Aihe: Biisin kuuleminen
1
Jazz2
14.09.2008 17:43:41
Ajattelin tälle tehdä kokonaan oman aiheen.
 
Miten voisi lähteä harjoittelemaan sitä että kuulisi erityisesti soinnut biisistä, sekä melodian. Minä kun kuuntelen jotain kappaletta niin se on vain äänien tulvaa josta en saa mitään selvää jos yritän etsiä sointuja jne. Melodian osaan jotenkin saada mutta soinnut ovat täysi mahdottomuus.
IJarro
14.09.2008 20:34:22 (muokattu 14.09.2008 20:35:39)
Teoriatietämys auttaa paljon kans. Iisejä poppispiisejä vaan plokkailemaan. Usein pärjää ihan I-IV-V-VI asteilla. II, III ja mahdolliset välidominantitkin alkaa ajanmyötä löytymään. samoin kuin VIIb.
Usein auttaa, että kuuntelee bassoa. Se soittaa usein soinnun pohjaääntä ja jos melodiat osaat kuunnella, osaat myös bassot. Pikkuhiljaa.
EDIT: on keikallakin tosi hienoa, ku ei tarvii lappuja ja voi tarvittaessa vetää jotain toivepiisejä sieltä "hattujen maailmasta" jos piisi vaan on muuten tuttu.
Let's do some living after we die...
kloppis
15.09.2008 00:59:36
Itsellä on juurikin toisinpäin, ainakin niitten kappaleiden suhteen, jotka osaan soittaa. Kuulen yleensä läpi vain kitairat noista kappaleista. Ärsyttää vähän, kun ei voi lempikappaleita fiilistellä täysillä.
kemppma
19.09.2008 15:08:27
Kannattaa myös itse "rämpytellä" soittimellaan, kitara, piano tms. joten oppii kuulemaan sointukulkuja ja miltä kuullostavat sointuvaihdokset. Ja myös sointujen käännökset kuullostavat erilaisilta riippuen asemasta mistä soittaa. Eli kun tuntee oman soittimensa soinnin eri soinnutuksilla ja asemilla niin se helpottaa sointujen ja muiden juttujen tunnistamista. Tarpeeksi kun harjaantuu niin pystyy erottamaan jo soittimen soinnista sävellajin ja soinnun. Kuten avoimet G-, E- ja D-duuri kitarassa ovat helppoja kuulla vaikka silmät sidottuina.
 
Myös bassolinjan seuraaminen on hyvä keino varsinkin jos kappale on vähän kimurantimpi. Basson sävel on usein perussävel, mutta se voi olla myös sekunti, terssi tai kvinttikin. Näistä vaihtoehdoista löytyy usein sointukin. Tietysti "hankalammissa" on vaikeuksia. Mutta silloin pitää olla jo jatsin puolella tai soittaa Topi Kärkeä.
Ou jee soo ist das leeben
Kailis
20.09.2008 04:39:02
 
 
Mietin vaan että miten pitkälle tässä mennään. Mitä vittua sä oikeen haluat tietää? Ei näköjään lopu ikinä toi sun kysely. Mahdoton vastata, näin lyhyesti.
 
http://www.youtube.com/watch?v=jv6mEv_rDdE
Punisher
20.09.2008 05:00:16
 
 
Ärsyttää vähän, kun ei voi lempikappaleita fiilistellä täysillä.
 
Minulla ei tunnu olevan sitä ongelmaa. Minulle musiikki on koostunut aina tunnelmasta, joka rakentuu eri soittimien muodostamasta harmonisesta (tonaalisesta tai atonaalisesta) "matosta", miksauksesta ja sitten niistä yliluonnollisista asioista. Voin nauttia musiikista, vaikka se ei olisikaan miksattu ja masteroitu täydellisesti soivaksi, tai vaikka se ei olisi täydellisesti soitettu/esitettykään tai tuotettukaan. Yhtä sujuvasti kuuntelen Danny Elfmania, Burzumia, Porcupine Treeta, Nileä sekä Foo Fightersia. Joistakin artisteista vain välittyy se maaginen "jokin", joka niissä kiehtoo. Joillakin viimeisen päälle mietityt harmoniat ja sovitukset, joillakin raaka energia ja joillakin se yleinen mentaliteetti - sitä on kovin vaikea määrittää. Jos tahdon alkaa esim. korvakuulolta jotakin lempikappaletta harjoittelemaan, prosessissa tulee poikkeuksetta vastaan seuraavanlaisia ahaa-elämyksiä: "ai meneekö se kitara noin", "vitsi tässähän oli upeat taustalaulut" - asioita, joita ei kappaletta kuunnellessa ole välttämättä koskaan rekisteröinyt ainakaan tietoisella tasolla.
Abysmalia - täyspitkä "Portals to Psychotic Inertia" saatavilla The Groundista hintaan 8e!
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)