Aihe: Helpposoittoiset ja kohtuuhintaiset sellonkielet
1
Murgo
12.09.2007 12:54:47 (muokattu 12.09.2007 12:55:46)
 
 
Olen nyt muutaman kuukauden yrittänyt opetella sellonsoittoa halvalla kiinalaisella sellolla, ja alkaa tulla mieleen parempien kielten hankinta. Omilla kielillä tuntuu varsinkin C ja myös G-kielen syttyminen olevan hitaanlaista ja hankalaa, tosin tietysti vika on varmaan pitkälti tekniikassakin sekä ehkä myös jousessa. Kuitenkin halppisviulusta on sellainen kokemus että kielten vaihto parempiin (Thomastik Dominant) paransi sekä ääntä että soitettavuutta todella huimasti, eli ilmeisesti tehdaskielet näissä kiinanvehkeissä eivät kovin kummoiset ole. Eli mitkä olisivat kohtuuhintaiset ja helposti soitettavat/herkästi syttyvät kielet? Thomannilta näyttäisi ainakin löytyvän monenlaisia, mutta ne halvimmat Pyramidit ja Gevat eivät kai liene niin oleellisesti paremmat kuin nykyisetkään. Millaisethan Jargarit ( http://www.thomann.de/fi/search.htm … gar&gk=&bn=&x=2&y=8 ) mahtavat olla, niitä on ulkomaisilla forumeilla sekä kehuttu että haukuttu? Hinta ainakin on vielä jotenkin kohtuullinen vai pitäisikö tässäkin vain niellä saituutensa ja sijoittaa esim. Thomastikkeihin tai Pirastroihin? Yksi vaihtoehto voisi olla vaihtaa vain C ja G kielet, D ja A soivat toistaiseksi omaan hienostumattomaan korvaani ihan hyvin ja syttyvät riittävän herkästi. Tosin ei taida hintaero kahden irtokielen ja koko setin välillä niin iso enää olla kun nuo paksut kielet ovat kuitenkin ne kalleimmat. Tärkeintä tosiaan olisi soiton helppous tässä vaiheessa, viimeisen päälle hienostunutta soundia tuskin saan kuitenkaan aikaan pitkiin aikoihin. Onko tuo dolce-setti muuten helpompi soittaa kuin medium vai onko ero vain soundissa?
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
sellisti
20.09.2007 20:47:52
Hups, mitenkäs tämä on päässyt livahtamaan ohi silmien..? Tuollaisista Pyramideista ja Gevoista en ole kuullutkaan joten en osaa sanoa mitään, mutta Jargar on ainakin kelpo kielimerkki ja ei tosiaan törkeän kalliskaan, ymmärtääkseni Thomastik samoin. Pirastro alkaa olla jo kalliimpi, siinä välissä on vielä mm. sellainen kuin Larsen, joka on hyvä merkki. Kaikkia kieliä ei tosiaan oo pakko vaihtaa kerralla, mutta kyllä se sikäli kannattaa (varmaan sinunkin tapauksessasi), että niitä eroja voi kielten välillä olla aika lailla, varsinkin jos sellossasi on nyt jotkin vanhat halpiskielet.
 
En tiedä onko tuo Thomann välttämättä paras paikka hankkia sellonkieliä - ehkä parasta olisi jos marssisit sellosi kanssa F-musiikkiin tai SoitinLaineelle, kertoisit tilanteesi ja pyytäisit saada kokeilla ainakin kahta-kolmea kielisarjaa, tai kävisit ainakin puhelin-/sähköpostikonsultaatiota kyseisten putiikkien asiantuntijoiden kanssa. Tietysti riippuu soittimestakin mikä kielimerkki siihen sopii paremmin ja mikä huonommin. En ole varma tuosta dolce-kielen soitettavuudesta, soundissa se ero ainakin on mutta tuskin soitettaessa juuri sen kummempi. Mutta myyjä osannee sanoa paremmin.
"Vähän mä oon pettynykkin. Olis ollu paljo mukavampaa ku sellisti olis ollu kaunis nainen. Jalat harallaan herkällä otteella sulosäveliä loihtimassa. Tälläiselle olis voinu sanoa suurella sydämellä että: yhdyn edelliseen puhujaan." -Jami
Murgo
21.09.2007 14:32:59
 
 
Kiitoksia vastauksesta. Jargarin mediumsetin tilasin jo kun oli muutakin Thomannilta hankittavaa. Sello on tosiaan halvin mahdollinen kiinalainen (Alfred Stingl by Höfner) oppilasmalli, joten alkuperäiskielet todennäköisesti ovat jokseenkin surkeat. Olen ihan tavallinen puukorva,opiskelen itsekseni ja soitan omaksi ilokseni, joten soinnin hienouksien päälle en paljoa varmaan ymmärrä, mutta välillä nyppii kun kieli ei lähdekään kunnolla soimaan. Tiedän että tämä on varmasti myös tekniikasta kiinni, mitä enemmän harjoittelen sitä harvemmin tuota tapahtuu, mutta alimpien kielien ääni on silti myös jokseenkin tunkkainen kun taas ylemmät soivat mielestäni ihan kivasti. Saapahan nähdä auttaako kieltenvaihto asiaa.Myös tallaa ajattelin hiukan trimmata sirommaksi, on aika karkeasti veistetty. Mahtavan mukava soitin joka tapauksessa,nyt kun alkaa joskus silloin tällöin jopa soimaan lähestulkoon oikealla nuotilla :)
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
sellisti
23.09.2007 19:32:58 (muokattu 23.09.2007 19:33:46)
Olen ihan tavallinen puukorva,opiskelen itsekseni ja soitan omaksi ilokseni, joten soinnin hienouksien päälle en paljoa varmaan ymmärrä, mutta välillä nyppii kun kieli ei lähdekään kunnolla soimaan. Tiedän että tämä on varmasti myös tekniikasta kiinni, mitä enemmän harjoittelen sitä harvemmin tuota tapahtuu, mutta alimpien kielien ääni on silti myös jokseenkin tunkkainen kun taas ylemmät soivat mielestäni ihan kivasti. Saapahan nähdä auttaako kieltenvaihto asiaa.
 
Kyllähän sitä mieluummin soittelee hyvillä kuin huonoilla vehkeillä vaikka miten olisi harrastelija. Kieltenvaihdon luulisi ainakin vähän auttavan, mutta olet varmasti huomannut senkin, että koska alemmat kielet ovat huomattavasti paksummat kuin ylemmät, vaatii niiden soimaan saaminenkin enemmän työtä. Kaiva vaan sitä ääntä sieltä vaikka vähän voimallakin aluksi, saattaa nimittäin huonompikin soitin ruveta pikku hiljaa soimaan kun tiettyjä taajuuksia "pakotetaan" sieltä ulos.
 
Myös tallaa ajattelin hiukan trimmata sirommaksi, on aika karkeasti veistetty. Mahtavan mukava soitin joka tapauksessa,nyt kun alkaa joskus silloin tällöin jopa soimaan lähestulkoon oikealla nuotilla :)
 
Suosittelisin noissa trimmausasioissa kääntymään kyllä alan ammattilaisen puoleen. Siinä voi helposti pilata sointia jos ei tiedä tarkasti mitä tekee. Tallakin on aika herkkä reagoimaan pienistäkin muutoksista, joten sinuna kysyisin ainakin neuvoa ennen kuin alkaisin omin päin höyläilemään. Jos nyt siis edes omin päin meinasit.
"Vähän mä oon pettynykkin. Olis ollu paljo mukavampaa ku sellisti olis ollu kaunis nainen. Jalat harallaan herkällä otteella sulosäveliä loihtimassa. Tälläiselle olis voinu sanoa suurella sydämellä että: yhdyn edelliseen puhujaan." -Jami
Murgo
24.09.2007 09:12:43 (muokattu 24.09.2007 10:28:20)
 
