Aihe: Rumpujen äänittäminen? filosofiaa ja tekniikkaa.
1 2 3 4 540 41 42 43 44
Henga
14.10.2005 12:03:03 (muokattu 14.10.2005 18:04:25)
Mielenkiintoista tekstiä. +
 
edit: lueskelin tossa Absojen studiopäiväkirjaa tulevan(?) levyn sessioista ja siellä otettiin setti talteen seuraavilla:
 
bassorumpu etukalvo: Neumann TLM 170
bassorumpu lyöntikalvo: Sennheiser 421
virveli yläkalvo: EV N/D 168
alakalvo: Shure sm57
tomit: Revox M3500
haikka: Shure beta57
overheads: Shure sm81
tila/ambienssit: Neumann TLM 170
rm_wispila
14.10.2005 13:30:38
Hyvä asianippu!
 
Soitin-osioon seuraavia omia huomioita;

usein "oma setti" ovat taiteilijalle tuttu ja turvallinen, mutta soundeiltaan aivan ufot (äänittäjälle)... ja sitten viritellään ja värkätään.
 
Kirottuaan sinut, kaikki viritinosat, kalvot ja rungot äänittäjä siirrättää räpisevät milleniumisi hevoon, raahaa toisen setin naama punaisena komerosta ja istuttaa sut sinne taakse häpeämään. Muu orkka vielä säestää: "joo romuthan ne...". Ole siinä sitten iskussa luomaan elämää suurempi rumpuraita.
 
"Studion vakikannut" toimivat äänittäjälle hyvin, mutta saattavat olla soittajalle tatsiltaan hyvinkin oudot.
Eka oma studioreissu meni aikoinaan täysin ihmetellessä Sonorien erilaista tuntumaa omiin Swinkkuihin verrattuna, ja sen kyllä kulmikkuuden soitostakin kuulee. Vähintään oma spedu siis kannattaa ottaa studiolle.
 
Omatkin rummut kuulostavat erilaisilta eri tiloissa. Tätä voi kuitenkin omalla setillään aivan ilmaiseksi treenailla kotosalla.
Tuo settisi sieltä munakennoilla ja matoilla dempatusta betonikellarista ihmisten ilmoille, vaikka olohuoneeseen ja kuuntele soundia... täysin erilainen kuin kämpällä. Tässä voi sitten itsekukin harjoitella viritystä ominpäin erilaisissa tiloissa, ettei mene studiolla virittelyksi ja pahimmassa tapauksessa hedelmättömäksi kädenväännöksi äänittäjän kanssa "kyllä se kotona toimi"-tyyliin. Yleensä se kaveri sanoo sen viimeisen sanan kuitenkin...
 
Tilan vaikutuksen soundiin kun saa sisäistettyä, voi sitten viilata settinsä parhaaseen iskuun äänityssessiota varten. Lisäksi kannattaa kuunnella yksittäisistä iskuista kuuluvat ylimääräiset resonanssiäänet ja pyrkiä nekin poistamaan etukäteen.
Näin nopeutat mikitystä sekä olet lähempänä samaa aallonpituutta myös äänittäjän kanssa.
Kapulakieli = rumpalien oma kieli.
Mikael
14.10.2005 16:15:25
 
 
Oho... tää meni äkkiä FAQs ja kommentitikin katos saman tien. Ehkä olis kannattanu hieman venata että olis saanut vähän keskustelua aiheesta. Useimmat varmaan sivuuttaa nää FAQ:t heti eikä edes huomaa jos näitä lisätään.
"melkein puoliammattilainen"
Suchinenu
14.10.2005 16:30:04
Oho... tää meni äkkiä FAQs ja kommentitikin katos saman tien. Ehkä olis kannattanu hieman venata että olis saanut vähän keskustelua aiheesta. Useimmat varmaan sivuuttaa nää FAQ:t heti eikä edes huomaa jos näitä lisätään.
 
Kyllä tuo sinun kirjoituksesi pelaisi FAQ:na jo ilman keskusteluakin, jota kyllä varmasti tämä aihe tulee herättämään. Itsekin sain sen verran hyvää tietoa tärkeästä asiasta, että + painelin.
Deino
14.10.2005 17:26:19
 
 
Itsekin sain sen verran hyvää tietoa tärkeästä asiasta, että + painelin.
Perkele!
Moderaattori
14.10.2005 18:40:04
Oho... tää meni äkkiä FAQs ja kommentitikin katos saman tien. Ehkä olis kannattanu hieman venata että olis saanut vähän keskustelua aiheesta. Useimmat varmaan sivuuttaa nää FAQ:t heti eikä edes huomaa jos näitä lisätään.
 
Tee niin tai näin, niin aina teet vissiin väärinpäin.
 
Noh, vapautetaan ketju uudestaan.
HeavyMachinery
14.10.2005 19:06:37 (muokattu 14.10.2005 19:09:37)
 
 
Aijai nyt on kivat aiheet....
 
Kopiompa aijemmin kirjoittamni tekstin tänne jossa se on paremmassa seurassaan....
 
Tästä aiheesta ei ole tainnut olla ainakaan täällä rumpupalstalla hirveästi keskustelua. Tässä olisi mielestäni jonkinmoista FAQ-ainesta, kun en ainakaan itse tajua rumpujen mikityksestä käytännössä mitään.

Hyvä idea, varsinkin "perus" mikityksistä voisi hieman jauhaa.

Minkälaisia mikrofonityyppejä on, ja miten niitä pitäisi käyttää?
Perus infoa: Dynaamiset ja konkkamikit, dynaamiset:tomit basari virveli. Konkka over headeiksi. Noin siis keikalla studiossa kaikki heittää härän pyllyä :)

Kuinka monta mikrofonia tarvitaan vähintään, ja kuinka paljon on tarpeeksi?
2 on hyvä ns. bonham metodi 1 basariin 1 överi. Tarpeeksi on 4 perus pienissä keikka paikoissa. 2 överiä, basari ja virveli.
 
Onko studio- ja keikkamikityksellä eroja?
Kuin yö ja päivä. Keikkalla lähimikitys, studiossa mikit kauemmaksi jotta rumpujen todellinen luonne ja huoneen sointi tulisi mukaan.

Miten mikrofonit kannattaa asetella?
Tähän on tuhat tapaa, paras on kun kokeilee siirtää mikkiä vähän ja kuuntelee. Perus on se hieman kalvon keskelle suunnattu konkka mikki. Överit on ratkaiseva jos niinden stereo kuva kusee niin kusee koko setin balanssi.

Miten tila vaikuttaa mikitykseen?
Hyvä tila on kaiken lähtö kohta kannattaa pistää pari tila mikkiä ja kuunnella niitä sieltä saa menesti parhaan soundin.

Nyt jos jauhaisin hieman mikeistä. Nämä on siis minun käyttämiä ja itselle hyväksi todenneita, vaihtoehtoja on miljoonia.

Keikalle:
-basariin shure sm91 tai beta 52, riippuu onko ehjä kalvo vai ei.

- tomeihin beyerdynamic opus 87, hieman kolkko soundi mutta kätevät kun saa kiinni vanteisiin. Toinen vaihtoehto on sennhaiser 421 lämmin soundi varsinkin kevyempään musaan iso ja hankala laittaa ständin kanssa, oma suosikki studio hommissa.

-virveliin päälle shure sm57 tai beyerdynamic opus 69 alle sm57, beyerdynamic opus 83 (toimii myös studiossa) tai joku konkkamikki joka on pieni kooltaan.

- överit tähän on paljon vaihtoehtoja yleensä se on röde nt1 ja hieman selän taakse, tai akg300 tai shure sm81 ja se aivan päälle.

- haikka ainut pelti jonka otan erikseen se on yleensä akg300 tai shure sm81

Ja studioon.

Yleensä nauhoitan rummut ilman gateja jolloin joka mikkiin vuotaa aina jotain harvoin geittaan mitään miksatessa ja jos sen teen se on yleensä basari virveli osastoa. Rumpuja nauhoitteassa kannattaa rumpalinkin ottaa settiä kasatessa mikitys huomioon eli esim. tomien lähellä olen pieni china tai splassi saattaa olla ikävä vuotaja tomi mikkeihin. Tila on se tärkeä sitä pitäisi osata kuunnella. Perus lähtökohdaksi aloittavalle nauhoittelialle sanoisin sen että mitä vähemmän mikkejä sen vähemmän mahdollisuuksi mennä päin metsää. Useat mikit aiheuttaa helposti todella pahoja vaihevirheitä joita ei aloitteleva osaa kuunnella. Laitan tähän linkin nauoittamaani laulajalle tehtyyn reeni demoon:

http://www.mikseri.net/music/play.php?id=151687&type=hi

Tuo on nauhoitettu t.bone rumpumikeillä muuten mutta virvelissä oli opus 69.

Studion mikeistä.

-basari. shure sm91 ja joku laadukas konkkamikki ja subkick mikki. näiden kolmen kombinaatiosta rakennan basari soundin.

-tomit yleensä sennheiser 421 joku niissä kiehtoo on tiedä miksi kait se on tottumus niihin.

-virveli siihen menee tavallisesti 2-3mikkiä alas joku konkkamikki itse laitan sen opus 83:sen sinne sillä saa maton räyhän hyvin narulle, yläpuolelle monesti 2mikkiä teipilla kiinni toisiinsa esim sm57 ja sm81 konkka ja dynaaminen saa kaikki ghost striketkin talteen.

- Överit huh pahin vaihtoehtoja on loputtomasti, menee niin musatyylin mukaan sama koskee siottelua. Itse laitan 2 paria useimmiten toiset selän taakse ja toiset todella korkealle seti ylä puolelle.

Tilamikkejä kannattaa laittaa mahdollisuuksien mukaan. niiden ei edes tarvitse olla mitään stereopareja vaai huoneen kulmiin laitettuja yksittäisiä mikkejä, niillä saa aika paljon eloa setinsointiin.

ISO ASIA JOTA EI SAA UNOHTAA !!!
Vaikka sulla olisi miten paljon mikkejä ja miten hyviä niin tärkein kaikessa on :
soittobalanssi , setin balanssi ja rumpujen hyvä vire.
Minä tiedän - siis pelkään !
Mikael
15.10.2005 12:42:20 (muokattu 15.10.2005 14:53:19)
 
 
Tee niin tai näin, niin aina teet vissiin väärinpäin.
sorry...
 
hoho! nillittämällä itselle karhunpalvelus... eipä tästä kukaan keskustele : D Ehkä toi studiopalsta olis ollut oikea osoite?
"melkein puoliammattilainen"
ddrum54
15.10.2005 16:25:06
sorry...
 
hoho! nillittämällä itselle karhunpalvelus... eipä tästä kukaan keskustele : D Ehkä toi studiopalsta olis ollut oikea osoite?

 
Voishan se studiopalstaKIN olla oikea osoite. Tänne tää kuuluu.
 
Keskustelun vähyys johtunee vähäisestä kokemuksesta. Tää on enempi lue ja opi osastoa.
 
Kiitos ja uus yritys FAQ:iin.
2`n 4
HeavyMachinery
15.10.2005 17:43:33
 
 
sorry...
 
hoho! nillittämällä itselle karhunpalvelus... eipä tästä kukaan keskustele : D Ehkä toi studiopalsta olis ollut oikea osoite?

 
Joo kyllä tästä jaksaisi jauhaa mutta kun tuppaa menemään essee tasolle tekstit kun on niiiiin paljon sanottavaa....
Minä tiedän - siis pelkään !
vapauskauppias
16.10.2005 00:08:44
Joo kyllä tästä jaksaisi jauhaa mutta kun tuppaa menemään essee tasolle tekstit kun on niiiiin paljon sanottavaa....
 
Itse ainakin kuuntelisin mielelläni.
 
En ole osallistunut keskusteluun, koska en tiedä näistä asioista juuri mitään. Pidän siis suuni kiinni ja vaikutan viisaammalta kuin olenkaan.
Muovinen
16.10.2005 10:53:43
 
 
Juu, minäkään en näistä asioista mitään tiedä joten mielenkiinnolla seurailen kokeneempien keskustelua.
 
Kertokaapas konkarit, miten saan rumpuni äänitettyä mahdollisimman hyvin kun otetaan lähtökohdiksi maksimaalinen äänenlaatu ja minimaalinen rahallinen panostus? =) Lähinnä kai kyseessä olisi jokin pikkumikseri (ehkä 4 raitainen) jossa olisi hyvät etuset + pari mikkiä lisää tuon yhden SM57:n lisäksi jonka omistan? Nyt ei siis tarvitse ottaa huomioon muuta laitteistoa kuin se joka edeltää äänikorttia.
 
No juu, neuvokaa jos jaksatte, olisin kiitollinen! ;)
-Muovinen Viitonen
Limbus
16.10.2005 13:12:11
 
 
Jesh, tätä on odotettu! +
En ole muusikko,koska olen rumpali,koska rummuttaminen ei ole musiikkia,vaan hirveää räiskettä ja paisketta.
Mikael
16.10.2005 13:37:46
 
 
Kertokaapas konkarit, miten saan rumpuni äänitettyä mahdollisimman hyvin kun otetaan lähtökohdiksi maksimaalinen äänenlaatu ja minimaalinen rahallinen panostus? =) Lähinnä kai kyseessä olisi jokin pikkumikseri (ehkä 4 raitainen) jossa olisi hyvät etuset + pari mikkiä lisää tuon yhden SM57:n lisäksi jonka omistan?
 
Yksi perushyvä konkkamikki - jolla voi äänittää kaikkea muutakin - voisi ihan hyvin riittää aluksi. Esim. Røde NT1A. Sen kaveriksi perusjees kaksikanavainen etuaste (mikäli äänikortissa ei sellaisia ole). Esim. M-Audio DMP3. Sitten vaan NT1A overheadiksi ja SM57 bassariin.
"melkein puoliammattilainen"
J. Cool
16.10.2005 13:50:03 (muokattu 16.10.2005 13:53:03)
 
 
SM57 bassariin.
 
äijä, laitatko SM57 aamumuroihinkin? ;D eikun oikeesti, mikität haikan ja basarin viisseiskalla? noh toiset tykkää äidistä toiset... noh myönnetään, että tuon basarin kanssa jos ei tilanteessa oo ollenkaan basarimikkiä. ootteko audixeja testannu? pitäis varmaan hankkia mikkikattausta itelle. torniainen kai käyttää studiossa myös noita audixeja.
Hyvi ruuvaa!
Mikael
16.10.2005 13:59:44 (muokattu 19.10.2005 13:02:18)
 
 
äijä, laitatko SM57 aamumuroihinkin?
 
Hoho! 57 rulez : ) Joskus oon kyllä harkinnut äänittäväni koko setin kaikki asiat viissseiskoilla... Ja toihan oli vastaus kysymykseen et miten selvitä tilanteesta mahd halvalla mahd hyvin.
 
Mut tsekkaa vaikka Kingston Wallin eka levy. Siinä on bassari äänitetty viisseiskalla.
 
Audixit on hyviä. Enempi hifiä kun noi viisseiskat ja -kasit.
 
EDIT: Ja toi viisseiskan viljely perustuu usein siihen, että välillä joku yksittäinen asia vaatii radikaalimpaa soundia. Jos on hyvät overheadit ja ambienssit, niin hyvin voi hakea sitä reunaa näennäisesti tarkoitukseen sopinmattomalla vaihtoehdolla jossain yksittäisessä paikassa...
"melkein puoliammattilainen"
J. Cool
16.10.2005 14:06:52
 
 
Hoho! 57 rulez : ) Joskus oon kyllä harkinnut äänittäväni koko setin kaikki asiat viissseiskoilla... Ja toihan oli vastaus kysymykseen et miten selvitä tilanteesta mahd halvalla mahd hyvin.
 
Mut tsekkaa vaikka Kingston Wallin eka levy. Siinä on bassari äänitetty viisseiskalla.
 
Audixit on hyviä. Enempi hifiä kun noi viisseiskat ja -kasit.

 
aamumuromies, kerropa hyvä snaremikin, joka on klipsillä kiinnitettävä. ja mitä maksaa. audiksit ja sureet vaatii ärsyttävää ständihässäkkää ja mun splässisysteemit/setin ergonominen asettelu kärsii aina jonku verran mikeistä. oikeestaan, suositteletko mulle hyvän keikkakattauksen (snare, tomit clipeillä). pellit zildjiaania ja tykkään hifistä soundista.
Hyvi ruuvaa!
Mikael
16.10.2005 14:08:31 (muokattu 17.10.2005 09:17:17)
 
 
aamumuromies, kerropa hyvä snaremikin, joka on klipsillä kiinnitettävä. ja mitä maksaa. audiksit ja sureet vaatii ärsyttävää ständihässäkkää ja mun splässisysteemit/setin ergonominen asettelu kärsii aina jonku verran mikeistä. oikeestaan, suositteletko mulle hyvän keikkakattauksen (snare, tomit clipeillä). pellit zildjiaania ja tykkään hifistä soundista.
 
Jos livehommiin tulee niin tsekkaas BBandin uudet... nyt pitää mennä, palataan myöhemmin.
 
Noniin. Siis nämä: http://www.b-band.com/drum-systems/ ja noiden lisäksi jotkut laadukkaat overhead-mikit.
"melkein puoliammattilainen"
Roberto
16.10.2005 14:16:30
 
 
Mut tsekkaa vaikka Kingston Wallin eka levy. Siinä on bassari äänitetty viisseiskalla.
 
viiskasilla... :)
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4 540 41 42 43 44
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)