Muusikoiden.net
16.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: FAQ: Tee se itse kaiutinkaappi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
efunkelist
12.05.2006 19:07:12 (muokattu 24.04.2007 09:46:30)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

KAIUTINKAAPIN RAKENNUS, MNET-FAQ by efunkelist
----------------------------------------------------------
 
Pyrin päivittämään tätä fakkia aina tarpeen tullen. Vastaamattomiin kysymyksiin vastauksia ja vastattuihin lisähuomioita/vastaväitteitä voi esittää tässä keskustelussa tai allekirjoittaneelle pikaviestillä. Osanottoa toivotaan sillä en ole aiheesta mikään oraakkeli. Tätä kirjoittaessa omat kaiutintekeleet ovat YHÄ kesken :S
 
Kiitokset avustaneille ja runsasta osannottoa jatkossakin odotamme!
 
-------------------------------------------------------------------------------------
KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Kannattaako tehdä itse kaappi vai ostaa valmis? Vai pitäisikö teettää?
Kaiutinkaapin rakentaminen itse on mielenkiintoista ja onnistunut työ on erittäin palkitsevaa. Riippuen siitä mitä hakee, voi kaiuttimen tekeminen itse tulla halvaksi tai kalliiksi. Jos ei aiemmin ole rakentanut kaiutinta pitää muistaa ottaa huomioon että siinä tarvitaan työkaluja jotka nostavat kaapin hintaa rajusti jos ne pitää ostaa varta vasten tätä työtä ja vain tätä työtä varten. Valmiit kaapit ovat kyllä aivan hyviä ja usein hintansa väärtejä. Oma kaappi kannattaa tehdä jos kaupasta ei löydä haluamaansa valmiina tai jos muuten vain tykkää rakentelusta. Kuinka monella menestyneellä kitaristilla on itse rakennettu tai erikseen teetetty kaiutin? Niinpä. Yleensä ne ovat tehdasvalmisteisia tai muutokset ovat elektroniikkapuolella. Joten ei se koko paketti kaiuttimesta ole kiinni..
Jos omat taidot ei riitä ja pitää saada custom-kaappi niin sellaisen voi toki teettä. Halpa siitä tuskin silloin tulee ellei joku tuttu puuseppä tee kaverihintaan. Periaatteessahan (kitara)kaiutin on vain puinen laatikko jossa elementit ovat kiinni. Tällaisia töitä helposti osaa tehdä puusepät tietenkin. Niitä löytynee puhelinluettelon geltaisilta sivuilta.
 
Puukeskukselta saa tilattua mittatilaustyönä haluamiinsa mittoihin sahattuna vanerit. Sekin helpottaa elämää. Vielä kun kaiuttimen saisi kuin ikean mööpelin; osineen kaikkineen ja kasaat itse kotona :)
 
Kannattaako tehdä 1x12 vai 2x12 vai 4x12 vai 12x12?
Elementtien koko ja määrä on vain siitä kiinni mitä itse tarvitsee. Vaihtoehtojen kannattavuus on aivan sama kuin kaupasta valmista ostettaessa. Monille riittää yksi elementti, etenkin äänitys ja livekäytössä se riittää sillä useimmiten vain yhtä elementtiä mikitetään. Toiset taas tykkäävät lahkeenlepatuksesta ja haluavat iiiison kaapin. Keskikokoinen siitä välistä voi olla kompromissi.
Tähän kysymykseen ei löydy yhtä oikeaa vastausta. On täysin makuasia ja käyttökohteista kiinni minkälaisella elementtikokoonpanolla kaiutin kannattaa tehdä. Apua kannattanee hakea kaupoista kokeilemalla erikokoisia kaiuttimia. Isompi kaappi vaatii tietenkin enemmän materiaaleja ja sitä kautta enemmän kustannuksia. Elementeissä kannattaa satsata laatuun eikä määrään: Hyvä 2x12" rokkaa ja tykittää kympisti enemmän kuin huono 4x12".
 
