Aihe: Nuottien luvusta
1
M_Rouge
28.12.2007 00:48:34 (muokattu 28.12.2007 01:04:41)
Näihin asioihin saisi varmemmin vastauksen musiikin teoria osuudessa, ja esim. FAQ-osuudesta löytyy varmasti vastaus kun selailet, ja haku on myöskin hyväksi havaittu.
 
Mutta, minäpä otan oikeuden omiin käsiini vastata lyhyesti esittämiisi kysymyksiin, vaikka en olekaan mikään musiikin teorian ihmelapsi. C = 4/4 tahtilaji, eli tuota kyseistä merkkiä käytetään tarkoittamaan 4/4 tahtiliajia.
 
Sitten joissakin kappaleissa on alkuun merkitty 3 b:tä (alennus)
Nuottiviivaston alussa olevat alennus tai ylennysmerkit ilmaisevat sävellajin. Taas sävellaji kertoo kappaleen perussävelen nimen sekä onko kyseessä duuri vai molli. Tosin kappale voidaan kirjoittaa myös tilapäisetumerkein, kirjoittamalla ylennys tai alennus jokaisen tarvittavan nuotin etupuolelle erikseen, jolloin nuottiviivaston alussa et näe etumerkkejä. (paitsi jos kyseessä on C-duuri/Am, jolla ei ole yhtään ylennystä eikä alennusta (C,D,E,F,G,A,B,C)) --> Musiikin teoria osuus. Eli, nuo sävellajit olisi hyvä opetella tietämään, esim. juuri tuo 3 alennusta = Eb duuri tai sen rinnakkaismolli Cm. Jonkin verran voi mennä aikaa, että omaksuu, mutta kantsii... (Itselläni alkaa olemaan kutakuinkin hallussa kun ripustin monistenippuja vessan seinälle, jossa aina istuntoa pitäessä on hyvä kertailla ;) Kyseisessä sävellajissahan alennettuja säveliä ovat E, A ja B. Siispä kaikki kyseiset sävelet ovat alennettuja kyseisessä kappaleessa ellei tilapäismerkein ole muuta kerrottu. Esim.palautusmerkki. Kvinttiympyrä tarjoaa hyvän muistisäännön eri sävellajien ylennyksiin ja elennuksiin.
 
Ai niin ja vielä se piste. Kyse on silloin pisteellisestä nuotista, jolloin nuotin kesto pitenee puolella sen alkuperäisestä aika-arvosta. Esim. pisteellinen kahdeksasosanuotti = kahdeksasosanuotti + kuudestoistaosanuotti. Niin ja näihin kaikkiin löytyy vastaus ehkä helpoiten TOHTORI TOONIKA -kirjasta, jota tällä foorumilla on ylistetty, mutta ihan syystä, siillä sisältää juuri musiikin teorian keskeisimmät ja perustavimmat jutut jotka tulee tietää.
mack the knife
28.12.2007 19:38:19
Joissakin kappaleissa ei olekaan merkitty esim. 2/4 aikaa nuottien alkuun vaan C muotoien kuvio. Mitä tämä tarkoittaa? Sitten joissakin kappaleissa on alkuun merkitty 3 b:tä (alennus), miten näistä katsotaan koska painetaan sitä mustaa kosketinta? Kun joskus niitä ei ole merkitty nuotin viereen. Ja mitä se piste nuotin vieressä tarkoittaa. Ja tästä voi päätellä että olen vielä aloittelija.
 
Kyllä sun kannattaa muulla tavalla aloitella kuin että kysyt täältä joka kerta neuvoa kun tulee uusi asia eteen. Kestää nimittäin lopun iän, jos tällä periaatteella yrität oppia homman, niitä ihmeellisyyksiä tulee eteen KOKO ajan. Mene tunneille tai jotain.
 
En vittuile, niin se asia vaan on.
COVS n:o 1.
emuva
28.12.2007 22:08:55
Kirjavinkki: Tohtori Toonika.
 
Asiat selitetty niin hyvin, että minun kaltaiseni jäteukkokin oppi nuotteja tulkitsemaan (en lukemaan, mutta tulkitsemaan ;>). Netissä on näitä musiikin teoria-sivustoja myös jokunen, joita googlella voit metsästää. Tunnit tietysti auttaisi kovasti, mutta tuo kirja ainakin enshätään nuottien luvun perusteokseksi (ja musiikin teorian yleisesti), ja sitten vaikka kenties englanninkielistä materiaalia interwebistä päälle. Etsivä löytää ;)
naffe
31.12.2007 01:44:17
Kyllä sun kannattaa muulla tavalla aloitella kuin että kysyt täältä joka kerta neuvoa kun tulee uusi asia eteen. Kestää nimittäin lopun iän, jos tällä periaatteella yrität oppia homman, niitä ihmeellisyyksiä tulee eteen KOKO ajan. Mene tunneille tai jotain.
 
En vittuile, niin se asia vaan on.

 
Totta,toi ettei tiedä mitä kolme alennusta tarkoittaa,tarkoitta sitä ettei tiedä paljon muutakaan. Edellä mainittu kirja on hyvä alku. Nuotit ja asteikot on hyvä tsekata,tahtilajit yms... Ei niitä kukaan täällä voi kertoa.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)