Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Oman setupin balanssi eri kitaroilla?
1
Stone
23.11.2020 19:00:01 (muokattu 23.11.2020 21:22:26)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysytäänpäs oikein pitkästä aikaa vinkkiä tällaiseen simppeliin asiaan, että miten te säädätte omassa setupissanne balanssiin eri kitaran ne toisiinsa nähden?
 
Minulla jos esim. telecasterin levelit on kokonaisuuden kanssa hyvin balanssissa, niin silloin vastaavasti les paul soi aivan liian lujaa ja hyökkäävästi. Sama toisinpäin eli jos les paulin volumet on balanssissa, niin silloin telen output tulee liian hiljaa, että kuuluisi bändisoitossa riittävästi erottuakseen. Toki voi pedaaleilla kikkailla, mutta jos ne unohdetaan tässä.
 
Tähän mennessä olen yksinkertaisesti vain säätänyt les paulin volat 1/3 hiljemmalle, niin silloin molemmat kepit ovat ns. "samalla viivalla" tasojen suhteen.
Pitäisikö kenties mikkien korkeuksia säätää vai mikä ylipäätään hyvä keino keskinäiseen balanssiin?
 
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
Stone
24.11.2020 11:27:22 (muokattu 24.11.2020 11:33:35)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse sanoisin itselleni, että se soitin jossa kylmemmät mikit balanssiin vahvistimen kanssa ensin ja muista soittimista sitten rullaa kitaranvolumea tarpeen mukaan taaksepäin. Eipä kait tuohon sen kummempaa kikkaa kaiketi tarvi. "Keep it Simple" ...
 
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
petteri m
25.11.2020 07:47:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stone: Itse sanoisin itselleni, että se soitin jossa kylmemmät mikit balanssiin vahvistimen kanssa ensin ja muista soittimista sitten rullaa kitaranvolumea tarpeen mukaan taaksepäin. Eipä kait tuohon sen kummempaa kikkaa kaiketi tarvi. "Keep it Simple" ...
 
Kitaran volasäädin vaikuttaa soundiinkin eikä vain voimakkuuteen. Myöskin voi olla että kitarat ovat niin erilaisia että ne vaatisivat vahvistimesta aivan erilaiset säädöt muutenkin kuin volan puolesta. Ratkaisuja asiaan on monia ja yksi on monikanavainen vahvistin, toinen on joku buustaava pedaalihomma, kolmas on kaksi eri vahvistinta jne. Jokainen löytää oman tapansa. Lespa ja tele on kyllä niin erilaiset kitarat että miettimistä tulee.
 
Laulava Kylätohtori
25.11.2020 08:06:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stone: Itse sanoisin itselleni, että se soitin jossa kylmemmät mikit balanssiin vahvistimen kanssa ensin ja muista soittimista sitten rullaa kitaranvolumea tarpeen mukaan taaksepäin. Eipä kait tuohon sen kummempaa kikkaa kaiketi tarvi. "Keep it Simple" ...
 
Jos tuo toimii, niin sitten. Keinot taitavat olla sidoksissa myös musiikkityyliin, jne. Kyllähän kitaran volumen pakitus vaikuttaa soundiinkin aika paljon. Henkilökohtaisesti näkisin mikkien korkeuden säätämisen huonona keinona soundin säädössä. Omasta mielestäni mikeillä on se optimikorkeus, jossa toimivat parhaiten ja siitä poikkeaminen on aina "askel huonompaan" ja kompromissi. Tosin ei se aina ihan näinkään yksinkertaista ole, mutta jos lähtee tasoittamaan soundia esim. laskemalla reilusti toisen kitaran mikkiä, niin kyllhänä se voi tehdä siitä soundista tuhnun ja ponnettoman, vaikka volumet saisikin balanssiin.
 
Yllä jo monenlaisia kikkoja onkin, mutta en nähny EQ-pedaalia vielä mainittavan, mikä mielestäni voisi olla helpoin ja monipuolisin ratkaisu, jos ei kitaroiden omat säätimet riitä.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Metalkallo
25.11.2020 08:13:59 (muokattu 25.11.2020 08:15:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

petteri m: Kitaran volasäädin vaikuttaa soundiinkin eikä vain voimakkuuteen.
 
Paitsi jos on modattu treble bleed jolloin soundi vain puhdistuu, mutta kirkkaus pysyy. Tottakai soundin säröön vaikuttaa pakittaminen, jos säröllä soittaa.
https://muusikoiden.net/artikkelit/884
 
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
iec
25.11.2020 08:50:48 (muokattu 25.11.2020 08:53:03)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep. Treblebleedin kanssa volan pakitus toimii paremmin soundien säilymisen kannalta. Toiset käyttävät sitten Boost-pedaalia jossa saa myös pienennettyä volaa, ja tämän lisäksi voi vielä käyttää tarvittaessa EQ-pedaalia.
 
Toki humbucker ja singlecoil ovat soundeiltaan aika tavalla erilaisia, joten niitä ei kannatakaan yrittää saada samankuuloisiksi. Varmaankin riittää, että saa sen volatason suunnilleen samaksi, jolloin cleanit soivat yhtä lujaa ja vastaavasti säröjen kanssa särön määrä on kutakuinkin samalla hehtaarilla.
 
En myöskään lähtisi tasaamaan soundeja keskenään mikkien korkeuksilla, vaan säätäisin joka kitarassa mikrofonit optimaalisiksi sille kitaralle, kun käytetään vahvareissa&pedaaleissa optimisäätöjä kyseiselle kitaralle. Muutoinhan käy niin, että ei saa millään kitaralla sitä parasta soundia minkään vahvarin kanssa. (Tasapäistäminen ei ole hyvä idea - yksi kärsii, joten kaikki kärsivät ja toisinpäin...)
 
Niin ja ajattelisin itse sillä tavalla, että sillä eniten käytetyllä kitaralla soundi toimisi kun ylimääräiset pedaalit ovat bypass-tilassa ja sitten sen vähemmän käytetyn kanssa polkaistaan lisää pedaaleja päälle. Toki riippuu paljon mitä pedaaleja on käytössä ja miten ne reagoivat keskenään, eli käytännössä voi toimia paremmin juurikin toisin päin :D
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
MustaKissa
25.11.2020 09:25:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yks vaihtoehto olis Bossin LS-2 jos haluaa max. 3 kitaraa balanssiin. Bypassiksi 1, Line 1ksi toinen ja Line 2ksi kolmas, säätää volumet balanssiin ja sitten vaan painaa jalalla kun kitaraa vaihtaa.
 
Olipa kerran kissa, kaappi ja kitara. Ilmainen IR-paketti kitaralle: https://blackcatstechno.blogspot.com/
Pinewood
25.11.2020 09:56:04 (muokattu 25.11.2020 09:58:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Yllä jo monenlaisia kikkoja onkin, mutta en nähny EQ-pedaalia vielä mainittavan, mikä mielestäni voisi olla helpoin ja monipuolisin ratkaisu, jos ei kitaroiden omat säätimet riitä.
 
Muistipaikoilla varustettu EQ-pedaali olisi varmasti näppärä tapa hoitaa homma. Joka kitaralle oma asetus. Toinen vaihtoehto voisi olla helposti säädettävä boosteri / line driver. Sijoitispaikkaa ketjussa voi sitten miettiä ja kokeilla sen mukaan, millaisia soundeja kustakin instrumentista haluaa. Ensisijaisesti kai säröytymisen aste - ja siihen liityen haluttu kirkkaus - on se, minkä hallinta on vaikeinta? Oma ykköskeikkakitara ja varakitara ovat niin samantasoisilla mikeillä, ettei ongelmaa ole.
 
Frankster
25.11.2020 10:39:05 (muokattu 25.11.2020 10:39:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on hieno kysymys, jonka kanssa olen itsekin joskus taiteillut. Itse vahvistimeen inputtiin menevän signaalin balansointiin tarvitsee pedaaliin, jos tuon haluaa hoitaa.
 
Mutta jos ongelmana on että bändissä soiva kokonaisvolume heittelee kahden kitaran välillä, ratkaisu VOI olla tämä: sen tehoinen (putki?)vahvistin että päätteen saa riittävän isolle -> pääte kompressoituu. Tällöin toinen kitaroista soi vain puhtaammin, ja toinen säröisemmin..noin helvetisti yksinkertaistettuna. Mutta jos päätteen maksimivola on jo ns, saavutettu ja loput masterin käännöstä toisi vain säröä, kokonaisvolassa ei kitaroiden välillä ihan hirveätä eroa ole.
 
