Kolmen soinnun magia on se I-IV-V eli esimerkiksi blues E:stä: E-A-B. Tälle perustalle perustuu suuri osa populaarista musiikista, tosin monesti siihen lisätään moninaisia sointuja noiden lisäksi, mielenkiintoa tuomaan.
Jos haluat soittaa jossain muussa sävellajissa, kokeile soittaaa barreina samoin tavoin mutta ylemmiltä nauhoilta niin aukeaa. Eli E-A-B kolme nauhaa ylöspäin on blues G:stä eli G-C-D. jne.
Nuo roomalaiset numerot on duuriskaalan askeleita. Esimerkiksi C-skaalan askeleet on C;D;E;F;G;A;B (kaavana duuriskaala on 2-2-1-2-2-2-1 nauhaa ylöspäin, eli yhteensä nuo on 12, jolloin siis on taas alkupiste eli tässä tapauksessa C-nuotti). Eli I on C, neljäs on F ja viides on G. Niiden pohjalta luodaan nuo maagiset kolme sointua.
Kun korva kuulee V-soinnun (usein seiskasointuna, eli V7), se osaa jo odottaa että kohta mennään takaisin I-sointuun.
Todella monet sointukulut perustuu duuriskaalan äänistä tehtyihin sointuihin. Esimerkiski vaikka C-duuriskaalan äänet on C;D;E;F;G;A;B ja jos soitetaan C-duurissa periaatteessa kaikki kaikkiin soitettaviin sointuihin tulevat sävelet on noita C;D;E;F;G;A;B eikä mittää muuta. Todellisuudessa tästä on tietysti poikkeuksiakin, kun halutaan tehdä poikkeuksia tästä säännöstä, ihan mielenkiinnon vuoksi.
Nuo I, IV ja V muodostetaan tuosta skaalasta näin (poimien aina joka toinen sävel):
Sävelet C, E, G on C duuri sointu
Sävelet F, A, C on F duuri sointu
Sävelet G, B, D on G duuri sointu.
Ja jos jokaisesta noista C skaalan sävelestä muodostetaan oma sointu, niin ne ovat nämä: CMaj7, Dm7, Em7, FMaj7, G7, Am7 (ja oudompi Bm7b5).
Useimmat kappaleet perustuvat näille soinnuille (ei välttämättä seiskasointuina kuten yllä). Lisäksi monesti lisätään esim. bVII (Ab) tai BIII (Eb)-sointu tai joskus muuten vaan sointu joka on yhden nauhan ylempänä tai alempana kuin joku yllä olevista (siis ikään kuin kuljetaan kohti yllä olevista jotain sointua yhden nauhan päästä). Soinnuillahan voi kikkailla vaikka miten, mutta menee aina vain jatsimmaksi, tietysti.
Niin ja kuten varmaan huomaat, nuo I, IV ja V (C,F,G) ovat ainoat duurisoinnut jotka duuriskaalasta irtoaa. Isot roomalaiset numerot tarkoittavatkin juuri duurisointuja, pienet molleja. Eli I, ii, iii, IV, V, jne
Tässä tärkeimmät eri I-IV-V:t (ja perässä on rinnakkaismolli ja sen IV ja V):
C F G7 - Am Dm E7
D G A7 - Bm Em F#7
E A B7 - C#m F#m G#7
F Bb C7 - Dm Gm A7
G C D7 - Em Am B7
A D E7 - F#m Bm C#7
B E F#7 - G#m C#m D#7
Nuo rinnakkaismollin soinnut on tuossa sen takia kun ne sopivat siihen niin hyvin (rinnakkaismollissa kun on lähes samat äänet, kuten huomaat, eli nuo soinnut ovat lähes samat kuin duurin VI, II ja III). Soittele joka rivin sointuja sikin sokin, ja koita löytää niistä se logiikka, mikä kuullostaa minkäkin jälkeen hyvältä tms. Aloitukseksi tai lopetukseksi palaa I-sointuun, se on se koti. Sitä ennen voi soittaa sitä V7:ä että kuullostaa siltä että kotiinhan tässä ollaan menossa.
http://www.acousticguitar.com/lessons/talley/1.shtml PS
Mäkin olen muuten Visku, tai ainakin olin pienempänä, ei mua siksi juuri enää kutsuta, Ville vaan.
Pahoittelen syvästi kaikkia tekemiäni yhdyssana- ja kielioppivirheitä sekä niitä viestejäni jotka eivät tarjoa merkittävää lisäinformaatiota kaikille lukijoille, kiitän korjauksista ja pyydän anteeksiantoa.