 
Joo, se on jo tullut huomattua että vaatii päättäväisempää jousenkäyttöä kuin viulu että irtoaa kunnollinen ääni.Ei ehkä niinkään hirveän kovaa painamista, mutta sellaista "rohkeaa" otetta. Ja tosiaan harjoittelun myötä on äänensaanti helpottunut jo huomattavasti,joten toiveita on että paremmat kielet auttavat asiaa entisestään. Tuo talla kyllä epäilyttävästi näyttää siltä että koneella tehty aihio on vain jaloistaan sovitettu kanteen ja kielet upotetu sopivalle korkeudelle eikä sitten muuta, joten ajattelin itse uskaltaa ainakin hioa yläreunaa matalammaksi(kieliurien pohjiin koskematta) ja hiukan pyöristää tallan reunoja, kieliurat ovat nyt niin syvät että kielet ovat reilusti tallan "sisällä" kun niiden käsittääkseni pitäisi upota tallaan vain kolmanneksen halkaisijastaan,ja yläreuna on aivan kulmikas Myös tallan jalat ovat paksut reunoistaan kun ne lukemieni ohjeiden mukaan pitäisi ohentaa lähes "teräviksi" yläpuolelta sen jälkeen kun alapinta on sovitettu kanteen(mikä kylläkin näyttäisi olevan tehty ihan huolella). Nuo toimet tein viuluntallalle viime vuonna (sitä piti myös madaltaa kokonaisuudessaan yläreunasta,kielet olivat armottoman korkealla), eikä sointi ainakaan huonontunut. Uusi talla-aihio ei myöskään kovin paljoa näytä maksavan, joten taloudellinen riski ei ainakaan ole suuri. Kyseessä on tosiaan n. 400 euron hintainen soitin, joten ammattilaisen tekemä säätö maksaisi äkkiä koko kapineen hinnan, mikäli ammattilainen mokomaan suostuisi edes koskemaan, ja kun olen tällainen värkkäilijä luonteeltani niin teen mielelläni itse. Jos soitin olisi kalliimpi tai soittaisin "tosissani" niin asia olisi varmasti ihan toinen,mutta kyseessä on "vain" rakas harrastus johon minulla kuuluu oleellisena osana soittimien säätely ja rakentelu :) Edit. Netistä näyttää löytyvän aika paljon tallan leikkausohjeita tarkkoine mittoineen.
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
sellisti
25.09.2007 22:02:29 (muokattu 25.09.2007 22:05:24)
Ok, tiedät varmasti mitä teet. Kehotan kuitenkin tarkistamaan ennen kuin alat tallan yläreunaa hiomaan, että ovatko kielet mielestäsi sopivalla/mukavalla korkeudella otelaudasta..? Jos kielet ovat kaivautuneet kovin syvälle tallaan, seuraa siitä usein myös se, että ne ovat kaiken kaikkiaan liian matalalla, mikä saattaa osaltaan huonontaa sointia ja kielet voivat jopa alkaa rämistä soitettaessa (etenkin näppäillessä) otelautaa vasten. Jos näin on, niin ehkä tallan yläreunan höyläystä parempi ratkaisu on nostaa kieliä asettamalla esim. pienet rumpukalvon palat tallan ja kielten väliin, jolloin ne nousevat "kuopastaan" ylemmäs. Mutta jos ei ole ongelmaa kielten korkeudessa, niin toivotan onnea nikkaroinnillesi..! :)
 
Ai niin, tuohon sointiin liittyen vielä sellainen asia, minkä joku homman osaava voisi kyllä tsekata on se, onko äänipinna (eli sellon pohjan ja kannen välissä suurin piirtein tallan kohdalla pystyssä oleva tappi) optimaalisessa paikassa. Sen pienellä siirtelyllä voi vaikuttaa paljonkin sointiin. Jos sointi on kovin tuhnuinen tai muuttuu sellaiseksi, on myös mahdollista että pinna on liian lyhyt. Siinä tapauksessa kannattaa teetättää uusi.
 
E. Ja vielä ajatus; ehkäpä pystyisit antamaan sellosi kokeiltavaksi jollekin ammattiopiskelijalle, opettajalle tms...? Sellainen saattaisi osata antaa vielä tarkempia neuvoja/ehdotuksia omakätisen tuntuman perusteella.
"Vähän mä oon pettynykkin. Olis ollu paljo mukavampaa ku sellisti olis ollu kaunis nainen. Jalat harallaan herkällä otteella sulosäveliä loihtimassa. Tälläiselle olis voinu sanoa suurella sydämellä että: yhdyn edelliseen puhujaan." -Jami
Murgo
26.09.2007 12:41:21 (muokattu 26.09.2007 12:43:51)
 
 
Kiitoksia jälleen neuvoista.En todellakaan tiedä mitä teen,mutta kovasi koetan oppia :) Sello on aivan uusi ja kielten korkeus kohdallaan(sekä kirjallisuuden että näppituntuman perusteella), ilmeisesti juuri kielten korkeuden säätämiseksi kieliurat on viilattu noin syviksi. Voisihan se olla hyvä saada jonkun osaavan mielipide soittimen säädöistä,omat vähät tietoni aiheesta perustuvat puhtaasti kirjallisiin lähteisiin sekä nettitietoon. Kaveripiiristä löytyy kyllä pitempään soittanut viulisti, hänellehän voisi tuota näyttää noin aluksi. Sellolle on ilmeisesti Saksassa sikäläisen markkinoijan toimesta tehty jonkinlainen tarkistus/perussäätö, mutta en tiedä onko pinnanpaikkaa tarkastettu. Eikös sen väärä paikka ilmene korkeiden äänien vaimentumisena? Soitin tuntuu kuitenkin toimivan ihan hyvin näin maallikon näppi/korvatuntumalta, kyllä siinä taitaa vielä aikaa mennä ennen kuin tuosta "kasvan ulos" jos koskaan. Ainakin pysyy hyvin vireessä, viritystapit yms toimivat pehmeästi, ei kuulu särinöitä eikä muita hälyääniä ja kuulostaakin omissa korvissa hyvältä silloin kun satun onnistumaan jousen kanssa.
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
sellisti
26.09.2007 23:12:06
Sellolle on ilmeisesti Saksassa sikäläisen markkinoijan toimesta tehty jonkinlainen tarkistus/perussäätö, mutta en tiedä onko pinnanpaikkaa tarkastettu. Eikös sen väärä paikka ilmene korkeiden äänien vaimentumisena?
 
Se vähän vaihtelee, mutta tuo vaimentuminen tai äänen "nuhaisuus" on helposti yksi oire. Se, minkä äänten/alueen kohdalla ongelma esiintyy riippuu pinnan paikasta. Jos se on liikaa diskanttipuolella, niin matalat äänet saattavat olla hankalia saada soimaan, ja luonnollisesti toisin päin. Mutta jos sointi kuulostaa hyvältä niin eiköhän se ole suht kunnossa, ja olettaisin että tarkastuksen tekijäkin on tuota ainakin vilkaissut.
"Vähän mä oon pettynykkin. Olis ollu paljo mukavampaa ku sellisti olis ollu kaunis nainen. Jalat harallaan herkällä otteella sulosäveliä loihtimassa. Tälläiselle olis voinu sanoa suurella sydämellä että: yhdyn edelliseen puhujaan." -Jami
Murgo
27.09.2007 07:38:25
 
 
No niin,kielet on vaihdettu, en tosin ehtinyt kuin pikaisesti kokeilla, mutta soundi on ainakin selvästi tasaisempi, eli kaikki kielet kuulostavat enemmän samalta,kun ennen G ja etenkin C olivat selvästi tunkkaisemmat.. C syttyy ehkä hiukan helpommin, mutta saa sitä vähän vieläkin "kaivaa".Siihen painamiseen äänen alussa pitänee vain opetella. Jousen kosketuskohdasta kuuluu jonkin verran "sihinää", mutta se lienee uusille kielille normaalia, ainakin viulunkielistä tuo katosi parin viikon jälkeen. Tallaa käsittelin vain sen verran että viilasin yläreunan matalammaksi, hioin koneistusjäljet pois sekä hiukan pyöristelin kulmia,eli sointiin ei juuri vaikuttane,mutta näyttää siistimmältä. Pinna näyttäisi olevan n. sentin verran tallan A-puolen jalasta alaspäin,ilmeisesti kuuluukin olla siinä? Tosiaan talla ainakin oli jotenkin sovitettu, koska jalat sopivat kanteen tarkasti, jalkojen pohjaan on myös merkitty C ja A jotta talla tulee oikeinpäin. Lisäksi tallan paikka oli tullessa merkitty kanteen vesiliukoisella tussilla (toimitettiin talla irti ja kielet löysällä). Merkit pyyhin pois koska tallan paikka oli kuitenkin normaali eli F-aukkojen "pykälien" kohdalla. Saa nähdä muuttuiko sointi kunhan saan kielet "sisäänajettua".
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Murgo
01.10.2007 15:35:04
 
 
No niin, nyt on viikonloppu soiteltu uusilla kielillä. Sihinä katosi aika nopeasti, soundi on todella paljon tasaisempi, C:nkin saa hyvin syttymään kun muistaa riittävän painatuksen. Outo ilmiö on että soundi harjoitussordiinon kera on kuin eri planeetalta, sillä voi jopa treenata,vaikka aika tummahan se on tietysti vieläkin.Säästänee kuitenkin naapurien hermoja. C-kielen resonanssi on aika voimakas, etenkin jos F tai Fis ko. kieleltä menee hiukan epäpuhtaasti eli F korkeaksi tai Fis matalaksi, kuuluu jopa "susinuotti", kuulostaa kuin tekisi nopeaa vibraattoa, jota en vielä edes osaa. Onneksi ei osu minkään puhtaan sävelen kohdalle, joten kunhan tarkkuus kehittyy niin jäänee nuo jollotukset pois. Sinänsä tuo kuulostaa tavallaan aika hienolta,kun saisi kontrolloidusti tulemaan millä tahansa nuotilla :) Olen tyytyväinen hankintaani,nyt kun vielä sormen pahukset oppisivat aina löytämään oikean kohdan otelaudalta,mutta kyllä se siitä kun tarpeeksi hinkkaa.
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
sellisti
01.10.2007 18:25:53
Outo ilmiö on että soundi harjoitussordiinon kera on kuin eri planeetalta, sillä voi jopa treenata,vaikka aika tummahan se on tietysti vieläkin.Säästänee kuitenkin naapurien hermoja.
 
Tarkoitatko harjoitussordiinolla sellaista metallista "yösordiinoa", joka vaimentaa ääntä todella paljon vai tavallista mustaa sordiinoa..? Molemmat kyllä muuttavat ääntä aika lailla, mikä tietysti on niiden tarkoituskin.
 
C-kielen resonanssi on aika voimakas, etenkin jos F tai Fis ko. kieleltä menee hiukan epäpuhtaasti eli F korkeaksi tai Fis matalaksi, kuuluu jopa "susinuotti", kuulostaa kuin tekisi nopeaa vibraattoa, jota en vielä edes osaa.
 
Tuo vaikuttaisi tosiaan susiääneltä, joka ihme kyllä useimmissa selloissa osuu justiinsa tuohon f-sävelen tuntumaan, monessa oktaavissakin jopa. Sen ominaisvärähtely ilmeisesti ei ihan niin hyvin sovi sellon mittasuhteisiin kuin monen muun sävelen. Hankalin susiääni yleensä osuu G-kielelle, kun soitetaan f-säveltä 4. asemasta, eli siis tuota C-kielen f:ää oktaavia ylempää. Joissakin selloissa tuo alue on todella vaikea saada soimaan hyvin, mutta siinäkin on eroja soittimen laadusta riippuen. Jos susiäänestä on kovasti haittaa, voi sen saada ainakin osittain häviämään soittamalla sitä säveltä tarkoituksella lujaa ja yrittämällä saada se soimaan hyvin, ikään kuin "pakottamalla" soitin pikku hiljaa tottumaan tuohon taajuuteen ja resonoimaan paremmin. Se vaatii kyllä aikaa ja viitseliäisyyttä. Toinen vaihtoehto on ostaa soitinliikkeestä ns. "wolfinpoistaja" eli susiäänten minimointiin tarkoitettu pieni ja edullinen kapistus, joka kiinnitetään kielen ympärille tallan ja kieltenpidikkeen väliin. Auttaa ainakin vähän.
 
Sinänsä tuo kuulostaa tavallaan aika hienolta,kun saisi kontrolloidusti tulemaan millä tahansa nuotilla :)
 
Varmasti, mutta opettele silti mieluummin aikanaan se normaali vibrato..! :)
 
nyt kun vielä sormen pahukset oppisivat aina löytämään oikean kohdan otelaudalta,mutta kyllä se siitä kun tarpeeksi hinkkaa.
 
Sitäpä se. Työtä, työtä, työtä.
"Vähän mä oon pettynykkin. Olis ollu paljo mukavampaa ku sellisti olis ollu kaunis nainen. Jalat harallaan herkällä otteella sulosäveliä loihtimassa. Tälläiselle olis voinu sanoa suurella sydämellä että: yhdyn edelliseen puhujaan." -Jami
Murgo
02.10.2007 07:24:05
 
 
Sordiino on sellainen muistaakseni Ultra-merkkinen iso painava kuminen mökkylä joka peittää koko tallan yläosan, tarkoitettu nimenomaan harjoitteluun käsittääkseni. Minulla on myös sellainen tavallinen Tourte-mallinen pyöreä kumilätkä, se tuntuu lähinnä poistavan ylä-ääniä eikä paljoakaan vaimenna. Sellossa en sitä niin paljoa ole käytellyt,siinä ei muutenkaan ääni ole häiritsevän kirkas mutta tuossa viulussa vastaava on kiinni melkein jatkuvasti kun kuulostaa mielestäni mukavammalta kuin ilman. Tuo susiääni on tosiaan siitä "hyvä" että osuu F:n ja Fis:n väliin, joten jos sormi on oikeassa paikassa niin sitä ei ilmene, kuuluu vasta jos soitan hiukan väärin. Ylempiä asemia en vielä ole yrittänytkään, joten en tiedä kuuluuko myös G-kielellä. Pitääpä kokeilla. Vibraattohan täytyy ilman muuta opetella,kunhan ensin opin soittamaan jotakuinkin puhtaasti,aikaa se vain vaatii, viululla meni n. vuosi että alkoi pysyä vireessä. Tuntuu sinänsä tuo vibraatto olevan sellolla ehkä hiukan helpompi kuin viululla, viululla kun yritän niin lähtee viulu, jousikäsi ja koko äijä heilumaan samalla. Sello pysyy tukevammin paikallaan. Kiitoksia taas neuvoista,mukavaa että joku jaksaa opastaa aloittelijaa.
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Murgo
04.10.2007 07:14:52
 
 
Koetin sitä G-kielen 4 aseman Fis:ää ja sehän ulvoo vielä pahemmin kuin D-kielen, onneksi en sieltä vielä soittele.
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)