Aihe: Korvakuulolta soittaminen
1 2 3
Golonja
11.08.2016 10:00:10
Olen tähän mennessä soittanut oikeastaan kaiken tabulatuureista mutta nyt koen että olisi aika alkaa opettelemaan biisit korvakuulolta. Olen soittanut alle vuoden ja en todellakaan saa kitaraa vireeseen ilman viritintä joten onko korvakuulolta soittaminen ja ylipäätään kitaransoitto multa poissuljettua toimintaa? Ajattelin alkajaisiksi opetella Sleepy Sleepersin - Onko järkee vai ei:n. Mutten ole juurikaan saanut mitään aikaan. Onko olemassa jotain vinkkejä tai jippoja? Voiko tässä lajissa edes kehittyä?
tender.insanity
11.08.2016 10:20:30
Golonja: en todellakaan saa kitaraa vireeseen ilman viritintä
 
Noh, kitaran virittäminen täysin oikein ilman referenssiääntä voi olla haastavaa aika monelle.
 
Tosin, jos otat jostain e-sävelen ja sen myötä virität e-kielen, niin sen myötä kitara on helppo saada vireeseen. Siis kielet suhteessa toisiinsa.
PQ
11.08.2016 20:23:30
Ihan ehdottomasti kannattaa opetella korvakuulolta soittamaan, miksei myös virittämään. Tabulatuurit ja nuotit ovat hyviä apuvälineitä, mutta ennen kaikkea on hyvä osata kuunnella omaa soittoaan. Musta oman soittamisen kuunteleminen ja vertailu alkuperäiseen on hyvää treeniä. Korva kehittyy kyllä. Hyvä soittaja tulkitsee aina nuotteja tai tabeja, ja tulkintaa ei voi oppia muuta kuin korvalla.
Intomieltä jo 15 vuotta!
Sergei Fallinen
12.08.2016 00:43:57
Golonja:Olen soittanut alle vuoden ja en todellakaan saa kitaraa vireeseen ilman viritintä joten onko korvakuulolta soittaminen ja ylipäätään kitaransoitto multa poissuljettua toimintaa?
 
Joo. Kukaan, joka on soittanut alle vuoden, ei voi kehittyä soittajana. Eiku
 
Treeniä vaan. Jotain ihan yksinkertaisia riffejä ja laulumelodioita alkuun, tai hyvin yksinkertaisten biisien sointuja. Alotat vaikka siitä kitaran virittämisestä. Pakotat ittes joka kerta ennen soittamisen aloittamista virittämään kitaran korvakuulolta (väännät epävireeseen jos ei valmiiksi ole). Jos ei aluksi ihan putkeen mene, korjaat mittarilla. Parin päivän, viikon tai kuukauden päästä huomaat, että menee jo paljon lähemmäksi kuin aluksi.
 
Tämä on sellainen osa-alue, että kehitystä voi olla vaikea seurata, joten kannattaa huolehtia että ihan oikeasti varaa säännöllisesti siihen aikaa ja myös käyttää sen ajan tehokkaasti ja keskittyen. Menee muuten niin helposti siihen, että satunnainen rämpyti-rämpyti-ja sitten kun tulee tänka på, kitara saman tien kaappiin. Mieluummin niin, että kello soimaan ja puoli tuntia etin tätä biisiä otelaudalta vaikka talo syttyisi palamaan. Ja onnistuin tai en, ei stressiä. Kehitys tulee ajan kanssa ja yöllä kun nukut.
tender.insanity
12.08.2016 08:48:31
Sergei Fallinen:
Alotat vaikka siitä kitaran virittämisestä. Pakotat ittes joka kerta ennen soittamisen aloittamista virittämään kitaran korvakuulolta

 
Niin siis puhutaanko täällä kielten virittämisestä suhteessa toisiin korvakuulolta vaiko ilman mitään apuja korvan mukaan vetämään A=440hZ? Aika fakiireja olette jos jälkimmäiseen kaikki pystyvät heti alkuun :D
pappasfin
12.08.2016 09:29:26
Golonja: Olen tähän mennessä soittanut oikeastaan kaiken tabulatuureista mutta nyt koen että olisi aika alkaa opettelemaan biisit korvakuulolta. Olen soittanut alle vuoden ja en todellakaan saa kitaraa vireeseen ilman viritintä joten onko korvakuulolta soittaminen ja ylipäätään kitaransoitto multa poissuljettua toimintaa? Ajattelin alkajaisiksi opetella Sleepy Sleepersin - Onko järkee vai ei:n. Mutten ole juurikaan saanut mitään aikaan. Onko olemassa jotain vinkkejä tai jippoja? Voiko tässä lajissa edes kehittyä?
 
Yksi todella tehokas tapa kehittyä korvakuulolla ja muutenkin soittamisessa on soittaa radiosta tai muualta tulevan musiikin mukaan, vaikka ne olisi täysin tuntemattomia.
 
a) tällä tavoin oppii lukemaan musiikkia vaikka sitä ei aikaisemmin olisi kuullutkaan
b) oppii vähän "ennakoimaan" soittoaan
c) kun ei tiedä mitä tuleman pitää ja vähän joutuu hakemaan ehkä sitä oikeaa kohtaa niin oppii hallitsemaan mahdollisia virhetilanteita eli vaikkapa liuttamaan huonolta kuullostavan äänen otelaudalta oikeaan kohtaan jne.
d) oppii tuntemaan erillaisten musiikkien sävelkulkua jne.
e) oppii myös paremmin kitaran otelaudalta mitä sieltä tulee ja mistäkin paikka
f) oppii myös sitä improvisaation taitoa, josta monet puhuu
g) eikä tarvi mennä just sen alkuperäisen mukaan vaa luo jotain uutta omaa eli kehittää tätäkin puolta
 
En tiedä kuinka moni tuota harrastaa mutta on yksi tehokas tapa korvakuulon ja soittamisen suhteen ja auttaa musiikin lukemisessa / ennakoimisessa.
 
Sitä paitsi tuo on aivan sairaan hauskaa puhaa kaiken lisäksi ja kun tekee tuota hyvin erilaisen musiikin mukana niin on se haastavaa puuhaa. Hommaa kyllä varmaan auttaa se, että on opiskellut musiikkia / teoriaa / tuntee näitä asioita mutta tätä voi harrastaa kuka tahansa.
PappaSFin
tender.insanity
12.08.2016 09:35:53
pappasfin: Yksi todella tehokas tapa kehittyä korvakuulolla ja muutenkin soittamisessa on soittaa radiosta tai muualta tulevan musiikin mukaan, vaikka ne olisi täysin tuntemattomia.
 
Omat soittelut on tosi vähässä, mutta aamuisin on usein kitara sähköittä kourassa sohvalla kun lapsi katselee pikkukakkosta ennen kuin lähdetään päiväkotiin. Lastenohjelmissa on näitä kimittäviä hahmoja, niin niiden puhetta/ääntelyitä/huutoja on hauska koittaa matkia kitaralla. Tiedä nyt mitä hyötyä siitä on.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Z7Asi870JpI
Sergei Fallinen
12.08.2016 11:32:20
tender.insanity: Niin siis puhutaanko täällä kielten virittämisestä suhteessa toisiin korvakuulolta vaiko ilman mitään apuja korvan mukaan vetämään A=440hZ? Aika fakiireja olette jos jälkimmäiseen kaikki pystyvät heti alkuun :D
 
Tietysti suhteessa toisiinsa.
Hanuriin
12.08.2016 12:37:18
tender.insanity: Niin siis puhutaanko täällä kielten virittämisestä suhteessa toisiin korvakuulolta vaiko ilman mitään apuja korvan mukaan vetämään A=440hZ? Aika fakiireja olette jos jälkimmäiseen kaikki pystyvät heti alkuun :D
 
Jos soitat ihan yksiksesi, sillä ei ole mitään väliä, vaikka kitara olis absoluuttisesti missä vireessä tahansa kunhan suhteellinen vire on kohdallaan.
 
Rajoitukset tulevat lähinnä siitä, että ihan liian matala vire jättää kielet löysiksi ja liian korkea sitten on töisevä soittaa.
tender.insanity
12.08.2016 18:45:12
Hanuriin: Jos soitat ihan yksiksesi, sillä ei ole mitään väliä, vaikka kitara olis absoluuttisesti missä vireessä tahansa kunhan suhteellinen vire on kohdallaan.
 
No onhan kitara kiva laittaa oikeisiin herzteihin, niin muun musan sekaan on helpompi soitella kuin jos omat sävelet heittelee jossain välimaastossa. Ja luulisi että se oma nuottikorvakin paranee sillä kun kuulemasi musiikki menee samoissa nuoteissa kuin oma soitin. Helpottaa kuulon perusteella opettelua kun on jotakuinkin samankaltaisia säveliä.
 
Mutta kukin tyylillään.
Tinnittus
13.08.2016 16:22:12 (muokattu 13.08.2016 16:23:08)
Golonja: Olen tähän mennessä soittanut oikeastaan kaiken tabulatuureista mutta nyt koen että olisi aika alkaa opettelemaan biisit korvakuulolta. Olen soittanut alle vuoden ja en todellakaan saa kitaraa vireeseen ilman viritintä joten onko korvakuulolta soittaminen ja ylipäätään kitaransoitto multa poissuljettua toimintaa? Ajattelin alkajaisiksi opetella Sleepy Sleepersin - Onko järkee vai ei:n. Mutten ole juurikaan saanut mitään aikaan. Onko olemassa jotain vinkkejä tai jippoja? Voiko tässä lajissa edes kehittyä?
 
Kitaran virittäminen kannattaaa heti alkuun opetella tekemään ilman turneria.
Virität vain A kielen ja sitten siitä korva kuulolta loput. Kun kitara on mielestäsi vireessä, tarkistat sen mittarilla. Tätä teet jok'ikisenä kertana kun aloitat soittamaan. Jonkin ajan kuluttua huomatkin, että et oikeastaan tarvitse koko laitetta muuhun kuin siihen yhden kielen tarkistukseen :)
Tuossa oli puhetta, ettei kitaran vire ole nyt niin justiinsa, niin kyllä se on varsinkin aloittelevalla. Jos soitat epävireisellä kitaralla, sinun korvasi oppii tähän ja se tuo tulevaisuudessa, jos ei nyt ihan ongelmia niin ainakin harmia.
 
Jos korvakuulolta haluat opetella soittamaan, niin ehkä yksi klassisimmista aloitusbiiseistä on rautalanka biisi "Emma".
Kuuntelet biisin ensin niin monta kertaa, että osaat sen hyräillä ja sitten alat etsimään nuotit kitarasta.
 
tender.insanity: Omat soittelut on tosi vähässä, mutta aamuisin on usein kitara sähköittä kourassa sohvalla kun lapsi katselee pikkukakkosta ennen kuin lähdetään päiväkotiin. Lastenohjelmissa on näitä kimittäviä hahmoja, niin niiden puhetta/ääntelyitä/huutoja on hauska koittaa matkia kitaralla. Tiedä nyt mitä hyötyä siitä on.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Z7Asi870JpI

 
Tuo on erittäin hyvää korva harjoittelua.
 
Tässä on oikein hauska ja hyvä esimerkki miten homma hoituu :)
(Varoitus: Älä kuuntele lasten tai nutturapäitten kanssa)
https://www.youtube.com/watch?v=a5-AhIDzqAs
weelie
16.08.2016 10:24:51 (muokattu 16.08.2016 10:25:08)
Näissä on ikävintä se kun keskustelun aloittaja katoaa ja kaikki kulmakunnan ekspertit vain jatkavat kisailuaan. :D
http://pickingjjcale.blogspot.com/
Kefiiri
16.08.2016 16:00:05
tender.insanity: No onhan kitara kiva laittaa oikeisiin herzteihin, niin muun musan sekaan on helpompi soitella kuin jos omat sävelet heittelee jossain välimaastossa.
 
Levyillä kuultava musahan ei aina mene tasan 440 Hz vireessä... silloin täytyy korvakuulolta viritellä oma soitin tuottamaan samankaltaisia säveliä. Tiedä sitten mistä nuo alle puolen sävelaskelen vireheitot äänitteisiin tulevat?
En ole musiikin asiantuntija.
musamies
16.08.2016 21:47:13
Kefiiri: Levyillä kuultava musahan ei aina mene tasan 440 Hz vireessä... silloin täytyy korvakuulolta viritellä oma soitin tuottamaan samankaltaisia säveliä. Tiedä sitten mistä nuo alle puolen sävelaskelen vireheitot äänitteisiin tulevat?
 
Ainakin Tuubin kanssa harjoitellessa tulee monenlaisia virityksiä vastaan. 442 on aika yleinen, mutta tulee musaa tosiaan paljon muussakin vireessä.
 
Digistagepianosta näkee selkeästi missä vireessä on jo harjoittelu on paljon kivempaa kun säätää ensin vireen samaksi.
Kalmo
17.08.2016 10:04:21
Kefiiri: Levyillä kuultava musahan ei aina mene tasan 440 Hz vireessä... silloin täytyy korvakuulolta viritellä oma soitin tuottamaan samankaltaisia säveliä. Tiedä sitten mistä nuo alle puolen sävelaskelen vireheitot äänitteisiin tulevat?
 
Ennenvanhaan oli tietääkseni aika tavallista vähän nopeuttaa nauhaa soundin tiivistämiseksi (ja ehkä temponkin hienovirittämiseksi). Hidastaminen soundin "mureuttamiseksi" ei liene sekään ollut ihan tavatonta.
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Sax-pappa
17.08.2016 10:37:33
musamies: Ainakin Tuubin kanssa harjoitellessa tulee monenlaisia virityksiä vastaan. 442 on aika yleinen, mutta tulee musaa tosiaan paljon muussakin vireessä.
 
Digistagepianosta näkee selkeästi missä vireessä on jo harjoittelu on paljon kivempaa kun säätää ensin vireen samaksi.

 
Klassisella puolella ja puhallinorkestereissa 442 - 443 on aika yleistä.
nisumaka
17.08.2016 11:58:35 (muokattu 17.08.2016 14:14:35)
440 Hz a1 on eräänlainen standardi Euroopassa. Varsinkin jenkkilässä klasariorkat yleensä virittävät 442 Hz a1.
 
EDIT: Tiedä sitten mistä nuo alle puolen sävelaskelen vireheitot äänitteisiin tulevat
 
Satuinkin lukaisemaan vielä tämän. Tässä on kaksi vaihtoehtoa. Ne ovat virhe tai tahallaan tehtyjä. Monesti äänite tehdään "mielellään sellaiseksi", että se erottuu massasta ja sitä on vaikea soittaa samalla lailla, kuin se äänitteellä menee. Nykyisin tämä ilmiö lienee harvinaisempaa, mutta 70- ja 80-luvuilla tämä oli tosi yleistä.
insight
19.08.2016 14:43:24
Mä oon soittanut korvakuulolta 26 vuotta. Älä luovuta, vaan etsi itsellesi sopiva tapa. Jos korvakuulolta ei onnistu, jatka viritysmittarin ja tabulatuurien käyttöä. Itse taas en oikeestaan koskaan käytä viritintä enkä tabulatuureja. Pääasia, että soittaminen on kivaa :)
jperala
19.08.2016 19:53:51
Itse en ole koskaan oppinut korvakuulolta, aina käyttänyt viritysmittaria. Joskin kyllä kuulen jos soitin on epävireessä, sen kyllä huomaa heti mutta jos kuuntelen jotain biisiä niin en saa mitään tolkkua mitä siellä soitetaan. Voi vaikuttaa että kuulossa on tietyillä taajuuksilla "aukkoja", johtuen siitä kun kuuntelin 11 vuotta matalaa hurinaa työpaikalla.
 
Mutta tosiaan ei ole mikään häpeä jos sitä viritintä käyttää :) tai tabulatuureja, mikä nyt toimii itselle parhaiten.
Warwick Thumb 5 bo 1993
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)