Aihe: AC30 alkoi sirisemään, putkiongelma?
1 2 3 4
petteri m
27.06.2025 15:38:31 (muokattu 27.06.2025 15:40:18)
Tästähän saimme opiksi vianhakuproseduuriin että on kokeiltava myös eri johdotuksia ja mielellään myös huonetiloja. Siis vahvari pelkällä omalla johdolla eri huoneeseen/kerrokseen/naapuriin. Voi tulla kummia havaintoja ja ehkä vältetään kustannuksia.
 
Itsellä tuli kummia epämääräisiä suhinoita kun soitin sähkistä työpöydän edessä ja katsoin näytöltä jotain samaan aikaan. Keskellä huonetta ei mitään. Ilmeni että näyttö tuotti häiriötä kitaramikrofonin kautta.
 
Konkkagateen sanon sen verran että vallalla näyttää olevan käsitys että konkka on joko ehjä tai rikki. Jos se toimii eikä mittauskaan ihmeitä paljasta niin ei vaihdeta. Minusta tämä on ihan pimeä ajatus. Konkka, samoin kuin putket (ja autossa öljyt) toimii uutena kuten on suunniteltu eli luotettavasti ja hyvällä soundilla. Sen ikääntyminen alkaa heti kun se otetaan käyttöön ja soundille alkaa tapahtua asioita myös. Tämä tapahtuma on jatkumo ja perin hidas sellainen. Jos lentokoneita huollettaisiin samalla periaatteella kuin jengi vaihtelee putkia ja konkkia niin koneita tulisi alas kerran kuussa.
 
On pyrittävä siihen että kamat on iskussa koko ajan parastaan antaen. Jos konkka tai putki hajoaa kesken vauhdin (tai autossa kone leikkaa kiinni) on virheitä ylläpidossa yleensä tapahtunut. Olennaisimpien huoltotoimien on oltava olemukseltaan ennakoivia eikä jälkikäteisiä. Putkilla ja elkoilla on elinkaari jonka lopulla ne soivat paskasti mutta sitä on vaikea arjessa havaita, muutokset ovat hitaita eikä ole aina mahdollista A/B verrata tuoreeseen osaan. Lisäksi laitteita säädetään koko ajan eikä akustinen ympäristökään ole vakio. Lisäksi korva adaptoituu ja huonoon soundiin tottuu.
 
Sinänsä ehjien mutta jo soittoa saaneiden putkien osalta paras tapa arvioida niiden kuntoa on pitää varalla käyttämätöntä mutta sisäänajettua settiä samanlaisia putkia samanlaisilla arvoilla. Sitten aika ajoin vaihdetaan ne käytössä olevien paikalle ja kuunnellaan tarkasti. Jos eroa ei kuule tai se on minimaalinen jatketaan vanhoilla putkilla. Jos tulee ahaa-elämys niin tuoreet putket jäävät kiinni. Tämä kuuntelu tapahtuu hifi- ja kitaravahvistimissa eri seikkoiihin huomiota kiinnittäen.
 
Konkkien osalta on vähän vaikeampaa kuin putkilla kun niitä ei voi testata vaivattomasti putkien lailla. Kuitenkin, jos vahvistinta on käytetty samoilla elkoilla jopa vuosikymmeniä tai muuten vain kovin paljon ei tällaista pohdintaa elkojen vaihdosta pitäisi olla edes olemassa. Sitten on vähän eri keskustelu se miten pitäisi toimia ikivanhojen, museokunnossa olevien vintagevahvistimien kanssa joilla haluaa kuitenkin soittaa. Joka tapauksessa virtalähteen elkojen vaihto parantaa soundia usein korvinkuultavasti heti. Kun puhutaan siitä että elkot "ovat vaihtokunnossa" se tarkoittaa että niiden vaihtamisessa ollaan auttamatta myöhässä, usein jopa vuosikymmenen. Tässäkin tapauksessa erot ilmenevät hifipuolella paljon helpommin ja dramaattisemmin kuin kitarapuolella johtuen hifiympäristön suuremmasta akustisesta vakaudesta ja myös siitä että ollaan toistamassa koko kaistaa eikä vain satasesta viiteen kiloon.
 
Tämä vuodatus ei liity siis mihinkään vian etsintään sinällään vaan ainoastaan siihen ideaaliin että laitteen tulisi soida uuden lailla koko ajan. Joo, tiedän että reaalimaailmassa se ei ihan näin mene ja on vahvistimissa muutakin huollettavaa ääneen vaikuttavaa kuin konkat ja putket.
Jones_
28.06.2025 11:24:53
Jännitysnäytelmä saa uuden luvun, kun vika palasi takaisin...
 
Soittelin eilen volume klo 15:ssa ja 20-30 minuutin jälkeen ääni palasi takaisin. Olin kuulevinani äänen jo alkuun, kun testasin sillä "rikkinäisellä" jatkojohdolla, jonka jälkeen sitä ei alkuun kuulunut toisella johdolla. Ääni palasi sitten hetken soittelun jälkeen hyvin selkeänä, jolloin siitä ei voinut enää erehtyä. Ei kuitenkaan yhtä kovana kuin tuossa ääninäytteessä.
 
Tuo tulkitseminen paljaalla korvalla on haastavaa, kun se normaali möly kuuluu jo niin kovaa ja ääni ei tunnu esiintyvän samalla taajuudella, vaan se vähän vaihtelee. Ja muutenkin näköjään elää omaa elämäänsä.
 
Ilmestyminen hetken soittamisen jälkeen voisi liittyä lämpenemiseen. Kylmäjuotos? Ne kondensaattorit?
 
2 treenit ja keikka meni ilman ongelmia (hyvä niin), volume oli ehkä klo 13, liekkö ratkaiseva ero? Jos lämpeni sen verran vähemmän? Eikös ac30:n tyyppivika/ominaisuus ole että se ei jäähdy kunnolla? Toisaalta välillä ääni on kuulunut kylmälläkin vahvarilla...
 
Alkaa olla se ammattilaisen paikka... täytyy nyt vielä testata uudemmassa talossa missä maadotus on kunnosa ja sitten toiseksi vielä kun sen äänen saa esille, niin kauempana olevana kaiuttimella, jotta näkee vaikuttaako mekaaninen värinä vikaan.
 
Jatkuu...
Perunamuusikko
msalama
28.06.2025 11:47:43 (muokattu 28.06.2025 11:52:17)
 
 
Vie huoltoon se. Mä olin muuten tuossa aikaisemminkin jo lähes varma, ettei vika ole putkissa, mutten vaan viitsinyt tässä kaiken maailman kiertokoulun nurinpäin käyneiden yleis-erikoisasiantuntijoiden langassa alkaa toitottamaan näkemyksiäni sen enempää, koska eräillä nimeltä mainitsemattomilla tyypeillä on ikävä taipumus käydä soittamaan suutaan jos heidän kanssaan on eri mieltä. Mutta siis joo, värkki huoltoon vaan, niin saattaapahan alkaa vyyhti selviämään.
Tuuttiin tää tehtiin, CTS:n 500K:n ruukut ja aniliiniväri takaisin! Eli yx urbaano 70-luvun ikikakara jälleen vauhdissa: https://maxnomeno.bandcamp.com/
nightbird
28.06.2025 14:10:59 (muokattu 28.06.2025 14:12:51)
msalama: Vie huoltoon se. Mä olin muuten tuossa aikaisemminkin jo lähes varma, ettei vika ole putkissa, mutten vaan viitsinyt tässä kaiken maailman kiertokoulun nurinpäin käyneiden yleis-erikoisasiantuntijoiden langassa alkaa toitottamaan näkemyksiäni sen enempää, koska eräillä nimeltä mainitsemattomilla tyypeillä on ikävä taipumus käydä soittamaan suutaan jos heidän kanssaan on eri mieltä. Mutta siis joo, värkki huoltoon vaan, niin saattaapahan alkaa vyyhti selviämään.
 
Ongelmat voivat usein johtua yllättävistä asioista joita ei edes ota huomioon. Taistelin taannoin yhden Orangen nupin kanssa duunissa kun se sirisi ja särisi omituisesti, sirinä oli voimakkainta kun chassiksen printtipuoli oli ylöspäin eli siis avoin.
Asiaa ratkottiin myös valmistajan kanssa mutta sielläkään ei tullut selvää ratkaisua, kaikki näytti komponentti-tasolla olevan täysin kunnossa.
Sitten kylmästi rullailin kaapin ja nupin toiseen asemaan talossa ja ongelma oli poissa. Meillä on kiinteistön katolla Nokian tukiasema ja aiemmin jo testailin työpisteen ympäristöä joka oli aikamoinen surinapesä, en vaan muistanut asiaa nyt.
Juttelin asiasta Orangen huollon kaverin kanssa joka sitten paljasti myös heidän kiinteistönsä viereen tulleesta mastosta joka aiheutti isoja häiriöitä vahvistimiin. Hän päätyi sitten työpisteeseensä rakentamaan faradayn häkin poistamaan ongelmaa.
No, tässä vahvistimessa päädyin pellittämään chassiksen avoimen pohjan . Tämä auttoi asiassa aika paljon.
Vahvistimessa ei siis ollut komponenttivikaa eikä putkivikaa.
Onhan näitä ollut muitakin, Peaveyn Classicin vuotavat ylijännitesuoja-diodit anodijännitteessä ja sitten Orangen poikki menneet 100 ohmiset vastukset hehkumuuntajan toisiokäämin päistä maihin,, molemmat aiheutti isoja häiriöitä.
Tämä siis nyt vain ilmaisemaan etä kaikenlaista voi esiintyä putkareiden ympärillä eikä kaikke edes tule ajatelleeksi.
Pauli Lappalainen
28.06.2025 14:27:19
Aina välillä valmistajilta unohtuu se, että vehkeen olisi toimittava kaikensorttisen emc-kuormituksen keskellä, eikä vain olla aiheuttamatta häiriöitä.
ituvirtanen
28.06.2025 14:55:21
 
 
Aivan. Kannettavat tietokoneet ovat lähtökohtaisesti hirveitä pörinäpesiä. Liitäpä sellaiseen jotain, niin kaapeli on muuttunut antenniksi ja päätelaite toiseksi. Muutama kerta vanhassa duunissa ihmeteltiin, miten kaikki värkit voivat ylipäätään toimia oikein. Tai siis radiohiljaisessa kyllä sai toimimaan kaikki.
 
Aikamoisen kohinan keskellä me elämme.
nightbird
28.06.2025 17:39:10
Pauli Lappalainen: Aina välillä valmistajilta unohtuu se, että vehkeen olisi toimittava kaikensorttisen emc-kuormituksen keskellä, eikä vain olla aiheuttamatta häiriöitä.
 
Juu näin on. Kertomissani caseissa laitehan toimi varsinaisesti, ongelmana oli vain häiriöt signaalissa. Häiriökenttähän tuntuu olevan täällä aika paljon isompi kuin jossain normi kämpässä, ihmetyttää koska puhutaan kuitenkin työpisteestä jonka
häiriöttömyys pelaa aika merkittävää osuutta asiakkaan laitteiden korjauksessa.
Outoa lisäksi tuon häiriön paikallisuus vaikutusalueella, 60 m siirtymä kentässä vaikutti.
Impedassithan on hieman isompia näissä kuin normi mikserin line inputissa, vieläpä epäsymmetrisenä.
Ja tosiaan, aikamoisten kenttien vaikutusalueella normielämää vietämme, ei ihme että ihmisten päissä käy aikamoinen surina kuten muutamalla (tai ainakin eräällä) nimimerkillä täällä palstoilla.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)