Aihe: Nykymusiikki karmii
1
jani engstrand
04.11.2004 12:04:13
Olisi kiva saada tietää nk. nykymusiikin (klassisen musiikin) säveltäjien syitä säveltää musiikkia joka inhottaa kuunnella. Miksi pitää kirjoittaa niin vaikeata tilutusta, että muusikot repivät hiukset päästään harjoitellessaan mahdottomuuksia. Kaikki kirjoitetaan etumerkittömään "sävellajiin" lisäten tilapäisiä alennus-, ylennys- ja masennusmerkkejä. Lopputulos on riipivää . Miksi ?
hörhö
04.11.2004 12:14:39 (muokattu 04.11.2004 13:17:47)
 
 
Olisi kiva saada tietää nk. nykymusiikin (klassisen musiikin) säveltäjien syitä säveltää musiikkia joka inhottaa kuunnella.
 
Se on vähän kuin rokki ennen tai räppi nykyään. Turhauttavaa junnata paikallaan. Kiva, kun joku tekee uutta. Tietysti se pelottaa monia, kun ei ole sitä tuttua ja turvallista.
 
Miksi pitää kirjoittaa niin vaikeata tilutusta, että muusikot repivät hiukset päästään harjoitellessaan mahdottomuuksia.
 
Kertakaikkiaan hyvä kysymys. Tuo todellakin oli eräs muoti-ilmiö, mutta nyt ollaan menossa siitä trendistä ulos. Onneksi. Olisiko mahdollisia syitä soittimien rajojen ja mahdollisuuksien etsiminen ja kokeilu, sekä katsoa, mitä maailman kovatasoisin soittaja sanoo jutusta, kun ei menekkään.
 
Kaikki kirjoitetaan etumerkittömään "sävellajiin" lisäten tilapäisiä alennus-, ylennys- ja masennusmerkkejä.
 
Tilanteen mukaan. Itse käytän niitä etumerkintöjä silloin, kun koen tarpeelliseksi, eli tonaalisessa ja modaalisessa. Mutta jos kappale ei liiku noilla asteikoilla, vaan esim. synteettisillä, tms., tai moduloi tahdin välein etumerkintä vain tekee asian sekavammaksi, eikä palvele tarkoitustaan.
 
Lopputulos on riipivää .
 
On kaunista. On myös erilaisella estetiikalla kaunista. On myös riipivää, mutta sitäkin vaikuttavampaa.
 
Miksi ?
 
Miksi ei? Minua puuduttaisi paikallaan junnaus.
"Tritonus on harmonian ketsuppi" -E-J Rautavaara
leather rebel
04.11.2004 12:49:56
Hörhö antoi kyllä tyhjentävän vastauksen...
"I really don't care about Kirk (Hammett) — he stole my job, but at least I got to bang his girlfriend before he took my job — how do I taste, Kirk?" - Dave Mustaine
hörhö
05.11.2004 16:06:16 (muokattu 05.11.2004 16:20:26)
 
 
Itseasiassa mietin tuota juttua äsken matkalla automaatille ja alkoon. Sain parikin ajatusta. Ensinnäkin tämä on vielä sitä vaihetta, kun asia on niin uutta, että ihan jo ennakkoluuloja ruokitaan. Muistan, kun ala-asteella musiikinopettajamme esitteli meille eri tyylejä ja katsoi tarpeelliseksi mainita nykymusiikinkin. Hän soitti meille Saariahon balettia maa ja varusti sen kutakuinkin näin: "Sitten on tämmöistäkin. Jotkut pitävät tätäkin musiikkina ja jotkut eivät. Eräs tyttö vuosi sitten soittaessani tätä levyä alkoi repiä hiuksia päästään ja huutamaan suoraa kurkkua, katkaise se." Ja kiekko pyörimään.
 
Debussy, Ravel, Stravinski, Messiaen, Milhaud, jne. ovat jo yleisen mielipiteen mukaan siedettäviä. Sensijaan atonaalisuuteen ei vielä olla mukauduttu. Se tuli toisaalta niin äkkiä, että olisi varmaankin saanut nopeammin jalansijaa, jos olisi vähän aikaa vielä ennen sitä pyöritelty polytonaalisuutta, modaalisuutta, synteettisiä asteikoita, jne.
 
Toinen wanhasta musiikista poikkeava hommeli on hajanainen estetiikan kenttä. Säveltäjäkohtaisien erojen lisäksi on teoskohtaisestikin samalla säveltäjällä päinvastaisia estetiikkoja, joten tämä voi vaikeuttaa kuuntelemista. Aikaisemmin vain mentiin yhtenäisen linjan mukaan eteenpäin, mutta nykymusiikki hajautui. Vrt. vaikka Saariaho(dynamiikka ja sointivärit) vs. Heininen(jälkisarjallinen dodekafonia). Tai ihan vaikkapa yhdeltä säveltäjältä Ligetin Atmospheres(kenttätekniikka, eli vellovan äänimassan sointiväri) vs. pianokonsertto(afrikkalaista rytmiikkaa).
"Tritonus on harmonian ketsuppi" -E-J Rautavaara
Nuages
05.11.2004 16:25:08
Herra avantgarde. Minulla on koneella tuollainen tiedosto; kun Overture - Atmospheres. Pituus noin vajaa kolme minuuttia. Onko tuo se ko. teos vai pelkkä osa siitä?
"Sointua löytyy kahta sorttia: hilipiää ja haikiaa. Ruuri piristää niinku hömpsyt ja molli herkistää porajamahan. Kauvan lasetettuna alakaa ruurit naurattahon, mollit pakkaa rääyttämähän ihimisiä." -Einon urkukoulu
hörhö
05.11.2004 16:38:28
 
 
Herra avantgarde. Minulla on koneella tuollainen tiedosto; kun Overture - Atmospheres. Pituus noin vajaa kolme minuuttia. Onko tuo se ko. teos vai pelkkä osa siitä?
 
Kai se kokonaiskesto on jotain kymmenisen minuuttia. Tuossa on pari minuuttia jostain välistä: http://www.schott-cms.com/nocache/gyl/werke/6,9e58b5f4ae7.html
"Tritonus on harmonian ketsuppi" -E-J Rautavaara
Jelena
05.11.2004 20:57:02
Kyllä siihen uudenpaan musiikkiin "tottuu" kun kuuntelee enemmän. Ennen en voinut millään ymmärtää 1900-luvun musiikkia, mutta nyt kun olen soittanut moderneja juttuja, on niistä mielenkiintoista etsiä uusia puolia. Tuntuu, että on enemmän tulkinnanvaraa ja pystyy sanomaan sillä musiikilla mitä haluaa.
Ei riitä että on onnellinen. Tarpeen on myös että toiset eivät ole.
jani engstrand
09.11.2004 12:05:37
Kiitos nimimerkki hörhölle hyvästä vastauksesta ! Voisit käyttää ihan omaa nimeäsikin ...
Miten nykymusiikin säveltäjä toisi esiin suomalaisia tuntemuksia, jos pitäisi säveltää isänmaallinen biisi ? Kuten Sibelius sai esiin Finlandialla ym.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)