En itse haluaisi käyttää lähestymistapaa jossa toista soitinta on jo soittajan päässä rajoitettava (volat potikasta valmiiksi alas tms., kun toista voi käyttää potikat täpöillä)
 
Jos pedaaleihin lähtee, niin lähestymistapa varmasti vaihtelee soittotyylistä, soitetusta musasta ja kalustosta riippuen.
 
Se mitä tuolla balansoinnilla yleensä kaivataan, on että joka a) soitinten säröero on pienempi, b) vahvistimen säätöihin ei tarvitsisi koskea tai tärkeimpänä c) bändimiksauksessa soiva kitaran volume ei laskisi/nousisi instrumenttien välillä
 
a) riippuu soittajasta kuinka paljon häiritsee. Joillekin soittajille tuo on juuri se mitä halutaan, kunhan lopullinen vahvistimesta tuleva volume on sama. Jos soundi on säröinen ja se särö tulee lähinnä etuasteesta, kokonaisvolassa ei ole paljon eroa. Jos soittimet soivat suunnilleen samalla kirkkauserolla, on clean boost tämmöiseen suht helppo keino.
 
b) tämä riippuu niin kovin vahvistimesta. Mutta Esim kirkkaammalle kitaralle soundia vähän paksuntava/tummentava boost (tai unity volume) voi olla toimiva. Äkkiseltään tulee mieleen esim. Timmy, joka mahdollistaa moisen.
 
c) kovin puhtailla soittaessa tämä on ongelma. Ratkaisu voisi olla kompressoripedaali..jonka voi harkita myös nakkaavansa vahvistimen efektilooppiin, jos semmoinen löytyy. Tällöin etuasteessa syntyvät sävyerot säilyvät (useinhan sitä eri kitaroilta eri sävy halutaan), mutta kokonaisvola suunnilleen säilyy samana.
 
McLeach
25.11.2020 10:48:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös se ole vähän nurinkurinen ajatus, että esim lespaulista kannattaa rullata volaa pois matsätäkseen esim stratoon? Siinähän menetetään selkesti yksi lespaulin ominaisuus kun säröpedaali tai vahvistin ei enää yliohjaudu potentiaalinsa mukaisesti. Itse hoidan hommat keinokuormalla, jossa on kiva pikanamiska, jolla saa pari db lisää/pois nopeasti.
 
Stone
25.11.2020 11:08:51 (muokattu 25.11.2020 13:59:12)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McLeach: Eikös se ole vähän nurinkurinen ajatus, että esim lespaulista kannattaa rullata volaa pois matsätäkseen esim stratoon? Siinähän menetetään selkesti yksi lespaulin ominaisuus kun säröpedaali tai vahvistin ei enää yliohjaudu potentiaalinsa mukaisesti. Itse hoidan hommat keinokuormalla, jossa on kiva pikanamiska, jolla saa pari db lisää/pois nopeasti.
 
Kyllähän se vähän noin varmasti on eli ei käy kieltäminen.
Tuli tuo balanssi homma vaan esille, kun ei ollut nyt saatavissa miksaajaa livestream keikalle, niin huomasin nuo tasojen erot 2:lla eri tyylisellä kitaralla.
 
Jatkossa varmaan menen kyllä lähinnä 1 kitaran taktiilla ja toinen kitara varalle. Tästä sitä huomaa miten hyvä tuo miksaaja aina olisi.
 
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
Stone
25.11.2020 14:02:50
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Frankster: Tämä on hieno kysymys, jonka kanssa olen itsekin joskus taiteillut. Itse vahvistimeen inputtiin menevän signaalin balansointiin tarvitsee pedaaliin, jos tuon haluaa hoitaa.
 
Mutta jos ongelmana on että bändissä soiva kokonaisvolume heittelee kahden kitaran välillä, ratkaisu VOI olla tämä: sen tehoinen (putki?)vahvistin että päätteen saa riittävän isolle -> pääte kompressoituu. Tällöin toinen kitaroista soi vain puhtaammin, ja toinen säröisemmin..noin helvetisti yksinkertaistettuna. Mutta jos päätteen maksimivola on jo ns, saavutettu ja loput masterin käännöstä toisi vain säröä, kokonaisvolassa ei kitaroiden välillä ihan hirveätä eroa ole.
 
En itse haluaisi käyttää lähestymistapaa jossa toista soitinta on jo soittajan päässä rajoitettava (volat potikasta valmiiksi alas tms., kun toista voi käyttää potikat täpöillä)
 
Jos pedaaleihin lähtee, niin lähestymistapa varmasti vaihtelee soittotyylistä, soitetusta musasta ja kalustosta riippuen.
 
