Aihe: Nuottikorva
1
Mare552
02.08.2006 15:26:53
Olen vasta viisikymppisenä alkanut enempi soittamaan kitaraa ja säestämään sitä laulamalla. Olen aina miettinyt että laulanko oikealla nuotilla, esim. ennen karaokessa.
Siis en ole miettinyt mistä se oikea nuotti lähtee ja sopiiko se säestykseen. Eli muistaako nuotin oikein, ja onko sävellaji sopiva omaan lauluun. Mutta kitaraa soittaessa olen testannut (varmaan satoja kertoja) että sopiiko laulamani sävel nuottien sekä sointujen säveliin. Sävelet katson otelaudasta, (lunttilapulla). Tähän mennessä ei liene ole mennyt väärin vielä kertaakaan, samoin kun soittaa esim. C-soinnun ja laulaa C:een, kuulostaa se usein hienolta kun tuntuu että äänet "sulaa" toisiinsa ja resonoi kivasti.
En mielestäni ole kovin musikaalinen, koulussa seitsemän numero. Sitten en enää viitsinyt lainkaan laulaa ja vitonen. Kai siis laulamiseni perustuu enemmän matkimiseen.
Viime viikonloppuna säädin kitarani reilusti alavireeseen ja lauloin tuttuja kappaleita. Taas osui nuotit kummasti kohilleen, vireessä olevalla toisella kitaralla
automaattisesti piti nostaa ääntään taas siihen sopivaksi.
Sitten esim. kappale EVA on minulla kaksilla nuoteilla: toinen lähtee DM:sta ja laulu alkaa d:stä.
Toinen EVA alkaa EM:sta ja laulu lähtee ylempää eli e:stä. Siis eikö EM ole oktaavia alempi sointu kuin DM kun soitetaan otelaudan alasoinnuilla.
Siis olen hyvin iloinen että jotenkin luontaisesti ääni hakeutuu oikeaan korkeuteen säestyksen mukaan. Tämä ei varmaankaan juurikaan vaadi nuottikorvaa vaan perustuu siihen että minäkin olen vuosien varrella paljon itsekseni laulanut, esim. automatkoilla.
Mutta tästä on harrastusta hyvä jatkaa, vielä kun saisi äänenvärin kohdilleen sekä soittamisessa rytmin, niin vot. Päälle paljon rutiinia, etenkin soittamiseen.
 
Olen sitä mieltä että ihminen oppii mitä vaan kun tarpeeksi on kiinnostusta. Minä taas innostuin lisää tästä harrastuksesta kun huomasin että ääni hakee oikean sävelen säestyksen mukaan. SIIS TÄMÄ OLI MINULLE IHAN UUTTA:
Apricot
02.08.2006 16:01:15
Olen vasta viisikymppisenä alkanut enempi soittamaan kitaraa ja säestämään sitä laulamalla.
 
Soitto ja laulu ovat hyviä harrastuksia.

Sitten esim. kappale EVA on minulla kaksilla nuoteilla: toinen lähtee DM:sta ja laulu alkaa d:stä.
Toinen EVA alkaa EM:sta ja laulu lähtee ylempää eli e:stä. Siis eikö EM ole oktaavia alempi sointu kuin DM kun soitetaan otelaudan alasoinnuilla.

 
Ei se ole; vaikka kitarassa hypätään lähes oktaavi alemmas, niin todellisuudessa sävellaji nousee yhden kokosävelaskeleen ylemmäs. Se on aivan eri asia.
 
Itse asiassa: jos mennään alaspäin kitaralla Dm:sta Em:iin, niin hyppy on pieni septimi.
 
