Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Träkkäilyn perusteet
1 2 3
Wuf
08.04.2003 23:54:33 (muokattu 10.04.2003 10:44:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nykyaikana tietokoneet ovat tulleet yhä yleisemmiksi työkaluiksi musiikin tekemisen eri vaiheissa, ja valittavana on useita erilaisia ohjelmia käytettäväksi musiikin säveltämisestä levyn masterointiin. Opeteltavaa siis riittää, mutta helpoimpana ensiaskeleena pidetään kuitenkin erilaisia träkkereitä niin hintansa, laitevaatimustensa kuin (tietyn oppimisen jälkeen) helppokäyttöisyytensäkin ansiosta. Niillä pystyy myös tekemään musiikkia sävellysvaiheesta valmiiseen biisiin, joten muita ohjelmia ei träkkerin kanssa usein tarvitse käyttää. Mainittakoon silti, että träkkereillä tehty musiikki on mitä on; konemusiikkia. Se on kokonaisuudessaan ohjelmoitua, joten siltä on turha odottaa oikeilla instrumenteilla soitetun musiikin elävyyttä. Se sopii toki muuhunkin kuin teknon eri tyyleihin, sitä voi käyttää hyvinkin elävän kuuloisesti mutta lopputulos on silti aina konemusiikkia (joten konemusiikkia suvaitsemattomat henkilöt korjatkoon asenteensa jo tässä vaiheessa :).
 
Träkkerit ovat usein freeware-ohjelmia tai jopa sharewarea, ne ovat siis helposti saatavilla kenelle hyvänsä. Niiden käyttö ei välttämättä vaadi lainkaan laitehankintoja tai tietokoneen päivitystä, träkkerin pyörittämiseen riittää lähes mikä tahansa äänikortilla varustettu PC. Tässä tutoriaalissa aion keskittyä etupäässä Modplug Trackeriin, se on paljon käytetty windows-pohjainen träkkeri joka tukee yleisimpiä trackermoduli-formaatteja. Kaiken lisäksi ohjelma on ilmaiseksi ladattavissa osoitteesta http://www.modplug.com (totesinpas juuri että vaihtoehtoiselle linkille saattaisi olla käyttöä.. Tässäpä: http://www.maz-sound.com/archives/mpt116.zip). Modplugin kotisivuilta löytää myös paljon träkkerillä tehtyjä biisejä moduli-formaatissa, joihin kannattaa tutustua edes opetusmielessä (ja samplejen rippaamisen vuoksi >:)
 
Formaattina trackermoduli on ikään kuin välimuoto sekvensserien midi-formaatista ja tavallisesta aaltoäänestä; Se sisältää pääasiassa biisissä käytetyt instrumenttiäänet, samplet, sekä näitä ohjaavat sekvensserin kaltaiset raidat, patternit. Nämä modulit vievät usein äänenlaatuunsa nähden verrattaen vähän tallennustilaa, joten standardimuotoinen moduli sopii hyvin biisien levitykseen vaikkapa internetissä. Träkkerit pystyvät tallentamaan valmiit kappaleet myös tavallisena aaltoäänenä, jolloin niitä pystyy helposti käyttämään muiden ohjelmien kanssa tekemällä niillä vaikkapa rummut ja nauhoittamalla kitarat, koskettimet, laulun ym. instrumentit moniraiturilla.
 
Nykyään ehkä käyttökelpoisin träkkeri on jo aiemmin mainittu Modplug Tracker, siitä löytyy normaalien modulistandardien lisäksi kunnon tuki Direct X- ja VST plugin - efekteille, joten todelliset gurut saavat sillä parhaimmillaan aikaiseksi jopa kaupallisen tasoista jälkeä.
 
Entäpä miten träkkeriä käytetään? (klikkaa tässä vaiheessa Modplugin patterns-välilehteä) Perusideana on, että käyttäjä ohjelmoi patterneista koostuvan biisin joko suoraan sampleilla tai edelleen niiden ohjaukseen käytettäviä instrumenteilla, tylysti nakuttelemalla nuotit patterneissa paikalleen. Katsotaanpa tarkemmin. Pattern koostuu useasta vierekkäin olevasta kanavasta jotka taas koostuvat yleensä (tasajakoisessa tahtilajissa) 64:stä päällekäin olevasta rivistä. Pienin yksikkö eli rivi sisältää soitetun sävelen, instrumentin järjestysnumeron, äänenvoimakkuuden sekä erikoiskomennon. Tyhjä rivi on muotoa:
 
... .. .. ...
 
Eli jos haluamme vaikkapa pianon soittavan äänen C-5 hiljaisella voimakkuudella, rivin pitäisi näyttää tältä - oletetaan että piano on järjestyksessä ensimmäisenä, palataan tähän myöhemmin:
 
C-5 01 16 ...
 
