Aihe: Otelautojen materiaaleista
1
sieniesko
04.06.2008 19:25:20
Terve.
 
Harkitsen tässä uuden akustisen hankkimista ja heräsi kysymys otelaudan materiaalista. Itse olen mieltynyt vanhan akustisen ruusupuiseen otelautaan ja tätä harkitsen myös uuden kitarani otelaudaksi.
 
Vaihtoehtona on ebenpuinen.
 
Mitkä ovat "merkittävät" erot näiden kahden puun välillä. Eben on ilmeisesti hinnakkaampaa(?) ja hankalampaa käsitellä tehtaalla. Sitä näkyy myös käytettävän arvokkaammissa akustisissa.
 
Kyseessä on noin 2000€ kitara, johon vakiona tulee ebenpuinen. Ruusupuu kuitenkin miellyttää silmää ja tuntuu perinteikkäämmältä. Eli onko todellisia, soinnillisia syitä pitää kiinni ebenistä.
 
Kiitoksia jo etukäteen vastauksista. :D
mll
04.06.2008 23:00:36 (muokattu 04.06.2008 23:02:37)
Pieniä napakkuuseroja noissa materiaaleissa on. Toisen kitaran otelauta on intian ruusupuuta ja toinen santosruusupuuta. Santos antaa hieman napakamman atakin. Olen testannut myös toista kitaraa, jossa otelauta oli santosia. Samankaltaiset fiilikset jäi, vaikka oman kitarani sivut ja pohja ovat santosia ja sen toisen kitaran sivut ja pohja olivat mahonkia. Omani on D-malli ja toinen oli OM.
 
Mielenkiintoinen artikkeli tuossa ylhäällä.
panadol
05.06.2008 01:08:28
Mielenkiintoinen aihe ja artikkeli Nurmelta.
 
Omissa kitaroissani on sattumoisin aina ollut ruusupuuotelauta, kunnes ostin ebenpuuotelautaisen Selmer-kopion. Läheltä tarkasteltuna ebenpuu vaikuttaa tiheämpisyiseltä, tiiviimmältä, sileämmätä ja jotenkin massiivisemmalta kuin ruusupuu. Ebeniähän on perinteisesti käytetty jousisoitinten otelaudoissa jo vuosisatoja. Tumma värikin on tietysti eduksi pinnoilla, joita klähmäröidään enemmän tai vähemmän puhtoisin sormin tuntikausia päivittäin. Erittäin kova ja jäykkä puu kuulemma myös tukee kaulaa.
 
Jotkut kaarevakantisten jazzkitaroiden ystävät hehkuttavat ebenpuisten otelautojen puolesta. Perinteisesti, esim. D'Angelicoissa on juuri käytetty ebeniä. Nykyäänhän "D'Angelicot" tehdään Koreassa, joten tuo puun kuivaaminen onkin sitten mielenkiintoisempi juttu. :/
 
Jotkut väittävät että ebenpuu lisää hieman sustainia.
 
Toisaalta ruusupuu hieman karkeampana materiaalina antaa ehkä enemmän "tuntumaa" otelautaan.
 
Ilmeisesti ebenpuu on huomattavasti työläämpää työstettävää kuin ruusupuu, mikä saattaa osaltaan selittää jälkimmäisen yleisyyttä.
 
No, tämä nyt oli parin sentin mutuilua, mutta menköön...
Les Fender
05.06.2008 10:02:50
Ilmeisesti ebenpuu on huomattavasti työläämpää työstettävää kuin ruusupuu, mikä saattaa osaltaan selittää jälkimmäisen yleisyyttä.
 
No onhan se toki kovempaa, mutta kyllä sekin työkaluja tottelee. Tarkempi pitää olla nauhaurien koon kanssa koska eben ei anna periksi. Tiukat urat saattavat kääntää kaulan kuperaksi. Upotusten kannalta eben on erinomaista, pystyy tekemään pieniä yksityiskohtia ja raot on helppo täyttää huomaamattomiksi puupölyllä. Itse tykkään ebenin tuntumasta, varsinkin sähkiksessä. Mukavan liukas pinta bendailuihin. Eben on "huoltovapaampi" kuin ruusupuu, ei juurikaan tarvi öljyämistä.
"Living is easy with eyes closed!"
sieniesko
06.06.2008 21:28:27
Kiitos mielenkiintoisista mielipiteistä.
 
Saatan mennä kuitenkin tuohon Eeben otelautaan. Ihan siitäkin syystä, ettei tarvitse odottaa custom tilausta.
 
Itse omistin Patrick Eggle sähkökitaran, jossa oli eeben otelauta ja hyvähän se soitannallisesti oli. Hieman liukkaampi ja nopeamman tuntuinen. Ruusupuu on selkeästi karheempi ja "puisempi".
Ehkä se on ihan hyvä omistaa erilaisia kitaroita erilaisilla otelaudoilla, jotta tulee näkemystä ym.
 
Nykyisin ne taitaa laittaa suurimpaan osaan akustisia ( hinnakkaampiin ) eebeniä arvokkuuden vuoksi. Jonkinlainen standardi suurimmalla osasta valmistajia. Gibson taitaa tehdä jotain ruusupuulla varustettuja.
 
Jos muilla on vielä mielipiteitä niin ilmaiskaa toki :)
rattledad
07.06.2008 12:00:32 (muokattu 07.06.2008 12:01:56)
 
 
Tämä tuskin on sinun tapauksessasi ongelma: Kyseessä on noin 2000€ kitara, johon vakiona tulee ebenpuinen. Varmaankin on isommasta kitarasta kyse ja valmistaja on ottanut tuon huomioon:
 
"Ebony, the traditional fingerboard material found on violins, classical guitars, and high-end steel strings, has the lowest velocity of sound of all the woods commonly used in lutherie and has definite damping characteristics. This may not prove to be much of a problem for large-bodied guitars made out of red spruce or Brazilian rosewood, but it may be something to consider when designing smaller guitars, particularly those using some of the less resonant woods for tops and backs."
 
http://www.pantheonguitars.com/tonewoods.htm
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)