Havaintosi ovat muutoin oikeita ja todellisia. Kaikki nuo mainitsemasi asiat ovat sitä samaa nuottikorvaa. Voit olla iloinen, nimittäin monet eivät kuule laisinkaan että missä se oikea sävelkorkeus milloinkin on.
"I got the Pieksämäki railway station blues."
Mare552
05.08.2006 11:19:00
Niin, kun en osaa tuota musiikin teoriaa. Opiskelen aina sillon, kun siltä alkaa tuntua. Kun ei siitäkään ihan väkisin oikein mitään tule.
Oletin vaan että Tuo Eva kappale, kun EM- versiossa melodia alkaa sävelaskeleen ylempää,olisiko parempi myös säestää oktaavia ylempää. Itse yleensä soitan soinnut sen mukaan, mikä on helpointa, sekä mikä sopii parhaiten.
Esim: EXODUS: siinä soitan Eb:n kolmosnauhalta alkaen, ja reissumies ja kissa tuntuu kivemmalta kun soittaa 8:sta D;G;B ja 11:sta E:n.
Sitten vielä kysyisin laulamisesta. Ihminen muistaa valtavan määrän laulun säveliä. Mistä se johtuu?? Eli onko niin, että kun laulussa on joku tietty sävellaji, sekä tietty melodia, niin silloin kun tietää muutamat perussävelet, on melkein pakko laulaa määrätyllä nuotilla että laulu kuulostaa musiikilta, eikä riitasoinnuilta?
Siis eihän muuten kai voisi muistaa ulkoa jopa satoja kappaleita, joita on ehkä kuullutkin viimeksi, ehkä 30 vuotta sitten.
Tällä en suinkaan tarkoita itseäni, vaan laulamisesta kiinnostuneita yleensä. Mutta esim. "vanhoja poikia" kappaleessa on kohta, jonka Junnu laulaa korkealta, minä ehkä lauloin väärin ja alempaa, tai sitten sen voi laulaa molemmin sävelin. (Korjasin kyllä oman lauluni).
Siis tällä tahdon sanoa, eli kysyä, että musiikissa liene on tietyt säännöt, joita varmaan alan vielä opiskella, kunhan harrastukseni etenee.
Paljon on myös kappaleita, joiden melodiaa ei muista, mutta kun alusta saa kiinni, tulee se mieleen, eli meneekö se joidenkin tiettyjen sääntöjen mukaan, joidenkin perussävelten kautta?
Samoin kiinnostaa, miten eri soinnut sopivat eri sävelille. Nämä vanhan miehen alkeelliset kysymykset kai kuuluisivat tuonne aloittelijoiden palstalle, mutta siellä ei ole laulua eritelty erikseen, vaikka onhan tässä jo musiikin teoriaakin mukana.
Jos joku osaisi kertoa hyvän ja selkeän oppikirjan, missä asiat on helposti ymmärrettävissä, niin olisin kiitollinen.
Mare552
06.08.2006 12:32:26
Tilasin "Tohtori toonikan". Kai sama kirja? Tarkoitettu 10-15 vuotiaille oppikirjaksi musiikkiin. Jos näin niin varmaan hyvä minulle (Markku 51-vee)... :)) Minusta kun musiikin oppikirjat ovat joko liian yksinkertaisia, tahi sitten liian vaikeaselkoisia. Nuotit, ylennys ja alennusmerkit tunnen, mutta sitten nämä septimit, kvintit ym. menee yli hilseen ja tuskastuneena käännän sivua. Samoin sointujen kanssa, vaikka jonkun juurisävelen xxx nuotti, se kun voi olla mihin päin vain.
Eli jotain jo osaan, pitäisi vaan saada selkeyttä, esim. käsite sävellaji on hepreaa, kuten duuri ja mollikin. Vai onko duuri ja molli juuri nämä sävellajit?
Saas nähdä, opinko tästä kirjasta jotain uutta. Ilo on kuitenkin ollut huomata, että eri sointuja alkaa jo olla päässä aika läjä, sekä tämä: http://www.all-guitar-chords.com/index.php?ch=C&mm=&v=3 on mainio linkki, josta on helppo hakea tarvittaessa uusia sointuja ja eri variaatioita.
Apricot
06.08.2006 14:38:18
Tilasin "Tohtori toonikan". Kai sama kirja? Tarkoitettu 10-15 vuotiaille oppikirjaksi musiikkiin. Jos näin niin varmaan hyvä minulle (Markku 51-vee)... :))
 
Se on se kirja.
 
Muistaakseni se oli tarkoitettu 10 - 15 -vuotiaille opettajan johdolla opiskeltavaksi, ja sitä vanhemmille itseopiskeluun. Siinä selitetään sävellajit ja intervallit ja muut, ole huoleti.
 
Jos tulee kysyttävää siitä kirjasta, niin tämän foorumin "Musiikin teoria ja säveltäminen" -osastolla on jo olemassa keskustelulanka aiheesta.
"I got the Pieksämäki railway station blues."
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)