Minkä mittaiset sivut pitää olla (n)x12 kokoisessa kaapissa?
Koteloinnin pitää olla vähintään sen kokoinen että elementti mahtuu sen yhdelle sivulle kiinni eikä ota muihin seiniin kiinni. Muulla ei sitten olekaan väliä. Hifikaiuttimissa usein noudatetaan "kultaista leikkausta" tai muuten akustisesti optimaalisia muotoja sekä mittoja mutta kitarakaiuttimen ei olekaan tarkoitus toistaa värittämättömästi sille syötettyä signaalia. Sähkökitaran soundissa on kaiuttimella ja sen kotelolla olennainen merkitys, aivan kuten vahvistimella tai säröpedaalilla. Esimerkiksi legendaarisen marshall 4x12" -kaiuttimen mitoissa ei lainkaan ajateltu akustiikkaa. Laatikkoon oli tarkoitus mahtua 4 elementtiä ja näyttää tyylikkäältä lavalla.
 
Kultaisen leikkauksen syvempää merkitystä voi etsiä esim. googlella (hakusanoilla "kultainen leikkaus" tai "the golden ratio")
 
Mitä materiaaleja koteloon?
Riittää että materiaali on tarpeeksi jäykkää ja kestävää jotta kotelo kestäisi elämää, esimerkiksi keikkaroudausta, ja kaiuttimen tulisi mielellään olla resonoimaton. Toki kotelon voi tehdä vaikka pahvista jos haluaa mutta yleisesti kotelot tehdään jämäkästä puusta tai MDF-levystä tai melkein mistä vain. Puu on helppo ja edullinen ja helposti työstettävä vaihtoehto. Kokeilunhaluisemmat tehköön kaappinsa vaikka akryylista tai alumiinista. Hifistien unelma on Marmorista veistetty kotelo, tuomittakoon tosin epäkäytännölliseksi keikka-4x12"-koteloon.. :)
Kotelon materiaali vaikuttaa tietenkin kaiuttimen sointiin. Kun pyritään siihen että kaiutin toistaisi mahdollisimman tarkasti kaiutinelementin tuottamaa ääntä tehdään kotelosta resonoimaton (kuten hifi-kaiuttimissa) mutta kaiuttimen rakennetta voi käyttää myös päinvastoin, äänen tuottamiseen tekemällä siitä resonoiva: Kaiutinkotelo voi olla myös mäntyliimalevyä tai vaikka alle sentinvahvuista vaneria. Kaiuttimen etulevy (siis se jossa elementti on kiinni) ja takalevy resonoivat herkemmin kuin sivut joten yksi vaihtoehto voi olla myös tehdä kotelosta muutoin jämäkkä paitsi etulevy ohuemmasta levystä.
Tällaista resonoivaa koteloa eräs allekirjoittanutta paremmin aihetta tunteva kuvaa näin:
"Ääni on "moniulotteisempi", "elävämpi ja "löysempi". Monet sanovat ettei kaiku tarvitse moisten kanssa ollenkaan, koska soundissa kuuluu jo valmiiksi ripaus kaikua. Heavy miehille en suosittele mutta jazz ja blues äijille sekä perinne rokkareille ehdottomasti. Kannattaa kokeilla noita 50-luku fenkkuja. Re-issueissa lienee samat materiaalit käytössä."
 
Miten tehdä pintakäsittely/verhoilu?
Jälleen vain mielikuvitus on rajana. Voit käyttää maalia, lakkaa, erilaisia papereita askartelukaupoista, mitä hyvänsä kangasta kangaskaupasta. Tai vaikka mustaa vinyyliä. Tai käytä vaikka laminaattia jos haluat kaiuttimen sopivan asuntosi parkettiin.
 
Mitkä elementit kannattaa valita?
Älä ota halpoja hinnan perusteella. Elementteihin KANNATTAA satsata sillä nehän sen signaalin ilman värähtelyksi loppupeleissä muuttavat. Tunnettuja merkkejä on Celestion, Eminence ja Jensen joilta löytyy monen kokoista ja monen mallista ämyriä.
 
Avoin vai suljettu kotelo? Entäs puoliavonainen?
Stereotyyppisesti ajatellen soundia, avoimella hyvät puhtaat ja suljetulla tiukat säröt. Suljettu kotelo toistaa "tiukemmin" ja selkeämmin bassotaajuuksia kun taas avoin kotelo on vähemmän suuntaava ja "kuulaampi". Avoimessa kotelossa myös kaiutinelementit pääsevät soimaan vapaammin jolloin elementit eivät mene yhtä herkästi "tukkoon" kuin suljetussa kotelossa. Toisaalta, tuo tukkoisuus voi olla positiivistakin kun haetaan kompressoituneempaa soundia. Kotelo voi myös olla osittain avonainen, eli ei koko takaseinän mitalta. Avoin osa kotelosta voi olla myös etulevyssä. Itse kaappinsa rakentaneista moni on saanut hyviä tuloksia tekemällä esim. 2x12" kotelon mutta asentamalla vain toiseen kautinaukoista itse elementin jolloin tyhjä aukosta jää "refleksiaukko".
 
Mistä ostaa/tilata elementit?
Katso lopusta löytyviä kauppojen linkkejä. Jos et halua ostaa postimyynnistä niin voit kysyä myös paikalliselta soitinkauppiaaltasi saako sieltä yksittäisiä elementtejä.
 
Miten tehdä etuverkko?
..tähän saa taas joku muu vastata kun itselläni on sama aihe yhä osittain kyssärin takana :) nihkeästi rautakaupasta olen löytänyt sopivaa verkkoa.
 
Mikä on diffuusori?
Kaiuttimen edessä oleva kiinteä "este" joka hajauttaa ääniaaltoja jolloin kaiutin on vähemmän suuntaava. Diffuusori voi olla osa etulevyä jolloin se myös suojaa elementtiä. Näin siis kun elementti on mallia "back-loaded".
 
Miten etulevyn paksuus ja materiaali tms yms vaikuttaa soundiin?
blää mä jaksa nyt kirjoittaa tästä. pätevämmät auttakaa. periaatteessa etulevyn ei tulisi resonoida eikä juurikaan muokata soundia vaikka fender joskus luvuilla kaiketi on valmistanut joitain etulevyjä niin ohuista materiaaleista että ne resonoivat. Toiset tykkäävät niiden soundeista toiset ei.
 
Mitä ovat sen ja sen valmistajan kaiutinmallin mitat?
Tästä laitan linkkiä excel-taulukkoon jonka laitan jossain vaiheessa serverille.. Sitä saa sitten myös täydentää. Monilla kaiutinvalmistajilla on ulkomitat verkkosivuillaan kuten marshall, mesa/boogie, koch..
 
Haluaisin tehdä bassokaapin/kitarakaapin/pa-kaapin/homokaapin mitä eroja tai huomioitavia seikkoja?
Selvinnee näitä kysymyksiä ja vastauksia kahlaamalla läpi. Kärjistäen eroa on siinä että kitarakaiuttimet eivät toista koko taajuusalueelta ja tarkoitushakuisesti värittävät soundia. Basso- ja pa-kaapit taas ovat pääsääntöisesti kokoaluekaiuttimia.
 
Miten kiinnitän elementin etulevyyn?
Iskumuttereilla ja pulteilla.
 
Minkä kokoinen reikä etulevyyn elementtiä varten?
Riippuu elementistä. Niissä on ilmoitettu "asennus-aukko" tai "cut-out diameter" joka kertoo leikattavan reiän halkaisijan.
 
Voinko tehdä combolleni lisäkaapin vai pitääkö olla nuppi?
Combo on kaiuttimen ja vahvistimen yhdistelmä. Joten ei tarvitse olla nuppi, jos combossa vain on lisäkaiutinliitäntä tai teet/teetät siihen sellaisen niin voit käyttää combolla myös erilliskaiutinta. Combot ovat näppäriä, mutta joskus sitä kaipaa isomman kaiuttimen bottnea tai volyymiä ja tällaista haluttaessa voitkin combollesi rakentaa sopivan lisäkaiuttimen! Jee!
 
Voinko tehdä combostani erillisen nupin ja kaapin?
Mikäjottei. Minäkin tein näin. Sahasin combon puoliksi ja yläpuolikkaasta sain vahvistimelle kotelon ja kaiutinelementille tein uuden isomman ja suljetun kotelon.
 
Mitkä liitokset kulmiin? Sormiliitos? Kulmaraudat? Naulat/ruuvit/puutapit?
Sormiliitos on lujin ja luotettavin mutta myös työläin. Näistä eri rakenneratkaisuista kaivattaisiin faq:iin havainnoillistavia kuvia..
 
Miten tiivistää kaappi?
Kun teet suljettua kaiutinkoteloa, voit käyttää saumojen tiivistämiseen erilaisia aineita. Tässä kohtaa tulee olla tarkkana, sillä jotkin silikonipohjaiset tiivisteaineet muodostavat kuivuessaan kaasua joka voi syövyttää kaiutinelementtien rakenteita ja näin pilata kalliit elementit! Joten katso mitä käytät. Vesiohenteiset tökötit ovat myös edullisempia. Tähän sopii ihan sellainen samanlainen saumausaine mitä kylppäriremonteissakin käytetään. Tai sitten holona liimaa saumoihin.
 
Akustointivilla tms lisämateriaali kaappiin?
Toisin kuin subbareissa ja hifikauittimissa, kitarakaiuttimissa ei tarvitse käyttää akustointivillaa tai muita lisämateriaaleja. Tietenkään kukaan ei estä sellaisia käyttämästä, mutta mikään ei sitä edellytä. Villan ja pumpulin tarkoitus on keinotekoisesti suurentaa kaiuttimen tilavuutta ja siten parantaa kaiuttimen bassotoistoa. Kitara on kuitenkin ominaissoinniltaan keskiäänillä soiva ja mitä sitä turhaan basistin tontille änkeämään. Normivireisen kitaran alin nuotti, E, värähtelee vähän yli 80Hz taajuudella joten kitarakaiuttimen ei tarvitse ylettää taajuustoistoltaan tuon alapuolelle. Itseasiassa usein kitarasoundia miksattaessa leikellään alle 100Hz taajudet kokonaan pois jotta jäisi tilaa basistille ja rumpujen bassoille ja tuo toimenpide myös tiukentaa ja selventää kitaran soundia. Joten eipä kitarakaiuttimen edes tarvitse noita alle satasen värähtelyjä tuottaa. Mitä tulee alavireisiin kitarasoundeihin, niistäkin se "growl" mitä kuullaan on perustaajuuksien kerrannaisia. Eikä ihmiskorva edes kovin selkeästi erota niitä alataajuuksia.
 
Mitä tarkoittaa back-loaded tai front-loaded speaker?
Elementin asennustapa etulevyyn. Backloaded on kotelon sisäpuolelta kiinnitetty kiinni etulevyyn, front-loaded on upotettu etulevyyn ja etupuolelta kiinnitetty. Backloaded on enemmän suuntaava mutta tällöin elementti on paremmin suojassa. Toisaalta, jos joskus tulee tarvetta vaihtaa elementti niin front-loaded on helpompi vaihtaa.
 
Mistä kulmasuojat, kahvat, jalat, jakit?
Katso kauppoja linkeistä.
 
Mikä on sopiva vanerin/lastulevyn/liimalevyn paksuus, jotta kaappi on tarpeeksi kestävä mutta myös mahdollisimman kevyt?
Hyvin tyypillinen ratkaisu on 18mm koivuvaneri. Pienemmille kaapeille riittää vähempi, mutta jos tulee suuria levyjä kuten 4x12"-kaiuttimessa on myös kotelon seinämien oltava jämäkämpiä tai tuettuja erillisillä rimoilla. Mitä isompi kaappi, sitä enemmän materiaalin vahvuus vaikuttaa painoon. Esimerkiksi 4x12" kokoisella kaapilla on 18mm koivuvanerisella ja 21mm välillä eroa monia kiloja, joskaan kestävyys ei välttämättä ole ratkaisevasti sen enempää. Sanonta "soundi painaa" ei välttämättä tässä päde mutta ainakin sanonta "Vähempi on kevyempi roudata" opitaan usein selän ja polvien kautta.
Mitä kovempi materiaali, sitä ohuempi riittää. Puuta käytettäessa 10-20mm vahvuudet ovat kaiuttimen koosta riippuen sopivia. Yli 25mm vahvuuksissa ei ole sinänsä järkeä että painoa alkaa olla enemmän kuin saavutettuja etuja. Jos kaapista halutaan erityisen kestävää, voidaan käyttää vahvikerimoja.
 
Tarvitseeko/kannattaako kaappia lisäksi tukea tukirimoilla?
Ylimääräisillä rimoituksilla saadaan kaappiin kestävyyttä kevyemmin kuin paksuilla levyvalinnoilla. Rimoja on hyvä käyttää kulmarakenteissa ja jos tehdään erityisen isoa kaappia voi suuria seinämiä tukea myös poikittaisrimoilla.
 
Kallistettu vai suora etulevy?
Suora on helpompi rakentaa, toisaalta jos kaiutin osoittaa korvia eikä nilkkoja sen kuulee paremmin. On sitten makuasia tykkääkö kaiuttimen suorasta vai epäsuorasta äänestä.
 
Mitä työkaluja tarvitaan?
Puutyökaluja lähinnä..
Kulmien pyöristyksiin tarvitaan yläjyrsintä.
kertokaa te muut hienoista työkaluista. kehyspuristin on hieno värkki, sellaista ei mulla ollut.
 
Mitä tarkoittaa elementin "small thiele parametrit"?
Liittyy enemmänkin hifi-kaiuttimien rakenteluun. Googleta, en tiedä itsekään
 
Liimalevyä vai vaneria vai lastulevyä vai MDF:ää?
Liimalevy on helppoa työstää ja melko edullista. Vaneri on monikelpoa. Lastulevy murenee reunoista ja MDF on hyvää massa-laatu-suhteiltaan mutta pölyävää ja epäterveellistä.
 
Miten ne ohmit taas menikään? Entäs tehonkesto?
Löytynee muista fakeista. Ja jos joku jaksaa vääntää tämän taas pähkinänkuoreen niin päivitän tänne ;)
 
Mistä valmiita piirustuksia/suunnitelmia?
http://www.18watt.com/Storage/1960A-Slant-Cab_rev1.pdf
http://www.18watt.com/Storage/18watt_2x12_cab.pdf
 
---------------------------------------------------------------------------------------
L I N K K E J Ä
---------------------------------------------------------------------------------------
 
Impedansseista (Englanninkielinen)
http://wolfstone.halloweenhost.com/ … pkimp_SpeakerImpedanceMatching.html
 
Elementtejä
www.celestion.com
www.eminence.com
www.jensenvintage.com
 
Kauppoja
www.uraltone.com
www.spelektroniikka.fi
www.bebek.fi
www.thomann.de
www.ljudia.fi
www.emnordic.fi
www.karanor.fi
www.puukeskus.fi
www.clasohlson.fi
 
Kaiuttimien ulkomittoja sekä ohmilaskuri
http://www.niskahiki.com/varjovaakut/laskuriini_v1.0.xls
 
WinISD, freeware-softa helpottamaan kaiuttimen mittojen suunnittelussa
http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd
 
Muita
http://www.colomar.com/Shavano/construction.html
http://www.speakerplans.com/index.php?id=guide
http://personal.inet.fi/koti/yazmo/skobe/
 
---------------------------------------------------------------------------------------
 
MNET: Kaiuttimen pintakäsittelyistä ja verhoilusta
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=89920&o=0&co=810
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=89340&o=0&co=870
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=81175&o=0&co=1290
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=81409&o=0&co=1290

MNET: Mitä kaapelia kaiuttimen ja jakin väliin?
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=101695&o=0&co=360

MNET: Kaiuttimien ja kaapeleiden kytkennöistä:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=98571&o=0&co=510
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=100458&o=0&co=420
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=97853&o=0&co=540
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=103979&o=0&co=210
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=98494&o=0&co=510
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=92279&o=0&co=630
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=86783&o=0&co=1080
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=74830&o=0&co=1530

MNET: Isolation box eli eristyslaatikko kaiuttimelle
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=76739&o=0&co=1380

MNET: Celestionin small thiele -parametrit
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=101599&o=0&co=360

MNET: Mnettiläisten omia kaiutinprojekteja:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=99119&o=0&co=480
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=98894&o=0&co=480
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=101959&o=0&co=330
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=99531&o=0&co=120
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=106663&o=0&co=30
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=78931&o=0&co=1380
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=107466&o=0&co=0
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=132852&
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=131621

MNET: Kitarakaiuttimen vaimennusmateriaaleista:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=98188&o=0&co=420

MNET: Etukankaat ja elementtien suojaus:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=85717&o=0&co=510
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=88849&o=0&co=990

MNET: PA-kaapin muuntaminen kitarakaapiksi:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=101238&o=0&co=390

MNET: Elementin kiinnittäminen kaappiin:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=104233&o=0&co=180

MNET: Suljettu/avonainen kotelorakenne LUUKULLA:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=96020&o=0&co=480

MNET: Bassokaappia
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=104844&o=0&co=150
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=106241&o=0&co=60
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=102696&o=0&co=300
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=106018&o=0&co=90
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=85410&o=0&co=1110
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=95448&o=0&co=690
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=107882&o=0
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=115089

MNET: Laulukaappia
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=84561&o=0&co=1170

MNET: Teoriaa ja muuta tietoa:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=94232&o=0&co=720
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=54160&o=0&co=930
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=91015&o=0&co=870
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=89178&o=0&co=990
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=82944&o=0&co=1080
 
efunkelist
18.09.2006 11:25:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=132852&
 
Tuolla omat kaappini valmiina. Projektisivultani löytyy ne isoimmat virheet joista kannattaa muiden ottaa opiksi.
 
Suunnitelkaa hyvin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sitten ei tarvitse kuin huolellisesti noudattaa huolellisesti tehtyjä suunnitelmia ja piirustuksia niin homma menee hyvin.
 
Jos jotain eksoottista ja uutta tekee niin pienoismallin tekeminen ensin ei ole huono idea.
 
Teijo K.
20.09.2006 10:03:34
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perinteisen kaiutinrakentamisen lakeja uhmaava Bill Fitzmaurice -projekti tuossa.
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=131621
 
Neuvostoliittolaisen soitinrakennuksen ylivoimaisuuden ylistyksen kerho #1
Älä klikkaa tätä Klikkaa sensijaan tätä
Kallekorvola
11.01.2007 15:35:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Normivireisen kitaran alin nuotti, E, värähtelee vähän yli 40Hz taajuudella joten kitarakaiuttimen ei tarvitse ylettää taajuustoistoltaan tuon alapuolelle. Itseasiassa usein kitarasoundia miksattaessa leikellään alle 100Hz taajudet kokonaan pois jotta jäisi tilaa basistille ja rumpujen bassoille ja tuo toimenpide myös tiukentaa ja selventää kitaran soundia. Joten eipä kitarakaiuttimen edes tarvitse noita alle satasen värähtelyjä tuottaa. Mitä tulee alavireisiin kitarasoundeihin, niistäkin se "growl" mitä kuullaan on perustaajuuksien kerrannaisia. Eikä ihmiskorva edes kovin selkeästi erota niitä alataajuuksia.
 
1 korjaus(pilkun*****ja kun olen)...
 
Normivireisen kitaran alin nuotti, E, värähtelee vähän yli 80Hz taajuudella. Basson E:n perusäänekset soivat 40Hz alueella...
 
Muilta osin komppailen kyllä...
 
efunkelist
07.02.2007 12:55:44
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

1 korjaus(pilkun*****ja kun olen)...
 
Sama. Tosin tuolla on monta pilkkua joten ihme että vain 1 huti tähän mennessä todettu...
Kiitos, korjasin.
 
PassoPasanen
26.09.2007 10:56:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten toi WinISD olettaa että elementit on kytketty, sarjaan vai rinnan?
 
PurpleCandle
12.02.2008 14:34:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kukaan kokeillu 2x10 ja 2x12 samassa kaapissa? Saisko tuolla lisää väriä soundiin?
 
..järven jäällä kirves soi..
efunkelist
12.02.2008 19:58:28
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kukaan kokeillu 2x10 ja 2x12 samassa kaapissa? Saisko tuolla lisää väriä soundiin?
 
En ole vielä kokeillut mutta en näe tuolle mitään estettä miksi ei toimisi. Mielenkiintoinen sellainen voisi olla kyllä ja jotain "sekoituspakkoja" oon usein suunnitellu kyllä.
 
Jodan kielioppikurssin suorittanut olen. Hyvä virhe! :D
tilujätkä
14.02.2008 19:52:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi lisäysehdotus tohon FAQiin ois suosituimpien/yleisimpien elementtien asennusaukkojen halkasijoita/säteitä. Tokihan ne voi mitata kun on elementit käsillä mutta kun ei ole vielä elementtejä hankittuna ja reiät pitäis tehdä.
Nimim. oma lehmä ojassa: Celestionin greenbackien asennusaukon säde?
 
efunkelist
14.02.2008 20:49:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi lisäysehdotus tohon FAQiin ois suosituimpien/yleisimpien elementtien asennusaukkojen halkasijoita/säteitä. Tokihan ne voi mitata kun on elementit käsillä mutta kun ei ole vielä elementtejä hankittuna ja reiät pitäis tehdä.
Nimim. oma lehmä ojassa: Celestionin greenbackien asennusaukon säde?

 
Löytyypi kaiutinvalmistajien sivuilta spekseistä "mounting hole"
Voisin jossain vaiheessa tuota tietoa lisätä faqiin kun jaksan khyl...
 
Jodan kielioppikurssin suorittanut olen. Hyvä virhe! :D
tilujätkä
14.02.2008 21:17:09 (muokattu 14.02.2008 21:18:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Löytyypi kaiutinvalmistajien sivuilta spekseistä "mounting hole"
Voisin jossain vaiheessa tuota tietoa lisätä faqiin kun jaksan khyl...

 
Juu kiitokset. Kumpihan näistä mitoista vaan olisi se oikea: Cut-out diameter 11.1" 283mm vaiko mounting slot PCD 11.7", 297mm. Varmaankin tuo pienempi? Mutta mitä tossa jälkimmäisessä toi PCD tarkoittaa?
 
Edit: ei mitään. Pienellä päättelyllä tajusin että toi jälkimmäinen "mounting... plaaplaa" on jonkun upottamista, eikä "leikkaamista...". eli siis 11.1" halk. Reikä pitää greenbackille olla.
 
RekoS
02.03.2008 21:25:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt olisi toden teolla tarvetta tuolle etuverkolle. Olen tehnyt kaapin, kaappi ollut jo puoli vuotta täysin valmis, mutta verkkoa ei löydy mistään. Kangas ei käy, koska elementit on kiinnitetty edestäpäin. Olisi hyvin tärkeä saada suoja kaiuttimille, sillä helpostihan vaikka kompastuu ja ottaa tukea kaiuttimesta..
 
Olen katsellut toki verkkoja rautakaupoista, ties mistä. Sopivaa ei vain löydy.
 
Mikho89
07.03.2008 22:00:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt olisi toden teolla tarvetta tuolle etuverkolle. Olen tehnyt kaapin, kaappi ollut jo puoli vuotta täysin valmis, mutta verkkoa ei löydy mistään. Kangas ei käy, koska elementit on kiinnitetty edestäpäin. Olisi hyvin tärkeä saada suoja kaiuttimille, sillä helpostihan vaikka kompastuu ja ottaa tukea kaiuttimesta..
 
Olen katsellut toki verkkoja rautakaupoista, ties mistä. Sopivaa ei vain löydy.

 
Rautakaupoista harvemmin, ainakin oman kokemukseni mukaan, verkkoa löytyy. Jos olet valmis maksamaan niin kannattaa tilata mittatilauksena joltain sopivalta firmalta, google auttaa varmaankin tässä asiassa. Jos taas tahtoo saada sopivalla rahalla niin kannattaa kiertää paikalliset romupajat (tai mitkälie) läpi ja kysellä, itsekin löysin näin verkon omaan kaappiini.
 
Holy shit, mustaksi värjätty wookie!
omarklah
24.03.2008 19:51:19 (muokattu 24.03.2008 19:56:32)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen käyttänyt pääsiäispyhät hyväkseni ja rakennellut itselleni tällaiset bassokaapit:
http://www.angliaorkesteri.com/kuva … /laitteet/bassokamat/etukankaat.jpg
Elementit, jalat, takakansi ja jotain pientä puuttuu vielä, mutta ulkonäöksellisesti alkaa olla valmiit. Soundinäytteet laitan kehiin sitten, kun saan elementit paikalleen ja testattua. Toivottavasti olen mitoittanut nuo oikein...
Laitan myös lisäkuvia koko projektista, kun saan sen valmiiksi.
 
...entässitte?
(tyhmä)
20.04.2008 17:40:20 (muokattu 25.04.2008 18:06:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-------------------------
 
olex_tur
17.12.2008 20:55:40 (muokattu 15.04.2009 17:17:52)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitkä liitokset kulmiin? Sormiliitos? Kulmaraudat? Naulat/ruuvit/puutapit?
Sormiliitos on lujin ja luotettavin mutta myös työläin. Näistä eri rakenneratkaisuista kaivattaisiin faq:iin havainnoillistavia kuvia..

 
Naulat jättää suosiolla pois. MDF/Lastulevyssä saa unohtaa sormiliitoksen melkeinpä koska puun rakenne on pilkottu/hajotettu ja se ei vastaa "massiiivipuun ominaisuuksia". Sormiliitos toimii parhaiten massiivipuisessa kotelossa.
 
Levy materiaaleissa ruuvit ja poratapit ovat etusijalla.
 
Ruuvit on ihan hyvä liiman kanssa käytettynä, tulee vain muistaa esiporata eikä ruuvata suoraan. Kahdesta syystä, esiporattu reikä ohjaa ruuvin oikeaan suuntaa eikä tule kyljestä läpi :). Myös ilman esiporausta ruuvi saattaa murtaa materiaalin jos oikein reunasta kiinnitetään. Esiporaus ruuville tulisi suorittaa ruuvin ytimen kokoisella terällä. Joten kierteet ainoastaan porautuu puuhun mutta ydin ei yritä kiilata puuainesta sivuille naulan tavoin. Esiporauksella eliminoi 95% materiaalin lohkeamisen tai vinoon ohjautumisen. Tulisi käyttää kaikissa puutöissä/materiaaleissa.
 
Puuseppänä neuvoisin käyttämään poratappeja ja montaa puristinta yhdessä liiman kanssa. Poratappeja siksi että pyöreä liitoksen muoto ei omaa heikkoa kohtaa murtumiselle ja siksi että se on helppo ja halpa toteuttaa.
 
Liimana voisin suositella Kiillon puuliimaa, niitä saa erilaisilla kuivumis ajoilla.
 
Ei todellakaan mitään Erikeepperiä.
 
Ylläolevat omia kokemuksia puutöistä. Saa olla erimieltäkin :)
 
efunkelist
18.12.2008 17:43:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kiitos olex tur. hyviä vinkkejä. lisään ne tuonne faqiin kun vain jaksan kääriä hihat sen päivittämiseksi :)
 
kunhan eräänä päivänä jaksan askarrella omia nettisivuja voisin koko faqin oikeastaan koittaa jaksaa toteuttaa sinne siten että kysymyksessä on linkki vastaukseen ja kuvia myös...
 
siinä ois urakkaa joten saa nähä milloin sellaiseen on aikaa ja inspistä.
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
moder
17.02.2009 18:11:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt olisi toden teolla tarvetta tuolle etuverkolle. Olen tehnyt kaapin, kaappi ollut jo puoli vuotta täysin valmis, mutta verkkoa ei löydy mistään. Kangas ei käy, koska elementit on kiinnitetty edestäpäin. Olisi hyvin tärkeä saada suoja kaiuttimille, sillä helpostihan vaikka kompastuu ja ottaa tukea kaiuttimesta..
 
Olen katsellut toki verkkoja rautakaupoista, ties mistä. Sopivaa ei vain löydy.

 
Esittele asiasi paikalliselle levytyöfirmalle tai amikselle, niin rei'ityskoneella syntyy sopiva etuverkko kädenkäänteessä.
 
30146264
02.05.2009 21:32:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten tehdä etuverkko?
..tähän saa taas joku muu vastata kun itselläni on sama aihe yhä osittain kyssärin takana :) nihkeästi rautakaupasta olen löytänyt sopivaa verkkoa.

Luulisin että kaiuttimien rakentamiseen tarkoitettu kangas kelpaa, esimerkiksi nämä
http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=429
http://www.biltema.fi/osteri/osteri … pa.htm&linkki=31402.htm&tuote=31402
 
efunkelist
04.05.2009 12:19:41
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luulisin että kaiuttimien rakentamiseen tarkoitettu kangas kelpaa
eikun nimenomaan verkko. eikä verkkokangasta vaan teräsverkko, joka oikeasti myös kajareita suojaisi.
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «