Aihe: Sähköbasson vire
1
dilet_antti
01.08.2021 10:49:58 (muokattu 01.08.2021 11:07:31)
Jos viritän tänään sähköbasson, se on huomenna useimmiten viitisen centtiä
#. Mistähän tuo voisi johtua? Ei kai vain siitä, että kyseessä on Thomannin
noin 180 euron Harley Benton? ; )
 
Ilmeisesti kannattaa jättää vire jonkin verran flätiksi..
sepisti
01.08.2021 11:24:01
dilet_antti: Jos viritän tänään sähköbasson, se on huomenna useimmiten viitisen centtiä
#. Mistähän tuo voisi johtua? Ei kai vain siitä, että kyseessä on Thomannin
noin 180 euron Harley Benton? ; )
 
Ilmeisesti kannattaa jättää vire jonkin verran flätiksi..

 
Kyse on lämpölaajenemisen aiheuttamasta ilmiöstä, ei basson hinnasta. Sama homma toistuu millä tahansa bassolla. Ei siis kannata virittää huomista varten alavireeseen.
Milkop
01.08.2021 11:49:19
 
 
En tiennytkään että vire mitataan senteissä :)
"Jos olet suuren hotellin aulassa ja kuulet 'Tonava Kaunoisen' soivan, häivy vähän helvetin äkkiä. Älä mieti. Juokse."
Antti1
01.08.2021 11:56:55
Milkop: En tiennytkään että vire mitataan senteissä :)
 
No nyt onneksi tiedät: https://en.wikipedia.org/wiki/Cent_(music)
basisti1971
02.08.2021 08:33:17
Moi.
 
Antti1: No nyt onneksi tiedät: https://en.wikipedia.org/wiki/Cent_(music)
 
Firefox (tuskin), WIN10 (ehkä) tai mnetengine (mitä todennäköisimmin) jättää viimeisen sulkumerkin linkistä pois, joten linkki ei suoraan ainakaan mulla toimi.
Sulun lisäämällä tai WP:n ehdottamaa klikkaamalla toimii.
 

 
dilet_antti: Jos viritän tänään sähköbasson, se on huomenna useimmiten viitisen centtiä
#. Mistähän tuo voisi johtua? Ei kai vain siitä, että kyseessä on Thomannin
noin 180 euron Harley Benton? ; )

 
Mulla on parikin HB kutosta, (pulttikaula ja läpirungon) ja kummassakin vire vaihtelee sentin-pari olosuhteiden muuttuessa.
Pulttikaulaisessa enemmän kuin NT:ssä.
Joten ei ole merkistä kiinni, ominaisuus kaikissa kieli-instrumenteissa kuten yllä todettiin.
Jotkut instrumentit reagoivat rankemmin ja herkemmin, jotkut pysyvät vireessä näennäisesti loputtomiin.
 
Lämpötilan muutos metalleihin -kielten pituuden muutos- vaikuttaa kiinteätallaisen instrumentin vireeseen verraten vähän, joka tapauksessa reippaasti alle 1Cent/C.
Ilmankosteuden muutokset vaikuttavat suhteellisesti enemmän, vaikka puun tasapainokosteus muuttuukin viiveellä sekä suhteellisen että absoluuttisen ilmankosteuden muutoksiin, ja pintakäsittely vaikuttaa toki myös.
 
5 cent vire ero kahden nuotin väillä on havaittavuudeltaan keskimäärin suurin piirtein sama kuin 1dB ero kahden äänenpaineen välillä taajuuskaistalla keskimäärin, eli osa ihmisistä tuon havaitsee, valtaosa ei.
~12 cent puolestaan on ero jonka valtaosa ihmisistä havainnoi epävireeksi, vastaten 3dB äänenpainetason havainnoitavuutta.
 
Aivan kuten äänenpaineenkin, myös vire-erojen havainnointiin vaikuttaa havainnoitava taajuus, kuten myöskin se onko kyseessä sinimuotoinen ääni, vai instrumentin, ihmisäänen tmv. kymmenien, jopa satojen sinimuotoisten siniaaltojen yhdistelmä.
 
Äänen korkeuden = taajuuden erojen havainnointia hankaloittaa tasavireinen länsimainen sävelasteikko, 5 tai 12 cent ei ole yhtä helposti havaittavissa eri taajuuksilla.
Aivan kuten kuuloaistimuksen herkkyyttä kuvaavista Munson-Fletcher käppyröistä voi todeta ettei 1 tai 3dB ero kuulosta samanlaisilta kaikilla taajuuksilla.
 

 
dilet_antti: Ilmeisesti kannattaa jättää vire jonkin verran flätiksi..
 
Miksi?
Jos olosuhteet muuttuvat aina samalla tapaa, on todennäköistä että vire on joka tapauksessa pielessä.
 
Vire tarkistetaan kuitenkin treeniolosuhteissakin udeampaan kertaan (vaikka vain todetakseen ettei ole muuttunut) session mittaan, äänitellessä tietysti aina ennen vetoa.
 
Lisäksi länsimainen tasavire suoranauhaisella kieli-instrumentilla on joka tapauksessa aina useampia senttejä epävireessä itsensä kanssa, mutta tuota on ruodittu muissa viestiketjuissa joten ei siitä sen enempää.
 
T:Samuli
Milkop
02.08.2021 13:53:38
 
 
Antti1: No nyt onneksi tiedät: https://en.wikipedia.org/wiki/Cent_(music)
 
Oho perskule. Aina oppii uutta.
"Jos olet suuren hotellin aulassa ja kuulet 'Tonava Kaunoisen' soivan, häivy vähän helvetin äkkiä. Älä mieti. Juokse."
Sax-pappa
02.08.2021 15:48:59
Vireen tarkistaminen on oleellinen osa soittotapahtumaa kieli- ja puhallinsoittajilla. Soitinta ei voi virittää valmiiksi edellisenä päivänä. Olosuhteet vaihtelee. Kriittisin lienee harppu, joka kuuleman mukaan pysyy vireessä kunnes joku esimerkiksi avaa oven.
Kalmo
02.08.2021 20:05:05
Ihan bassoa omistamattomana tuli mieleeni, että niissä kielissä on niin paljon massaa, että vireen luulisi muuttuvan jo silloin, kun vehje siirretään vaikkapa vähän viileämmästä säilytysnurkasta soittajan syliin tai muuta vastaavaa :o/
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
xerxes
02.08.2021 21:29:07
Milkop: En tiennytkään että vire mitataan senteissä :)
 
Ennenvanhaanhan se oli penneissä... Missäs mun takki? Jaa, eihän sitä näin kuumalla...
Relax. Prediction is very difficult, especially about the future.
Rallattelija
07.08.2021 02:04:22
Kalmo: Ihan bassoa omistamattomana tuli mieleeni, että niissä kielissä on niin paljon massaa, että vireen luulisi muuttuvan jo silloin, kun vehje siirretään vaikkapa vähän viileämmästä säilytysnurkasta soittajan syliin tai muuta vastaavaa :o/
 
Jos sulla on 1mm teräslanka ja 50mm terästanko jotka on presiis saman mittaisia samassa lähtölämpötilassa niin ne ovat presiis saman mittaisia myös loppulämpötilassa. 50mm tanko vain saavuttaa loppulämpötilan paljon hitaammin koska suurempi massa kestää lämmetä pidempään. Tämä kuitenkin vaatii että molemmat tuotteen on samaa terästä koska erilaiset seokset käyttäytyvät eritavalla. Tämän luulisi koskevan myös basson kieliä.
Mistä tommonen ääni oikein tuli? No tuskin se on vakavaa.
sepisti
18.08.2021 16:55:04
Samulilta kysyn, että mikä se sitten settien välisellä tauolla viilenevässä kesäillassa saa basson nousemaan ihan selkeään korvin kuultavaan ylävireeseen? Etenkin kun vireen saa takaisin melkein kohdilleen hankaamalla kädellä kieliä edestakaisin, eli lämmittämällä niitä.
Kefiiri
23.08.2021 05:47:48 (muokattu 23.08.2021 08:30:11)
Esitän oman teoriani vaikka minulta ei kysyttykään: lämpölaajeneminen on kai sitä että esine lämmetessään laajenee. Kai sitten vastaavasti jäähtyessään kieli kutistuu ja tottahan se samalla myös kiristyy. Puisen soittimen pituus vissiin muuttuu lämpötilan mukana vähemmän. Sen sijaan alumiinikaulaiset kitarat eivät kuulemma tahdo pysyä vireessä kun spottivalot lämmittävät... tai ainakin ennen vanhaan lämmittivät.
En ole musiikin asiantuntija.
sepisti
23.08.2021 22:32:12
Kefiiri: Esitän oman teoriani vaikka minulta ei kysyttykään: lämpölaajeneminen on kai sitä että esine lämmetessään laajenee. Kai sitten vastaavasti jäähtyessään kieli kutistuu ja tottahan se samalla myös kiristyy. Puisen soittimen pituus vissiin muuttuu lämpötilan mukana vähemmän. Sen sijaan alumiinikaulaiset kitarat eivät kuulemma tahdo pysyä vireessä kun spottivalot lämmittävät... tai ainakin ennen vanhaan lämmittivät.
 
No tätä lämpölaajenemista minäkin tuolla aiemmin tarjosin syyksi, mutta se vaikuttaa kuulemma vaan alle sentin verran.
sepisti
24.08.2021 20:05:30
Sori Samuli. Minulta jäi tosiaan huomaamatta tossa sun kommentissa toi "per aste " -osuus. My bad. Hyvinkin kolmesta neljään astetta tuollainen hääliiteri saattaa jäähtyä tauon aikana, kun ovet avataan suoraan esiintymispaikan vierestä ja ulkolämpötila on viidentoista asteen tuntumassa. Eli samaa kieltä puhutaan :)
basisti1971
26.08.2021 08:07:01
Moi.
 
sepisti: Sori Samuli. Minulta jäi tosiaan huomaamatta tossa sun kommentissa toi "per aste " -osuus. My bad.
 
Ei huolta, tiedostan kyllä itsekin että polveileva ja rönsyileväkin tarinointini helposti aiheuttaa sen että olennaiset detaljit hukkuvat oheistarinan sekaan.
 
T:Samuli
dilet_antti
19.09.2021 18:49:54
Nyt vasta tuli luettua vastaukset. Kiitos kaikille seikkaperäisistä tiedoista!
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)