Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Musiikin teoria ja säveltäminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Palautetta sävellyksestä? "Teekkarimuunnelmia"
1
osaamaton
02.10.2019 21:15:05
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa muutamia vuosia sitten alkoivat teekkarisitseissä laulamani laulut soida päässäni kauppareissuilla ja varioitumaan, siinä vaiheessa kun aloin miettiä orkestrointia erinäisille katkelmille päätin, että ehkäpä tämä kannattaisi oikeasti säveltää.
 
Muutaman vuosi siinä meni ja tuloksesta tuli tällainen:
 
https://www.youtube.com/watch?v=-5SpXKiWB2k
 
Parisenkymmentä minuuttia sinfoniaorkesterille, olisihan sen kompaktimmaksikin voinut rakentaa. Kuulemani palautteen mukaan toistaa itseään, no, yritin kyllä varioida teemoja ja löytää niihin erilaisia näkökulmia. Huonoja kohtia on kyllä, sellaisia joista en itsekään pidä, sitä en kiistä. Joitain ihan hyviäkin kohtia mielestäni. Tavoittelin jonkinlaista sonaattimuodon tapaista rakennetta. Tarkoitukseni oli tässä myös harjoitella orkestrointia, polyfoniaa, muodon hallintaa ja yleisesti säveltämistä.
 
Haluaisinkin palautetta esim. eri soitinten stemmojen järkevyydestä ja soittokelpoisuudesta sekä toki sävellyksestä sinänsä. Mikä ei toimi, mikä toimii?
 
Sävellyksen on tarkoitus olla lievästi koominen, ei-teekkareille tämä ei välttämättä suoraan aukea. Monet kohdat ovat sellaisia kuin ovat ihan humoristisista syistä, turha ottaa koko tekelettä liian vakavasti.
 
Kasu-_-
08.10.2019 09:33:35
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuulemani palautteen mukaan toistaa itseään, no, yritin kyllä varioida teemoja ja löytää niihin erilaisia näkökulmia.
 
Ihan mukavastihan sieltä löytyi tuttuja teemoja ja idea on hauska :)
 
Teemojen varioinnissa ei mielestäni ole välttämättä puutetta, mutta voi olla että palaute itseään toistavuudesta tulee siitä, että orkestraatio on hyvin saman tyyppistä läpi teoksen. Teemat tuodaan selkeästi esille melodioissa eri soittimilla, mutta taustalla on harvoin mitään tekstuuria ja eteenpäin vievää rytmiä. Vähän niinkuin kelluisi melodioiden päällä koko parikymmentä minuuttia. Lähes homofonista jopa paikoitellen.
 
Monessa kohdassa kaipaisi esim. torvisatsin alle erilaisia jousi- ja puhallintekstuureja, jotka toisivat kontrastia ja tukea ainakin rytmisesti. Ei välttämättä ihan John Williamsia tarvitse olla, mutta jotain kuitenkin. Toisi vaihtelua teoksen sisälle huomattavasti. Nyt herkät soolomelodiat eivät erotu edukseen oikein missään kohtaa, kun homma ei ole kunnolla lähtenyt käyntiin välissä.
 
sellisti
08.10.2019 09:41:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve, kuuntelin ja ajattelin muutaman mieleen tulleen asian kirjoittaa. Varsin kunnianhimoisen projektin oot saanut aikaiseksi isolle kokoonpanolle, hatunnosto siitä! Orkesterin käsittely on mielestäni kokonaisuutena ihan toimivaa, isot tuttifortet soi varsin komeasti. Joitakin hienoja soitinnusratkaisuja ja instrumenttivalintoja löytyy myöskin, tykkäsin erityisesti bassoklarinetin teemasta..! Matalista vaskikuoroista hiljaisten, korkeiden jousien säestyksellä tykkäsin myös, samoin harpun ja lyömäsoittimien käyttö oli mielestäni tehokasta.
 
On totta että teemamateriaalin määrään nähden teoksen kesto on aika maksimiluokkaa, vaikka ihan mielenkiintoisesti materiaalia monin paikoin käsitteletkin. Itseään toistamisen fiilis voi syntyä siitä, että teoksen tempo on ihan sama alusta loppuun - olisiko siinäkin mahdollisuuksia pieneen variointiin..? Sonaattimuotoa en tuosta kyllä oikein löytänyt - ennemmin kyseessä on juurikin fantasia, vapaamuotoinen variaatiomainen rakenne. Samantyyppisen sointivärin toistamista liian pitkään on myös yleensä syytä välttää, ainakin mun makuun. Esim. pitkät jousimatot ja -tremolot alkaa ennen pitkää puuduttaa kuulijan korvia (tyyliin Bruckner; säveltäjä josta en mm. mainitusta syystä juurikaan välitä...), vaikka ne tehokeinona ovat varsin toimiva.
 
Nuottikuvaan liittyen pari huomiota: mielestäni nuo tiheään (1-2 tahdin välein) tapahtuvat sävellajin vaihdokset on aika tarpeettomia, käyttäisin niissä mieluummin tilapäisiä merkkejä, ihan soittajien mukavuuttakin ajatellen. Ja sitten jousille ei yleensä kirjoiteta tremoloa/trilliä siten kuin olet tehnyt esim. harjoitusnumeron 4 jälkeen, vaan mieluummin niin kuin olet kirjoittanut harjoitusnumeron 11 jälkeen. Pienellä intervallilla (sekunti/terssi) tuo edellinen merkintätapakin on periaatteessa mahdollinen, jos siis kyse on trillistä jossa yksi soittaja soittaa molempia ääniä nopeasti vaihdellen, mutta tuossa tapauksessa (kvintti) nuotinmukainen soittotapa on teknisesti lähes mahdoton tai ainakin erittäin epämukava, ja lopputulos kuulostaa joka tapauksessa huonommalta kuin divisinä soitettu tremolo. Ehkä sitä olet tuossa hakenutkin, mutta merkintätapa on vähän harhaanjohtava.
 
Muuten en nyt mitään suorastaan soittokelvottomia ratkaisuja stemmoista löytänyt, joskaan nyt en ihan hirmu tarkkaan syynännyt scorea. Aina on ylipäätään syytä pitää huoli siitä että yksittäiset stemmat ovat mahdollisimman luontevan kuuloisia ja soitettavia, silloin kokonaisuuskin kuulostaa paremmalta. Esim. tapauksissa joissa on tarve vaihtaa melodia soittimelta toiselle kesken teeman (tuolla taisi jossain kohdassa niin olla, että toinen soitin jatkoi toisen aloittamaa teemaa). Silloin ei kummankaan stemma saa loppua tai alkaa jotenkin töksähtäen, vaan saumakohta kannattaa tehdä mahdollisimman sulavaksi. Ellei sitten hae nimenomaan jotain humoristista tehoa siihen kohtaan.
 
Toivottavasti saat kommentteja muiltakin, minä kun en ole mikään säveltäjä. Orkesterisovituksia olen kyllä tehnyt paljonkin ja orkesterissa soittanut vuosikausia, siltä pohjalta nämä kommentit. Minusta sulla on hyvällä mallilla homma tuossa, ei muuta kuin eteenpäin ja toivottavasti säilyy into oppia lisää!
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
Jucciz
09.10.2019 01:08:12 (muokattu 09.10.2019 01:09:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sanon tähän vaan, että sellistin palautteen kaltainen kommentointi on kyllä mahtava esimerkki siitä, mitä nettiyhteisö parhaimmillaan on. Pamautin plussan teille molemmille.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «