakin vielä yhden askelen verran ylöspäin. Sitten tulee vielä toinen iso hyppy! Ja sen valtava potentiaalienergia lähtee aluksi purkautumaan varovaisesti. Siihen perustuu Flávio Venturinin Nascenten melodian teho.
http://www.youtube.com/watch?v=ig7Ionb35Sc LOL. Nuoriso nauttii efektistä:
http://www.youtube.com/watch?v=b8U1e9j154ETässä siis laulaja päätti venyttää melodian äänialan peräti 2 oktaaviin (1:51 ja 2:15).
Tähän energiajuttuun kyllä uskon ja mielelläni ajattelen niin, että ylöspäin loikitaan nopeasti ja sitten laskeudutaan hitaasti. Siitä taitaa tulla myös sana kadenssi, cadentia, putoaminen. Makuasioitahan nämä ovat.
Jos halutaan kerryttää paljon energiaa, kannattaa pitää basso matalalla. Kliimaksia varten melodian loikatessa korkeuksiin bassolla liikutaan vastakkaiseen suuntaan. Voidaan ajatella, että energian suuruus riippuu basson ja melodian välisestä intervallista (suhteessa siihen, minkä suuruinen se intervalli on ollut biisissä keskimäärin, ja ottaen huomioon bassosoittimen ja melodiasoittimen luonnollinen ääniala jne.). Ikiwanha kikka.
asteikkomelodiaSatu meni saunaan?
murtosointumelodiaKlarinettipolkka
akselimelodia (pyörii yhden sävelen ympärillä)Samba de uma nota só (A-osa)
gap & fill -melodiaMoon River, Over the Rainbow, When You Wish Upon a Star?