Aihe: Säveltäjät ja salattu tieto
1
Joonas
28.01.2005 15:48:50
Tervehdys!
 
Eittämättä kristillisen kirkon vaikutus taidemusiikkimme on suuri ja ainakin gregorianiikasta lähtien musiikinteorian kehitys on pitkälti elänyt symbioosissa uskonelämän tutkimuksen kanssa. Erilaiset "ylistyslaulut" pääasiassa Jumalalle, Krisukselle tai tietysti eri hallitsijoille/muille merkkihenkilöille muodostavat suurimman osan tunnetusta musiikkitraditiostamme. Käsitys musiikin ja jonkin "ylemmän" suhteesta on siis ollut olemassa jo pitkään.
 
Fysiikan puolelta tunnetaan useita tietojaan "pimittäneitä" tiedemiehiä, pääasiassa alkemisteja. Esimerkiksi Newtonhan salaili lähes kaikkea tutkimustaan, vaikka toimikin opettajana!
 
Tunnetaanko musiikkihistoriassa tarinoita "salaisista sävellyksistä" tai musiikkitieteellisistä havainnoista, joita säveltäjä/musiikin tutkija olisi pyrkinyt salaamaan muilta?
 
Joonas.
Moon vanha kettu.
hörhö
28.01.2005 15:58:11
 
 
Jos taide olisi vain itseä varten, ei sävellyksiäkään tuotaisi julki. Jonkinlainen egoismi musiikissa on aina läsnä. Yleisempää tuntuu olevan muiden teoksien omiin nimiin saamisen yrittäminen.
"Tritonus on harmonian ketsuppi" -E-J Rautavaara Volume Pedal
Ostinaatio
28.01.2005 16:00:15
Tunnetaanko musiikkihistoriassa tarinoita "salaisista sävellyksistä" tai musiikkitieteellisistä havainnoista, joita säveltäjä/musiikin tutkija olisi pyrkinyt salaamaan muilta?
 
Käsittääkseni merkittävä osa sävellysperinteestä on kulkeutunut suullisesti. Siis tieto, taito sekä teoria. Kirjalliset merkinnät käytännöistä ja erilaisista harmoniajärjestelmistä ovat enemmän poikkeus kuin sääntö.
 
Fuxin Gradus ad Parnassum ilmestyi avsta 1725, vaikka selvästi kyseiset kontrapuntaaliset säännöt olivat olleet jo pitkään käytössä. Todennäköistä on, että säännöt olivat muodostuneet tarkastelemalla tiettyjen säveltäjien sävellyksiä ja löytämällä niistä säännönmukaisuuksia.
 
Samaan tapaan säännönmukaisuudet ja niiden rikkomiset etenivät ilmeisesti siten, että esimerkkeinä käytettiin nimenomaan valmiita muiden säveltäjien teoksia ja niiden sisältöä, ei niinkään mihinkään kirjoitettuja säännönmukaisuuksia.
 
Tästä syystä on hiukan vaikeaa, että olisi tietynlaista tietoa jota on salattu. Sen sijaan on täysin selvää, että eri säveltäjillä oli monenlaisia metodeita joista he eivät sen enempää muille kertoneet. Jäikin enemmän seuraavien säveltäjien/sävellyksenopettajien työksi etsiä nuo keinot valmiista teoksista.
 
Tämän lisäksi sävellyshän ei ole kuten fysiikkaa, mitään tutkimusta vaan luomista, ja siksi siihen ei ole "löydettävissä" mitään staattisia sääntöjä. Ainoa paikka mistä nuo staattiset säännöt voi löytää on teoksista itsestään.
 
Salaisista sävellyksistä sen verran, että usein säveltäjiltä myöhemmin paljastuneet teokset jotka eivät ole syystä tai toisesta päivänvaloa nähneet, voivat paljastaa paljonkin säveltäjän menetelmistä - vaikka olisivat musiikillisilta meriiteiltään säveltäjän tunnettuja töitä heikompia.
"Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt." -- Ludwig Wittgenstein
Joonas
30.01.2005 12:43:29 (muokattu 30.01.2005 12:45:23)
Niin, sehän nyt on selvää, että säveltäminen ei ole mitään fysiikkaa ja säännönmukaisuudet eivät ole staattisia (tai no, musiikkihan on järjestettyä ääntä, ja ääni on aaltoliikettä, että ei siinä kovin kaukana fysiikasta olla :) ). Musiikkitieteellisillä havainnoilla tarkoitinkin lähinnä juuri sellaisia musiikillisia ilmiöitä, joita on pyritty salaamaan toisilta, jotteivat nämä pääsisi kopioimaan niitä omiin sävellyksiinsä. Siis puhtaasti: joku säveltäjä säveltää teoksen, jota ei tahdo julkistaa sen vuoksi, että pelkää toisten säveltäjien matkivan itseään. Kuulostaa älyttömältä, mutta ei kuitenkaan mahdottomalta. Siis säveltäjän vainoharhaisuutta, rakastumista omaan teokseensa niin paljon, että ei tahdo julkistaa sitä.
 
"Musiikkitieteellinen havainto" on kieltämättä vähän harhaanjohtava viittaus enemmänkin sävellystekniseen kikkaan.
 
Joonas.
Moon vanha kettu.
Kapt. Bratislava
30.01.2005 23:29:45 (muokattu 30.01.2005 23:32:36)
säveltäjä säveltää teoksen, jota ei tahdo julkistaa sen vuoksi, että pelkää toisten säveltäjien matkivan itseään. Kuulostaa älyttömältä, mutta ei kuitenkaan mahdottomalta. Siis säveltäjän vainoharhaisuutta, rakastumista omaan teokseensa niin paljon, että ei tahdo julkistaa sitä.
 
Onhan vastaavaa tavattu säveltaiteen esittävällä puolella. Soittaja esim. kääntää sooloillessaan selkänsä yleisöön jotta hänen tekniikkaansa ei matkittaisi. Tai kulttuureissa joiden musiikillisia ominaisuuksia ei kauhean mielellään ulkopuolisille paljasteta.
 
On myös tapauksia joissa säveltäjä, syystä tai toisesta, jättää teoksensa julkaisematta, jättää pöytälaatikkoon, vintille, vaihtaa aihetta tai pahimmassa tapauksessa tuhoaa koko aikaansaannoksensa. Ja jos motiivina on ollut tämä oletettu omaan teokseensa mustasukkainen rakastuminen niin varmasti löydämme säveltäjän korvien välistä hyvin mielenkiintoisen maailman. Toisaalta, säveltäjien historian tuntien emme voi jättää tällaistakaan mahdollisuutta miettimättä.
 
Mitä teosten piilottelemiseen tulee, varmaa on se että historia omaa tuotoksia joiden käsikirjoitusten kopioimista pelätessä ovat varotoimet nousseet arvoon arvaamattomaan. Tosin tämäkään ei estänyt nuorta Mozartia kopioimasta kuulemaansa teosta nuotti nuotilta vain yhden kuuntelukerran jälkeen.
"Taiteilija ei harjoittele vaan kokee." - C.Christensen
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)