Aihe: Musiikkikirjallisuus
1
megatherium
10.10.2021 15:16:23 (muokattu 10.10.2021 17:37:42)
Vaikka kyse onkin subjektiivisesta kokemuksesta ihmettelen miksi niin harvoin musiikista ja säveltäjistä kirjoittavat musiikkitieteilijät kirjoittavat musiikista saamistaan emotionaalisista kokemuksista muun toisarvoisen löpinän ohessa mikä rikastuttaisi ja syventäisi entisestään kerrontaa, tekisi tekstistä mielenkiintoisemman ja monikerroksisemman ja avaisi uusia ja kiehtovia näkymiä musiikkiin? On tietenkin selvä että subjektiivisten kokemusten kirjaaminen ei sovi asiapitoiseen tai tieteellisluonteiseen tekstiin mutta kirjallisen kerronnan lajeja on paljon muitakln. Tulee mieleen ensimmäinen suomalainen Mozart kirja, Vihisen Minä ja Mozart joka on kirjoitettu rock asenteella vaikka en ole sitä lukenutkaan.

Goldschmitt tosin väittää Mozartin musiikin olevan jumalallista ilmestystä joka menee sielun viimeisiin sopukoihin asti ja Hildesheimer kirjoittaa milloinkaan hellittämättömistä Mozart kokemuksista ja katharsiksesta ja myös muut häntä varhaisemmat saksalaiset musiikkitieteilijät, Alfred Einstein tai Hermann Abert jotka puhuvat Mozartin g molli kvinteton Adagion kohdalla viiltävästä kivusta ja Maestro kirjassa Vladimir Ashkenazy puhuu korkeimmanasteisista psykofyysisistä tiloista etc. mutta mielestäni suomalaisessa musiikkikirjallisuudessa omien kokemusten esille tuominen loistaa poissaolollaan joidenkin musiikista kirjoittavien kirjallisista tuotteista vaikka esim. Turtola saattaa kirjoittaa kirjassaan Rakastan Sibeliusta ja muita musiikillisia tunnustuksia kuinka lähtemättömän vaikutuksen häneen teki se kun hän ensimmäistä kertaa kuuli orkesterin soittavan Sibeliuksen Myrsky musiikkia. yleensä tunnutaan vain luonnehdittavan käsiteltävänä olevien teosten laadullisia ominaisuuksia kuten niiden mestarillisuutta tai heikkoutta ja merkityksettömyyttä ja analysoidaan tärkeimpien teosten rakenne muttei pukahdetakaan niiden syvällisestä emotionaalisesta vaikutuksesta kuulijaan kuten ei Erkki Salmenhaarakaan suomen musiikin historiaa käsittelevässä kirjasarjassaan tai Sibelius kirjassaan.

Jos säveltäjistä kirjoittaminen on vain elämänkerrallisten tosiasioiden luettelointia tai säveltäjien musiikin heikon tilan voivottelua suomalaisessa klassisen musiikin kentässä ei itse musiikista anneta lukijalle riittävän syväluotaavaa kuvaa musiikin emotionaalista syvyysperspektiiviä raottaen joka perustelisi ja oikeuttaisi säveltäjän musiikin esillepanon ja toisi ilmi sen korkeimman metafyysisen merkityksen.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Prophet
10.10.2021 21:53:15 (muokattu 10.10.2021 21:54:00)
Tokihan olet nämäkin huolellisesti lukenut:
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Erik_Tawaststjerna#Julkaisuja
megatherium
11.10.2021 12:15:30 (muokattu 15.10.2021 19:52:53)
Prophet: Tokihan olet nämäkin huolellisesti lukenut:
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Erik_Tawaststjerna#Julkaisuja

 
En ole varsinaisesti lukenut mutta selaillut vain sieltä täältä koskapa Sibeliuksen musiikki ei satu järin kiinnostamaan sinfonioidensa emotionaalisen köyhyyden ja tematiikan triviaalisuuden vuoksi. Mutta olen lukenut myös mm. Sulho Rannan kirjoittaman Sävelten mestareita ja 1933 luvulla painetun lyhyen musiikinhistorian, Orkesterimusiikkioppaan, Maasalon kirjoittaman suuri sinfoniamusiikki kirjan, pienimuotoiset Mozart, Bach ja Beethoven biografiat, Alfred Einsteinin Schubert biografian, Lionel Salterin Suuria säveltäjiä, Tammen musiikkitietosanakirjan, Eduard Möriken Mozartin matka Pragiin novellin, Tuomi Elmgren Heinosen kirjoittaman Toivo Kuulan biografian ja Aarre merikanto biografian sekä Mätämunan muistelmat osittain etc etc.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)