Aihe: FRFR tyyppinen ratkaisu bassolle ja kitaralle
1
Joona80
30.05.2025 12:40:38
Onko kokemuksia saman kaapin käytöstä 4-kielisellä bassolla ja sähkiksellä? Mallintavan kanssa tietty. Huomattavasti alle 1000€ tai DIY. Vanha 5 Genelec on ollut kitaralle tosi hyvä, vähän pieni vain.
iec
30.05.2025 15:51:31 (muokattu 30.05.2025 16:01:36)
 
 
On kokemuksia. Älä missään nimessä osta bassolle muovikomposiittikoteloista PA-kajaria. Bassokitaralle pitää olla jokin vaneri/mdf/kokopuu -pohjainen PA-kaappi, jotta ei kotelo ääntele ylimääräisiä soittaessa.
 
Mulla oli tuollainen 12" bassoelementillä varustettu EV ZLX-12P aktiivikaappi ja mallintava pedaali. Muuten hyvät soundit mallinnuksen läpi, mutta vähänkään lujempaa soittaessa alkoi kaappi rämisemään. Kitaralla oli ihan ongelmaton ja samaten musaa kuunnellessa ei huomannut mitään räminöitä, kun muu äänialue peitti ne alleen.
 
Toki riippuu pitkälti siitä millä voimakkuuksilla aikoo soittaa. Bänditreenivoimakkuuksilla tuollainen muovikomposiittikotelo ei ainakaan ollut hyvä. Uutena tuollaiseen tukevampikoteloiseen PA-kaappiin uppoaa helposti vähintään 700 euron verran. (HK-audio, LD-systems, dB technologies, Yamaha, RCF, EV,...). Jotain halvempia merkkejäkin löytyy, mutta niistä en osaa sanoa/suositella mitään.
 
EDIT: Tietenkin sitten jos hommaat komposiittikoteloiset PA-kaapit ja niille tukevan subbarin (jossa joku vaneri/mdf yms kotelo), niin sitten ei haittaa vaikka pääkajarien kotelot ovatkin heppoisemmat.
 
Niin ja sitten vielä kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että osta kerralla kaksi pääkajaria. Itse ostin vain yhden, ja sitten kun halusin ostaa toisen samanlaisen, ei niitä ollut myynnissä lähialueella kellään kohtuuhinnalla. Ja uuttakaan ei oikein löytynyt enää juuri samanlaista (tai oli mutta hinta oli noussut hurjasti). Yleensä kaikki haluavat ostaa kaksi samanlaista PA-kajaria esim keikkailuun. Aina tulee ongelmia jos olet myymässä vain yhtä tai ostamassa käytettynä toista samanlaista.
 
Itse pystyn soittelemaan käytännössä jopa lujempaa kotistudion Genelec 8020A-kajareilla ryyditettynä suljetulla 10" DIY-aktiivisubbarilla ilman mitään sivuääniä, kuin tuolla aiemmin omistamallani EV ZLX12P-kajarilla. Tuo mun subbari on tehty lattiawilhelmi-lastulevystä ja se on tukevasti rakennettu kuin mikä kaikkine sisätukiristikkoineen.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Joona80
31.05.2025 10:33:09
Kiitos vastauksesta! Millainen subbari? Genelec varmaan toimisi mutta ei raaski.
iec
02.06.2025 12:28:55
 
 
Joona80: Kiitos vastauksesta! Millainen subbari? Genelec varmaan toimisi mutta ei raaski.
 
Mulla on ihan joku Monacor/IMG Stage line SAM 200D -aktiivimoduli ja Peerlessin SLS 10" elementti suljetussa kotelossa. Kotelon sisätilavuus taisi olla jotain 30-45 litran väliltä. En muista enää tarkasti, kun on jo aika vanha DIY-tekele. Käytettynä löytyy halvalla subbareita. Tämä toistaa mulla kotiharrastestudiossa huonekorjattuna jonnekin 30Hz asti ihan nätisti. Toki soittaessa ei voi pitää huonekorjausplugaria päällä, kun se lisää viivettä ääneen vähän liikaa.
 
Bassokitarallahan ei tarvitse toistaa kuin jonnekin 60Hz paikkeille. Pääasia, että tuo alle 85Hz alue toistetaan sellaisella kotelolla joka ei rämise. Eikä välttis kannata toistaa studiomonitorien läpi sitä aivan alinta taajuutta joka bassokitarasta lähtee ainakaan kovin isolla äänenvoimakkuudella. Siis lähinnä ajateltuna tehonkeston kannalta. Mutta joku VST/AU-plugari kyllä ratkaisee tuon ongelman kaiutinsimulaation kautta (Mulla Neuralin Darkglass ultra käytössä). Tai sitten DAW:sta vain EQ:lla alimmat pois kun soittelee.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)