Aihe: Syntsan kanssa musaa tekemään
1
*mazin*
18.03.2005 19:11:47
Nyt on tollanen Yamahan PSR-275 ostettu.
 
Oon hakenut jo ohjelmankin, jolla sais nauhotettua soittoaan: Anvil Studio.
 
Kysymykset kuuluvat:
1.Miten saan omassa syntsassani olevat äänet ohjelmaan? En ole löytänyt muita kuin Anvil Studion sisäisiä ääniä.
Ja jos pistän "rhythm" niin siellä ei ole äänen ääntä.
 
2.Mistä näitä ääniä saisi lisää ja mihin ne laitetaan?
 
3.Entä miten saan jonkun tietyn raidan soimaan taustalle, kun äänitän seuraavaa?
 
4. Mikä muu ohjelma olisi hyvä? Tarkoitus olisi monelle raidalle äänitellä kamaa.
Ja jos vielä sen verran pyytäisin, että, jos kerrotte jonkin ohjelman niin kertoisitte samantien myös siihen ohjelmaan liittyen vastaukset esittämiini kysymyksiin 1-3!
 
Siinäpä paljon kysymyksiä, joihin JOKAISEEN kaipaisin kovasti vastausta! kiitos jo etukäteen! :)
*mazin*
18.03.2005 19:28:18
just :O
 
Tässä just näkee miten hukassa oon näitten ohjelmien kanssa :D
 
Auttakee minua!
Canttori
19.03.2005 10:01:46
Voit ihan hyvin sillä anvil studiolla nauhotella menemään. Uskoisinkin, että tarkoituksesi on soitella juttuja midinä sisälle. Se sun patterijammus on kiinni jossakin koneesi midiporteista, eikö totta? Siellä Anvilissa sun täytyy valita tämä midiportti käyttöön ja vastaavasti niille raidoille joihin haluat nauhoitella. Uskoisin, että tuommonen psr:rä on valitettavasti general midi- keksintö eli rumput löytyvät kanavalta 10.
*mazin*
19.03.2005 12:56:04
Ihan kunnon musabiisejä olis tarkoitus tehdä. Laulut mukaan lukien. Mikä on MIDI:n ja AUDIO:n ero? Mitä nämä tarkoittavat?
 
Tossa anvil studiossa, kun valitsen rhythm niin kun soitan syntsalla niin silti jää pianoääni. Eli ei tule rumpuääniä. Mistäs saisin nää rumpuäänet kuuluviin? Channel 10 on valittu.
eLead
21.03.2005 15:53:19
Mikä on MIDI:n ja AUDIO:n ero? Mitä nämä tarkoittavat?
 
Tuolla Tietokoneet ja Musiikkiohjelmat forumilla on aika kattavasti nää selitetty - moneen kertaan.
 
Sun tapaukses kuulostaa siltä, että tarttet midisekkari/raiturin, kuten Cubase, tai pikemminkin sen halpisversion (Cubasis), jota saa ehkä joidenkin äänikorttien mukana.
Olen liian vanha tälle paskalle.
Leikari
22.03.2005 22:24:48 (muokattu 22.03.2005 22:34:12)
Ihan kunnon musabiisejä olis tarkoitus tehdä. Laulut mukaan lukien. Mikä on MIDI:n ja AUDIO:n ero? Mitä nämä tarkoittavat?
 
Tossa anvil studiossa, kun valitsen rhythm niin kun soitan syntsalla niin silti jää pianoääni. Eli ei tule rumpuääniä. Mistäs saisin nää rumpuäänet kuuluviin? Channel 10 on valittu.

 
Näitä perusjuttuja on muuallakin tosiaan jauhettu. Kirjakaupasta/kirjastosta voisit yrittää myös etsiä jonkun kirjan johdattelemaan perusteellisemmin midi- ja tietokonemusiikin saloihin (en kylläkään osaa opastaa mitää erityistä). Ettet kuitenkaan täysin turhautuisi, niin tässä jotain perusjuttua vielä:
 
1. soittamista varten tarvitset kontrollerin = tavallisimmin koskettimiston. Yamahassasi taitaa olla myös oma ääntä tuottava osa so. voit soittaa kuuluvaa ääntä aivan pelkästään sillä.
 
Tietokonekäytössä nykyään ovat yleistyneet varsinaiset pelkät kontrollerikoskettimistot/masterkeyboardit, jotka eivät itse tuota ääntä. Olennaista on, että koskettimistolla soittaminen so. soittotapahtumat, mahdolliset muut ohjaustiedot (esim. pitch- ja modulaatiopyörän liikkeet, soundin vaihdot jne.) lähetetään musiikki-informaationa eteenpäin.
 
2. äänen tuottamiseen tarvitaan äänilähde - tavallisimmin syntetisaattori. Syntetisaattori (niitä on erilaisia, mutta siitä ei tässä vaiheessa sinänsä kannata välittää) tuottaa ääntä koskettimistolta saadun musiikkitapahtumainformaation perusteella so. soittaa tiettyjä äänenkorkeuksia, äänen kestoja tietyillä soundeilla jne.
 
Äänilähde voi sijaita koskettimiston kanssa samassa kotelossa (yamahasi tapaiinen kotikosketinsoitin/"sovittajan työasema" tai varsinainen syntetisaattori - noiden eroa ei tässä kannata pohtia). Tieto koskettimiston ja äänilähteen välillä kulkee laitteen sisällä.
 
ÄÄnilähde voi olla myös erillään koskettimistossa esim. syntetisaattorimoduli, samperimoduli tai tietokoneen syntetisaattoriohjelma. Musiikki-informaatio välitetään koskettimistolta äänilähteeseen MIDI-liitännän kautta (Midista voit lukea myös suomeksi - kysy kirjastosta): koskettimiston midi-out ---> äänilähteen midi-in. Ääntä ko. johdossa ei kulje - pelkkää dataa.
 
Ääni tulee ulos äänilähteen/syntikan tsm. "line out"/output tms. liitännästä.
 
3, Äänen voit tallentaa jatkomuokkausta varten perinteiselle moniraitaiselle nauhurille tai nykyaikaisemmalle äänentallennusvälineelle, joita ovat esim. digitaaliset äänityöasemat (DAW) eli moniraituridigistudiot tms. nimitystä mitä käyttääkin. Raitoja löytyy nejästä ylöspäin - tyypillisesti harrastajakäytössä 8-16.
 
Äänen tallennus voi tapahtua myös tietokoneen kovalevylle sopivan äänitysohjelman avulla. Tätä varten tarvitset myös äänikortin, jossa on vähintään kaksi (stereo) äänen sisäänmenoa (input). "Soundblasterilla" pääsee alkuun, mutta tosissaan ja paremmilla laitteilla musiikkia tehdessä tarvitset parempilaatuisen musiikkikäyttöön tarkoitetun, joita nykyään saa edullisesti uutena ja tosihalvalla käytettynä.
 
Soittujen ääniraitojen editointi tapahtuu sitten joko äänitystyöaseman tai tietokoneohjelman työkaluilla.
 
4. Musiikki-informaation voi tallentaa esim. tietokoneen sekvensseriohjelmalla ja muokata ko. dataa siellä. Tällöin ei muokata varsinaista ääntä vaan soittotapahtumia - esim. korjataan soitettuja nuotteja, niiden voimakkutta, ajoitusta tms. tai tehdään laajempia kappaleen kokonaisuuden siirtoja/lisäyksiä/poistoja tai muutetaan joku soitettu osuus toisen instrumenttiäänen soitettavaksi. Tietokoneelle soittotapahtumat siirretään siis joko MIDI-johdolla tai yleistyneen USB-väylän kautta (sielläkin kulkee ko. tapauksessa midi-dataa).
 
Yhteenveto: systeemisi voit rakentaa esim. seuraavasti: soitat yamahallasi vaikkapa rumputaustoja, jotka äänität samalla tietokoneella. Kun homma on valmis soittelet äänitysohjelman toiselle raidalle jotain yamahan soundeilla. Vaihtoehtoisesti soitteletkin midijohdon kautta tietokoneen syntikka ohjelmaa, jonka ääni tallennetaan äänitysojelmaan sekä tai tallennetaan miditiedostona sekvensseriin.
 
Tarvitset siis esim. koskettimiston, midijohdon, äänijohdon, tietokoneen äänikortin (ml. midiliitäntä), äänitys/sekvensseriohjelman sekä syntetisaattoriohjelmia (voi olla mukana em. äänitysohjelmassakin).
 
Siitäpä tutkimaan ja lisätietoja hankkimaan...
 
laitekirjon jäsentelyyn auttaa alkuun mm. vanha tuttumme:
 
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_online_catalogue.html
 
ja kuten aiemmin jo todettiinkin Muusikoiden.netin "tietokoneet ja musiikkiohjelma" sekä "studiotyöskentely" -ryhmät ovat hyödyllistä luettavaa.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)