Muusikoiden.net
25.05.2019
Musamaailma.fi - Soittimia rock-asenteella 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

06.07.2016: Sähkökitaran Treble bleed, "Aki Mod".


EDIT#5 6.7.2016: Kokeilujen ja tarkemman simuloinnin myötä pieniä päivityksiä komponenttien arvoihin, sekä vertailukuvat:
1: Eri valmistajien Treble Bleedien ja
2: Eri Aki Modien taajuusvasteista.
_

Kun sähkökitaran volumenuppia pienentää, diskantti heikkenee paljon enemmän kuin muut taajuudet. Treble Bleed pyrkii tekemään soundista saman kaikissa volumen asennoissa. Tässä esitetty kytkentä on tarkoitettu passiivimikeille, ja soveltuu kaikkiin sähkökitaroihin, sekä yksikelaisille että humbucker-mikrofoneille. Aktiivimikeillä tätä ongelmaa ei ole.

MUUT TREBLE-BLEEDIT

Volumepotikan ohitus yhdellä 470pF konkalla (Ibanez Prestige) auttaa hieman, mutta potikan asennossa 9 diskanttipiikki on jo siirtynyt, ja asennoissa 0-7 diskantti on rajusti ylikorostunut.

Kinmanilla ja muillakin on kahden komponentin (konkka ja vastus) kytkiksiä, jotka toimivat jo tasaisemmin, mutta samoja ongelmia on yhä. Volumella 0-7 diskantti on selvästi ylikorostunut.

KOLME KOMPONENTTIA

Kolmen komponentin kytkennällä (Aki mod) volumepotikka ei muuta soundia juuri lainkaan, ja volume onkin yllättäen käyttökelpoinen työkalu! Vaikutus on myös eri vahvistimilla lähes samanlainen. Kaikissa käyttösoittimissani on Aki mod, en tulisi enää lainkaan toimeen ilman.

Ainoa tämän Treble Bleedin mahdollisesti huono puoli on että volumepotikan pienet numerot soi nyt lujempaa kuin aiemmin. Aiemmin volapotikan asento 4 on nyt noin 2. Tosin, alueella 7-10, jossa itse sitä tarvitsenkin, on nyt paljon lisäherkkyyttä.

KYTKENTÄ

Komponentit kytketään volumepotikan "ohi"/"yli". Eli komponenttipinon toinen jalka on samassa juotoskorvakkeessa mihin mikrofonivalitsimelta (tai mikrofonilta) tulee johto, ja toinen jalka siinä korvakkeessa josta menee johto ulostulojakille. Huomaa että kondensaattorin ja R2:n välinen liitos ei saa koskea mihinkään sähköä johtavaan. Komponenttien arvot on suunniteltu 500k log -volumepotikalle.

Jos kitarassa on mikelle omat volumet, volumeihin voi tehdä omat bleedit. Mutta tällöin molemmat mikit päällä yhtä volaa pienennettäessä alle puolen välin, jäljelle jääneen mikin soundi tummenee. Silloin siis Treble Bleed onkin Treble Kill.

--------Aki Mod "Log Vol"-----------

(R1) 220K vastus juotetaan volumen "in" ja "out" -korvakkeisiin.
(C1) 680pF kondensaattorin toinen jalka juotetaan myös ensimmäiseen korvakkeeseen.
(R2) 47K vastus juotetaan toiseen korvakkeeseen ja kondensaattorin vapaaseen jalkaan.

--------------------------------------

- 250K volumelle arvot 150k, 680pF, 0k. Eli vain kaksi komponenttia, 150k ja 680pF juotetaan rinnan.
- 1M potikan kanssa soundi muuttuu volumen matkalla enemmän, mutta arvot 470k, 470pF ja 100k toiminnee ihan ok.

Kondensaattoriksi suosittelen muovikonkkaa (polyesteri, polystyreeni, polyproplyleeni, polymix). 820pF konkkaa tosin en ole muovisena löytänyt, joten käytän siinä keraamista.

MODAUKSET

Koko soitinkalusto ja oma maku vaikuttaa bleedin toimintaan, joten muutoksia voi olla tarpeen tehdä:
- "Even": Mahdollisimman sama soundi kaikissa volumen asennoissa: 150k, 820pF, 22k.
- "Mild": Vähemmän kirkastusta: 220k, 470pF, 100k
- "5-10": Soundi mahdollisimman sama volumen asennoilla 5-10 (pienemmillä asennoilla vähän "räyhä"): 220k, 820pF, 47k.
- "Less Vol Boost": Mahdollisimman vähän volumekorostusta pienillä volumen asennoilla: 330K, 470pF, 100K. (Tällöin tosin volumen 6-9 on soundiltaan tummempi.)
- Jos kitarassa on mikeille omat volumet, tykkään laittaa tallamikille "Mild" ja kaulamikille "Even".

Minulle on tärkeää että soundi on mahdollisimman sama kaikissa volan asennoissa, joten käytän yleensä versiota "Even". Tällöin tosin volumen pienet asennot ovat yhä lujemmalla, joten volumella on vaikeampi puhdistaa suuria säröjä.


Kytkentä toimii myös bassolla, jolloin arvot 150k, 1nF, 22k toimii hieman paremmin.


------------TEKNIIKKAA------------
Kytkis on kehitetty simuloimalla sähkökitaran elektroniikkaa (mukaanlukien johto ja vahvistimen sisääntulo) 5Spicellä, ja myöhemmin korvalla kokeillen eri komponenttien arvoja.
R1 pienentää sekä mikrofonille että vahvistimelle näkyvää kuormaa, joka jo itsessään tasoittaa soundieroja eri volumeasetuksilla. Koska R2:n täytyy olla melko pieni jotta C1 myös suurilla volumen asetuksilla päästäisi diskanttia lävitseen, R1 myös päästää matalilla volumeasetuksilla muita taajuuksia läpi, ja tällä tavalla estää liiallisen diskanttikorostuksen. R2 rajoittaa diskanttikorostusta pienillä volan asennoilla, mutta suurilla asennoilla myös estää rajataajuutta muuttumasta volapotikan sarjavastuksen pienentyessä lähelle nollaa. C1 ja R2 siis yhdessä muodostavat Treble Bleedin rajataajuuden, siksi R2:ta kasvattaessa C1:tä täytyy pienentää.
--------------------------------------

Kirjoittanut Aki 01.11.2006

            658×808  -  120 kt.

1758×948  -  673 kt.

1757×946  -  621 kt.


Arvostelu

4,74,74,74,74,7    (62 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

oiva tumpeloinen: Tää on hyvä. Tosin kuva olis kiva. Tai ehkä ihan pieni kuvasarja....
Pnctocn: hyvä modi, kiitoksia. lämmössä kutistuva muovisukka komponenttien päällä helpotti kummasti suojausta. +
msormune: Kaikista kokeilimistani treble bleed mödeistä tämä Akin kuvaama (1nF, 47Kohm, 330Kohm) on kyllä paras. Testattu Epi SG G-400 kitaralla ja JB/Jazz yhdistelmällä.
vesav: Hyvin tuntuu toimivan. Hieno juttu!
Vapour: Mihinkäs se kolvi on taas joutunu... ;) Kiitos tästä!
Imper: tein ton mutta volume alkaa vaikuttaa vasta kakkosen jälkeen ja ulostulo on kuumempi 9:llä ku 10:llä! Outoa sanon minä!
Aki: Imper, sun volapotikka on rikki.
Keke Urlaub: Aki, hieno mod, tota täytyy kokeilla. Mites arvot kannattaa olla 250k volapotikan kanssa?
pardy: Mikä olis bassolle sopiva konkka?
oksatboys: Tää oli hyvä. Artikkeleiksi voisi kopioida/kirjoittaa enemmänkin tämmöisiä juttuja, kun foorumin puolelle katoavat niin helposti.
L.Ruoska: Arvoja bassolle? Laita jonkinlainen skema tosta? En oikeasti tiedä näist paljon mitään joten skemat ois kivat =) Fiksu jätkä oot kun kehittelet tälläsiä kyl, kiitos =)
Aki: Lisätty kuva, ja villit arviot 250k potikan käyttäjille sekä bassolle.
Puavali: Hyvä ohje, kiitos! Tämä modi on tarpeeseen omaan stratoon. Kohta kolvi kuumenee!
Aki: Arvot laskettu uudestaan pienin muutoksin.
Jammi: Taas toimii mahtavasti, kiitokset!
mattim: Osta läjä näitä komponentteja, vala epoksiin ja myy kultana, ostan ;- )
Tex Pecone: Entä jos kyseessä ei ole aktiivimikit?
thuittinen: Terve Aki. Mulla on 250K volume ja tein Mod:in niin, että R1=220K ja toimii tosi hyvin. Mitä vaikuttaa jos R1=150K. Eikös aiempi versio 250K volumelle ollut R1=220K? Kiitos, erittäin hyvä Mod. Timo Huittinen
Socialite: Kiitos, hienosti toimii!
Aki: thuittinen: R1 150K saisi volumen hiljenemään vasta pienemmillä numeroilla. Kokeile ihmeessä, ei nämä vieläkään ole kiveen hakattuja arvoja..
dwuh: Kiitos Aki!! Tämä on minullekin paras TrebleBleed mitä olen kokeillut. Toimii yhtä hyvin Les Paulissa kun Stratossa :)
mikaki: Hienoa.Plussaa tulee ++ :)
vesinorsu: Ihan ok modi, vaikka volapotikka yleensä onkin täysillä :)
mntamm: Treble bleed pitäisi tehdä Jaguarin 1m-volumepotikkaan, ja tämä modi vaikuttaisi hyvältä. Artikkelissa sanotaan, että 1m-potikalla lopputulos on huonompi. Eli etkö suosittele tätä sellaiseen? Jos suosittelet, minkälaisia arvoja ehdottaisit 1m-potikkaan?
Aki: En tiedä miten vanha tuo kysymys 1M potikasta, mutta: Ehdottomasti bleedistä on hyötyä 1M:sellakin, mutta soundi muuttuu volumen matkalla enemmän. Kokeilisin 220k, 470pF, 82k.
Aki: Mallinsin tuon 1M potikan kanssa, suosittelen kokeilemaan 470k, 470pF, 100k.
Pushmia: Toimii oikein hyvin! Kiitos.
Groke: Nyk. Ibanez JEM/RG/JS Japanilaisena (Prestige) ja Indonesialaisena (Premium) ovat 330pF Volume-konkalla. Nyk. Indonesialaisissa karvalakkimalleissa (Standard, JEM Jr.) ei ole konkkaa. Paitsi JS140:ssa. Osat: https://cs.hoshinogakki.co.jp/pcw.nsf/home.xsp
Tami: Jes! Stratoihin tämän olen tehnyt ja nyt oli vuorossa PRS SE Navarro. Hienosti toimii ja aina jaksan ihmetellä miksei näitä tehdä jo tehtaalla. Thanks!
Aki: klobasa, kaikki bleedit antaa volapotikan pienillä numeroilla enemmän volumea. "Even" kaikista eniten, "Less vol boost" mun kytkennöistä vähiten. Veikkaan että käytät paljon säröä. Suosittelen kokeilemaan "Less vol boost":ia.
o0o: Toi "250K volumelle arvot 150k, 680pF" toimii erittäin hyvin stratossa. Kiitos!

Yhteensä 31 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti