No TERVE!!
Pakko hieman purkaa tätä tilutusta:
Tilutus eli nopeasti soitto opitaan ajan myötä.
Sitä ei kannata/tarvitse ottaa opeteltavaksi heti kitaran ostettuaan.
Nopeus ja tarkkuus ja se hyvä tatsi tulee kokemuksen kautta, niin kitaran soitossa kuin myöhemmällä iällä makuuhuoneen puolella.
Kuulemma se nopeus ei ole valtti myöskään siellä makuuhuoneessa, joten miksi se sitten olisi kitaran soitossa?
Nopealla soitolla pystyt hämäämään ainoastaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät tiedä kitaran soitosta mitään, et toisia kitaristeja tai muitakaan muusikoita.
Esim. tämä täällä paljon puhuttu Laiho on soittanut yli 10 vuotta ja treenaa noin 4h/pvä (Kuulemma).
Joten miten sinä pieni tiluwannabe voit vetää hänen suorituksiaan 1.5 vuoden soiton jälkeen?
Vastaus on todella helppo; et mitenkään.
Ja sitten vielä; On paljon helpompi soittaa niitä omia juttuja nopeasti, kuin muiden keksimiä ja ainakin minä arvostan sinun omia juttuja ,arvoisa tiluhevihilu, enemmän kuin sitä että sinä vedät minulle Towards Dead Endin päin helevettiä.
Ah, meinasi unohtua maininta Swiippauksesta: Pyyhkimällä ei pylly puhdistu!
Mutta jos kuitenkin haluat nopeaksi, minun hoitokuurini oli/olisi tälläinen:
Opettele Duuri&Molli asteikot soittamaan vaikkapa 5 eri asemasta 2 oktaavia. Löytyvät varmasti kitaransoitto-oppaista.
Harjoittele ensin asteikot ilman metronomia, siten että ne menevät oikein.
Sitten aloitat jankkaamaan niitä metronomin kanssa, ja nopeus voisi olla sellainen, että olet taitojesi/nopeutesi "ylärajassa". Kun alkaa menemään puhtaasti nosta nopeutta (ei tapahdu hetkessä). Tätä ei kannata ottaa päätavoitteeksi kun treenaat, mutta aina treenin yhteydessä vetäiset muutaman kerran.
Tällä tavoin saat nopeutta ja käsikoordinaatiosi parantuu. Huomaat ehkä myös, kun soitat esim nuoteista, että ompas helppoa kun osaa asemat ja myös biisien korvakuulolta soittaminen helpottuu koska todella moni pysyy siinä samassa sävel lajissa ja asemassa. Improvisaatio tulee helpoksi ja näyttäväksi, kun pystyt vetämään sooloa eripuolilta kaulaa.
Harjoituksissa olisi hyvä tehdä kuten niissä neuvotaan, eli pikkaat myös sinne suuntaan, minne harjoituksessa sanotaan.
On myös olemassa sitten harjoituksia, joilla nopeus kasvaa. Nämäkin menee usein jossain asemassa, joten niiden soitto helpottuu myös. Nämäkin pitäisi ensin harjoitella menemään hitaasti ja puhtaasti ja sitten metronomin kanssa.
Rytmin harjoitusta ei kannata unohtaa, vaan tee niitäkin metronomin kanssa.
Nämä taidot/harjoitukset eivät estä sinua tietenkään treenaamasta sitä Towards Dead Endin alkua, eikä näitä tarvitse tehdä aina ja kaikkialla. NÄmä perus-soolo kikat kuten bendailu ja muut ovat niin paljon käytettyjä, että ne tulevat jokaisessa rokki/hevibiisissä vastaan. Niiden tarkoitus on lähinnä kuulostaa hyvältä ja "nopealta", joten niitä kannattaa myös opetella.
Tosi tiluttajan tulisi osata myös soinnut, Em, Cm ja D eivät riitä (vaikka niiden päälle on niin makee ja helppo vetää sooloa).
Harjoitus tekee mestarin, mutta pitää olla kärsivällinen, koska kukaan ei ole seppä syntyessään (ja kaikkia muita väljähtäneitä sanontoja)
Pyytäisin kaikkia tilusankareita (3 vuotta soittanut = tilusankari? nope!) lisäämään tänne neuvonsa ja harjoitustapojaan, jotta voitaisiin hieman siistiä tätä palstaakin, eikä joka toinen kirjoitus koskisi tilutusta, jooko?
Tässä on linkki, jossa on alottelevalle kitaristille hyviä trikkejä, jotka löytyy myös CoB:in jokaiselta levyltä:
http://personal.inet.fi/koti/sami_anttila/tricks.html Kiitos!