Äänenvoimakkuudeksi valitsin ylläolevaan 16 (väliltä 0-64). Erikoiskomentoa ei tällä kertaa tarvita, joten se jää tyhjäksi. Rumpujen ohjelmoinnissa huomattakoon että niillekin on määritelty nuotti väliltä C-0 - H-9, tavallisimmin C-4 - C-5. Tältä näyttäisi tasainen, pelkistä neljäsosanuoteista koostuva bassorumpubiitti (bassorumpu olkoon määritelty järjestyksessä kymmenenneksi)
 
C-4 10 64 ...
... .. .. ...
... .. .. ...
... .. .. ...
C-4 10 64 ...
... .. .. ...
... .. .. ...
... .. .. ...
C-4 10 64 ...
... .. .. ...
... .. .. ...
... .. .. ...
C-4 10 64 ...
... .. .. ...
... .. .. ...
... .. .. ...
 
Huomataan, että patterneja luetaan tasaisella nopeudella ylhäältä alas. Kanavia voi olla vierekkäin useampiakin, tässä esimerkkinä todella yksinkertainen dance-henkinen komppi. Bassorumpu on edelleen 10 ja haikka on numerolla 11:
 
C-4 10 64 ... ... .. .. ...
... .. .. ... ... .. .. ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
C-4 10 64 ... ... .. .. ...
... .. .. ... ... .. .. ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
C-4 10 64 ... ... .. .. ...
... .. .. ... ... .. .. ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
C-4 10 64 ... ... .. .. ...
... .. .. ... ... .. .. ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
... .. .. ... C-4 11 64 ...
 
Patternien ohjelmointi hoituu kätevästi joko näppäimistöllä (nuotit ovat q2w3er5t jne, ja alemmalla rivillä vastaavalla tavalla. Äänen 'pikasammutus' saadaan näppäimellä 1, 'normaali' sammutus napilla §. Oktaavia vaihdetaan numeropadin /- ja *-näppäimillä.), tai vaihtoehtoisesti midi-koskettimilla, joka osaa tunnistaa ja merkitä automaattisesti paitsi oikean sävelen niin myös käytetyn voimakkuuden. Erikoiskomennot joutuu silti edelleen lisätä käsin. Eli nyt pitäisi patternien toiminnasta olla jonkinmoinen käsitys. Seuraavaksi käsitellään sitä mitä noilla patterneilla ohjataan, eli instrumentteja (ks. träkkerin instruments-välilehti).
 
Träkkerin instrumentti sisältää paitsi järjestysnumeron ja tiedot siitä mitä samplea miltäkin korkeudelta kukin nuotti soittaa, niin myös graafisen voimakkuus-, panorointi- ja filterikäyrän (tai vaihtoehtona viimeiselle pitch-benderin), joilla voi määrätä kyseisten ominaisuuksien muutoksen tiettyä aikayksikköä kohti kuten syntikoissa. Instrumentissa on myös muina tärkeinä toimintoina kiinteä säätö äänenvoimakkuudelle, panoroinnille ja filterille, satunnaiselle äänenvoimakkuuden ja panoroinnin vaihtelulle sekä Modplugissa uutena tomintona lähtö Direct X / VST - efektilenkkiin. Instrumentille voidaan määrätä myös toiminta tapauksessa, jossa vanhat äänet ovat vielä soimassa uuden äänen alkaessa (nopea / hidas täydellinen sammutus, normaali nuotin sammutus (kosketin ylös - tyyppiä) tai ei mitään jolloin ääni jatkaa soimistaan entiseen malliin.).
 
Instrumentti on tavallisesti määritelty siten, että se ohjaa vain yhtä samplea, jonka äänenkorkeutta muutetaan annetun nuotin mukaan. Mutta jokaiselle nuotille voi halutessaan määritellä vaikka oman samplensa, joten lopputuloksesta saa parhaimmillaan hyvinkin realistisen kuuloisen - tosin tällöin tiedoston koko kasvaa huomattavasti. Träkkerin instrumentit ovat siis ikään kuin pieniä softa-samplereita. Sampleksi kelpaa useimmat pakkaamattomat standardi-aaltoäänimuodot, niitä voi nauhoittaa joko erillisellä nauhurilla tai träkkerien luonteesta johtuen ripata muiden biiseistä.
 
Palatkaamme tässä vaiheessa takaisin patterneihin. Niinkuin aiemmin kerroin, patternit koostuvat kanavista, jotka sisältävät 64 päällekkäin kasattua riviä. Näin huomaamme että träkkerissä kaikki etenee pienistä yksityiskohdista aina vaan isompiin, jotka taas ohjaavat näitä pieniä yksityiskohtia. Näin tapahtuu myös patternien jälkeen, eli niitä ohjaa lista, sekvenssi, jonka mukaan patternit toistetaan määritellyssä järjestyksessä, ja tämä on lopulta se suurin määräävä tekijä (niin kauan kuin ei saivarrella jotta sekvenssin jälkeen tulee albumi jonka jälkeen tulee genre jonka jälkeen tulee taiteenlaji jne.), joka määrittelee myös mm. biisin rakenteen.
 
Tässä on periaatteessa koko träkkerin toiminta, yhtä yksityiskohtaa lukuunottamatta: Erikoiskomennot. Mainitsin nuo tekstissä aikaisemmin, ja jätin ne tarkoituksella viimeisiksi (pääosin siksi että ne on listattu ja yksitellen selitetty ohjelman helppitiedostossa). Palataan siis vielä kerran patterneihin. Niinkuin kerroin, erikoiskomento tulee rivin viimeiseksi sävelen, instrumentin järjestysnumeron voimakkuuden jälkeen. Tärkeimmät tuossa kohdassa määriteltävät .it- standardin erikoiskomennot ovat seuraavat:
 
Axx: Träkkerien outo käsite 'nopeus' (heksalukuna 01-7F, käytännössä 03-08, oletusarvona 06), tämän otan mukaan vain sanoakseni että sitä ei yleensä tarvitse muuttaa vaan tempo määritellään komennolla Txx.
 
Cxx: Patternin 'katkaisu', tämän jälkeen patternissa olevia säveliä ei soiteta vaan hypätään seuraavan patternin kohtaan xx (heksalukuna, oletusarvona 00 eli seuraavan patternin alkuun)
 
Dxx: Äänenvoimakkuuden liu'utus (0F-F0, kannattaa määritellä tuplaklikkaamalla)
 
Exx: Liu'utus alaspäin xx:n verran. (Vihje: laittamalla monta pientä peräkkäin saat pidemmän, hitaan liu'un)
 
Fxx: Liu'utus ylöspäin, ks. edellinen.
 
Hxy: Vibrato (x= nopeus 0-F, Y= syvyys 0-F)
 
Oxx: Offset. Todella hyödyllinen rumpujen, erityisesti virvelirummun, kanssa. Leikkaa samplen alusta xx:n verran.
 
Qxx: Sävelen toisto nopeudella Q(xx=1,(nopeus-1))/nopeus, saa käytännössä arvoja 03-05 kun nopeus on 6. Hyödyllinen lähinnä rumpufilleissä.
 
SDx: Sävelen 'delay', nuotti tulee myöhässä SD(x=1,(nopeus-1))/nopeus, saa käytännössä arvoja 01-05 kun nopeus on 6. Tätä tarvitaan jos halutaan tehdä trioleja.
 
S9F: Samplen toisto väärinpäin, tällä tehdään crescendo-symbaalit.
 
Txx: Tempon määrittely (heksalukuna 01-FF. Vihje: tuplaklikkaa komentoa niin voit määritellä sen ymmärrettävämmillä numeroilla)
 
Wxx: Koko biisin master volumen liu'utus, mahdolliset feidaukset biisin alkuun ja loppuun kannattaa tehdä tällä, niin itse nuottien efektipaikat jäävät vapaaksi.
 
Xxx: Panorointi, voimassa vain yhden nuotin ajan (kannattaa määritellä tuplaklikkaamalla komentoa)
 
Zxx: Filter-sweep arvoilla 00-7F (Määrittele kuitenkin Q:n arvo instrumentti-ruudussa. Vihje: määrittele vain sweepin alku- ja loppupiste, maalaa hiirellä koko sweepattava alue, klikkaa oikealla hiiren näppäimellä ja valitse interpolate effect, niin kone tekee sweepin automaattisesti)
 
Loput löytyvät ohjelman helppitiedostosta. Huomaa että komennot toimivat noin vain .it-formaatissa. Modplug osaa muitakin formaatteja, mutta .it on kaikkein yleisin, monipuolisin ja ohjelman oletusarvoinen tallennusformaatti, joten sitä kannattaa käyttää.
 
Jotkut efekteistä voidaan määritellä myös äänenvoimakkuus-kohtaan, mutta tätä ei yleensä käytetä jos efektikanava on vapaana. Äänenvoimakkuuskohdan erikoiskomennot löytyvät kuitenkin tuplaklikkaamalla tuota äänenvoimakuuden määrittelykohtaa.
 
Ohjelman pikanäppäimet kannattaa opetella (koko lista löytyy ohjelman asetuksista, minulla ne on aika pitkälti kustomoitu joten en edes yritä arvata mitään..), ne ovat pääosin samat kuin Impulse Trackerissä ja ne nopeuttavat työskentelyä huomattavasti. Loput träkkerin käytöstä ja ominaisuuksista oppii vähitellen kokeilemalla. Homma ei välttämättä tule olemaan liian helppo, mutta vakuutan sen olevan todellakin vaivan arvoista!
 
Edit: Esimerkit ojennukseen! Marginaalinen asiavirhe korjattu.
 
Wuf
08.04.2003 23:58:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa edellisessä on näemmä fontti heittänyt tuon hienon esimerkkini aivan vinoon, pitäisi olla tyyppiä fixed pitch jotta näkyisi oikein.. Mutta ei auta.
 
Jatkokurssi: Pluginit.
 
Modplug Tracker on lähinnä Windows-versio Impulse Trackeristä, mutta onpa siinäkin jotain uutta. Ja tuki Plugineille ei tosin aivan mitätön juttu olekaan, vaan kyseinen ominaisuus nostaa Modplugin paljon kovempaan asemaan. Träkkeriin saa kasattua 20 efektin räkin haluamistaan efekteistä, nämä voi laittaa joko ketjuiksi tai useille instrumenteille omansa.
 
Vaikka pluginit ovatkin sitten tehokkaita ja niillä saa biisin äänimaailman aivan uuteen uskoon, niin niitä ei passaa käyttää jos meinaa levittää biisiään moduli-muodossa. VST-pluginit ja Direct X-efektit kun eivät siirry modulien mukana eivätkä kuulu viralliseen .it -standardiin, niin biisi saattaa kuulostaa kaverin koneella erilaiselta kuin omalla, Direct X:n versiosta, äänikortin reaaliaikaefektiprossusta ym. tekijöistä riippuen. Ja pluginit eivät toistu muilla kuin Modplug Trackerillä, vaikka .it-formaattia toistavat nykyaikaisten träkkerien lisäksi myös suurin osa (ellei jopa kaikki) mp3-soittimista!
 
Mutta jos biisin on tarkoitus levitä vain mp3-muodossa tai se tulee olemaan taustanauha biisiin, niin silloin on lupa tykittää.
 
Efektit valitaan General-välilehdessä kohdassa pluginien määrittelylaatikossa, jossa myös VST-efektit saa asennettua. Jokaisella pluginilla on oma kanavansa, ja ne voidaan ketjuttaa pienemmästä isompaan aivan mielensä mukaan. Pluginit otetaan käyttöön vaihtoehtoisesti joko kokonainen kanava kerrallaan tai suositeltavammin instruments-välilehdestä kohdasta 'output'.
 
Ja sitten efektiräkkiä kasaamaan :)
 
lxi
09.04.2003 01:00:06 (muokattu 09.04.2003 01:01:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa edellisessä on näemmä fontti heittänyt tuon hienon esimerkkini aivan vinoon, pitäisi olla tyyppiä fixed pitch jotta näkyisi oikein.. Mutta ei auta.
 
Fixed-fontin saat kun laitat tekstin < tab > ja < /tab > -tagien väliin. (Nuo ylimääräiset välilyönnit toki pois.)
 
Vastaus kysymykseesi löytyy osoitteesta http://www.google.com.
Wuf
09.04.2003 07:35:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


Fixed-fontin saat kun laitat tekstin < tab > ja < /tab > -tagien väliin. (Nuo ylimääräiset välilyönnit toki pois.)

 
Joo, kiitti. Kokeilin tuota, mutta rivijako lähti ja tekstin kappaleet tulivat yhdelle riville.. Ei taida auttaa muu kuin tyytyä tähän, nuo esimerkit välähtävät kuitenkin helpoimmin kun avaa träkkerin ja katsoo mitä ne on käytännössä.
 
Quu
09.04.2003 11:09:12
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entäs FT2 :D
 
Se on vanha kun mikä (96 - 97) mutta toimiva.
 
Itse käytän sitä nyt kolmatta vuotta. Muita träkkereitä en ole yhtä käteviksi todennut.
 
FT:ssä on kyllä muutamia hieman (mutta vain hieman) häiritseviä rajoituksia (pahimpana sampleraja per instrumentti).
 
www.metallurky.tk --> Sieltä löytyy ainakin paljon ilmaista musiikkia tehty träkkerillä.
 
Wuf
09.04.2003 15:06:25 (muokattu 10.04.2003 10:31:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entäs FT2 :D
 
Se on vanha kun mikä (96 - 97) mutta toimiva.
 
Itse käytän sitä nyt kolmatta vuotta. Muita träkkereitä en ole yhtä käteviksi todennut.
 
FT:ssä on kyllä muutamia hieman (mutta vain hieman) häiritseviä rajoituksia (pahimpana sampleraja per instrumentti).
 
www.metallurky.tk --> Sieltä löytyy ainakin paljon ilmaista musiikkia tehty träkkerillä.

 
Joo, olen tuotakin aiemmin käyttänyt. Onhan se toimiva mutta IT-pohjaisiin (erityisesti Modplugiin) verrattuna kieltämättä tosi tajoittunut. Mun mielestä tosin pahimpia rajoituksia FT2:ssa ovat ne ettei nuotin ylikirjoittamista saa määriteltyä mihinkään, ts. polyfonia yhden raidan sisällä on aina rajattu yhteen joka taas nostaa raitojen määrät ihan älyttömiksi. FT2 ei myöskään tue minkäänlaisia efekti-plugineja eikä tehokkaampia äänentoisto-enginejä / ajureita (ASIO, Direct X) ja uusimpien äänikorttien / windows xp:n toiminta dos-tilassa on mitä on.
 
Suosittelen että tutustut Modplugiin tarkemmin, se osoittautuu pienen totuttelun jälkeen todella käteväksi.
 
Edit: tarkennus.
 
Mohla
10.04.2003 14:41:16 (muokattu 10.04.2003 14:44:31)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suosittelen ehdottoman lämpimästi kaikille tracker-ihmisille Renoise nimistä softaa.
Vanhoille FT:n käyttäjille se on nannaa, koska se on käyttöliittymältään hyvin samanlainen kuin FT, mutta itse olen aina ollut IT:n käyttäjä, ja kyllä tuo Renoise aukesi minullekin hyvin.
 
Mikä siinä on hyvää?
Esimerkikksi hyvät efektit (mm.filtterit, delayt, kaiut, phaserit, säröt yms. jotka on kaiken lisäksi huomattavasti laadukkaampia, kuin esim.Modplugissa). Lisäksi se tukee vst-instrumentteja, ym. midi-häslinkiä ja ASIO-tuki löytyy myös.
Muutkin editointi mahdollisuudet ovat muita trackereita laajemmat ja paremmat. Mm.hyvä sample-editori yms. ja itse raitojen editointi lentää aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun samalle raidalle voi tunkea useampia päällekkäisiä nuotteja yms.
Ja efektejä voi tunkea raita kohtaisesti niin paljon, kun sielu sietää (päinvastoin, kuin esim.ModPlugissa)
 
Ohjelma ei suotta tituleeraa itseään "professional tracker".
 
Sen saa imuroitua ilmaiseksi osoitteesta:
http://www.renoise.com
 
Rekisteröimällä softan pientä maksua vastaan siihen saa sitten joitakin lisäominaisuuksia samaan tyyliin kuin vaikkapa IT:ssä, mutta tuolla ilmaisellakin tulee toimeen.
 
EDIT: Lisäys vielä, että Renoise lukee muistaakseni sekä FT:n, että IT:n biisejä. En tiedä tukeeko se muitakin.
 
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski?
-Charlie McCharty
Wuf
10.04.2003 18:29:58 (muokattu 10.04.2003 18:45:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suosittelen ehdottoman lämpimästi kaikille tracker-ihmisille Renoise nimistä softaa.
Vanhoille FT:n käyttäjille se on nannaa, koska se on käyttöliittymältään hyvin samanlainen kuin FT, mutta itse olen aina ollut IT:n käyttäjä, ja kyllä tuo Renoise aukesi minullekin hyvin.
 
Mikä siinä on hyvää?
Esimerkikksi hyvät efektit (mm.filtterit, delayt, kaiut, phaserit, säröt yms. jotka on kaiken lisäksi huomattavasti laadukkaampia, kuin esim.Modplugissa). Lisäksi se tukee vst-instrumentteja, ym. midi-häslinkiä ja ASIO-tuki löytyy myös.
Muutkin editointi mahdollisuudet ovat muita trackereita laajemmat ja paremmat. Mm.hyvä sample-editori yms. ja itse raitojen editointi lentää aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun samalle raidalle voi tunkea useampia päällekkäisiä nuotteja yms.
Ja efektejä voi tunkea raita kohtaisesti niin paljon, kun sielu sietää (päinvastoin, kuin esim.ModPlugissa)
 
Ohjelma ei suotta tituleeraa itseään "professional tracker".
 
Sen saa imuroitua ilmaiseksi osoitteesta:
http://www.renoise.com
 
Rekisteröimällä softan pientä maksua vastaan siihen saa sitten joitakin lisäominaisuuksia samaan tyyliin kuin vaikkapa IT:ssä, mutta tuolla ilmaisellakin tulee toimeen.
 
EDIT: Lisäys vielä, että Renoise lukee muistaakseni sekä FT:n, että IT:n biisejä. En tiedä tukeeko se muitakin.

 
Asiaa puhut, mutta ainakaan ekaksi träkkeriksi en Renoisea kyllä suosittelisi. Kyllähän se on ns. professionaalin oloinen, mutta käyttöliittymä on paljon monimutkaisempi kuin vaikkapa Modplugissa. Ja Fast Tracker 2 - veteraanit tuntevat kyllä tosiaan olonsa kotoisaksi.
 
Yksi asia mistä en Renoisessa tykkää, on helvetilliset laitevaatimukset. Modplug pyörittää nykyistä pikku projektiani (.it-formaatti) aivan mukisematta efektit päällä, mutta Renoisessa tuo tökkää jo ilman mitään efektiplugineja heti alkuunsa (molemmat directx-ajureilla - tosin kyseessä ei ole mikään neljän raidan vingutus, vaan tällaisenaan tuon modulin polyfonia on parhaimmillaan siinä 120 samplea yhtä aikaa..).
 
Renoise ei myöskään toista .it-formaattia (lähinnä erikoiskomentoja ja instrumenttien asetuksia) oikein, mikä on aivan käsittämätöntä sillä .it on kuitenkin yleisimpiä trackermoduli-standardeja.
 
Plugin-efektit ovat Renoisessa paljon parempia, mutta niillä ei voi luukuttaa lähimainkaan samalla tavalla kuin Modplugissa, ja tuo pluginien määrä on ääretön vain näennäisesti; Konetehon asettama raja tulee vastaan todella pian, paljon ennen kuin vaikkapa Modplugissa loppuisi efektien paikat :)
 
Renoisessa on kunnolla toimiva midi(output)-tuki, eli sillä saa ohjattua hardis-syntikoita träkkäämällä, joka onkin aivan loistava juttu (Modplugilla tuo ei onnistukaan), vielä kun tuo tukisi soundfontteja..
 
Mutta loppujen lopuksi en tohtisi mennä sanomaan että Renoisella saa välttämättä professionaalimman kuuloista jälkeä aikaiseksi kuin Modplugilla, jos träkkerin käsittely on kunnolla hanskassa. Modplug vaan on paljon kevyempi ja vähemmän automatisoitu.
 
Edit: Mutta aina kannattaa tietty kokeilla kaikkia!
 
Kitaranraiskaaja
10.04.2003 22:13:21
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvää tekstiä varmaan, en lukenut loppuun, tarttui silmään seuraava:
 
Träkkerit ovat usein freeware-ohjelmia tai jopa sharewarea,
 
Miten niin jopa sharewarea? Eikö freeware ole kuitenkin "parempi"? Vai olenko käsittänyt väärin, kun luulen, että freeware on täysin ilmainen ohjelma, mutta shareware vain eräänlainen näyteversio maksullisesta ohjelmasta?
 
No joo, eipä ollut kovin tärkeää asiaa, mutta tulipahan sanottua.
 
Sano EI lehtimyyjille.
Wuf
10.04.2003 22:43:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvää tekstiä varmaan, en lukenut loppuun, tarttui silmään seuraava:
 

 
Miten niin jopa sharewarea? Eikö freeware ole kuitenkin "parempi"? Vai olenko käsittänyt väärin, kun luulen, että freeware on täysin ilmainen ohjelma, mutta shareware vain eräänlainen näyteversio maksullisesta ohjelmasta?
 
No joo, eipä ollut kovin tärkeää asiaa, mutta tulipahan sanottua.

 
Njoo, ajattelin kieltämättä vähän epäselvästi. Meinaa jotta träkkerit ovat yleensä joko freewarea tai pahimmillaan sharewarea. Yleensä ei voi sanoa että freeware olisi välttämättä ohjelman shareware-versiota parempi, olivathan FT2 ja IT sharewarea mutta aikanaan suht' ylivoimaisia muihin verrattuna.
 
Kumpikaan ei tosin ollut mikään kokeiluversio vaan aivan toimiva ohjelma, rekkaamattomassa IT:ssä ei muistaakseni saanut tallennettua aaltoäänenä, dossin aikana tuota voitiin vielä pitää rajoituksena. FT2:n sharewaressa ei varsinaisesti ollut mitään rajoitusta.
 
Modplug on periaatteessa freewarea, mutta sen kaupallisessa käytössä oli joku kohta tyyliin 'on kohteliasta antaa ohjelman tekijöille heille kuuluvat krediitit levyn kannessa ja lähettää yksi kopio levystä heillekin' tms.
 
Mohla
11.04.2003 17:37:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En halua synnyttää mitään Renoise vs. ModPlug keskustelua, joten en ala väittelemään. ;)
 
pari kommenttia asiasta vielä:
 
Renoise ei myöskään toista .it-formaattia (lähinnä erikoiskomentoja ja instrumenttien asetuksia) oikein, mikä on aivan käsittämätöntä sillä .it on kuitenkin yleisimpiä trackermoduli-standardeja.
 
Sama vika on muuten monissa muissakin trackereissä, jotka "muka" tukevat IT-formaattia. En ole itse tuota toimintoa Renoisessa kokeillut. Mutta esim. Winamp ei toista myöskään IT:tä oikein. Kumma juttu.
 
Toisaalta tämä trackereiden kanssa touhuilu on muutenkin jäänyt aika vähälle, kun on parempaakin softaa (minun makuuni ainakin) olemassa.
 
Konetehon asettama raja tulee vastaan todella pian
 
Tätä ihmettelen, sillä minun laitteistollani ei ole tullut mitään ongelmia tehojen suhteen.
 
Mutta aina kannattaa tietty kokeilla kaikkia!
 
Nimenomaan!
 
Ja se voi muuten olla myös totta, että aloittelijoiden kannattaa aloittaa yksinkertaisemmasta, kuten sanoit.
 
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski?
-Charlie McCharty
toba
05.05.2003 20:08:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eh, en jaksanut lukea puoliakaan tuosta tekstistä mitä aloittaja laittoi.. mutta sen voin sanoa että olen träkännyt vuodesta 96, enkä siihen puuhaan ole vieläkään kyllästynyt, kaiken lisäksi käytän dossipohjasta träkkeriä, koska ModPlug Tracker tuntuu liian modernilta =D
eli olen vanhannaikainen.. kyllä IT sopii hyvin minulle:)
pistäkääpähän jotain linkkejä missä on musaanne..
 
Majesty
17.05.2003 01:43:12 (muokattu 17.05.2003 01:46:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saako modplugissa nyt sitten tallennettua Wavina ?
FT2:ssa oli muistaakseni se ongelma, että wavina tallenettaessa vire meni vähän yläkanttiin.
Taustoja olisi tarkoitus tehdä, siksi tarvitsisin wavina (ja vireessä).
 
edit: ja lisäisin vielä, että vaikka trackerillä tulee konemusiikkia, niin silti sillä saa hyvinkin autenttista musiikkia tehtyä. Lähinnä metallia/progea olen vääntänyt.
Varsinkin rummut saa aidosti.
 
The one that I get the most these days is, "Hey dude, did anyone ever tell you that you look like Tommy Lee." For which my stock response is, "Yeah, but I have better taste in women and a bigger penis." - Steve Vai -
Wuf
18.05.2003 00:23:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saako modplugissa nyt sitten tallennettua Wavina ?
 
Saa tallennettua. Tosin se 'oikea' tapa kääntää biisi waviksi silloin kun käyttää rankasti plugineja, on nauhoittaa toisella ohjelmalla mitä träkkeri toistaa. Jos ei plugineja käytä, niin sitten kyllä tohtii käyttää tuota export-to-waveakin.
 
FT2:ssa oli muistaakseni se ongelma, että wavina tallenettaessa vire meni vähän yläkanttiin.
Taustoja olisi tarkoitus tehdä, siksi tarvitsisin wavina (ja vireessä).

 
Siksi. FT2:n modulit saa 'käännettyä' waviksi tuolla nauhoitusmenetelmällä jolloin niiden vire on tarkalleen sama kuin minkälaisena sen kuulee. Modplugissa ongelmana on ajoittainen pluginien parametrien muuttuminen defaulteiksi sekä pluginien läpi laitettujen instrumenttien äänenvoimakkuuden vääristyminen, mutta näistäkin pääsee eroon nauhoittamalla biisin erillisellä ohjelmalla normaalin kääntämisen sijaan.
 
Toisaalta parempaan lopputulokseen pääsee kun kääntää instrumentit yksi kerrallaan waveiksi, siirtää vaikkapa Cool Edit Pro:hon, ja käyttää efektien tekemiseen oikeasti tehokkaita ja ammattimaisemman kuuloisia plugineja directx:n reaaliaikaefektien sijaan. Näin myös träkkerillä tehtyjä ja oikeasti soitettuja raitoja saa sekoittumaan toisiinsa, ja lopputulos kuulostaa parhaimmillaan muultakin kuin vain 'träkkeritaustalta, johon on soitettu synalla tai kitaralla päälle'.
 
"Between the dog and wolf / Bared fangs met in intercourse...."
HarmaGed
02.06.2003 10:28:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässäpä teille Modplugilla tehtyä musiikkia..
Jos kiinnostaa käy kuuntele..
 
http://students.oamk.fi/~sajoto00/
 
lateq
02.06.2003 14:06:59 (muokattu 07.06.2003 17:52:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Wuf: hyvät aloittelijan ohjeet, vaikken tosin lukenut viestiä kokonaan, koska noita ohjeita on itsekkin tullut jo luettua riittämiin :) toivottavasti se innosti jotain aloittamaan träkkäämään, siinä on nimittäin itekkin oppinu paljon musiikista ja päässyt toteuttamaan vähän omaa melodistakin korvaa kun en jostain kumman syystä oo jaksanut ruveta ite opettelemaan noita :p ite oon träkännyt nyt päälle kaks vuotta (aloitin 2001 vuoden alussa) ja noita juttuja ei missään nimessä opi päivässä, joten eJay:n käyttäjille muutos voi olla hankala ;)
 
Ehkä paras keino aloittelijalle opetella erilaisia toimintoja träkkerissä, on kuunnella taitavempien artistien kappaleita, ja tutkiskella träkkerin sisällä sen rakennetta ja sitä miten ne on tehty, ja yrittää sitten matkia niitä eri tavoin, näin asiat jää hyvin päähän, näin ite tein :) www.modarchive.com on hyvä paikka löytää toisten artistien musiikkia.
 
Träkkäystä ei kannata ottaa liian tosissaan alkuun, koska se tulee viemään pitkän ajan ennenkuin kappaleet ovat julkaisukelpoisia.. taukojen pitäminen tekee aina hyvää, silloin yleensä inspistäkin löytyy helposti :) Itelläni tää musiikinteko on pysynyt vieläkin vain harrastuksena, enkä ota sitä liian vakavasti, tosin siitä voi olla jonkun verran hyötyä sävleltäessä kappaleita omalle bändille. ehkä parhaiten moduulikappaleita soittaa xmplay. (www.un4seen.com) yleisin musiikintoisto-ohjelma winamp soittaa nämä kappaleet aika väärin, ja jättää efektejä huomioimatta, mikä saa musiikin kuulostamaan aika puuroiselta.
 
lisäapua voit kysyä esim. www.funktio.org (musiikki -ja taidepainotteinen foorumi) ja EsperNetissä sijaitsevalta #mod.fi -irc kanavalta.
 
Edit: otin sitten tuon linkin kappaleeseen pois samassa kun lopetin tukemasta metallurkyä :)
 
www.modarchive.com/artists/lateq
 
ERrr..
S1mppa
02.06.2003 14:29:28
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No huh, ollaanpa tässäkin menty eteenpäin...
Itse träkkäilin joskus 90-94 Amiga 500:lla ja Soundtrackerillä. 4 raitaa oli käytännössä maksimi (joitain konetehon sallimia raitojen päällekäin kopioimisia lukuunottamatta) ja sampleja mahtui yhdelle levykkeelle 700 kilotavua...
 
Hauska tapa tehdä musiikkia kuitenkin. Ei toki soittamista hakkaa :)
 
- S1mppa -
assassin
11.08.2003 20:40:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kerros Wuf onko mitään tiettyä sivua mistä yleensä latailet sampleja? Tuntuu, että noista modplugin omista linkeistä toimii n. puolet ja niissäkin suurimmassa osassa on vain muutama sample.
 
Ihminen, jolla ei olisi mielikuvitusta, ei pelkäisi mitään.
Wuf
14.08.2003 19:45:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kerros Wuf onko mitään tiettyä sivua mistä yleensä latailet sampleja? Tuntuu, että noista modplugin omista linkeistä toimii n. puolet ja niissäkin suurimmassa osassa on vain muutama sample.
 
Mod Archiven Wave World (http://www.modarchive.com/waveworld/) taitaa olla paras mitä olen nähnyt. Jos on ohjelmat samplejen rippaamiseen .sf2-soundfonteista, niin Hammersound (http://www.hammersound.net/) ja ainakin viimeaikoina matalana ollut Sound Site (http://www.thesoundsite.net/) ovat oikein hyviä. Ja muiden moduleista voi välillä löytää oikeita helmiä. Tätä on tosin käsitelty tuolla konemusiikkipalstalla..
 
Nyt kun päivitin koneeseeni vähän uudempaa rautaa, niin jopa Renoise pelittää kunnolla. Sen kanssa saa älyttömän vähillä sampleilla todella hienoa jälkeä aikaiseksi, siinä kun on filttereitä, efektejä ym. plugineja enemmän kuin tarpeeksi. Näin myös toisten biiseistä ripatut samplet eivät kuulosta siltä itseltään, vaan niitäkin tohtii lainata ilman että kuulostavat liiankin pöllityiltä.
 
"50,000 Coyotes Can't Be Wrong."
lateq
15.08.2003 15:07:43 (muokattu 15.08.2003 15:51:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mod Archiven Wave World (http://www.modarchive.com/waveworld/) taitaa olla paras mitä olen nähnyt.
 
Paljonhan siellä on sampleja mutta paikkahan on modarchiven hostaama, ja modarchiven serverit tuntien se on siis todella hidas.
 
www.nskit.com - Tuolta löytää myös laadukkaita rumpupäkkejä, joita aika harvasta paikasta yleensä löytää
 
laavassa on ikävä saatanaa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «