Aihe: Mistä diskomusiikki alkoi?
1 2
Jucciz
01.07.2023 01:04:20
Epämuusikko: Too young to die
 
Kas siinäpä nuoruuden suosikkibiisejä, eikä vähiten Zenderin upean bassonsoiton ansiosta. Jos nyt siis puhumme samasta biisistä.
Oma mielipiteeni on syntynyt asiantuntijoiden ja tutkijoiden näkemyksistä, sinulla omasta tunteesta.
-Laulava Kylätohtori
lukethesis
04.07.2023 11:41:24
uusikaveri:
 
Kun Rolling Stones...discomarkkinoille, tiedettiin että loppu on lähellä ja 80-luvun alkupuolella discopallot raijattiin komeroihin.

 
Rolling Stonesin "Miss You", "Hot Stuff" ja "Undercover of the Night":han ovat aivan mahtavia ähellyksiä! Täysin klassikoita.
 
Mutta 80-luvun loppupuolella? Kyllä disko kuoli ainakin Jenkeissä jo 1979, kun eräs DJ päätti järjestää Disco Demolition Night -tapahtuman, jossa poltettiin diskolevyjä baseball-areenan roviolla. Oli "Disco Sucks" -paitoja jne.
 
Tuo synnytti tosin upean vastaliikkeen - mustan boogien, jonka kulta-aikaa ovat tuon jälkeiset 1980-1983. Hitaampia tempoja, jatsahtavampia soundeja, analogi-synabassoja, funk-vaikutteita. Basari ykkösellä ja kolmosella, ei enää four-to-the-floor.
uusikaveri
05.07.2023 11:04:35 (muokattu 05.07.2023 11:05:29)
lukethesis: Rolling Stonesin "Miss You", "Hot Stuff" ja "Undercover of the Night":han ovat aivan mahtavia ähellyksiä! Täysin klassikoita.
 
Mutta 80-luvun loppupuolella? Kyllä disko kuoli ainakin Jenkeissä jo 1979, kun eräs DJ päätti järjestää Disco Demolition Night -tapahtuman, jossa poltettiin diskolevyjä baseball-areenan roviolla. Oli "Disco Sucks" -paitoja jne.
 
Tuo synnytti tosin upean vastaliikkeen - mustan boogien, jonka kulta-aikaa ovat tuon jälkeiset 1980-1983. Hitaampia tempoja, jatsahtavampia soundeja, analogi-synabassoja, funk-vaikutteita. Basari ykkösellä ja kolmosella, ei enää four-to-the-floor.

 
Vilkaisin läpi nuo mainitut Rollareiden biisit ja toden totta kyllä niissä näkyy ja kuuluu Rollareille tyypilliset piirteet: energia, dynaamisuus, rytmitaju ja ennen kaikkea järjetön musikaalisuus.
Termi "musta boogie" oli vieras, mutta Wiki auttoi ymmärtämään, että kyseessä on brittien antama nimi 80-luvun Amerikan mustalle tanssimusiikille, jossa tosiaan oli edellä mainittuja elementtejä.
Miten on, löytyisikö genrestä jotain suosikkibiisejä?
Epämuusikko
05.07.2023 12:03:49 (muokattu 05.07.2023 12:05:12)
en oo varma puhutaanko samasta asiasta, mutta tuolla hifi-r 'n b -ketjussahan jonkin verran pengottiin ainakin asian vierestä. Toki kiinnostaa jos on joku erillis-lineage jota en tienny.
LET'S SÄRJETÄÄN AND MURJOTAAN!
Glossata
05.07.2023 18:58:00
Joo kyllä disco kuoli jo 70-luvun lopussa. Etenkin USA:ssa (valkoiset hetero)rokkarit vihasivat diskoa syvästi. Dead Kennedys ja Sex Pistols sen lopullisesti tappoivat, ja suosio alkoi laskea nopeasi jo em. mainitun Demolition Nightin jälkeen.
 
Yleinen loppuunpalaminen kokaiinihuuruisesta hedonismista sekä politiikan ja talouden muutokset (70-luvun lama) taannuttivat diskon USA:ssa myös ihan diskohileiden omasta toimesta. Jos kulttuurisi elämäntapaan kuuluu ahkera bailaaminen, kokaiini ja juhliminen aamuun asti, ei voi odottaa ilmiöstä kovin pitkäaikaista. Rasismi ja homofobia saattoivat olla myös syitä suosion laskuun, kuten Wikipediassakin kirjoitetaan.
 
Mutta ainakin saatiin eurodance, tekno ja house tilalle. Boogie on vähän epämääräinen käsite, samanlaista musiikkia sanotaan välillä elektro funkiksi tai post-diskoksi, eikä rajaveto ole aina kovinkaan selkeää.
 
Mutta jos boogie kiinnostaa, kannattaa tutustua kaksikkoon Robson Jorge & Lincoln Olivetti: https://www.youtube.com/watch?v=os3PeNh6sIA
 
pari muuta hienoa boogiebiisiä/levyä, jotka bongasin oisko ollu RYM-sivustolta:
 
https://www.youtube.com/watch?v=XtQbBWGUXqA
 
hiukkasen pehmeämpää ja rennonmpaa kampetta:
https://www.youtube.com/watch?v=zFIqVUrh3zw
uusikaveri
06.07.2023 16:12:25 (muokattu 07.07.2023 19:45:53)
Epämuusikko: en oo varma puhutaanko samasta asiasta, mutta tuolla hifi-r 'n b -ketjussahan jonkin verran pengottiin ainakin asian vierestä. Toki kiinnostaa jos on joku erillis-lineage jota en tienny.
 
Hyvä muistutus. Mikä on toisen boogieta voi olla toisen smoothshittiä.
Noita post-diskon musiikkisäikeitä tuntuu olevan melkoisen paljon. Jotain joskus luulin tietäväni, mutta juuri 80-luvulla kymmenen vuotta nuoremmat plikat juttelivat ihan oudoista Lontoon tanssimusascenen hiteistä ja tajusin, että pappa on pudonnut kärryiltä.
lukethesis
07.07.2023 09:36:39
Juu ei "boogie" oli ihan oma minigenrensä, puhuttiin myös "post-discosta".
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Boogie_(genre)
Epämuusikko
07.07.2023 11:35:56
lukethesis: Juu ei "boogie" oli ihan oma minigenrensä, puhuttiin myös "post-discosta".
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Boogie_(genre)

 
Kiitos selvennyksestä!
LET'S SÄRJETÄÄN AND MURJOTAAN!
uusikaveri
07.07.2023 20:00:16
Ehkä vähän karkaa säikeen aloituksesta, mutta mahtunee keskusteluun silti.
 
Lueskelin Lee G. Edwardsin kirjaa Rhythm&Blues:Soul Music, A Fan's View, joka nimensä mukaisesti sisältää amerikkalaisen soulfanin vuosittaiset kuuntelusuosikit 60-luvun puolivälistä vuosituhannen vaihteeseen. Koska hän asui pääasiassa Ohion Daytonissa kuunneltavissa oli vain yksi musta radioasema sekä myöhemmin kasettimankka kovassa käytössä (vanhat tietää, jonnet ei) eli aitoa sisäpiirin kokemusta.
Vanhana mustan musiikin ystävänä minusta on kiva seurata musiikin ja musiikkimieltymysten kehittymistä kirjassa, varsinkin kun vuosittaiset suosikkilistaukset sisältävät yli satakin biisiä. Kaverin sydän on varsin laaja; Lionel Richien Hellosta P-Funkin syövereihin. Diskon mukaantulon 1975 hän kyllä kirjaa, mutta ei ihmeemmin innostuneena. Toteaa vain, että onneksi Van McCoy laittoi hitusen soulia Hustleen. Listoilta löytyy myös todella paljon itselle outoja artisteja ja biisejä, mutta luulisin, että Tuubi auttaa.
 
Itselle tutuimmat biisit ja esiintyjät löytyvät 70-luvulta ja vaikka myös 80-luvun alusta löytyy tuttuja, niin nopeasti vuosien vieriessä oudommat nimet valtaavat tilaa listalla. Mukana kyllä pyristelee vanhoja staroja vanhoilla meriiteillä, mutta uusilla soundeilla. Vaikka kirjoittaja yrittää kuunnella musiikkia positiivisella mielellä, niin 90-luku alkaa maistua karvaalta ja vuodesta 1999 hän toteaa, että radion kuuntelu alkaa tuntua jo pakkotyöltä varsinkin kun hän ei ole lainkaan gangstaräpin ystävä. Tietysti tässä on myös nähtävissä radioformaatin muuttuminen hittilistatuuppaamiseksi, kun vielä 70-luvulla radioasemilla olivat olleet DJ:t tarinoimassa musiikista ja ottamassa vastaan puhelintoiveita. Itse aloin menettää toivoni pikkuhiljaa 80-luvun edetessä konetaustojen yleistyessä. Sääli, ettei pysty linkittämään tähän mukaan noita listoja, ne varmasti avaisivat paremmin tuota muutosta.
 
Kirjaa leimaa kohtuullinen rasismi eli R&B ja soul ovat mustien kulttuurista perintöä eikä valkoisilla ole tarpeeksi sielua siihen osallistumiseen. Hauskasti rasismi näkyy siinä miten kirjoittaja tuomitsee Kashifin, koska tämä otti Kenny G:n levylleen tai miten Beat It-biisin introrokin soidessa työpaikalla heti huudettiin, että " kuka saateri laittoi radion jauholakkien asemalle?" kunnes hiffattiin, että se onkin meidän oma Michael.
Sinänsä mustan musiikin vesittyminen 80-luvulta alkaen rumpukone-, syntsa-, sekvensserisopaksi ei näytä merkitsevän kirjoittajalle mitään, sillä hän tuntuu keskittyvän vokalisteihin ja lauluihin.
Sen verran kirjoittajasta, että hän kuuluu vähemmistön vähemmistöön eli on afroamerikkalainen albiino ja käynyt ilmeisen kovat koulut, mistä häneltä on ilmestynyt kirja Too White To Be Black and Too Black To Be White. Hän kertoo soul-musiikin tuoneen lohdutusta vaikeina aikoina antaen pohjan innokkaalle fanitukselle.
 
Raapusteltuani ylläolevan wikitin piruuttani post-discoa ja sieltä löytyi asiasta varsin perinpohjainen artikkeli. Post-discobiisikattaus ulottui Yoko Onon Heikoilta Jäiltä Rick Jamesin vonkalauluun eli varsin laajalla otteella skene on kategorisoitu. Blues News näyttää vielä käyttäneen 80-luvun puolessavälissä disko-sanaa roimiessaan rokahtavia syntikkadiskoiluja maanrakoon.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)