Se mitä tuolla balansoinnilla yleensä kaivataan, on että joka a) soitinten säröero on pienempi, b) vahvistimen säätöihin ei tarvitsisi koskea tai tärkeimpänä c) bändimiksauksessa soiva kitaran volume ei laskisi/nousisi instrumenttien välillä
 
a) riippuu soittajasta kuinka paljon häiritsee. Joillekin soittajille tuo on juuri se mitä halutaan, kunhan lopullinen vahvistimesta tuleva volume on sama. Jos soundi on säröinen ja se särö tulee lähinnä etuasteesta, kokonaisvolassa ei ole paljon eroa. Jos soittimet soivat suunnilleen samalla kirkkauserolla, on clean boost tämmöiseen suht helppo keino.
 
b) tämä riippuu niin kovin vahvistimesta. Mutta Esim kirkkaammalle kitaralle soundia vähän paksuntava/tummentava boost (tai unity volume) voi olla toimiva. Äkkiseltään tulee mieleen esim. Timmy, joka mahdollistaa moisen.
 
c) kovin puhtailla soittaessa tämä on ongelma. Ratkaisu voisi olla kompressoripedaali..jonka voi harkita myös nakkaavansa vahvistimen efektilooppiin, jos semmoinen löytyy. Tällöin etuasteessa syntyvät sävyerot säilyvät (useinhan sitä eri kitaroilta eri sävy halutaan), mutta kokonaisvola suunnilleen säilyy samana.

 
Se oli hieno plussan arvoinen artikkeli, kiitos!
 
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
jari22
26.11.2020 07:36:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Singlecoileilla ja humbuckereilla varusteltuja kitaroita ollut käytössä sekaisin keikoilla pitkän aikaa ja välillä oli ratkaisuna varainkin Mesojen kans overdrive boostaamassa teleä tai duncanin pickupbooster. Saundin puolesta paras ratkaisu marshallien myötä ollut se, että kävelee vahvarin luo ja pikkuisen lisää gainia singlecoileilla ja humbuckereilla taas pakittaa takas.
Toisaalta tavoite ei olekaan sama saundi kitarasta riippumatta, vaan telellä rouheampaa säröä ja muuten modernimpaa säröä.
 
parek
26.11.2020 08:19:01 (muokattu 26.11.2020 08:22:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toi oli ennen tosi vaikeaa puuhaa kun käytössä on vain vol + tone -säätöinen vahvari ja kitaroina les paul ja tele. Ei siitä mitään tullut, soundit oli aivan eri maailmasta niin volan kuin bassojenkin suhteen. Elämä helpottui todella merkittävästi kun aloin käyttämään vahvarin ja kitaran säätöjä eri lailla kuin ennen. Nykyään vahvari on tosi lujalla (kotioloissakin) ja tone aina täysillä. Kitarasta vol 3-8 ja tone 2-7, mikistä riippuen. Volatasot on siis soitossa samat kuin ennenkin. Kitaran potikoilla hoituu kaikki säädöt mitä tarvin kitaroiden välillä. Ja boostireserviäkin on kokoajan olemassa ilman pedaaleja kun kitaran vol 8 on se maksimi mille olen soundin säätänyt.
 
Stone
26.11.2020 11:06:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jari22: Singlecoileilla ja humbuckereilla varusteltuja kitaroita ollut käytössä sekaisin keikoilla pitkän aikaa ja välillä oli ratkaisuna varainkin Mesojen kans overdrive boostaamassa teleä tai duncanin pickupbooster. Saundin puolesta paras ratkaisu marshallien myötä ollut se, että kävelee vahvarin luo ja pikkuisen lisää gainia singlecoileilla ja humbuckereilla taas pakittaa takas.
Toisaalta tavoite ei olekaan sama saundi kitarasta riippumatta, vaan telellä rouheampaa säröä ja muuten modernimpaa säröä.

 
Kiitti vinkkelistä.
No....minulla on vox ac30/Matchless dc30 kloonissani boostkytkin naamataulussa, joka antaa riittävän boostin telelle ja sama käänteisesti humpparikitaran ollessa käytössä, kun testailin, mutta pääasiassa toki 1:llä kitaralla soitan, jos keikkatilanne.
 
Kaikissa kitaroissa myös on treble bleed.
 
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «