Aihe: Kitaran elektroniikan piuha?
1
Tykki
22.11.2017 18:47:35
Kokeilen tässä jossain vaiehessa ensimmäistä kertaa uusia potikoiden elektroniikan. Varmaan täso juttua ollutkin, mutta osaako joku sanoa onko iuhan laadulla välä ja mistä sitä saa? Yritin hakea googlella, mutta tulee vaan noita kaapeleita kitarasta vahvariin tms.
Musanäyte: https://soundcloud.com/user-21470655
Sax-pappa
22.11.2017 18:56:16
Tykki: Kokeilen tässä jossain vaiehessa ensimmäistä kertaa uusia potikoiden elektroniikan. Varmaan täso juttua ollutkin, mutta osaako joku sanoa onko iuhan laadulla välä ja mistä sitä saa? Yritin hakea googlella, mutta tulee vaan noita kaapeleita kitarasta vahvariin tms.
 
No vaikkapa http://www.uraltone.com/soitinraken … us/kaapelit-soitinrakennukseen.html
okabass
22.11.2017 21:15:55
Tykki: Yritin hakea googlella, mutta tulee vaan noita kaapeleita kitarasta vahvariin tms.
 
Kokeile tuolla kuvahakua googlella.
best guitar cavity cable
 
Kysy Uralilta tilatessasi, mitä johtoa suosittelevat.
Tykki
22.11.2017 22:17:02
okabass: Kokeile tuolla kuvahakua googlella.
best guitar cavity cable
 
Kysy Uralilta tilatessasi, mitä johtoa suosittelevat.

 
Ok, kiitos vastauksista!
Musanäyte: https://soundcloud.com/user-21470655
tuskiz
22.11.2017 23:31:09
Ja tässä suora vastaus: kytkennän puolesta laadulla ei ole niin väliä, voit hoitaa homman vaikka rautalangalla tai vanhasta radiosta suolistetulla johdolla, mutta häiriöiden välttämiseksi sukalliset johdot helpottaa huomattavasti, esim. ns. vintage cloth wire. Mikkikytkimen johdoksi taas ehdottomasti suojattua kaapelia, maakytkennän voi helposti ottaa kuorimalla sukkaa, kumpaakin saa Uraltonelta.
Ylläolevan kirjoituksen sisällöstä vastuu on aina lukijalla.
ituvirtanen
23.11.2017 10:28:47 (muokattu 23.11.2017 10:30:09)
 
 
Oma asenne naruihin on sellainen, että ensin soittimen kaapelivetoalueet pitää suojata. Kupariteippi on parasta A-luokkaa. Teipit kannattaa (lue: pitää) juottaa toisiinsa. Hiilimaalikin käy muttei ole ihan niin hyvä. Silloin sukkajohdot voi unohtaa ainakin konehuoneesta. Mutta vetojen pitäisi olla aina suojatut.
 
Kaapelit saisivat olla notkeaa silikonipäällysteistä. Kovat karvat katkeavat ennemmin tai myöhemmin mutta ne katkeavat. Eri värejä kannattaa käyttää tunnistamisen ja huollon tai modaamisen helpottamiseksi. Maajohdot mustat, sähkö punainen ja signaali vaikka keltainen. Näin linjojen seuraaminen on johtosotkuissakin helppoa.
 
Mitä ohuempi karva on, sitä helpompi se on juottaa ja kuljettaa pitkin soitinta mutta liian ohut johto voi olla altis katkoille. Olikohan se 0.22 mm2, joka on ihan toimiva oikeastaan kaikkeen: ei liian ohut, ei liian paksu. Nappasin viimeksi jostain mikkikaapelista.
 
Monisäikeisen päät on syytä kiertää ennen juottamista. Näin niitä on helpompi työntää reikiin tai juotoskorvakkeisiin. Pysyvät jotenkin kasassa.
 
Juottamisesta: Ensin molemmat juotettavat pinnat pitää juottaa kunnollisella lyijytinalla (60/40), jossa on juoksute. Kun molemmat päät ovat tinassa, uutta tinaa hiukan väliin, kuumennus ja sitten jäähdytys. Lämmin kolvi, lämmin juotos: lopputuloksen pitää muistuttaa lehmänläjää. Pallomainen juotos on tyypillisesti liian kylmä ja irtoaa myöhemmin itsekseen.
 
Kolviksi kelpaa joku 25 - 40 wattinen ihan hyvin. Sellaisella pystyy potikan kuoriinkin. Satanen tai isompi on sitten kattopeltihommiin.
 
Jos juottaminen on uusi asia, muutama opetusvideo on hyvä katsoa etukäteen. Kolvilla on myös kiva polttaa reikiä pöytään/lattiaan/reiteen/sormeen/lakkapintaan ja siksi alkeellinenkin teline kolville on kiva lisä. Riittävän pitkä johtokaan ei välttämättä haittaa. Hyvä työvalo auttaa aina. Yleismittaristakaan ei välttämättä ole haittaa...
 
https://www.youtube.com/watch?v=Qps9woUGkvI
(kohdassa 4 näkyy ne kiertämättömät johdot - not my cup of tea)
 
http://www.partco.fi/fi/juottaminen/juotostinat/15825-tina-1-100.html
(millinen tina sopii soitinpuuhiin, lyijytöntä en suosittele korkeampien lämpöjen takia)
http://www.partco.fi/fi/juottaminen … ostinat/11593-tina-1-500-hopea.html
(hopeatinaakin voi ostaa, jos rahaa on)
 
http://www.partco.fi/fi/2188-juottimet
(ottaisin joko kolvin tai juotosaseman otsikolla "edullinen")
 
http://www.partco.fi/fi/1908-tinaimurit-ja-tinaimusukat
(5 rullaa tinaimusukkaa, koska tätä voi joskus mennä enempikin...)
 
http://www.partco.fi/fi/1237-monisaeikeiset-asennusjohdot
http://www.partco.fi/fi/1236-silikonijohdot
(jos kuvittelet tarvitsevasi 5 tai 10 cm, osta joku metrin monikerta)
 
http://www.partco.fi/fi/1346-2-1-kutistemuovit
(musta väri riittää, kunhan tätä on joku pätkä - vaikka sytkärillä kasaan)
 
http://www.partco.fi/fi/tyoekalut/kuorintatyoekalut/1702-pst05.html
(tätä apulaista EI pidä unohtaa kauppalistalta, merkityksen ymmärtää ajan kanssa)
tuskiz
23.11.2017 14:06:41
ituvirtanen: Teipit kannattaa (lue: pitää) juottaa toisiinsa.
 
Tämä taitaa olla hieman ns. häränkakkaa, en ole yhdenkään teippaamani kitaran konehuoneen teippejä juotellut kiinni toisiinsa, ainoastaan vuorannut poterot sekä poteron suojalevyn tai pleksin teipillä ja varmistanut että poteron että suojan/pleksin välillä on myös teippiä yhistäjänä, hyvin on Faradayn häkit syntyneet.
Ylläolevan kirjoituksen sisällöstä vastuu on aina lukijalla.
basisti1971
24.11.2017 08:12:42
Moi.
 
tuskiz: ...en ole yhdenkään teippaamani kitaran konehuoneen teippejä juotellut kiinni toisiinsa, ainoastaan vuorannut poterot sekä poteron suojalevyn tai pleksin teipillä ja varmistanut että poteron että suojan/pleksin välillä on myös teippiä yhistäjänä, hyvin on Faradayn häkit syntyneet.
 
Totta kai asian kuin asian voi tehdä laiskuuttaan tai tietämättömyyttään hivenen sinnepäin mutta miksi ihmeessä?
Vai onko kyseessä "ikuinen työ tekee ikuisen nälän" -filosofia?
 
Kolvi on kuitenkin mitä luultavimmin kuumana, tinaakin likellä, joten miksei varmistaisi parissa sekunnissa että sähkönjohtavuus eri palasten välillä on varmistettu?
 
Koska MPU: Sieltä täältä juottaminenkin riittää., ei ennenpitkää joka tapauksessa oksidoituva taittelu-, perforoitu- tai liimaliitos aiheuta murheita tulevaisuudessa.
Kuparista, liimasta, ja olosuhteista riippuen oksidoitumisnopeus vaihtelee suurestikin, mutta jossain vaiheessa pikaisesti tehty ja juottamatta jätetty kontakti katkeaa.
Satavarmasti.
Ja kaksi johtavaa materiaalia välissään eristettä muodostaa kondensaattorin aina vaikkei haluttaisikaan.
Ja etenkin kun moista ei haluta.
 

 
MPU: Pääasia, että kaikki suojaukset ovat yhteydessä toisiinsa ja maahan.
 
Kyllä, ja vielä mieluiten suoja vain yhdestä pisteestä maissa.
Etenkin kun lähes poikkeuksetta ainakin massavalmisteisissa musainstrumenteissa tuo suojan maapotentiaali on sama kuin signaalimaankin.
 

 
Ihan toinen juttu on suojausten tarpeellisuus, mutta saahan ne riivittyä poiskin jos tilanne menee lähtökohtaa huonommaksi.
Tuolloin juottamattajättäminen tietysti nopeuttaa purkuprojektia ;).
 
T:Samuli
okabass
24.11.2017 14:55:35
tuskiz: Tämä taitaa olla hieman ns. häränkakkaa, en ole yhdenkään teippaamani kitaran konehuoneen teippejä juotellut kiinni toisiinsa, ainoastaan vuorannut poterot sekä poteron suojalevyn tai pleksin teipillä ja varmistanut että poteron että suojan/pleksin välillä on myös teippiä yhistäjänä, hyvin on Faradayn häkit syntyneet.
 
Mitäpä tuohon sanomaan. Sinä teet noin. Joku muu tekee sen oikein. :)
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)