Aihe: Mitäs tästä soittajat sanotte?
1 2
pekkajau
11.01.2005 09:00:04
Alkoholitarkastaja Urpo Teittinen:
Karaoke ei ole tasokasta viihdettä
Kalevi Moilanen
LS Mikkeli
Ravintoloiden jatkoajoista päättäminen siirtyi tuotevalvontakeskukselta lääninhallituksille jo viime vuoden alussa, mutta asia ponkaisi pintaan vasta vuotta myöhemmin. Hyvin monen ravintolan jatkoaika oli tuotevalvontakeskuksen myöntämä ja päättyi vuoden 2004 lopussa.
 
– Jatkoaikahakemukset ajoittuivat Etelä-Savossa pääosin vuodenvaihteeseen, mutta Kuopiossa lupia päättyi jo aikaisemmin. Kuopiossa peruttiin tai lyhennettiin jo viime kesänä 12 ravintolan jatkoaikoja. Vaikuttaa siltä, että tämä nyt julkisuuteen tullut metakka on muutaman ravintoloitsijan vastaisku, sanoo alkoholitarkastaja Urpo Teittinen.
 
Hän korostaa, että Itä-Suomen lääninhallituksen kaikki kolme toimipaikkaa päättävät alueensa ravintoloiden jatkoajoista itsenäisesti, jos kohta ne ovat myös sopineet yhtenäisestä, anniskelua koskevan asetuksen tulkinnasta.
 
Asetus vaatii laatua
jatkoaikaravintolalta
 
Asetuksessa sanotaan, että jatkoaikalupa voidaan myöntää ”vain erityisten syiden niin vaatiessa”. Tällaisia syitä ovat tasokas viihdeohjelma tai muu siihen verrattava syy (jatkoaika kello puoli kahden jälkeen). Puoli neljään jatkuvaan aukioloon oikeuttava lupa heltiää, jos anniskelupaikka ”toimii hyvätasoisen hotellin yhteydessä tai on varustelu- ja palvelutasoltaan erityisen hyvätasoinen viihderavintola”.
Lupa voidaan peruuttaa, jos anniskelupaikassa on esiintynyt vakavia anniskelurikkomuksia, toistuvia järjestyshäiriöitä tai hyvien tapojen vastaista toimintaa.
 
Teittisen mukaan nämä peruutusperusteet täyttyvät usein turhankin hyvin.
 
– Jos ravintolasta tehdään rikosilmoituksia, asiakkaat ovat jatkuvasti huomattavan humalassa, naisille annetaan tyrmäystippoja ja paikan yleisilme on hyvin nuhruinen, niin ei sellainen ravintola jatkoaikaa ansaitse.
 
”Tasokkaan viihdeohjelman” määritteleminen on ongelmallista. Joidenkin ravintoloitsijoiden mielestä esimerkiksi karaoke on tasokasta viihdeohjelmaa.
 
– Olemme pitäneet asetusta lepsumpaa linjaa. Elävä musiikki tanssiohjelmailtoina on riittänyt jatkoaikaan, Teittinen sanoo.
 
”Taksilla keskustaan”
ei riitä syyksi
 
Itä-Suomen läänissä on yli 1 100 anniskelupaikkaa. Niistä noin 450 on Etelä-Savossa ja 50:llä on ollut jatkoaikalupa. Pohjois-Savossa jatkoaikalupia on ollut noin 70 ja Pohjois-Karjalassa 30.
Jatkoaikalupia ovat menettäneet enimmäkseen lähiöravintolat ja pubit.
 
– Jatkoaikahakemuksessa pitää luetella jatkoajan syyt. Kovin usein mainitaan syyksi, että jatkoaika tarvitaan, ”jotta asiakkaiden ei tarvitsisi lähteä taksilla keskustaan”. Se ei Teittisen mukaan riitä jatkoajan perusteeksi.
 
Pitempiä jatkoaikalupia on karsittu Mikkelistä yksi, Savonlinnasta ja Pieksämäeltä kummastakin kaksi. Kumpikin savonlinnalainen ravintola ja toinen pieksämäkeläinen ravintola ovat valittaneet hallinto-oikeuteen.
 
Kuopiosta on tullut jo päätös toisesta Savonlinnan valituksesta. Lääninhallitus oli ottanut kokonaan pitemmän jatkoajan pois, ja poistanut puoli kolmen jatkoajan kahtena iltana. Hallinto-oikeus piti voimassa pitemmän jatkoajan poistamisen, mutta ravintola sai pitää puolen kolmen jatkoajan.
 
Teittinen odottaa lisää päätöksiä lääninhallituksen linjausten tueksi tai muuttamiseksi. Asiasta on jo keskusteltu lääninlääkäri, sosiaalineuvos Pirkko Valtolan kanssa.
 
Valtola on jo julkisuudessa toivonut, että valituspäätöksiä tulisi nopeasti, ja sen jälkeen saataisiin selkeä linja lupien myöntämiseen.
 
Menettäjien olisi
kehitettävä toimintaa
 
Ravintolat ovat purnanneet erityisesti sitä, että lääninhallituksen linja on tiukempi kuin aikaisempi tuotevalvontakeskuksen linja ja että tiukka linja merkitsee, että jatkoaikaluvan saaneiden ei tarvitse kehittää toimintaa.
– Eiköhän pikemminkin niiden muiden olisi kehitettävä toimintaansa vastaamaan asetuksen vaatimuksia, Teittinen heittää.
 
Hän sanoo, että muissakin lääninhallituksissa on koettu ongelmaksi tuotevalvontakeskuksen väljä linja, jonka lääninhallitusten virkamiehet kokevat olevan ristiriidassa asetuksen sanamuodon kanssa.
 
– Toisaalta hallintolaki ei anna ravintoloille oikeutta odottaa, että meidän olisi noudatettava toisen viranomaisen aiempaa linjaa, sanoo Urpo Teittinen.
There`s no bisnes in showbisnes!
baron
11.01.2005 09:09:41 (muokattu 11.01.2005 09:10:16)
 
 
Tarkoittaa sitä, että päästäkseen laulamaan karaokea täytyy olla näyttää jonkinnäköinen lappu, että on saanut muodollisen koulutuksen laulamiseen ja antaa hyväksyttävä laulunäyte hiljaisella äänellä kapakan veskissä.
Children of Baron- "The piano is the ultimate percussive and harmonic instrument"
Sertzo S
11.01.2005 09:17:26 (muokattu 11.01.2005 09:25:23)
Pekkajau on ollut tarkaavainen lehteä lukiessaan. Paikallisessa Itä-Savo-lehdessä oli sama juttu tänään myös luettavissa.
Vaikutaakohan soittotyöläisten toimenkuvaan millään lailla tuo korkeatasoisen ohjelmiston vaatiminen jatkoajan saamiseksi eri ravintoloihin? Ehkä.
 
Tuosta karaokesta olen Teittisen kanssa aivan samaa mieltä, sillä olenhan ollut karaokeisäntänä vuosia, ennen kuin sen osin mieleterveydellisistä syistä lopetin. Meno oli välillä niin hirveää, että lataamoon olisin joutunut, jos tuota toimea olisin jatkanut pidempään.
Sertzo S
11.01.2005 09:30:28 (muokattu 11.01.2005 09:31:27)
Ravintoloiden jatkoaikatunnit ovat ehkä myynnillisesti niin heikkoja, joten mielenkiintoista on seurata miten valmiita he ovat tuon laadukkaan ohjelmiston vuoksi siihen kustannussyistä investoimaan saadakseen jatkoajan esim. 04.00 asti.
ÄM
11.01.2005 10:46:30
 
 
Karaokeakin on niin monenlaista. Nykyään monissa paikoissa karaokea pidetään vaan yhtenä "myyntivalttina" asiakkaiden saamiseksi. Käytännön tasolla homma on kuitenkin järjestetty niin, ettei karaoke häiritse baarissa notkuvaa kansaa, mutta halukkaat saa kuitenkin mahdollisuuden laulaa. Volyymit on hiljaisella ja toiminta sijoitettu sivummalle, jossa sitten känninen Pera vetää "Aikuista naista", kaverinsa ympärille kerääntyneenä.
 
Toinen on meininki silloin, kun ravintolassa karaoke on keskipiste. Parhaimmillaan koko yleisö on aktiivisesti mukana tunnelmassa ja paikalla nimen omaan karaoke-illan viettoa varten. Esiintyjiä kannustetaan ja surkeimmatkin otetaan huumorilla vastaan. Viini virtaa ja kaikki laulaa.
 
Tietysti jos tasokkaalla viihteellä tarkoitetaan jotain, jota ajokunnossa oleva pukukansa seuraa hillitysti se illan ainoa viinilasi kädessään, voidaan miettiä onko paikalla edes tarvetta olla auki aamun pikkutunneille.
 
Karaoke parhaimmillaan ei ehkä ole sitä sivistyneintä viihdettä, mutta kyllä se vaan helvetin hauskaa on hyvässä porukassa ja hyvien puitteiden vallitessa.
 
Mitä jatkoaikaan tulee, niin toisaalta täytyy sanoa, että omakohtaisesti karaoke on pitkälti alkuillan viihdettä, eikä näin ollen liity niinkään ravintolan jatkoaikaan. Oli sitten tasokasta tai ei.
Sertzo S
11.01.2005 11:05:13

Mitä jatkoaikaan tulee, niin toisaalta täytyy sanoa, että omakohtaisesti karaoke on pitkälti alkuillan viihdettä, eikä näin ollen liity niinkään ravintolan jatkoaikaan. Oli sitten tasokasta tai ei.

 
Kyllä, nimenomaan karaoke alkuillan viihdettä. Loppuilta on yhtä kärsimystä, ainakin ennen oli, ja kännisten päätöntä joilaamista, jota ainakaan minä en kestänyt. Viimeisen karaokelauluiltaisätäkeikkani tein v.1997.
Asiakkaana ja jopa laulajanakin olen sen jälkeen joskus karaokeillassa lähikuppiloissa käynyt.
Jami
11.01.2005 11:11:44
 
 
Lapsellista askartelua ja typerää näpertelyä. Ei ravintoloiden aukioloajat ole tässä maassa mikään ongelma. Pääseepä virkamies kyykyttämään yrittäjää. Aivan tyhjänpäiväistä energian haaskausta koko lupatouhu. Antais kapakoiden olla auki niinku haluavat. Kyllä markkinat säätäis koska kannattaa panna ovet kiinni ja koska myydä viinaa. Ei siinä virkamiestä tarvita.
 
Ongelma anniskelupaikoissa on valtoimenaan rehottavat pimeät paikat joista ei veroeuroja heru. Pimeää työvoimaa, myyntiä "tiskinalta". Ei tietoakaan terveyspuolen määräyksistä jne. Tätä ei valtiovalta valvo ollenkaan. Helsingissä on yks jeppe joka tätä pääsääntöisesti ulkomaalaisten vetämää bisnestä yrittää valvoa. Eikä hänelläkään ole siihen mitään viran tuomaa velvollisuutta. Totuus on karu. Ja sitten saivarrellaan joidenkin kehitysalueella toimivien kapakoiden aukioloajoista.
Sertzo S
11.01.2005 11:16:58 (muokattu 11.01.2005 11:21:27)
Ja sitten saivarrellaan joidenkin kehitysalueella toimivien kapakoiden aukioloajoista.
 
Kehitysaluetta tämä Itä- Suomi onkin - ja vielä pitkään.
Kaunis luonto ja yksinkertaiset ihmiset - no eivät aivan kaikki sentään.
 
Köyhyyteen täällä tuovat lohdutusta kapakat, kirpputorit ja kirkko ja vievät viimeiset rahatkin.
pekkajau
11.01.2005 12:29:21
Kehitysaluetta tämä Itä- Suomi onkin - ja vielä pitkään.
Kaunis luonto ja yksinkertaiset ihmiset - no eivät aivan kaikki sentään.
 
Köyhyyteen täällä tuovat lohdutusta kapakat, kirpputorit ja kirkko ja vievät viimeiset rahatkin.

 
Olipas laittamattomasti sanottu!
There`s no bisnes in showbisnes!
pekkajau
11.01.2005 12:31:51
Muuten minutkin on nuorempana valittu kerran "Vuoden Yrittäjäksi"! Kotipitäjäni tytöt suorittivat valinnan!
There`s no bisnes in showbisnes!
mack the knife
11.01.2005 12:52:46
Minä luin jostain, että täällä etelämpänä joku kapakka saisi jatkoaikaluvan ainoastaan silloin, jos ottaa sinne elävää musiikkia. Tuohan olis hieno kriteeri, kun tulis voimaan joka paikassa. Jos ei ole elävää musiikkia, niin ei tipu aikaa kolmeen eikä neljään. Saattais muutama paikka tulla lisää soittajille.
Ei se ole niin justhin.
funkylord
11.01.2005 13:03:41
 
 
Muuten minutkin on nuorempana valittu kerran "Vuoden Yrittäjäksi"! Kotipitäjäni tytöt suorittivat valinnan!
 
Repesinpäs ihan täysin. On nimittäin sama titteli itsellänikin. Hyvä että edes joku jakamassa tätä pokaalia.
Elämä maistuu, kun noudattaa kahta sääntöä:
1. Älä ota paineita pienistä asioista
2. Kaikki asiat ovat pieniä asioita
Sertzo S
11.01.2005 13:34:23 (muokattu 11.01.2005 13:35:54)
Olipas laittamattomasti sanottu!
 
Sitä kun on suoraluontoinen pohjalainen niin sitä uskaltaa sanoa eikä empiä,
mutta kuten lauseeni jälkiosa ilmaisi niin poikkeudet vahvistavat säännön täällä Savonlinnasakin.:)
Jami
11.01.2005 14:12:57
 
 
Kehitysaluetta tämä Itä- Suomi onkin - ja vielä pitkään..
 
Tarkoitukseni oli tuoda esille epäkohtaa jossa Hesan asiat on täysin retuperällä mutta maakunnassa tongitaan tikulla olemattomia asioita. Ei ollut tarkoitus loukata savonlinnalaisia paremmin kuin kuopiolaisiakaan. Joensuulaisista ei oo kyllä niin väliä. hähähähäh.
WanhaWetäjä
11.01.2005 14:14:32 (muokattu 11.01.2005 14:14:53)
 
 
No onhan se persiistä että joku aivan hirvittävä,kaoottinen,loppuillasta vain kännisiä kakaroita täynnä oleva räkälä saa olla auki puoli neljään...tälläsiin mestoihin pitäs tehä tarkastuksia viikottain,aivan liikaa jengiä sisällä,alaikäisistä puhumattakaan...näissä sitten bändi joutuu vetään puol neljään,ei stana sentään,karua...sitten ne turakaisenalut pyörii siinä jaloissa vielä neljän jälkeen ja roudaaminen on yhtä helvettiä...
 
Ja näitähän on yleensä pienten paikkakuntien ainoat "tasokkaat"mestat missä käy kaikenikästä jengiä,usein hotelli/motelliravintoloita...ei riitä kyllä tasokas ohjelma eikä majoitusmahdollisuus noihin jatkoaikakriteereihin, jengi(nuorempi) elää kun pellossa,ei mitään vtun väliä millään,jostain alkeellisimmistakaan käytöstavoista puhumattakaan...
 
Toinen juttu on sitten se onko järkee pitää tanssibändejä näissä mestoissa...
Sertzo S
11.01.2005 14:40:26 (muokattu 11.01.2005 14:41:07)

Toinen juttu on sitten se onko järkee pitää tanssibändejä näissä mestoissa...

 
Niinpä, onko tosiaankaan? Jonkinlaisiksi jonglööreiksi sitä ilmeisti baanalla olevien soittajienkin on lisäksi kouliinnuttava, kun pelkkä humppa ei riitä korkeatasoiseen ohjelmantuottamiseen.
Sertzo S
11.01.2005 14:44:44
Muuten minutkin on nuorempana valittu kerran "Vuoden Yrittäjäksi"! Kotipitäjäni tytöt suorittivat valinnan!
 
Ilmiselvää yrittäjäainesta. Onko sitä riittänyt vielä muodossa tai toisessa edelleenkin?
 
t. Sertzo-setä osin entinen yrittäjäkin. :)
pekkajau
11.01.2005 15:12:22
Ilmiselvää yrittäjäainesta. Onko sitä riittänyt vielä muodossa tai toisessa edelleenkin?
 
t. Sertzo-setä osin entinen yrittäjäkin. :)

 
Kyllä tahtoo nykyäänkin mennä "yliryömimiseksi" kaikki yritykset. Niinhän se Kianto-vainaakin sanoi radiohaastattelussa nuorelle toimittajatytölle kun se rupesi "kyselemään"!
There`s no bisnes in showbisnes!
Sertzo S
11.01.2005 15:15:29
Kyllä tahtoo nykyäänkin mennä "yliryömimiseksi" kaikki yritykset. Niinhän se Kianto-vainaakin sanoi radiohaastattelussa nuorelle toimittajatytölle kun se rupesi "kyselemään"!
 
Kyllä minä vielä ainakin viime kesänä pysyin päälläkin vähän aikaa. ;)
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)