Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kuiva sää
1
Luthier
13.05.2018 13:30:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt olisi syytä varoa ettei kitarat halkeile kuivan sään takia.
On ollut jo muutamia päiviä harvinaisen kuiva ulkoilma. Tänään sunnuntaina klo 13.00 oli Jyväskylän lentoasemalla ilman suhteellinen kosteus 16 % . Lämpötila oli 25,2 oC. Lähes vastaavia kosteuksia näkyi olevan muuallakin Keski- ja Etelä-Suomessa. Kitarankostuttimien käyttöä ei vielä kannata lopettaa kesän tulon takia.
 
Kumiankka
13.05.2018 14:55:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täytyy harkita jos myöhästyneenä ehtisi vielä viilaamaan törröttävät nauhanpäät mitkä vielä tuntuu vaikka kevättalvi alkaa väistyä
 
basisti1971
14.05.2018 07:57:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Luthier: Nyt olisi syytä varoa ettei kitarat halkeile kuivan sään takia.
 
Nyt on jo auttamattoman myöhäistä tehdä muuta kuin vahinkoa paniikinomaisella kostuttamisella.
 
Eikä paniikinlietsominen kun paskat on jo housussa ainakaan tilannetta käyttäjän/instrumentin kantilta paranna.
Korjaajan kenties kylläkin :/.
 

 
Sen enempää matala, kuin korkeakaan kosteus ei meidän ilmastossamme akustisten instrumenttien halkeilua aiheuta, vaan rakenteille liian nopea vaihtelu.
Rakenteista riippuu missä tuo liian nopean raja menee.
 
Ilmankosteus vaihtelee myös suuresti mm. vesistöjen läheisyyden ja rakennustavan mukaan, joten ainoa tapa määritellä oma kuivaus-/kostutustarve on hankkia kosteusmittari.
Ovat tätänykyä niin halpoja laadukkainakin että maksavat itsensä takaisin -jos ei muuna niin mielenrauhana- alle vuodessa.
 
T:Samuli
 
Luthier
14.05.2018 11:15:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Moi.
 
Nyt on jo auttamattoman myöhäistä tehdä muuta kuin vahinkoa paniikinomaisella kostuttamisella.
Sen enempää matala, kuin korkeakaan kosteus ei meidän ilmastossamme akustisten instrumenttien halkeilua aiheuta, vaan rakenteille liian nopea vaihtelu.
Rakenteista riippuu missä tuo liian nopean raja menee.
 
No eipä tietysti kannata kostuttaa kitaraansa paniikinomaisesti vaan esim kitarankostuttimien avulla. Jotkut kitaristit ovat sanoneet jo huhtikuun alkupuolella että ei tarvitse enää kostuttaa kun on lämpimämpää. Kuitenkin eilen oli eilen ilmankosteus monella paikkakunnalla säätieteenlaitoksen mukaan alle 20 % ja jossain vain 14 %. Sisätiloissa kosteusprosentti saattaa olla vielä matalampi. Kuka uskaltaa jättää soittimensa useaksi päiväksi noin kuivaan kostuttamatta. Halkeamia aiheuttaa lähinnä liian kuivat kitaran säilytysolosuhteet. Kun kitara on liian pitkään kuivassa seurauksena on halkeama. Kun kitaristi jättää kitaransa kostuttamatta muutamaksi viikoksi niin seurauksena on halkeama joka ei johdu mistään nopeasta vaihtelusta. Tällaisia tapauksia olen nähnyt tosi paljon.
 
Azolith
21.05.2018 03:46:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saattaa tuossa olla aihettakin jos noin hurjia kuivuuksia jossain esiintyy.
Noi nyt tietysti riippuu vähän mistä mitataan ja milloin.
Jos katsotaan koko vuorokauden kosteutta, niin lukemat on ihan muuta aamukasteineen.
Ei kannata jättää kitaraansa aurinkonpaisteeseen, varsinkaan kokopuista.
Sisätiloissa ei edes lämmityskaudella käynyt alle 30% tänä talvena hirsitalossa, nyt näkyy olevan 41%.
Perinteisesti nauhojen päät jos hioo helmi-maaliskuussa, niin asiaan tuskin tarvitsee myöhemmin puuttua.
Jonkun verran kitaroita viilanneena on pulmaa ollut enemmän ylikostutetuissa soittimissa, kostuttimilla saa kannet ja kaulat elämään aika rajustikkin.
Parasta kitaroille olisi tietysti suht tasainen kosteus, tuntuu että kaikki ylihuolehtimen aiheuttaa enemmän pulmia.
Kitaroissa puut kestää kyllä muutoksia, kunhan ne ei ole liian jyrkkiä.
 
.
Luthier
21.05.2018 09:42:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noin 1 1/2 viikkoa sitten oli tosiaan erittäin pieni ulkoilmankosteus Keski - ja Etelä- Suomessa (14 - 20 %) muutaman päivän ajan. En ole koskaan havainnut alle 30 % kosteuksia ulkoilmassa kesällä, ainakaan noin pitkäaikaisia. Kun ilmassa oli kosteutta vain vähän estämässä lämmön haihtumista maan pinnalta, mitattiin uusi Suomen ennätys, lämpötilanmuutos / vuorokausi. Yöllä oli lämpötilaminimi 1 oC ja päivällä lämpötila nousi 28,5 oC :een.
Tietysti yöllä kosteus nousi lämpötilan laskiessa 70- 80 %:iin mutta se ei kitaroita kostuttanut jos kitara oli sisällä lämpimässä eikä ulkona muutaman asteen lämpötilassa. Eli absoluuttinen vesimäärä ilmassa pysyi suunnilleen vakiona mutta suhteellinen kosteus jonka mukaan puut elävät riippuu lämpötilasta.
Klassisten kitaroiden kannen tai pohjan halkeamia korjatessa ei ole koskaan tullut mieleen että syynä olisi nopea muutos säilytystilan kosteudessa. Aina on syy ollut kostutuksen unohtaminen tai mekaaninen vaurio.Talvella kun lopettaa kostutuksen niin kitara suljetussa laukussa kestää jonkun viikon mutta sen jälkeen halkeaa. Syynä on tietysti se että kansi ja pohja kutistuu leveyssuunnassa enemmän kuin niihin liimatut poikkirimat pituussuunnassa. Monesti olen mitannut kosteutta korjattavaksi tuodun kitara sisältä. Kitaran sisällä kosteus voi olla 17- 20 % 3-4 tuntia vaikka verstaallamme on ilmankosteus 45 %. Muutamia pahasti kuivuneita kitaroita olen kostuttanut laittamalla sen ilmankostuttimen päälle niin että 50-60 %:n ilma on puhaltanut suoraan kitaran sisään. Joskus kitaraa on kostutettu näin 2-3 viikkoa ennenkuin halkeama on turvonnut kiinni.
 
Gary Enfield
21.05.2018 11:03:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiä, omaa martinia olen kostuttanut viiden vuoden aikana aina vaan vähemmän ja seurannut muutoksia. Pohjan kaari on odotettavasti laskenut, muttei lätistynyt, soi hyvin, kaikki kohdillaan :/
Talven kevyet kostuttamiset loppui jo huhtikuun alussa ja kitara on ollut koko talven seinällä. Niin, ei ole keskuslämmitys.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «