Aihe: Särö?
1
spotlight
19.05.2008 23:08:31
Osaisko kukaan selittää miten se särö nyt sitten tehdään?Ihan omin sanoin vain.
Icy-Sun
30.05.2008 22:16:00
Ihan pieni vinkki : elä ala pakottamaan sitä, koska sitten sulla kuolee ääni. Lähtee se rokkenrolli vähemmälläkin. :)
There ain't noway out tonight
Mohla
04.06.2008 13:42:22
 
 
Tossa "Rääkyminen" ketjussa on siitäkin aika paljon juttua.
Huom! On suuri todennäköisyys, että ylläoleva kirjoitus on sarkastinen. ...muttei tietenkään välttämättä.
- - - - - - - - -
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski? -Charli
overdoze
04.06.2008 14:52:20 (muokattu 04.06.2008 14:55:45)
 
 
Kas kas. Itse en ole laulaja, mutta silti minuakin on askarruttanut tämä asia paljon. Ja tuossa rääkymisketjusta voi olla hieman vaikea pituutensa ja muiden seikkojen takia löytää vastausta. Itsekin sitä selailin pitkät tovit, mutta en ainakaan löytänyt suoranaisesti ketään, joka nimenomaan selittäisi tätä asiaa tarkemmin. Voin olla väärässäkin.
Eli miten siis se särö saadaan siihen lauluun niin, että se ei ole pelkkää örinää? Siten, että melodioiden laulaminen on selkeää ja ääni pysyy kuitenkin ehjänä. Olen kuullut monestikin jotain ympäripyöreitä vastauksia tähän, mutta pystyykö joku oikeasti asiasta tietävä avaamaan tätä asiaa? Esimerkkinä tulee mieleen juuri vaikkapa Hetfield-tyyliset laulajat, joilla ääni on selkeästi säröllä, mutta laulu pysyy kasassa, eikä kyse ole kuitenkaan perus hevi-örinästä. Esimerkkejä löytyy paljonkin, mutta Jamesin kaikki ainakin tietävät.
Se yksi rouva ainakin opettaa youtubestakin löytyvissä pätkissä jotain tästä asiasta, mutta vaikeahan siitä nyt on selkoa asiaan perehtymättömänä saada.
Better Taste
06.06.2008 01:06:18 (muokattu 06.06.2008 01:09:13)
 
 
Complete Vocal Technique jakaa särön kolmeen erilaiseen säröön. Narinasärö on näistä "miedoin" ja se syntyy äänihuulten epäsäännöllisistä värähtelyistä. Hyvä esimerkki tästä säröstä on Cyndi Lauperin True Colors. Perinteinen särö tehdään puolestaan taskuhuulilla. Tämän särön ja sävelen suhdetta toisiinsa voi muutella. Säröä voi siis olla ihan hitunen tai sitten sävel voi "peittyä" säröön lähes kokonaan. Chris Cornell muuttaa mielestäni hyvin taitavasti särön määrää. Kolmas särö on nk. rattle. Se on tavallista säröä "pyöreämpi" soundiltaan ja se tehdään taskuhuulia ylempänä kannurustojen tasolla.
 
Lisäksi on vielä Growl eli sellainen Kermit-soundi. Tällöin kannurustot rummuttavat kurkunkantta vasten.
 
Sinänsä en usko, että kukaan oppii säröä vain lukemalla miten se anatomisesti tapahtuu. Tässä siis pari apukeinoa, jotka saattavat auttaa särön löytämiseen. Harjoitellessa kannattaa muistaa, että jos särö sattuu tai kutittaa kurkkua, se on väärin. Periaatteessa myös ennen minkään efektien harjoittelemista tulisi hallita laulamisen pääperiaatteet, äänimoodit sekä äänenväri. Usein saattaa olla niin, että särö on sinänsä tehty aivan oikein, mutta alla oleva moodi ei.
 
Särön voi löytää harjoittelemalla ensin twangia ja sitten lisäämällä sitä niin voimakkaasti, että särö syntyy itsestään. Särön voi löytää myös kuvittelemalla, että joku kuristaa tai että puristuu valtavan härän alle. Yleensä kannattaa yhdistää näihin mahdollisimman vaalea äänenväri eli kuvitella vaikka olevansa samaan aikaan maailman onnellisin härän alle jäämisestä ja hymyillä psykoottisesti. Myös mielikuva psykoottisen positiivisesta oksennuksesta voi auttaa jotakuta (kuten minua). Myös mielikuvaa herneestä pehmeässä kitalaessa, jota koittaa murskata kielellä saattaa auttaa. Kannattaa muistaa, että särön tekemiseen tarvitsee ainakin aluksi yleensä paljon energiaa ja tukea. On myös hyvä tietää, että kun ääneen lisää säröä, äänenvoimakkuuden ei tulisi sinänsä kasvaa.
Better Taste Music - Laulunopetusta pääkaupunkiseudulla www.laulunopetus.fi
overdoze
06.06.2008 08:13:58 (muokattu 06.06.2008 08:14:11)
 
 
Tämmöistä vastausta kaipasinkin. Eihän noista anatomisista seikoista varmasti olekaan apua itsessään, mutta tuollainen läpikatsaus asiasta olikin se, mitä hain. Kiitos Better Tastelle.
Mohla
13.06.2008 16:45:52
 
 
Lihasmuistia pitkälti tämäkin säröjuttu. Mitä enemmän tekee, sitä sujuvammaksi se tulee. Jopa siinä määrin, että nyt saan jo välillä taistella sitä vastaan ettei säröä tulisi, korkeat äänet kun tuppaa nykyään aina menemään säröille kovasti laulaessa...
 
Jep. Mulla on sama juttu. Tosin klasaria en oo koskaan laulanut. Nykyään tulee laulettua vielä semmosta matskua, että sitä säröä siihen halutaankin. Sitten kun joskus kokeilee laulaa ilman, niin pitää oikein keskittyä, että mites se onnistuukaan...
Huom! On suuri todennäköisyys, että ylläoleva kirjoitus on sarkastinen. ...muttei tietenkään välttämättä.
- - - - - - - - -
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski? -Charli
oulukyllosa
15.06.2008 21:00:39
 
 
Tuossa edellä joku puhui Cornellista.Tosi ristiriitaista sen miehen laulu.Levyillä soundi on fantastinen, kaunista puhdasta laulua,välillä falsettia,välillä rajua säröä ja todella korkealla mennään ja vire tarkka (niin levyillähän on tietysti kaikilla joo.).MUTTA,liian monella livetaltioinnilla saman miehen laulu on melko karmeaa raakkumista,josta on kaikki dynamiikka hukassa.
- play some skynyrd, man -
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)