Aihe: Soldano SP-77 etuasteklooni - häiriöiden korjaus
1 2
basisti1971
11.03.2020 08:15:56
Moi.
 
Terry Pantheras: Okei, tämä olikin hyvää tietoa, en tiennytkään noiden sisäisten häiriöiden olevan johdotusten suhteen - vaikka olisivatkin sinänsä oikein tehty - noinkin merkittäviä. Tuo voisi selittää joitakin nykyisiä surinoita. Pitääpä varovasti kokeilla eri asemointeja johdoille...
 
Korkeista jännitteistä johtuen myös johtimien ympärilleen säteilemät häiriökentät ovat suuria, ja tuosta syystä aito useampaan tasoon harvaankalustettu PTP pitääkin pintansa vahvistinrakentelussa vaikka ääri-ilkeä onkin sekä kalustaa että etenkin korjata.
Tässäkin tapauksessa häiriöt kun vaimenevat etäisyyden neliöön ja suurin vaikutus on yhdensuuntaisien johtimien välillä.
 
Turret-, lug- yms. kalustukset ovat häiriökenttien kannalta hivenen aitoa PTP:tä huonompia koska etenkin tiheästi kalustettuna ja kaikki komponentit yhdensuuntaisina tasossa ovat käytännössä samalla viivalla piirilevykalustuksen kanssa.
On toki täysin mahdollista suunitella sekä turret- että piirilevykalustus jossa häiriökentät jäävät pieniksi, onhan tuollaisia laitteita tehty maailman sivu.
Näennäisen yksinkertaisuuden takana on kuitenkin etenkin wintageosaston kyseessä ollessa mittava suunittelutyö.
 

 
Terry Pantheras: Okei, mikäänhän ei estä minua tuhlaamasta rahaa rengassydänmuuntajaan... :)
 
Koska laadukkaat potikat, jakit, kotelo, muuntaja ja (mahdollisesti vaihtotarpeessa olevat) putkenkannat muodostavat herkästi ~75% osakustannuksista, tuossa tapauksessa ainakin itse tekisin koko laitteen uudelleen.
Onhan siinä tietysti oma hommansa, mutta saisi ainakin juuri sellaisilla komponenteilla kuin haluaa.
Ja olemassaolevan laitteen voi vaikka pukata eteenpäin kustannuksia tasoittamaan jos ei kahdelle tunne tarvetta.
 

 
Terry Pantheras: Osaatko sanoa skeeman/kuvan perusteella minkälainen rengassydänmuuntajan tulisi olla? http://www.prowessamplifiers.com/sc images/Soldano%20SP77%20redrawn.pdf
 
Kuvassa ei ole mainittu muuntajan tyyppiä eikä arvoja, eikä edes A, B ja C pisteiden jännitteitä, joten pelkän skeman perusteella on mahdotonta sanoa sopiiko suoraan.
Veikkaisin että ei.
Kytkentää muokkaamalla saa kyllä sovitettua kaikki noista linkittämistäni.
 
Kuvissasi on virtalähdeosiossa myös regulaattori tms. TO220 koteloinen komponentti jota linkittämästäsi skemasta en ainakaan minä löytänyt, joten voi olla että tuossa sun laitteessa on käytetty jotain muuta kytkentäkaaviota tai sitä on modattu.
Erilaisista saatavilla olevista jännitemuuntajista johtuen myös oheiskomponenttien arvot vaihtelevat hivenen, joten osviittaa siitä kuinka hyvin tuo skema vastaa laitettasi saa jo pelkkiä komponenttiarvoja vertailemalla.
 

 
Terry Pantheras: E2: Eli tuo R-Core-muuntaja olisi passeli tähän mun laitteeseen? Rengassydänverkkomuuntajien osalta mainitsivat Kiinan-toimituksien potentiaalisista lisäviivästyksistä koronan takia.
 
E3: Tai miksipä sinä sitä linkkaisit tähän, jos se ei olisi sopiva... :)

 
Kuten tuossa aiemminkin mainitsin, ilman tietoa alkuperäisestä/sun yksilössä käytetystä muuntajasta on mahdoton sanoa sopiiko suoraan vai ei.
Linkitin koska putkilaitteisiin sopivia muuntajia on etenkin renggassydämisinä vaikeahkoa saada.
Ja koska itse tilaan mieluummin tavaraa enemmän samasta paikasta kuin jokainen erikseen.
 
Uraltonelta on vaihtelevasti saanut putkilaitteisiin soveltuvia rengassydänmuuntajia ainakin tilauksesta, kannattaa toki heiltäkin kysäistä jos rengassydänmuuntajaan päädyt.
 
Yleisesti ottaen putkilaitteiden/kytkentöjen ominaisuuksiin etenkin suosituimmilla mi-audioputkilla liittyy vahvasti se että aktiivikomponentti eli tyhjiöputki toimii erittäin laajalla jännitealueella.
Käytännössä muutamista volteista satoihin voltteihin.
Muusta kytkennästä riippuu toimiiko varsinainen laite halutusti vai ei anodijännitettä muutettaessa.
 
Likipitäen kaikkia kytkentöjä on kuitenkin mahdollista muokata jos anodijännitteet muuttuvat alun perin suunitellusta, esimerkiksi jos alkuperäistä jännitemuuntajaa ei ole enää saatavilla, tai halutaan käyttää halvempaa ratkaisua.
 

 
Terry Pantheras: Potikoihin liittyen: päteekö vahvistimissa sama sääntö kuin kitaroissa volume- ja tonepotikoiden suhteen, eli volumelle logaritminen ja sävysäädöille lineaarinen?
 
Kuten tuossa aiemmin jo vastattiin, ei päde, koska riippuu kytkennästä.
Vahvistimissa tietysti oheiskomponenteista ja muusta kytkennästä johtuen enemmän kuin passiivikitaroissa.
 
Ja toisaalta niin kitaroiden kuin vahvistintenkin tonessa on käytetty valmistajasta riippuen niin lineaarista kuin logaritmistakin kulkua.
Signaalitiellä olevana resistiivisenä vaimentimena lineaarinen kulku on kyllä äärimmäisen harvinainen.
 
Mikään ei toki estä kokeilemasta skeman tai osaluettelon vastaista kulkua.
 
Aitoon gainiin (=vahvistusasteen vahvistuskertoimen säätö eli ei uudelleennimetty volume) kannattaa kyllä laittaa juuri sellainen säätölaite kuin kytkennän suunittelija on valkannut ellei ole vahvaa tietoa siitä miten säätö etenkin vikatilanteessa käyttäytyy.
Tuosta(kin) syystä putkilaitteissa potentiometri-gain on varsin harvinainen, ja onkin usein toteutettu kiertokytkimin valittavin irtovastuksin.
 
T:Samuli
mhelin
11.03.2020 11:15:05
Itse olen ymmärtänyt että suuri jännite ei sinällään ole ongelma varsinkaan kun se on tasavirtaa, ja näin taitaa olla suurimmassa osassa putkiastetta pääteastetta lukuunottamatta. Nämä etuvahvistimen putkiasteet ovat aina A-luokan kytkentöjä joissa anodivirta on lähes vakio, ja muutenkin (lepovirta) vain milliampeerien luokkaa. Kunhan pitää riittävän etäisyyden tulo- ja lähteasteen vetojen välillä eikä laita niitä ainakaan kulkemaan rinnakkain niin kaikki on OK. Jos kyseessä olisi kokonainen vahvistin niin kytkisin kyllä virtalähteen ja pääteasteen putkien kytkennät suoraan kantoihin enkä piirilevylle jo lämmönkin vuoksi.
 
Etuvahvistimen maadoitus toteutetaan yleensä suoraan yhteiseen maapisteeseen ja päätevahvistimen erikseen samalla tavalla jolloin nämä virtapiirit on erotettu toisistaan, myös virtalähteessä on RC-suodin B+ ja A+ välillä. Etuvahvistimessa voi tietysti tehdä ensimmäiselle putkelle oman maadoitusreitityksen, samoin lähtöasteelle varsinkin jos sen on tarkoitus syöttää matalaimpedanssista tuloa. Muuntajaa käytetään melkein aina ainakin noissa studiolaitteissa (mikkietuset yms.) joissa halutaan pitää häiriöt minimissä.
Maalenkit taitavat olla noissa suurin ongelma, varsinkin jos potikoista ja jakeista on randomisti kytkentöjä laitteen runkoon, tai piirilevyllä maadoitussilmukoita. Piirilevyä suunnitellessa kannattaa hahmotella sähkövirran kulkureittejä jottei virta kulje kahta eri reittiä ja aiheuta jännite-eroja jotka realisoituvat hurinana ja muina häiriöinä.
Terry Pantheras
29.03.2020 12:38:53
Milläs 30K ohmin middle-potikan voi korvata? Ei tunnu löytyvän mistään. Onko väliä onko suurempi- vai pienempiarvoinen? Lähimmät helposti saatavilla olevat näyttäisivät olevan 20K ja 50K.
Terry Pantheras
29.03.2020 13:10:08
Päädyin nyt sitten kotelon vaihtamiseen pienempään ja potikoiden uusimiseen laadukkaampiin. Uudet johdotukset voisi myös osittain vetää. Muuntajan vaihdon taidan jättää väliin, koska tuskin osaan sitä ilman suuria tuskaisia pähkäilyjä ja testaamisia asentamaan.
Terry Pantheras
30.03.2020 15:50:06
s151669: Jompi kumpi tai jotain muuta.
 
Tuo tonestack näyttäisi olevan ihan Fender/Marshall -tyylinen joten ei kuin Duncanin tonestack-kalkulaattorilla koittamaan ?
 
Ulkomuistista jotenkin niin, että isompi middle tarkoitti pienempää keskialueen kuoppaa ja vähemmän vaikuttavia bass / treble -säätimiä sekä snadisti suurempaa ulostulon tasoa. Pienempi sitten taas päinvastoin.
 
Niin tai näin - erot suuntaan tai toiseen eivät ole kovin suuria mutta voivat silti vaikuttaa siihen särösoundin laatuun paljonkin. Osta molemmat ja kokeile kumpi miellyttää enemmän.

 
Kiitos, taitaa olla Fenkku-/Marsu-osasto joo. Tuo calculator on näemmä joku Windowsille kyhätty sovellus ja kotona on Mäkki. Testailuksi siis menee, ellei eräs Alibaban toimittaja saa toimitettua 30 kiloisia, joista laitoin juuri kyselyä.
s151669
31.03.2020 08:17:06
 
 
Terry Pantheras: Tuo calculator on näemmä joku Windowsille kyhätty sovellus ja kotona on Mäkki.
 
Aja Winellä.
 
https://www.winehq.org/
 
Niin minäkin teen. Täällä tosin on Linux eikä Macintosh.
Antikitarasankari. Siis basisti.
Terry Pantheras
31.03.2020 09:57:42
s151669: Aja Winellä.
 
https://www.winehq.org/
 
Niin minäkin teen. Täällä tosin on Linux eikä Macintosh.

 
Kah, voisipa testata mielenkiinnosta, vaikka löysin Alibabasta sopivat 30K potikat.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)