Aihe: Mikä olisi järkevin asetelma pelkällä backlinella?
1 2
hallu
14.10.2018 16:37:23
Tästäpä sukeutuikin eläväinen keskustelu :-) kiitoksia siitä ja erityiskiitos hyvästä keskusteluilmapiiristä ja erityiserityiskiitokset vielä muutamalle erittäin erittäin hyvin perustellulle näkökohdalle.
 
Kyse siis erittäinkin pienimuotoisesta toiminnasta ja ollaan klubeilla käyty ja siellä on yleensä hoidettu äänentoisto "talon puolesta". Oltiin joskus vuosi sitten yhden bilebändin messissä kapakkakeikalla ja soitettiin niiden PA:la ja homma toimi sielläkin hyvin, mutta niillä oli vakiomiksaaja messissä joka oli siis "osa bändiä". Tosin soitin itse silloin aika äänekkäällä vahvistimella joka vuoti saliin melkoisesti ja mietin niiden keikkaa kuunnellessa, "miksi turhaan mikittää kitaroita kun on hyvät vahvistimet".
 
Aikanaan kun tehtiin itse tolla systeemillä keikkaa pelkillä laulukamoilla, niin toisinaan mikitettiin rummuista bassari, mutta yleensä ei sitäkään. No soundit sitten olikin "luomua" ja "ehtaa elävää musiikkia" :-).
 
Mitä noihin rumpuihin tulee, niin on vähän epävarmaa vielä minkälaista rytmiraitaa päädymme käyttämään koska toisaalta kun rumpalia ei ole, niin haluaisin että rummut kuulostaisi myös "konerummuilta" tai siis "rumpukoneelta" että ei turhaan imitoisi ihmisrumpalia. Tietenkin rumpuraidan voisi soittaa rummuillakin (joku tuttu rumpali vetäisi varmaan yhdellä otolla noi meidän rallit purkkiin), mutta kun sitä soittajaa ei kerran ole, niin se saisi kuulua myös musiikissa.... siis jotenkin haluaisin että bändi kuulostaisi justiinsa siltä mitä se onkin eli itseltään ja siksi myös erillisen äänentoiston puuttuminen jättäisi sen soundin "kaunistelemattomaksi/aidoksi/rehelliseksi". Joskus kun on ollut keikalla ylipätevä miksaaja, niin soundit on niin ylihyvät ettei niihin usko enää itsekään :-D .
 
Voi se olla että tää idea on ihan kuolleena syntynyt, mutta meinataan tää kortti kyllä katsoa kummiskin :-D . Niin ja ei meidän tekemiset tai tekemättä jättämiset kenestäkään ääniäijästä (tai naisesta, semmoisenkin olen nähnyt) tee työtöntä. Jotenkin vaan haluaa tehdä asiat eritavalla yleisen konsensuksen vastaisesti. Elviskin teki levyjä niin että bändi soitti studion nurkassa ja äänittäjä laittoi vaan pari mikkiä pystyyn j aäänitti sen sellaisenaan. Jotenkin tekisi mieli kokeilla mitä tommosella luomumeiningillä voisi saada aikaan.
 
Itselläni tähän voi vaikuttaa myös väsymys nykyaikaiseen ääripuleerattuun tuotettuun soundiin josta on kaikki rypyt ja ärsyttävät taajuudet siivottu pois niin että hurjimmkatkin rokkipumput kuulostaa tavaratalomusalta. On niitä hyviäkin soundeja, mutta jotenkin tekee mieli kokeilla kulkea vähän toiseen suuntaan ja katsoa mitä sieltä löytyisi. Voi olla että ei löydy mitään, mutta mistä sen tietää jos ei kokeile :-) .
"voisikohan kamarasta ja minusta tulla ystäviä ?"
Juicy
14.10.2018 16:45:17
 
 
Ovelasti naamioitua pohdiskelua soundinyansseista ja vastavirtaan uimisesta kun totuus on ettei teillä vaan oo varaa miksaajaan ja kysytään miten pärjäisi ilman. :D
"TSÖH TSÖH... VITTU!" -Remu Aaltonen
Sarko
14.10.2018 17:07:26
Väite siitä, että PA-kamojen ja miksaajan hyödyntäminen tekisi musasta yleisesti "ylipuleerattua", on aika naurettava.
"You know the whole deal with tearing down the old to make room for the new? Well, music isn't city planning." - Grant Hart
Rämppy
14.10.2018 17:37:09
Aika monta backline-keikkaa on tullut tehtyä sillai, että laulut ja kiipparit tulevat pikku-pa:sta, kitara ja basso omista comboistaan tai läjistään. Rumpuja ei yleensä mikitetty lainkaan, isoimmissa paikoissa ehkä bassari joskus. Keikkapaikkoina kaikenkokoiset ravintolat, seurain- ja työväentalot. Yleensä pyrkimys oli sijoittaa vehkeet siten, että rummut keskellä takana, kitara- ja bassokamat suunnilleen samassa linjassa rumpujen kanssa suunnattuna puoliksi soittajille ja puoliksi yleisöön. Laulu/pa-skobet kitara- ja bassokaappien yläpuolella. Näin saatiin mahdollisimman hyvä kontrolli kokonaoissoundiin ja balanssiin, kun ei ollut miksaajaa. Laulu/pa-kaappeja suunattiin siten, ettei tule kiertoa. Näin siis pääpiirteittäin. Aina ei soittotila anna myöden ihanteelliselle ratkaisulle. Tärkeää on, että kukin soittaja on lähellä henk.koht. vahvistintaan, jotta säädöt onnistuvat lennossakin. Isommissa saleissa tarvitaan sellaiset vahvistmet, joissa headroom riittää pitämään soundin ryhdikkäänä vähän isommallakin volumepotikan annostelulla.
In Finland we have this thing called "diu diu".
hallu
14.10.2018 17:38:34
Juicy: Ovelasti naamioitua pohdiskelua soundinyansseista ja vastavirtaan uimisesta kun totuus on ettei teillä vaan oo varaa miksaajaan ja kysytään miten pärjäisi ilman. :D
 
Tämäkin on aivan totta :-D
"voisikohan kamarasta ja minusta tulla ystäviä ?"
hallu
14.10.2018 17:40:03
Sarko: Väite siitä, että PA-kamojen ja miksaajan hyödyntäminen tekisi musasta yleisesti "ylipuleerattua", on aika naurettava.
 
Ihan noin jyrkkää väitettä ei ollut tarkoitus heittää, vaikka siihen suuntaan vihjasinkin niin älkää liian jyrkästi tulkitko PA:t on ihan jees kun semmoinen kohta tulee.
"voisikohan kamarasta ja minusta tulla ystäviä ?"
Kefiiri
14.10.2018 19:37:25
Hyvin se menee. Jos semmoisella kirjastovoimakkuudella soitetaan niin sen balanssin kuuleminen on lopulta aika helppoa. Jos laulu tulee kahdesta kaiuttimesta, toisen voi yleensä kikkailla sellaiseen asentoon, että se samalla toimii laulajan monitorina.
En ole musiikin asiantuntija.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)