Aihe: Tauno Marttinen hylkäsi kansallisromanttisen tuotantonsa
1
megatherium
31.12.2024 12:40:47 (muokattu 31.12.2024 19:25:05)
Tietääkö kukaan teistä Kalevalan lukeneista, että ovatko Ostjakit, nyk. Hantit, mainittu kansalliseepoksessamme?

Mikäli olen Marttisen kalevalaisen baletin juonensisällöstä lainkaan selvillä äänikasettiin painettujen teosmerkintöjen perusteella, luonnehtivat kasetilla kuuluvat harvinaisen monipolviset ja mielikuvitukselliset, sekä todella loistokkaat vaskifanfaarit juuri ostjakkeja.
 
En ole lainkaan tietoinen, mikä rooli tällä suomalais-ugrilaisella kansalla baletissa on, jonka pitäisi perustua Kalevalaan, ja jota on kyllä koulussa tullut luettua, mutta kirja on aika lailla päässyt unohtumaan.
 
Tämän jälkeen seuraa ihastuttava Tyttöjen tanssi, jossa kuuluu eräs hyvin klassinen sävelaihe, jota säveltäjä kehittelee taitavasti ja tyylitellyn kansanomaisesti uusine sivusikermineen, jotka luovat rytmistä vaihtelua poljentoon värikkääseen orkesterikaapuun puettuna kekseliäine soitinyhdistelmineen puiden hallitessa sointikuvaa mestarillisessa puhallinsatsin hallinnassa.
 
Baletin avausosan päättävänä numerona kuullaan muistaakseni mm. patarumpupatterin rytmikkäiden iskusarjojen luonnehtima Lemminkäinen ja Kalevalan väki voimiensa tunnossa.
 
Osien järjestys on oikein kuvattu, mutta ilmeisesti niiden musiikillinen luonnehdinta on väärin muistettu ja virheellinen ja ostjakkien musiikki muodostuu kuvatusta melodisesti viehkeästä kansallisväritteisestä tanssinumerosta, jossa vilahtaa mainittu klassinen sävelaihe, jota seuraa tyttöjen tanssi ja Lemminkäistä luonnehtivat fanfaarit ja patarummut. Kalevalan väki on ilmeeltään dramaattisin numero tässä osassa, jonka ylittää seuraavassa jaksossa mm. hiisien tanssi.
 
Neitonen ja nuorukainen osassa varioidaan taitavasti melodiaa ja instrumentaatiota eli soitinnusta eri jaksojen välillä ja erotan osassa jopa japanilaisia sävyjä.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Arkka
31.12.2024 16:40:21
 
 
Kalevalasta voi tehdä hakuja tällä:
http://kalevala.finlit.fi/solr-search?q=hant%2A
 
Ilmeisesti ei ole ostjakkeja tai hantteja sinällään mainittu, mutta hantit on mainittu parissa kommentaarissa.
megatherium
31.12.2024 18:14:08 (muokattu 01.01.2025 14:59:43)
Arkka: Kalevalasta voi tehdä hakuja tällä:
http://kalevala.finlit.fi/solr-search?q=hant%2A
 
Ilmeisesti ei ole ostjakkeja tai hantteja sinällään mainittu, mutta hantit on mainittu parissa kommentaarissa.

 
Kiitokset linkistä. En ole Kalevalan tai siihen liittyvän tematiikan tuntija millään muotoa, vaikka entisaikaan meilläkin oli mainittu kirja hyllyssä ja jota jonkun kerran lueskelin ja selailin, eikä minullakaan mitään muistikuvaa ostjakeista ole jäänyt, kuin ehkä historian tai muiden aineiden tunneilta. Mutta ehkä säveltäjä on tehnyt ostjakkien osalta harkitun ja tietoisen laajennuksen balettiinsa herättääkseen tällä tavoin kiinnostusta suomensukuisia kansoja kohtaan ja saadakseen ostjakeille näkyvyyttä ja kuuluvuutta balettitaiteen keinoin baletin upean koreografian yhdistyessä värikkäisiin kansallispukuihin ja loistokkaaseen musiikkiin.

Juuri se ettei äänikasetissa ole CD-levyn tavoin "tracks", raitoja, joista voisi katsoa tarkasti, mitä teosnumeroita tai osia mikäkin raita edustaa, aiheuttaa sen, että kasetissa niiden arvuutteleminen on hiukan haastavampaa ja siksi voi syntyä epätietoisuutta osien nimistä. Ostjakit on kyllä mainittu kasetissa ja tätä kansaa luonnehtiva musiikki lumoavaa. Joutsenlammesta tai Pähkinänsärkijästä en nauti niin paljon ja on uskomatonta, että v. -77 on suomessa sävelletty kauniimpaa ja vaikuttavampaa musiikkia kuin mitä edellä mainittujen teosesimerkkien säveltäjä tuotti baleteissaan niiden suosiota ajatellen ja Marttisen musiikki on moneen otteeseen kunnianhimoisempaa kuin Tsaikovskin, etenkin kuoro-osissa. Olen nuoruudessa kuitenkin paljon kuunnellut Joutsenlammen kuuluisimpia numeroita ja pitänyt niistä, mutta on jollakin tavoin paitsi ilmeeltään hieman ikään kuin "salonkimaista" ja sokerilla kuorrutettua siirappimaista romantiikkaa kuluneessa kliseemäisyydessään ja keveällä kädellä sävellettyä, vaikkakin hyvin viihdyttävää musiikkia parhaimmillaan.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
08.01.2025 17:47:48 (muokattu 08.01.2025 21:34:30)
Kalevalasta puheen ollen, myös kantaatti ooppera Lemminkäinen perustuu kansalliseepoksen sanoihin, mutta en löytänyt teoksen arvostelua Hesarin vanhoista lehdistä, jossa sen kantaesitys on tosin mainittu, ja oletettavasti säveltäjälleen tyypillisesti värikkäästi ja mestarillisesti orkestroituna kalevalaisen baletin tavoin, ja on näköjään tallennettu myös kantanauhallekin ja lienee inspiroitunutta musiikkia säveltäjää suuresti innoittaneen kirjallisen aiheen vuoksi.
 
Eräistä säveltäjän sinfonioiden harmaan ja askeettisen sointikuvan luoneista levytyksistä, kuten sinfoniasta n:o 8, ei kuunaan voisi päätellä ja uskoa sitä, miten loistavan soittimellisen fantasian ja orkestroinnin rikkauden säveltäjä on monissa suurissa vokaali-ja balettiteoksissaan omannut, kuten esim. värikkyydestään itämaisten asteikkojen puitteissa Hesarissa ylistetyssä oopperassa Faaraon kirje, käyttämättä soittimellista potentiaalia epätaloudellisesti ja tästä huolimatta herkutellut monilla orkestraalisilla efekteillä värikylläisesti osoittaen verratonta sointiaistin ja soitinnustaidon tuntemusta sekä mestarillisen orkesteriteknikon harjaantuneisuutta.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)