Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rolandin Programmereitten tarpeellisuus
1
TanssiAnssi
14.09.2015 22:41:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Harkitsen tässä Rolandin JX-8P:n hankintaa ja monet tuntuvat ainakin youtuben demovideoiden kommenteissa julistavan että siihen(kuten ilmeisesti muihinkin JX-sarjan syniin) olisi ehdottomasti hommattava kylkeen joku Rolandin oma programmeri.
Itselle lähinnä uudempia kiippareita ruuvanneena näitten vehkeitten käyttötarkoitus ei ole edes kauhean selvä, kyselisinkin että onko edellämainitun Rollen ostaminen järkevää jos programmeria ei ole tiedossa? Soitin tulisi sekä live- että studiokäyttöön.
 
Simulator
15.09.2015 09:27:07 (muokattu 15.09.2015 09:31:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Programmeri ei ole välttämätön, ilmankin pärjää aivan hyvin. Käytin JX-8P:tä ilman programmeria jonkin aikaa ja omia soundeja pystyi tekemään ihan helposti. Siinä on se "parameter" näppäin ja "Edit" liukusäädin. Valitaan vain halutn parametrin numero ja sitten liukusäädintä liikuttamalla muokataan valitun parametrin arvoa. Homma onnistuu ihan hyvin myös livetilanteessa kun vain tietää mitä on tekemässä ja mitä äänellistä muutosta haluaa saada aikaan.

Programmerin avulla taasen kaikenlainen soundien muokkausten kokeilu tai "päämäärätön sekoilu" on jonkinverran helpompaa ja nopeampaa kun jokaiselle soundiparametrille löytyy oma nappula tai liukusäädin.
Jos nyt voisi puhua jotakin programmerin haitoista, niin sitä tulee helposti käyttäneeksi siten ettei juurikaan ajattele mitä on tekemässä, sitä vaan ruuvaa ja napsuttelee ja kuuntelee kun soundi muuttuu. Jos sitten pitäisi päästä pykälä takaisinpäin niin eipä enään välttämättä onnistukaan kun ei ole mielessä mitään kuvaa soundiin juuri äsken tehdyistä muutoksista.
Hauska peli se PG-800 programmeri toki on ei siinä mitään, tosin melko hinnakas mutta sitä se oli jo parikymmentä vuotta sitten kun omani hankin JX-8P:n kaveriksi. Ei ollut mitenkään erityisen helppo juttu ostaa sitä pois toiselta JX-8:n käyttäjältä, kyllä seteleitä sai silloinkin latoa tiskiin. Positiivista silti on tuo PG-800:sten runsas tarjonta vaikkapa E-Bayssa. Niitä lienee ilmeisesti aikoinaan myyty melko hyvin erilaisten Rolandien käyttäjille.
Parikymmentä vuotta sitten härvelin löytyminen oli lähinnä onnenpotku vailla vertaa, nyt ei tarvita muuta kuin "klikkaa ja osta"
 
Leikari
15.09.2015 09:33:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokeile täältä, että saatko editoriohjelman toimimaan - - :
 
http://www.synthzone.com/mschreier/
 
Itselläni ei Jx-8Pstä ole ohjelmointikokemusta, mutta yleisesti ottaen valikkohyppely voi joskus olla turhauttavaa. Toisaalta kuten Simulator toteaa, jos tietää mitä on tekemässä, niin pärjää kyllä + ehkäpä opettaakin enemmän kun joutuu oikeasti miettimään. Jotain pohjaa/kokemusta/ymmärrystä soundien tekemisestä on kyllä syytä olla, mikäli ilman editoria/programmeria lähtee liikkeelle ihan tyhjästä soundin tekemisessä.
 
Simulator
15.09.2015 09:33:32 (muokattu 15.09.2015 09:51:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leikarilla hyvä linkki, tuoltahan pitää koittaa hakea uusia soundeja!
 
lukethesis
15.09.2015 11:25:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on JX-8P, ja kyllä editointi tosiaan pelkällä sillä yhdellä Edit-liukurillakin onnistuu. Mut joo, ehkä pitää "tietää mitä tekee".
 
Tätä en ole kokeillut, mutta iPadille löytyy myös tablettiapp: https://itunes.apple.com/au/app/ipg-800/id542179981?mt=8
 
Bassokuviokellunta
16.09.2015 12:57:10
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Editoinnin helppous yllätti minut. Siksi en ole ajatellut sijoittaa pätäkkää hintavaan kontrolleriin.
 
Bassokuviokellunta
16.09.2015 13:11:09
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehkä polyanalogien parhaita hinta-/laatusuhteita? Ei ole hetkeäkään kaduttanut, että maksoin 400 euroa. 12 oskillaattorin (unison) julmaakin julmempaa square bassoa lähtee ja hyviä padeja sekä leadejä ainakin. Ei kaunein, mutta sen päälle mahtuu funktionaalisesti efektipedaaleja. Efektejähän siitä löytyy omasta takaa vain chorus.
 
Leikari
16.09.2015 13:31:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bassokuviokellunta: .. Ei kaunein, mutta sen päälle mahtuu funktionaalisesti efektipedaaleja.
 
Onhan se kuitenkin aikansa kalvopainonäppäintyylin hyvä edustaja - silleen moderni. Lookki ajoi siis käytännöllisyyden edelle kun dx-7 mylläsi synamarkkinat.
 
Huomasin kyllä kun oli mnetin torilla myynnissä - vaan en tarvi eikä mahdu. Tuskin siellä enää on?
 
Simulator
19.09.2015 17:11:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leikari tuossa edellä linkitti tuon JX-8P:n tietokoneeseen asennettavan soundieditorin. Päätin kokeilla sitä vaikka minulla onkin tuo varsinainen oikea PG-800:nen. Samalla tein sitten ikäänkuin vertailutestiä, että kumpi ompi parempi.
Latasin ja asensin sen editorin "full setup kitin". Kytkin syntikan tietokoneeseen halvalla Usb-Midi piuhalla ja katsoin mitä tapahtuu.
Hieman yllätyinkin kun kaikki pelasi heti niinkuin pitääkin ja editori toimi samoin kuin aito PG-800:nen. Tosin aito on hieman nopeampi käyttää kun siinä pääsee oikeisiin mekaanisiin nappuloihin käsiksi mutta ei tuo tietokone versiokaan mikään paha ole, nappuloiden liikuttelu hiirelläkin toki onnistuu ihan hyvin. Tosin editori on siellä missä tietokoneen näyttökin elikkä harvemmin siinä syntikan päällä, kuten aito PG-800.
Alkuperäinen taasen häviää softaversiolle nappuloiden vieressä olevien parametrien nimien näkyvyydessä, ainakin mikäli syntikka on jossain hämyisessä nurkassa. softaversiosta näkyy myös liikuteltavan parametrin numeroarvot.
 
Muutakin kivaa lisuketta on mukana. Mikäli olet ladannut netistä jonkin "sysex soundisetin" niin sieltä voi poimia soundin editoriin jolloin liukusäätimet ja nappulat siirtyvät itsestään kyseisen soundin arvoja vastaaviksi ja soundi siirtyy heti syntikkaan nimen kera odottamaan mahdollista hyväksyntää ja tallennusta johonkin tyhjään syntikan muistipaikkaan, näppärää kuin mikäkin.
Soundia voi tietysti ennen päätöstä soitella vapaasti joko syntikalla tai editoriin kuuluvalla "mini-sekvensserillä" joka on erittäin hyödyllinen kapistus vaikkapa silloin kun soundia muokkailee, ei nimittäin tarvitse välttämättä mennä painelemaan syntikan koskettimia kuullakseen muokkausten vaikutukset. Vaikkapa bassosoundia tehtäessä voi esimerkiksi klikkailla hiirellä sekvensserin pitematriisiin jonkin bassokuvion tai sitten Siihen voi klikkailla myös polyfonisen soinnun, vähän tilanteen mukaan mitä ääniä sitten milloinkin on tekemässä tai kuuntelemassa. Mukana on myös "pikapainike" jota painamalla kuulee miltä soundi kuulostaa.
 
Soundin voi nimetä kätevästi tietokoneen näppäimistöltä käsin ja nimi muuttuu heti myös syntikan näytöllä. Softaeditori ja PG-800:nen toimivat myöskin yhtäaikaisesti käytettynä, tosin softaeditorin säätimet eivät liiku PG-800:sen nappuloita likutellessa mutta soundia voi näköjään muutella kummastakin yhtäaikaa mikäli semmoiselle on tarvetta.
 
Mutta sitten oikein mielenkiintoinen ominaisuus:
 
Editorissa on mukana myös eräänlainen ohjaus-oskillaattori/askel-sekvensseri joka sisältää 10-muokattavaa aaltomuotoa jotka voi kääntää myös peilikuvaksi. Käytössä olevan aaltomuodon vaikutusaluetta voi säätää äänenkorkeuden, amblitudin ja ajan suhteen. Oskillaattorin voi valita ohjaamaan haluaamaansa syntikan lohkon 26-eri parametria kuten vaikkapa VCF-Resonance, Cuttof, Fine Tune, LFO-Rate jne, myös Midi-note arvoilla voi moduloida soundia jolloin kuuluviin tulee varsin hauskoja ja hämmästyttäviä juttuja.
Oskillaattori-sekvensseri pyörimään ja samalla kun soittaa koskettimistolta syntikan soundeja niin lopputulos on jokseenkin ennenkuulumatonta luokkaa. Erittäin kauniisti ja elävästi huojuvia soundeja tai sitten niin "ufo-juttuja" ettei olisi uskonut semmoisia JX-8P:stä ulos tulevan.
Täytyy muistaa, että JX8 on polyanalogi jonka soundi on kaunis jo sinällään mutta kun tuo ohjaus-oskillaattori tulee siihen mukaan lisukkeeksi niin täytyy sanoa, että syntikan arvostus nousi kyllä silmissäni välittömästi uusiin safööreihin! Kokeile itse ja lennä pers . . . .
 
Hmm . . taidan aavistaa miksi PG-800:sia on myynnissä niinkin paljon mitä niitä on. Tämä PC-editori ajaa saman asian ellei sitten ole tarkoitus käyttää editoria livepuuhissa. Silloin alkuperäinen PG-800 on toki kätevämpi. Toisaalta taas I-Padiinkin saa editorin ja sen voi laittaa syntikan päälle kuten alkuperäisenkin ja siinä on lisäksi kosketusnäyttö! Monet varmaan siirtyvätkin noihin ja pistävät PG-800:sen myyntiin koska siitä saa hyvän hinnan syntikkaharrastajilta ja keräilijöiltä. No minä en kuitenkaan pistä myyntiin koska kuulun juuri noihin viimeksimainittuihin.
 
Gritsen
28.10.2015 20:36:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

D-50:n PG-1000 on kyllä aivan ehdoton. 56 slideriä tuplafunktioilla, ja kontrolloitavana yksi common, kaksi layeriä ja neljä partialia: ainoa tapa edes käsittää koko homma on programmerilla. Itse olen nauttinut ohjelmoinnista sen avulla, vaikkakin envelopet ovat ADSR:ää paljon monimutkaisempia, ja nelikerroksinen rakenne ringmodulointeineen jne pistää välillä pään kipeäksi. Eipä tolla monimutkaisuuden takia reaaliaikaisesti muokattaiskaan soundeja livenä, vaikka jotkut siitä valittavatkin.
 
Olen jo sopinut kaupat useita vuosia kuolaamastani JX-8P:stä, mutta PG-800 ei tietenkään tule mukaan. Varmaan tulevaisuudessa ostan JX+PG-kombon ja myyn toisen JX:n, mikä on absurdia mutta yksi ainoista mahdollisuuksista saada tuo programmeri nykyään.
 
Leikari
28.10.2015 21:42:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gritsen: D-50:n PG-1000 on kyllä aivan ehdoton. 56 slideriä tuplafunktioilla, ja kontrolloitavana yksi common, kaksi layeriä ja neljä partialia: ainoa tapa edes käsittää koko homma on programmerilla. Itse olen nauttinut ohjelmoinnista sen avulla, vaikkakin envelopet ovat ADSR:ää paljon monimutkaisempia, ja nelikerroksinen rakenne ringmodulointeineen jne pistää välillä pään kipeäksi. Eipä tolla monimutkaisuuden takia reaaliaikaisesti muokattaiskaan soundeja livenä, vaikka jotkut siitä valittavatkin.
.

 
Minulla programmeri on d-550:seen kytkettynä. Ihan perusergonomiakin sen kanssa järjestyy paremmin. Etenkin räkkivehkeet ilman editoria tms. on helpolla ikävää kyyristelyä tai kurottelua.
 
R0IST0
29.10.2015 03:02:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jx-8p ja @-juno2 pärjäs ihan hyvin ilmankin, softat löyty sekä mäkille että pc:lle
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «