Aihe: Miksi suomessa ei tallenneta kansallisesti tärkeitä teoksia?
1
Prophet
23.06.2023 17:18:29 (muokattu 23.06.2023 17:19:54)
On tärkeämpiäkin tallennuskohteita, kuten esim. sanoma- ja aikakausilehdet. Samoin kotimaiset elokuvat ja tv-sarjat, joita KAVI digitoi.
 
https://www.kansalliskirjasto.fi/fi … anomien-ja-ilta-sanomien-digitointi
megatherium
24.06.2023 11:04:10 (muokattu 26.06.2023 21:20:32)
Prophet: On tärkeämpiäkin tallennuskohteita, kuten esim. sanoma- ja aikakausilehdet. Samoin kotimaiset elokuvat ja tv-sarjat, joita KAVI digitoi.
 
https://www.kansalliskirjasto.fi/fi … anomien-ja-ilta-sanomien-digitointi

 
Näin musiikki-ihmisenä sanoisin, että mikä voisi olla tärkeämpää kuin kansallisesti ja universaalisti arvokasta kulttuuriperintöä edustavien, puhtaan ja objektiivisen älyn luomien aitojen hengentuotteiden taltioiminen kantanauhalle studiossa tai konserttisalissa äänittämällä, sillä mikään muu taidemuoto ei vaikuta henkeemme ja tunteisiimme yhtä nopeasti, kohottavasti ja voimakkaasti kuin juuri musiikki, jonka Schopenhauerkin toteaa taidemuodoista kaikkein jaloimmaksi.
 
Itse haluaisin tutustua mm. Klamin ylistämään Nils Eric Fougstedtin Passacagliaan, sello-ja pianokonserttoon, pianotrioon sekä perinpohjaisemmin aikoinaan radiossa soineeseen sinfoniseen preludiin ja Trittico sinfonicoon, joka aikoinaan edusti suomea Rooman musiikkifestivaaleillakin ja on dodekafoniseksi teokseksi ihmeen vaikuttava ja draivikas Schönbergin vastaavaa sävellystekniikkaa edustaviin teoksiin verrattuna, jotka eivät mielestäni usein pääse samalla intensiteetin asteelle, vaikka teos jakaakin kummallekin säveltäjälle ehkä jossain määrin ominaisen yhteisen tunnelman ja atmosfäärin. Haluaisin kuulla Fougstedtilta myös romanttisen sarjan, sarjan jousiorkesterille, preludin ja Capricen, konserttialkusoiton nro 2, pezzo sinfonicon, dramaattisen kohtauksen, aurea dictan, esikoissinfonian, miniatyyrejä jousille (?) ym.
 
Sitten haluaisin kuulla mm. Tauno Pylkkäsen sinfonian, sinfonietan, palkitun sellokonserton ja vaikka baletin Kaarina Maununtytär ja oopperan Tuntematon sotilas.
 
Kalervo Tuukkaselta haluaisin kuulla varhaisimmat sinfoniat ja sinfoniset runot Vuorten laulu ja runolaulaja, sinfonisen fantasian sekä näytelmämusiikkia kuten esim. Kuun sokea sekä musiikkia erääseen Molierin näytelmään ja oopperan.
 
Lauri Saikkolalta kaluaisin kuulla mm. sinfoniat La Campale, Taistelusinfonia, Tragica, Pensiero movimento ja traagisen scherzokarakterin omaavan sinfonian sekä vaikka partitan, viulukonserton, kuvia Karjalasta, serenadin, kaikki sinfonietat ja oopperat, kuten kantanauhatallenteen oopperasta mestarin nuuskarasia.
 
Ahti Karjalaiselta haluaisin kuulla mm. pasuunakonsertot, kaikki sinfoniset runot, puhallinyhtyeteokset, jousikvarteton, partitat ja sinfoniat, joista Sääski sinfonia minulta löytyy levyltäkin.
 
Ahti Sonniselta toivoisin kuulevani mm. sinfonisia tuokioita, suomalaisen Messiadin, kenties oopperat etc.
 
Erik Fordellilta haluaisin kuulla konsertot, sinfoniset runot ja useimmat hänen 44. sinfoniastaan, joista ainakin monet loppupään teokset ovat kypsiä esimerkkejä säveltäjän sinfonisesta mestaruudesta.
 
Sitten haluaisin kuulla Erkki Aaltosen sinfoniat, baletit ja konsertot. Sulho Rannalta olisi kiehtova kuulla varhaiset konstruktiivista atonaalisuutta edustavat kamarimusiikkiteokset ja myöhäiset sinfoniat Dell arte ja oratorio volögare sekä mm. tuntematon maa. etc. Fredrik isacssonilta haluaisin kuulla sinfonian Ad Astra etc ja Fantomeja sekä orkesterisarjoja. Arvo Laitiselta Quartetto sinfonicon etc. Olavi Pesosen jälkimmäisen sinfonian etc. Leo Härkösen sinfoniat. En nyt muista kaikkia suomalaisia säveltäjiä, joilta haluaisin kuulla musiikkia.
 
Suomessa on elänyt lukuisia sellaisiakin merkittävähköjä, mutta kaikesta päätellen jo unohdettuja, vaikkakin sangen tuotteliaitakin säveltäjiä, joiden nimiä en minäkään millään enää pysty muistamaan, vaikka olen lukenut niistä Erkki Salmenhaaran toimittamasta suomalaisia säveltäjiä kirjasta ja sen takana olevasta suppeammasta säveltäjäluettelosta olennaisine tietoineen, mutta edes Wikipediassa ei ole mitään mainintaa monista heistä, vaan he lienevät usein luettelemiani säveltäjiä vielä tuntemattomampia, esittämättömämpiä ja levyttämättömämpiä.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)