Aihe: Puran vanha putki-pa:n / Olenko hullu?
1
harbapapa
14.09.2015 20:53:14
 
 
Pelastin jokunen vuosi sitten Hagström/Bäckström GM128 vahvistimen perikunnalta joka oli heittämässä sitä roskiin. Laite taitaa olla jopa 1950-luvulta. Laite toimii ja hurinakin hävisi kun poistin jonkun asentamia suojaamattomia johtoja (joku ajatteli, että etupaneeliin asennetut plugi-liittimet palvelevat paremmin, kuin takapaneelin vanhat liittimet. Toki komponentit ovat saattaneet jo vähän kuivua ja aktiivikäyttöönotto vaatisi varmasti konkka- yms. remonttia.
 
En itse laitteella tee mitään, mutta ajattelin että virta- ja ulostulomuuntat voisi hyödyntää putkivahvistin TeeSeItse -projektiin. Olenko siis täysin hullu hajottaessani ko. laitteen vai onko minulla käsissäni keskeiset osat aitoon vintage -vahvaimeen?
 
Pari kuvaa:
https://onedrive.live.com/redir?res … BLpS4OzCQOU&ithint=folder%2cjpg
JoKo
14.09.2015 21:23:27
Ei missään nimessä kannata purkaa. Jos tahdot kitarakäyttöön vahvistimen niin modaa vaikka yksi kanava tuosta kitarakäyttöön sopivaksi. Jos taas et pidä tuosta vahvistimesta niin myy se ja osta niillä rahoilla ne osat mitä projektiisi tarvitset.
harbapapa
15.09.2015 18:34:52
 
 
^Kiitos.
 
Jotenki olen luullut, että vanhat virta- ja ulostulomuuntajat on arvossa malliin "näin hyviä ei enää valmisteta ja nykyiset on ihan leluja näiden rinnalla". Toki sähkölaitteet vanhenee jne...
 
Taitaa tosiaan olla parasta pitää laite kasassa. Uusia muuntajia saa kuitenki kohtuuhinnalla eikä tule vanhoilla pilattua uutta hienoa projektia.
basisti1971
16.09.2015 07:33:37 (muokattu 16.09.2015 07:34:53)
Moi.
 

 
harbapapa: ^Kiitos.
 
Ole hyvä.
 

 

 
harbapapa: Jotenki olen luullut, että vanhat virta- ja ulostulomuuntajat on arvossa malliin "näin hyviä ei enää valmisteta ja nykyiset on ihan leluja näiden rinnalla". Toki sähkölaitteet vanhenee jne...
 
Ideologia juontanee juurensa 70-, 80- ja osin vielä 90-luvuiltakin, jolloin muuntajateknologia "kehittyi", ja ominaisuuksiltaan rajallisia mutta korviimme sopivilla soundeilla varustettuja muuntajia joita vanhoissa vahvareissa käytettiin ei saanut mistään.
Jos varsinkin päätemuuntajia sattui kammotuurilla kohtuuhintaan saamaan, olivat ne uusien standardien mukaan tehtyjä, eivätkä soundanneet läheskään siltä miltä vanhat.
 
Joten katseet kääntyivät lähinnä putkiradioihin joita oli pilvin pimein saatavilla, ja enemmän hamstraavat pystyivät valkkaamaan hyvältä kuulostavan päätemuuntajan.
Ja hyvältähän tuollainen "Salora" (pitkälti riippumatta siitä mikä OT/kytkentä kuorissa luuraa) kitaravahvari kuulostaa vanhan liiton hemmon korvaan :).
 
Katseet kääntyivät myös Telesten yms. keskusradiovahvistimiin, ja aikas usein innokkaalle myytiin edullisesti 70V tai 100V linjapäätemuuntajalla varustettu versio.
Jota ei tietenkään normi matalaimpedanssiseen kaiutinkuormaan saa ilman uudelleenkäämimistä sovitettua, ei sitten millään.
 

 
Nyttemmin on asiat kovasti toisin.
 
Suoraan kaupan hyllyltä saa minkä tahansa kuviteltavissa olevan muuntajan suoraan hyllystä, mukaanlukien vanhojen muuntajien hyvinkin tarkkaan alkuperäisiä materiaaleja ja valmistusmenetelmiä kunnioittavat uusintapainokset.
 

 
Toki, jos törmää johonkin hyväksitodettuun, varmasti ehjään vanhaan muuntajaan, tai koko radioon/vahvistimeen kohtuuhinnalla, mikäs niitä estää käyttämästä.
Varsinkin jos tavoitteena on juuri ko. muuntajan soundi.
Kannattaa kuitenkin varmistaa että saatavuus on taattu myös jatkossa, muuten saattaa tulla ikävä ylläri.
Itse ainakin pidän toistettavuutta ja korjattavuutta suuressa arvossa kun soundista puhutaan.
 
Leijonanosa tee-se-itse putkivahvistimen kustannuksista usein kuitenkin jyvittyy koteloon ja runkoon, ja jos jotain erikoista haluaa, putkiin, joten muuntajissa ei oikein pääse säästämään alle 100W kokoluokassa.
 

 
Sopivasta pelastetusta verkkomuuntajasta saa kyllä väsättyä aihion putkitesteriin, jos sellaista tarvitsee.
 

 
T:Samuli
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)